Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як збільшити швидкість інтернету через Wi-Fi мережу роутера: 7 реальних способів

Дата публікації: 24.12.2020 08:55
Дата оновлення: 28.11.2023 12:22

Роутери сьогодні не просто популярні: вони – мастхев у кожному будинку та офісі. Адже користувачі з ними знаходять не тільки стабільне поєднання зі Всесвітнім павутинням. Головне, щоб ця сполука була ще й якісною, а в ідеалі – супершвидкісною!

А що робити, якщо провайдер надає швидкість 100 мегабіт за секунду, а по вай-фай вона ледве дотягує до позначки 20-30 Mbit за сек? Настав час починати використовувати ці далеко не зайві мегабіти, а для цього потрібно з`ясувати, як швидко і точно збільшити швидкість функціонування WiFi на сучасних і не дуже моделях роутерів.

Читайте також: ТОП-10 найкращих Wi-Fi роутерів

Как увеличить скорость Wi-Fi через роутер

Поліпшення швидкості роботи мережі через вай-фай мережу роутера

Для найпростішого інет-серфінгу, скролінгу за соцмережами, онлайн-магазинами та подібними веб-порталами, звантаження треку або картинки вистачить пропускної спроможності девайса навіть у 3-5 мегабіт. І тут труднощів зі швидкістю WiFi та її збільшенням немає, т.к. користувач не відчуває будь-яких незручностей. Картинки завантажуються, Facebook та Twitter відкриваються, що ще потрібно?

Проблеми стають очевидними, коли користувач дивиться, наприклад, відео в високій якості та бачить, що швидкість передачі інформації по вай-фай дотягує лише до мінімальних 20-30 Mbit за сек в той час, як тариф же розрахований на 100 Mbit або навіть більше. Як збільшити швидкість роботи бездротового інтернету через вай-фай роутер у цьому випадку?

Для початку варто з`ясувати 3 моменти:

  1. Визначитись із можливостями самого приладу. Недорогі девайси з базовою комплектацією видають середній за швидкістю інтернет. У недорогих агрегатах виробник може заощадити на чипсет (1 ядро, мінімальна частота), кількості оперативної пам`яті, потужності антен. Для домашнього використання та нескладної роботи в режимі онлайн цього цілком достатньо. Якщо потрібно швидко завантажувати об`ємні файли, грати в бродилки та стрілялки, варто задуматися про придбання більш дорогого пристрою (наприклад, TP-Link ARCHER-C5400X).
  2. Переглянути на ярлик Wireless N на коробці. Цифри поруч із цим написом, наприклад 300, означають максимально досяжну швидкість по вай-фай (якщо використовувати новий стандарт 802.11N). Якщо використовується більш старий стандарт, то показники становитимуть десь у 1,5-2 рази менше від зазначеного числа.
  3. Оновити прошивку. Перед тим, як спробувати збільшити швидкість Wi-Fi за допомогою маніпуляцій з налаштуваннями, потрібно оновити прошивку апарата до найновішої (це ж доцільно зробити для вай-фай адаптерів). Крім того, негативний вплив на швидкість може надавати сумісність комп`ютерного ПЗ. Тому варто відвідати веб-портал компанії-розробника, завантажити звідти найновішу версію, зайти до «Диспетчера пристроїв» Windows або налаштування адаптера, внести зміни в прошивку.

Що ще потрібно перевірити перед початком налаштування агрегату? Кількість підключених гаджетів до нього. Адже приладу доводиться "ділити" початкову швидкість з`єднання на всіх. Щоб це успішно вирішити, можна використати спеціалізовані powerline-адаптери, які допоможуть облаштувати бездротову віртуальну мережу без "стрибків" у темпах роботи.

Powerline-адаптеры для создания Wi-Fi сети интернет

Ще один нехитрий метод збільшити у кілька разів швидкість функціонування вай-фай – використовувати інтервал 5 гігагерц. Деякі роутери підтримують 2 діапазони: 2,4 та 5 гігагерц. Найчастіше мережі Wi-Fi експлуатуються на першій із зазначених частот. І виходить, що чим більше девайсів працюють на 2,4 гігагерц, тим гіршим може бути з`єднання. Мешканцям багатоквартирних будинків це має бути відомо не з чуток.

5 гігагерц використовується рідше, в результаті на ній менше перешкод і вище якість з`єднання. Нюанс – для експлуатації зазначеної частоти мобільний або стаціонарний девайс має її підтримувати (добрий приклад – ASUS RT-AC66U/B1).

Після того, як все перевірено, можна починати копатися в налаштуваннях.

Цікаво дізнатись: ТОП-4 найкращих виробників роутерів

Перекласти всі гаджети на 802.11N

Працюючи з «давніми» стандартами 802.11G чи 802.11B здатність мережі швидко передавати інфо знижується до 80%, отже саме час перейти більш актуальний.

Запуск стандарт дуже просто:

  • в інтернет-браузері треба написати ip-адресу гаджета (вказано на етикетці);
  • вписати логін та пароль (заводський або особистий);
  • зайти в меню та вибрати «Основні налаштування»;
  • перейти до «Бездротового режиму» та вибрати зі списку 802.11 N.

Залишається тільки зберегти налаштування, натиснувши на «Змінити» і почати тестувати роботу гаджета в оновленому стандарті.

 Перевести роутер на стандарт 802.11N

Нюанс: у приладах від різних виробників (наприклад, ASUS або Tenda) налаштування можуть відрізнятися. Докладніше з ними можна ознайомитись в інструкції із застосування, яка постачається разом з агрегатом.

Може зацікавити: Як відновити забутий пароль роутера: 2 дієві методи

Стандарт безпеки WPA2-PSK з алгоритмом шифрування AES

Не варто користуватися такими, що пішли в історію WEP або WPA/TKIP: вони можуть суттєво «гальмувати» швидкість роботи бездротового інету. Навіть якщо перейти на 802.11N, але при цьому не змінити цей параметр, збільшити швидкість на будь-якій моделі роутера не вдасться. Крім того, цей стандарт забезпечує високий рівень безпеки, працюючи в тандемі з алгоритмом блокового шифрування під назвою AES.

Щоб змінити ці параметри, знадобиться:

  • зайти в налаштування апарата (як це здійснити описано вище);
  • вибрати «Розширені налаштування»;
  • перейти до розділу безпеки;
  • виставити: мережна автентифікація – WPA2-PSK, шифрування – AES.

Клацніть внизу екрана на кнопку «Змінити». Параметри почнуть діяти після перезавантаження апарата.

Стандарт безопасности WPA2-PSK с алгоритмом шифрования AES

Корисна стаття: Як вибрати роутер для дому?

Увімкнення WiFi MultiMedia (WMM)

Після того, як підключений 802.11N, щоб робота Інтернету досягла рекордних висот за швидкістю, потрібно активувати WMM. Цей параметр йде в тандемі з QoS (якість обслуговування) і добре підходить, наприклад, потокового відео.

Підключається WMM у налаштуваннях вай-фай. Для цього треба:

  • зайти в «Бездротовий режим»;
  • клацнути на «Розширені налаштування»;
  • натиснути на Увімк навпроти напису WNN.

WNN також має підтримувати бездротовий адаптер ПК. Підключити можна через: Установки – Властивості – Додатково.

Включение WiFi MultiMedia (WMM)

Встановлення ширини каналу 20 MHz

Технологія 802.11N підвищення пропускної спроможності мережі за умовчанням працює з широкосмуговими каналами. Але варто враховувати те, що це буде ефективно лише за відмінного сигналу. У стандартних умовах мережі Wi-Fi це отримати практично неможливо. Крім того, канали на 40 MHZ, Що функціонують на частоті 2,4 гігагерц, можуть породжувати перешкоди для інших гаджетів, які використовують цей діапазон.

А при слабкому сигналі широкосмуговий канал дає зворотний ефект – швидкість передачі знижується, з`являються перешкоди. У девайсах начебто ASUS RT-AC66U таких каналів стоїть за замовчуванням, тому варто змінити це вручну.

Настройка ширины канала 20 MHz

У додаткових налаштуваннях вай-фай Необхідно виставити значення 20MHz напроти пункту «ширина каналу». Потім натисніть на «Зберегти» і перезавантажити апарат, щоб оновлені параметри почали діяти.

Виставлення потужності передавача

Під час ручного налаштування бездротової мережі потрібно вибирати значення не максимально, а оптимальне число. Це можна зробити в інтерфейсі агрегату (наприклад, Archer 17):

  • налаштування бездротової мережі;
  • потужність сигналу;
  • поступово знижувати значення.

Зупинитись потрібно, коли в найдальшій точці кімнати/квартири/офісу ноут або смартфон перестануть «бачити» мережу. Після цього потрібно підвищити потужність передавача на одне розподілення і можна користуватися вай-фай на оптимальних налаштуваннях.

Выставление мощности передатчика

Автоматично буде стояти максимальне значення потужності, але якщо апарат розташований безпосередньо поруч із ПК або ноутом, це може призвести до втрат або слабкого сигналу. Та й зайва спокуса для сусідів… А якщо в налаштуваннях роутера не передбачена заміна цього значення – варто збільшити відстань між ним та гаджетами, які отримують від нього інет.

Увеличить скорость Wi-Fi на роутере

Може зацікавити: Як під`єднати та налаштувати ADSL-маршрутизатор: 5 простих кроків.

Підсумуємо: щоб збільшити швидкість Wi-Fi на роутері, потрібно виставити:

Параметри
Значення
діапазон частот 2,4 або 5 Ггц
стандарт бездротового режиму 802.11 N
мережна автентифікація WPA2-PSK
шифрування AES
MultiMedia (WMM) вкл
ширина каналу 20 MHz

Після всіх дій важливо не забути перезавантажити агрегат. Описані вище процедури значно прискорять темпи роботи Інтернету через вай-фай і дозволять продуктивно використовувати можливості як бюджетних, так і дорожчих апаратів.

Коментарі
Залиште коментар
К
28.01.2022 13:00

с шириной канала не согласен,лучше 80

Категорії