Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як відкрити порти на роутері: інструкція і 3 способи вирішення можливих проблем

Дата публікації: 05.01.2021 11:45
Дата оновлення: 05.01.2021 11:45

У сучасній квартирі знаходиться приблизно 3-5 приладів, яким необхідний постійний і безперебійний інтернет (що вже казати про офіс). Щоб всі ці девайси отримували стабільний wi-fi, варто використовувати роутер. Але просто підключити маршрутизатор – мало, потрібно ще, щоб його порти були відкриті. Навіщо це потрібно і як впоратися з завданням, якщо порти закриті, докладно розказано в статті.

Цікаво: Як працює роутер: принцип дії і пристрій маршрутизатора в 6 розділах

Как открыть порты на роутере

Чим допоможе відкриття портів?

Як багато хто знає, Роутер (В тому числі БРЕНДУD-Link) – це прилад, який дозволяє роздавати інтернет кільком пристроям. За замовчуванням він, як правило, працює він тільки на прийом трафіку. А якщо юзер хоче використовувати маршрутизатор і для передачі інформації в інтернет, доведеться зробити деякі налаштування, а точніше – відкрити відповідні порти. Мовою професіоналів це називається «кидок портів на роутері». Навіщо це потрібно? Все просто: без відкритих портів виходить від вас інформація просто проігнорується роутером (наприклад, такому, як D-Link DIR-615S) і не потрапить в мережу.

 Открытие портов на роутере

Навіщо може знадобитися передати інформацію в інтернет? Таких ситуацій виникає безліч: наприклад, це потрібно при чат-спілкуванні, проведенні відеоконференцій, для коректної роботи мережевих багатокористувацьких ігор, додатків на зразок μTorrent і т.д.

Можливо, вас зацікавить: ТОП-5 кращих WI-FI роутерів D-Link

Зробити настройку і кидок можна самостійно, головне – чітко слідувати правилам. Часто інформація, як прокинути порти, вже є в комплектної інструкції до роутера. Спрощений мануал виглядає приблизно так:

Початок: способи визначення адреси

Кожен домашній або офісний маршрутизатор має свій IP-адресу. Знайти ці кілька цифр – перший крок на шляху до правильно налаштованим портам. Отже, що потрібно робити:

  • знайти на компі «Параметри мережі та Інтернет» (робиться це кліком лівої кнопки мишки по спеціальному значку в правому нижньому куті дисплея, або ж через Панель керування);

определить адрес через свой IP

  • знайти там своє підключення (це може бути як Підключення по локальній мережі, якщо у вас стаціонарний ПК з підключеним шнуром Ethernet, так і бездротову, якщо у вас ноутбук, планшет або інший портативний пристрій);

Подключение через шнур интернета

  • в наступному вікні відшукати «Відомості» (ще можуть називатися «Властивості підключення або іншим аналогічним ім'ям»);
  • тут вказана вся інформація про мережевому підключенні, але потрібні цифри написані у конкретному рядку, що називається «шлюз» або «IP-адреса». Це чотири числа, розділені трьома крапками.

 Как узнать сетевой адрес роутера

Цей набір цифр можна записати або запам'ятати. Він стане в нагоді для подальших дій.

Ту ж інформацію можна знайти і іншими шляхами, наприклад, через «Властивості» – «Протокол інтернету версії 4». У новому відкритому розділі буде графа «Основний шлюз». Це і є мережеву адресу маршрутизатора.

Користувачі, у яких в лівому куточку екрану не відображається значок мережі, можуть дізнатися адресу через командний рядок. Для цього потрібно одночасно затиснути на клавіатурі кнопки Windows і R, потім в що з'явилася рядку вписати СMD і вибрати Ок. Відкриється командний рядок, в якій потрібно додати команду ipconfig і натиснути ⎆. На екрані відобразиться IP-адресу роутера (в рядку «Основний шлюз»).

 Сетевой адрес роутера через коммандную строку

І ще один спосіб, який підходить для Ледачих. Якщо при активації нового Роутера (НАПРИКЛАД,ASUS RT-AC51U) адреса, логін і пароль не змінювалися, то подивитися їх можна зі зворотного боку приладу. На нижній частині корпусу передбачена спеціальна наклейка з усією цією інформацією.

Безпосередня настройка порту

Номер порту вибирається залежно від мети його відкриття. Наприклад, порти 20 або 21 призначені для FTP-протоколів; порт 80 – для http і т.д. Всього їх більше 65 тисяч. Подивитися номер порту, який необхідно відкрити, можна в налаштуваннях гри або програми, для якої він відкривається.

Щоб відкрити порти на роутері, необхідно змінити деякі пункти в інтерфейсі приладу. Важливо розуміти, що кидок портів робиться не для техніки, подає інтернет, а для кожного підключеного до девайсу користувача (ПК).

Наприклад, якщо до одного маршрутизатора «пріконнектілось» 10 пристроїв і потрібно відкрити для них певний порт, то в налаштуваннях приладу вказується запис для кожного з цих девайсів. Тобто таких записів в настройках повинно бути 10.

Принцип відкриття плюс-мінус однаковий на всіх роутерах, незалежно від бренду. Тому немає сенсу прописувати мануал для кожного виробника окремо. Стаття пропонує інструкцію, як відкрити порти на прикладі роутера TP-Link.

Читайте також: Як правильно налаштувати роутер Tp-Link: 5 простих кроків для активації пристрою

На замітку!режде, ніж починати роботи з налаштування, потрібно перевірити: можливо, необхідний порт вже відкрито. Здійснити це можна через софт 2ip. В програмі є рядок, куди варто вписати номер порту. Після цього натискається кнопка Перевірити. Софт відразу покаже, відкритий потрібний порт на роутері або закритий.

 Порты роутера

Порядок дій для TP-Link

Проброс портів здійснюється в 5 простих кроків:

  1. Відкрити будь-який інтернет-браузер і вписати в пошуковий рядок IP-адресу свого маршрутизатора. Як дізнатися ці 8 цифр, було описано вище.
  2. У вікно ввести свої дані, вказавши логін і шифр. Більшість користувачів змінюють їх при першому підключенні роутера. Тим, хто не заморочується такими моментами, підійде стандартна комбінація для входу (admin/admin).
  3. Відкриється головний екран маршрутизатора з усіма пунктами налаштувань. Меню розташоване в лівій частині сторінки.
  4. У переліку відшукати пункт «Переадресація», «Віртуальні сервери» і «Додати нову».
  5. На екрані з'явиться Наступного розділ налаштувань, куди слід вписати потрібний номер порту, отриманий мережеву адресу роутера і протокол.

Цікаво також дізнатися: збільшити швидкість інтернету через WI-FI мережу роутера: 7 реальних способів

 Открытие порта в роутере TP-Link

Після виконання прописаних маніпуляцій в розділі «Віртуальні сервіси» TP-Link (як варіант, моделі TL-WR841N) з'явиться відкритий порт для вказаної адреси мережі. Рядок з адресою необхідно періодично перевіряти, особливо якщо до роутера підключено кілька пристроїв, адже прилад може самостійно змінювати адреси користувачів. Правильним буде відразу зарезервувати для себе конкретну адресу і не переживати, що його «віддадуть» комусь іншому.

Порт не відкривається: причини

Буває, що навіть покроково виконавши всі пункти інструкції, бажаний порт так і не вийшло відкрити. Чому так відбувається? Ось найпоширеніші причини і способи їх вирішення: Причини, чому порт не виходить відкрити

Причини, чому порт не виходить відкрити
Вирішення проблеми
Сам провайдер блокує відкриття додаткових портів Така ситуація найчастіше спостерігається в багатоквартирних будинках, де один маршрутизатор обслуговує цілий під'їзд користувачів.
Рішення: перехід на більш дорогий тарифний план, де не буде обмежень, або підключення послуги постійного (статичного) IP-адреси, що уможливить конфігурація портів з домашнього маршрутизатора.
Неправильно вказано IP-адреса роутера або сервера Потрібно ще раз перевірити ще раз номери цих адрес. Виконати перевірку можна через локальну мережу. Якщо «достукатися» до сервера не виходить, потрібно уважно подивитися його налаштування.
Проблеми з настройками сторінки перекидання портів Можливо, деякі дані в розділі «Віртуальні сервіси» були внесені некоректно.
Рішення: ще раз пройтися по всій інструкції перекидання портів для впевненості в правильності налаштувань.
Програми-брандмауери або антивірус блокують порти Спробувати відключити програму. Якщо мова йде про антивірус – виконати необхідну перевірку. Знайти брандмауер можна, зайшовши в «Панель інструментів» комп'ютера (в списку).

Потрібно змінити або додати ще один порт в роутер: порядок дій

Будь-які зміни, які користувач хоче внести в налаштування маршрутизатора, робляться через його інтерфейс. Приклад показаний все на тому ж TP-Link (модель C60).
Перші етапи – стандартні: потрібно ввести в пошуковику адресу приладу і заповнити для входу рядки з логіном і паролем. Після того, як відкриється меню пристрою, в переліку налаштувань вибрати вже знайомий пункт «Переадресація» і далі – «Віртуальні сервери».

В тему: відновити забутий пароль роутера: 2 дієвих методу

На екрані з'явиться повний список усіх зроблених портів. Навпроти кожного є активні поля «Редагувати/Видалити». З їх допомогою можна змінювати будь-які пункти або зробити повний delete з налаштувань.

 Изменение или добавление новых портов в роутере TP-Link

Щоб додати новий порт, використовують однойменну кнопку. Вона розташована під переліком. Після натискання доведеться ще раз пройти весь шлях, описаний вище.

Примітка: відкриваючи порти для декількох користувачів, потрібно бути дуже уважним з номерами адрес. Система пропустить абсолютно ідентичні записи (тобто не видасть помилки), але працювати вони не будуть.

Можливі проблеми при відкритті портів

Якщо користувач правильно виконав всі зміни в роутері (наприклад, TP-Link Deco M5 MESH), включив його і система справно заробила – значить все прекрасно і можна користуватися на здоров'я. Але буває, що після налаштування і активації девайса система все одно дає збій. Що відбувається і як усунути проблему? Огляд трьох найчастіших несправностей – далі.

Відбулася зміна IP-адреси

Про це вже говорилося вище в статті. Коли користувач відкриває порт, він вказує IP-адреса комп'ютера. Якщо відразу не «забити» його за собою, після увімкнення-виключення компа або маршрутизатора останній може автоматично змінити адресу на новий. Логічно, що в такому випадку відкритий порт стає марним, адже він не функціонує.

Щоб уникнути такого «проколу», потрібно:

  • зайти в «Мережеві підключення»;
  • вибрати «Інтернет-протокол версії 4»;
  • поміняти автоматичне отримання IP-адреси на «Використовувати наступний IP-адреса»;
  • самостійно вписати потрібний набір цифр.

Після цього, якщо навіть ПК буде перевантажений або зміниться сам роутер, адреса залишиться колишнім, а всі відкриті порти будуть працювати безперебійно.

Смена адреса компьютера при открытии портов

Софт, для якого відкривався порт, самостійно вносить зміни

Така проблема найчастіше зустрічається у любителів завантажувати інтернет-контент через торрент. При кожному запуску цієї програми вона «норовить» змінити адресу порту. Але оскільки в налаштуваннях роутера (і моделей бренду Asus адреса вказана як незмінний, виходить дисбаланс. Результат – торрент відмовляється працювати.

Виправити ситуацію можна, внісши зміни в налаштування торрента:

  • активувати програму;
  • відкрити меню налаштувань комбінацією клавіш Ctrl + P;
  • знайти в лівій частині вікна «З'єднання»;
  • прописати адресу порту, зазначеного в роутері для цієї програми;
  • вибрати рядок «Випадковий порт при запуску» (поставити навпроти галочку).

Підтвердити всі внесені зміни, натиснувши Ок.

Настройки адреса порта в программе uTorrent

Програми не працюють навіть з відкритим портом

Тут проблема, швидше за все, криється в файервол маршрутизатора. Щоб швидко її вирішити, потрібно зробити відключення. Для цього на комп'ютері потрібно зайти в розділ «Basic Security» і вибрати «Disable». Тепер перевірити коректність налаштувань і роботи відкритого порту.

 Отключение брандмауэра в роутере TP-Link

Підсумок

Прийнявши рішення відкрити один або кілька портів на своєму роутере (TP-Link або Tenda), потрібно пам'ятати, що вони не тільки забезпечують відмінну роботу сервісів і програм, але також «розстеляють червону доріжку» безлічі шкідливих вірусів. Тримати порти в стані open потрібно тільки в тому випадку, якщо вони використовуються регулярно. Як тільки в них пропадає потреба – порти краще видалити або відключити. Особливо це важливо для корпоративних пристроїв, де зібрана велика кількість цінної інформації.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії