Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати тент для автомобіля — 8 ключових аспектів

Дата публікації: 16.04.2024 13:00
Дата оновлення: 16.04.2024 15:00

Звичайно, найкраще зберігати автомобіль у гаражі. Це забезпечить йому найнадійніший захист не тільки від викрадачів, а й від дощу, перепадів температур і граду. Можна також залишати машину під навісом. Але як бути, якщо немає можливості побудувати укриття або довелося заночувати не вдома? Виручає тент для автомобіля — переносний «ангар», який легко вміщається в багажнику.

Автомобіль під тентом

Читайте: Як відновити пластик у машині власноруч — 4 корисні поради

Для чого потрібен тент

Якщо гараж часто називають «будинком для автомобіля», тент захистить авто від сонця, снігу, дощу, граду та обмерзання. Не доведеться часто очищати машину від пилку, пуху, листя і посліду птахів.

Автомобілі без тенту на паркуванні

Якщо машину необхідно залишити просто неба на тривалий термін, тент підійде якнайкраще. Крім авто, чохол може знадобитися іншим транспортним засобам. Особливо тим, у яких технологічно не передбачений дах: мінітрактору, мотоциклу або квадроциклу.

Багато хто вважає, що лакофарбове покриття (ЛФП) їхніх автомобілів уже створене для протистояння природним факторам. Розглянемо, в яких випадках додатковий захист не завадить.

Захист від сонця і дощу

Опади сприяють появі водного каменю та вапняного нальоту. Ті, своєю чергою, залишають плями на ЛФП і погіршують видимість у склі. Тент цьому допоможе запобігти.

Машина під сильним дощем

Сонячні промені нагрівають деталі авто до такої температури, що деякі матеріали (пластик або гума) деформуються. Крім того, ультрафіолет пошкоджує фарбу. Вона вигорає, а лак тріскається та облазить. З тентом машина завжди перебуватиме «в тіні», навіть на стоянці під палючим сонцем.

Захист від пилу і бруду

Замість того щоб постійно мити кузов автомобіля, достатньо протерти тент, струсити з нього пісок і сміття. Це простіше та безпечніше для поверхні машини. Не вплинуть шкідливі й токсичні забруднення: кислотні дощі, суспензія нафтопродуктів, їдкі та прилипливі бруньки й сік із дерев, пилок. А також кал тварин і птахів.

Захист від снігу та льоду

Правильно підібраний тент захищає кузов автомобіля від снігу та льоду. Створює всередині мікроклімат, що перешкоджає підвищенню вологості та виникненню корозії.

На замітку: Як вимірювати місткість акумулятора — 3 робочих методи

Як вибрати тент для автомобіля

Для правильного вибору захисного чохла для автомобіля необхідні кілька послідовних кроків.

Визначити потреби

Тенти для авто можна розділити на дві групи: для зберігання і для транспортування. Тенти другої групи коштують дорожче, їх використовують, в основному, автосервіси й компанії-перевізники. Звичайному автовласникові вони можуть знадобитися рідко, тому поговоримо про чохли для зберігання.Якщо єдиним завданням пристрою буде створення штучної тіні, наприклад, на відкритій стоянці громадського пляжу, підійдуть навіть універсальні моделі. Вони часто бувають у формі величезної парасольки, яку ставлять на дах і кріплять до зовнішніх дверних ручок. Але треба враховувати, що більш-менш сильний вітер здатний зірвати такий тент і пошкодити авто, що захищається, і сусідні.

Вибрати розмір

Навіть найкращий чохол, пошитий з якісного матеріалу, не захистить машину, якщо буде бовтатися на кузові або доходити тільки до половини дверей. Тому применшувати підбір за розміром не варто. Виробники тентів часто об'єднують свої вироби в групи, на зразок розмірів верхнього одягу для людини. Чохли тут діляться на два класи: звичайні автомобілі та позашляховики.

Розмір
Довжина, см Ширина, см Висота, см
S 406 165 120
M 432 165 120
L 483 178 120
XL 534 178 120
2XL 572 203 120
Позашляховик S 406 178 145
Позашляховик M 432 185 145
Позашляховик L 457 185 145
Позашляховик XL 483 196 145
Позашляховик 2XL 508 196 152
Позашляховик 3XL 534 196 152
Позашляховик 4XL 572 203 160

Можна дізнатися габарити авто в керівництві з експлуатації, в інтернеті на спеціалізованих сайтах. Або виміряти рулеткою самостійно. Це краще робити з помічником. Параметри вимірюються за крайніми випненими частинами. Якщо на автомобілі встановлено додаткове обладнання, на кшталт кенгурина, виносного запасного колеса або додаткових порогів, їх теж слід додавати до розмірів машини. Виняток — дзеркала, оскільки тенти, як ми знаємо, мають для них кишені.

Купувати тент слід максимально близької групи, але обов'язково в плюс. Наприклад, якщо довжина вашого автомобіля 460 см, то краще брати L з розміром у 483. Підтягнути його можна, а от розтягнути М на додаткові 28 см — навряд чи. Головне правило: тент має бути розташований на автомобілі так, щоб гумка, що знаходиться внизу і фіксує чохол, проходила відразу під порогами й бамперами. При цьому по всьому периметру була паралельна землі.

Суперечливе питання: Чи можна змішувати моторні оливи — 7 аргументів «за» і «проти»

Вибрати матеріал

Для автомобільних чохлів використовують різні матеріали. Розглянемо, чим вони відрізняються. Їхні переваги та недоліки.

Тканина Оксфорд

Брезент (парусина)

Натуральні брезентові тканини роблять з товстої пряжі льону, бавовни, джуту.

  • Плюси — міцність, зносостійкість, відносна водостійкість, низька ціна.
  • Мінуси — для вогнетривкості натуральні волокна необхідно просочувати спеціальними складами. Щільна тканина досить важка і нееластична. Хоча це і «класика жанру», вона нині застосовується нечасто. Іноді брезентом називають тканину з інших синтетичних матеріалів зі схожими властивостями.

Оксфорд

Тканина з поліестеру, яка просочена поліуретаном. Має плетіння особливого типу —  «рогожка». Полотно складається з рельєфних квадратів у шаховому порядку. Такий ефект дає переплетення його волокон. Товщина нитки (для тентів використовують найщільніший поліестер від 240 до 600 den) забезпечує стійкість матеріалу на розрив, а просочення поліуретаном забезпечує водонепроникність і вітрозахисні властивості.

  • Інші плюси тканини — невелика вага і можливість фарбування в будь-які кольори.
  • Мінуси «Оксфорда»: як і будь-яка синтетична тканина, вона не дуже екологічна. До того ж через свої властивості вироби з неї можуть бути дорожчими.

Тарпаулін

Тканина, що спеціально створена для автомобільних чохлів і подібного роду виробів. Також зроблена шляхом переплетення полімерних ниток. У перекладі з англійської tarpaulin якраз і означає «брезент», «тент». З найпростішого тарпауліну низької щільності (50 г/м2) виготовляють мішки для цукру та інших продуктів. Для виробництва тентів і схожої продукції використовують матеріал, на якому нанесено подвійне поліетиленове покриття. Він не боїться вологи й вигорання, не гниє.

  • Інші плюси тарпауліну:
    - міцний, але тонкий — зазвичай 0,2-0,4 мм;
    - із широким температурним діапазоном від -40 до +70 °C;
    - різні варіанти щільності: від 80 до 460 г/м2;
    - висока водостійкість: витримує до 1,5 м водного стовпа.
  • З мінусів:
    - відсутність УФО-стабілізації;
    - тарпаулін легше проткнути або прорізати, ніж інші матеріали;
    - матеріал не виробляється в Україні.

Cordura

Надміцний нейлоновий матеріал, розроблений (як і сам нейлон) відомою американською компанією Du Pont. Спочатку був призначений для армії США, пізніше його стали використовувати для туристичного спорядження, наметів і тентів. Він теж має покриття, тільки поліуретанове, і гідрофобне просочення. Нитка кордури складається з великої кількості волокон, скручених між собою. Тому вона міцніша за звичайну поліамідну (капронову) в 4 рази.

  • З інших плюсів Cordura: довговічність.
  • Мінуси:
    - велика вага,
    - вигоряння при тривалому впливі сонця,
    - довгий час висихання.

ПВХ

Еластична і міцна полівінілхлоридова тканина з тришаровою структурою. У середині її знаходиться сітка з волокна, яку з обох боків заливають розплавленим ПВХ. Однорідність структури забезпечує особливу міцність. Обробка поверхні акриловим лаком протидіє воді та запобігає налипанню бруду. Шви такої тканини для міцності та водостійкості злютовують гарячим повітрям.

  • З інших плюсів:
    - ПВХ-тенти не втрачають своєї еластичності за мінусових температур,
    - недорогі,
    - не вимагають особливого догляду.
  • Мінуси:
    - низька екологічність,
    - відносно висока швидкість розкладання.

EVA

Етиленвінілацетат, високоефективний полімер, який отримують під час сополімеризації етилену. Останній використовують при виробництві синтетичного моторного мастила. І мономера вінілацетату. Застосовується у виробництві взуття та спецодягу. Попри те, що ЕВА — пористий матеріал, він не пропускає воду, не проводить електричний струм, має чудові теплоізоляційні якості. Матеріал стійкий до будь-якого роду хімічних впливів, до перепадів температур. Вироби з ЕВА здатні відновлювати форму після розтягування або деформації.

  • Інші плюси:
    - EVA гіпоалергенний без запаху,
    - легко фарбується в будь-які кольори.
  • Мінуси:
    - матеріал боїться вогню і високих температур,
    - його легко проколоти й порвати.

Попри всі відмінності, матеріали, з яких виробляються тенти, багато в чому схожі. Вони мають бути міцними, при цьому легкими, не пропускати воду і не боятися сонця.

Тент не натягнутий на дзеркала

Особливості та додаткові функції

Під час вибору тенту важливо переконатися, що матеріал дихає, тобто, повітря всередині нього не застоюється. Адже це може призвести до скупчення конденсату під чохлом. Усередині може з'явитися волога, а з нею пліснява та іржа. Під час купівлі у продавця потрібно уточнити цей момент, а також деякі інші, наприклад:

  1. Підкладка. Вона не тільки захищає від граду або гілок, що падають, а й запобігає пошкодженню ЛФП під час переміщення тенту кузовом (чого за сильного вітру практично не уникнути). Матеріал підкладки має бути м'яким і підшитим до внутрішньої сторони чохла.
  2. Кишені для дзеркал. Без них на більшість автомобілів, де дзеркала, не складаються або все одно випирають щодо кузова, правильно натягнути тент неможливо.
  3. Блискавки для дверей. Річ необов'язкова, але зручна, якщо виникне необхідність потрапити в салон авто, не знімаючи тенту. У деяких «просунутих» моделей чохлів передбачені, крім водійських дверей, ще й кишені для багажника.
  4. Кріплення. Як правило, це гумки, що одягаються під бампером. Для зберігання авто в регіонах, де буває сильний вітер, іноді в комплекті йдуть ремені з карабінами.

Гарна добірка: Рейтинг 10 моторних олив — синтетичних і напівсинтетичних

Підбір тенту за маркою авто

Можна вибрати розмір тенту також за роком випуску і моделлю автомобіля, особливо, якщо вона популярна. Деякі виробники автомобілів випускають на ринок чохли для своєї продукції. Такі аксесуари можна знайти в каталогах виробників.

Авто під коротким тентом

Крім основних параметрів і VIN-коду при підборі варто уточнити форму кузова. Тент для седана суттєво відрізнятиметься від чохлів для хетчбека або універсала.

Авто під тентом у Західній Європі

Як правильно надіти автомобільний тент — поради та рекомендації

Правильний чохол необхідно правильно встановити на автомобіль — лише тоді захист буде повноцінним. Існує кілька головних моментів:

  1. Розтягнути тент по всій довжині автомобіля.
  2. Потрібно надягати тент, починаючи з передньої частини.
  3. Брудний автомобіль необхідно помити перед надяганням чохла.
  4. Вологу з поверхні кузова висушити. Натягують тент на мокре авто тільки в крайньому разі.
  5. Категорично заборонено вмикати двигун, перебуваючи всередині машини, накритої тентом. Це може призвести до отруєння вихлопними газами.

Який тент вибрати — вирішувати самому власнику, виходячи з переваг і фінансових можливостей. Головне, забезпечити автомобілю надійний захист від негативних впливів і не завдати шкоди лакофарбовому покриттю.

Варто знати: Як вибрати компресор для авто: 6 головних параметрів 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії