Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як відновити пластик у машині власноруч — 4 корисні поради

Дата публікації: 01.04.2024 13:57
Дата оновлення: 01.04.2024 14:14

У кожному автомобілі присутні деталі, які, як то кажуть водії, «не впливають» ані «на швидкість руху», ані на інші характеристики. Зокрема, це справедливо щодо пластику оздоблення салону. 

Пластик салону авто має ідеальний вигляд

Від його стану не залежать керованість підвіски або економічність двигуна. Проте неохайний інтер'єр — це дещо на кшталт поганого лакофарбового покриття кузова. Він не тільки дратує власника, а також обов’язково вплине на продажну вартість авто.

Подряпаний пластик у машині: чому так відбувається

Пластмаса — один з основних матеріалів автомобілебудування. Її кількість у машинах за масою та площею використання можна порівняти з металом. З метою безпеки із пластику виготовляють усі випнуті частини: бампери, решітки радіаторів, молдинги, декоративні пороги й дзеркала. Часто ці елементи фарбують у колір кузова, тому їхній ремонт у разі пошкодження не відрізняється від інших малярних робіт.

Гідна добірка: Рейтинг 10 моторних олив — синтетичних і напівсинтетичних

Опис проблеми

У салоні та в багажному відділенні пластмасові деталі не фарбують. Вважається, що там їм нічого не загрожує. Однак, попри відсутність вологи, опадів і впливу дорожнього бруду, у пластику свої «вороги». Вони псують його під час експлуатації. Серед них:

  • Тверді деталі одягу водіїв і пасажирів: металеві, дерев'яні, скляні;
  • прикраси (каблучки, браслети), нігті, закоржавілість шкіри;
  • предмети, що перевозяться як вантаж або багаж;
  • ключі, інструменти, запальнички, мобільні телефони;
  • кігті та зуби домашніх тварин;
  • інші предмети інтер'єру авто: пряжки ременів безпеки, ручки дверей і сидінь.

Собака в салоні авто

Причини появи подряпин

Негативно впливають на пластик ультрафіолет, перепад температур і конденсат. А також природний процес старіння, який призводять до вицвітання торпеди, верхніх частин карти дверей та інших подібних речей.

Види подряпин

Типи пошкоджень
Ознаки
Потертості У вигляді плям, дрібні дряпки
Глибокі подряпини та наскрізні отвори Проколи, порізи, тріщини, розводи
Деформації Термічна та інші
Втрата первинного кольору Вицвітання, вигоряння

Схильність до тих чи інших пошкоджень залежить від типу пластику. Тому способи його відновлення абсолютно різні.

Як відновити подряпаний пластик в автомобілі

Спочатку потрібно визначитися з типом полімеру, з якого виготовлена постраждала деталь. Відомі кілька десятків різновидів пластмас. Найпоширеніші з них: поліпропілен (близько третини з усіх застосовуваних), поліуретан і полівінілхлорид. Під час проведення робіт із відновлення деталей інтер'єру важливо знати, до якого з типів належить пластик. А потім визначитися з матеріалом для реставрації виробів. Те, що підходить для одного, іншому може нашкодити.

  1. Термопласти при нагріванні стають м'якими. Їх легко формувати, якщо скористатися методом пайки або схожими способами.
  2. Реактопласти нечутливі до високих температур. Вони міцні, нееластичні та досить крихкі.

Розберемо поширені способи надати пластику інтер'єру первозданного вигляду.

Варто знати: Як вибрати каністру для бензину — 6 ознак якості

Оновити пластик в авто поліруванням

Його краще проводити поліролями для пластику. Вони продаються у вигляді гелів на основі силікону, спреїв або рідин — залежно від виробника, застосовності та розв'язуваних завдань. Їх необхідно наносити на губку, серветку або полірувальний круг і втирати в пластмасовий виріб вручну або шліфувальною машинкою.

Полірування торпеди

Такі засоби ефективні:

  • Вони відновлюють заводський колір пластику (стосується переважно чорних деталей);
  • захищають від ультрафіолетових променів;
  • допомагають освіжити блиск поверхонь;
  • борються з потертостями й неглибокими подряпинами;
  • ароматизують салон.

Користуватися таким реставратором необхідно відповідно до інструкції, що додається до нього. Однак існують пошкодження, з якими впоратися не вдається. Тоді потрібні інші методи.

Чим відновити пластик в авто, щоб замаскувати подряпини

Це робиться олівцем із рідким полімером. Речовина застигає на відкритій поверхні тонкою плівкою. Потрібно підібрати схожий колір і під час нанесення повторити контур подряпини. Попередньо знежирюють оброблювану поверхню. Після засихання пластиковий елемент бажано відполірувати, але «без фанатизму».

На замітку: Як заощадити на бензині: 5 робочих порад

Як відновити подряпаний пластик в автомобілі термічним шляхом

Метод ґрунтується на здатності деяких типів пластмас (здебільшого це стосується термопластів) самовідновлюватися під час нагрівання. Але «ремісія» можлива тільки в разі неглибоких або нешироких пошкоджень. Тобто, впливаючи температурою, цілком можливо нейтралізувати потертості, невеликі подряпини й навіть «загоїти» тонкі тріщини, проте наростити новий шар не вийде.

Для температурного впливу на пластик бажано використовувати фен — необов'язково промисловий, цілком підійде й побутовий. Ним навіть легше контролювати нагрів: якщо переборщити, пластик може «поплисти» й деформуватися. Починати краще з невеликої потужності, фен при цьому тримати на відстані й не на одному місці. Потрібно нагрівати деталь рівномірно, по всій ширині.

Промисловий фен допоможе відремонтувати пластик салону

Оцінивши вплив тепла, можна збільшувати температуру або зменшувати відстань між приладом і пластмасою. Поки деталь не охолоне, торкатися її не можна, бо інакше легко завдати шкоди ще серйознішої, ніж та, яку доводиться виправляти. Якщо результат не радує, можна спробувати пополірувати проблемне місце.

Коли фена немає або його нікуди під'єднати, варто використовувати запальничку, не забуваючи про безпеку під час роботи з вогнем. Підійде не звичайна, а турбозапальничка. У ній газ горить у спіралі, нагадуючи полум'я пальника. Сам газовий пальник при цьому використовувати занадто небезпечно.

Якщо оновити пластик в авто не вдалося

Залишається тільки одна можливість — купити нові панелі. Це дорого, але гарантовано. Або можна підібрати вживані, з розборки. Перший варіант прийнятний для власників відносно нових машин, де пластик пошкодився випадково. Другий доцільніше застосовувати для машин із солідним пробігом. Замінені деталі в цьому випадку не сильно впадають в очі.

Читайте: Як правильно заряджати акумулятор автомобіля — 8 послідовних кроків

Поради та рекомендації

Способи з відновлення цілком собі можна комбінувати або доповнювати ними один одного.

Вибір методу відновлення

Рекомендації, зазначені вище, стосуються тільки нефарбованого пластику. З панелями, на які нанесено ЛФП, стилізовані під дерево, алюміній, карбон необхідно працювати за іншими принципами. У разі неглибоких пошкоджень відновлювати покриття поліроллю, у разі глибоких — перефарбовувати, використовуючи шпаклівку і ґрунтування.

Профілактика подряпин

Подряпин, потертостей та інших дефектів простіше не допускати, ніж потім клопотатися, їх усуваючи. Для цього достатньо закривати тендітні деталі чохлами, використовувати змінні покриття, органайзери для салону.

Тварин бажано перевозити в переносках-кофрах. Гострі предмети та такі, що дряпають, — в щільній упаковці. А ще краще користуватися для цих цілей причепами, багажними системами або послугами з доставлення.

Втім, застрахуватися від усіх проблем складно, та й природне старіння пластику ніхто не скасовував. Тому, якщо виникає необхідність оновити пластикові деталі інтер'єру салону, це можна зробити власними руками.

Пізнавальна стаття: Як вимірювати місткість акумулятора — 3 робочих методи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії