Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке ChatGPT у 3 словах: принципи, реєстрація, функціональність

Дата публікації: 01.04.2024 12:53
Дата оновлення: 01.04.2024 12:54

Штучний інтелект багато що змінив у сфері комунікацій. Топові команди розробників все більше тяжіють до платформ на базі chatbot та digitalization. Аналіз даних в режимі реального часу критично важливий для обробки великих масивів інформації.

Штучний інтелект в авангарді технологій

Здатність продуктів OpenAI вести зрозумілий діалог та універсальність інструменту роблять ChatGPT must-have для мільйонів користувачів. Розберемо переваги подібного функціоналу, побудованого на ШІ.

Що таке chatGPT від OpenAI?

ChatGPT є популярним чат-ботом з лінгвістичною моделлю NLP. Це аналог InstructGPT, навчений дотримуватися інструкцій та підказок. Система розуміє людську мову та надає докладні відповіді на 99% запитань.

ChatGPT на мобільній платформі

Конкурент Siri, Alexa та BERT працює в ланцюжку людина-програма та побудований на великому масиві даних. Основні можливості:

  • Переклад;
  • історичний аналіз;
  • створення узагальнювального тексту;
  • генерація відповідей у ​​режимі real-time;
  • написання контенту: статті, повідомлення у блогах, електронна розсилка.

Модель ChatGPT розуміє контекст, на відміну від чат-ботів та «розумних помічників» конкурентних команд. Інструмент обходить за функціональністю Google Асистент та Siri від Apple.

Корисно розібратися: Як вилікувати жорсткий диск (HDD) та виправити биті сектори: 7 хороших програм для діагностики

Принцип роботи

Ключ до розуміння того, що таке ChatGPT, лежить у другій частині імені. Абревіатурою Generative Pre-trained Transformer позначають ботів, що базуються на алгоритмах виявлення закономірностей у наборах даних.

Мета проєкту — створення інструменту для генерації контенту, на 90% схожого на рукописний варіант. Текстові фрагменти «пишуться» шляхом прогнозування, робот видає результат на основі контексту.

Завдяки формату чату, що забезпечує діалог між користувачем та штучним інтелектом, ChatGPT легко надає інформацію за специфічними темами: від квантових обчислень до побутових питань.

Платформа здатна доповнити та скоригувати код, написаний на Java, Python, C++, JavaScript. Базові функції поки безплатні.

Технологія ШІ, що лежить в основі ChatGPT

Вибірка, видана ChatGPT, базується на масиві публічних даних та верифікованої вручну інформації. Функціонал веде послідовний діалог, генерує адекватні відповіді на надіслані запити, зберігаючи звіти у PDF або *.txt файл. Підтримується JSON.

Чат-бот у смартфоні

Новачки, які не розуміють як правильно поставити запитання через кишеньковий пристрій, можуть закінчити свій user experience розчаруванням. Охочим ефективно використовувати продукт важливо врахувати специфіку алгоритму:

  1. Перед початком роботи користувач повинен подати підказку або вихідний текст. Це може бути вордівський файл чи зображення. Інструмент генерує відповідь на основі змісту, будь-яка помилка впливає на результат.
  2. ChatGPT базується на авторегресійному моделюванні. Щоб інформація на виході вийшла релевантною, потрібно додати максимум конкретики у вихідний текст.

Сучасні чат-боти здатні розвивати думку в реченнях, успішно доповнювати абзаци. OpenAI створила незамінний ресурс для студентів та школярів. Ґрунтуючись на даних із бази, ШІ швидко підготує есе. За 2-3 хвилини вийде грамотний текст без граматичних помилок.

Відмінності між версіями

ChatGPT 4 стала просунутою версією ChatGPT 3. Різниця в розмірах моделі, обчислювальній потужності, економічності, мультимодальності та продуктивності. З останнім релізом з'явилася можливість генерувати зображення, текст та звук. Навіть враховуючи обмеження за розміром, кожен інструмент по-своєму унікальний:

Версія
Перевага
ChatGPT 3 Здатність швидко генерувати людські відповіді, код та структуровані тексти, а також зберігати на ПК чи ноутбуці
ChatGPT 4 Обробка великого набору даних та еквівалентна кількість параметрів

OpenAI працює над глобалізацією рішень. Нещодавно компанія запустила платформу DALLE2 для перетворення тексту на зображення. Реліз відбувся у липні 2022 року. Паралельно команда створила ASR під назвою Whisper, точніший та надійніший аналог ШІ.

Що вміє чат-бот

Головний успіх проєкту — удосконалення технології обробки natural language. Роботизована модель ефективніше та швидше надає текстові фрагменти, зберігаючи точність відповідей на запити.

Штучний інтелект

Запустивши ChatGPT, користувач згенерує на 100% оригінальні оповідання, нотатки, пости та будь-які письмові твори. Інструмент підходить для класифікації дописів в Інстаграм або Фейсбук, аналізу настроїв підписників. Останні моделі створені у співпраці з Microsoft та базуються на суперкомп'ютерній інфраструктурі Azure.
 
Функціонал незамінний для маркетологів, журналістів, авторів книг, які бажають розвивати ідеї без довгих роздумів. Платформа допоможе з мовним перекладом, впорається із підсумовуванням довгих текстів. З OpenAI немає проблем зі швидким переглядом та аналізом великих документів.

Інструмент здатний зробити революцію на ринку цифрових медіа, допомагаючи письменникам розвивати творчі ідеї та подавати інформацію у різних форматах та стилях. Розбирати складні терміни та покращувати навички з ChatGPT — одне задоволення.

Як почати використовувати ChatGPT

Чат роботи швидко увірвалися в маркетинг та повсякденне життя споживача. Підприємцям, які хочуть покращити Customer Journey Map, краще підвищувати ефективність стратегій за допомогою передових технологій. У цьому плані ідеально підходять інструменти від OpenAI, ІТ компанії із Сан-Франциско, яка співпрацює з Microsoft.

Завдяки зрозумілому вебінтерфейсу ChatGPT, почати роботу не складно. На старті корисно розібратися в нюансах платформи, оцінивши здатність генерувати хороший контент через мобільний апарат. Начитаному користувачеві набагато простіше сформулювати правильний запит.

інтерфейс вебверсії ChatGPT 

Принципи обробки природної мови GPT-3 передбачають інтеграцію способів глибокого навчання та охоплення великої кількості користувачів. В OpenAI врахували подібні нюанси. Чат-бот отримав простий та зрозумілий інтерфейс. Щоб увімкнути функціонал, достатньо мати акаунт в Google чи Microsoft.

Розбираємось із проблемами встановлення: Помилка 0x80300024 при інсталяції Windows: 5 способів лікування

Реєстрація та налаштування облікового запису

Охочим використовувати ChatGPT доведеться створювати обліковий запис та заповнити форму на сайті OpenAI. Перейшовши через посилання chat.openai.com, потрібно натиснути «Зареєструватися». Далі — вбити адресу електронної пошти та пароль. Завершальний етап — натиснути на кнопку «Увійти». Алгоритм роботи із самим інструментом:

  1. Залогінитися на смартфоні, ноутбуці чи ПК.
  2. Ввести команду або питання в полі чату.
  3. Зачекати відповіді.
  4. Зберегти текст в потрібному форматі.

Користувачеві дозволено відкривати кілька діалогів, кожен ланцюжок генерується окремо. У лівому меню є панель, на якій зверху кнопка«Створити розмову». Можна скористатися цим інструментом або вибрати готовий проєкт.

Принципи взаємодії з ChatGPT

Зрозуміти установникам ChatGPT, що це проста вебплатформа, нескладно. Інтерфейс, співзалежний з хмарними платформами, відкривається у Хромі та Мозилі. Система відстежує активність, ведення журналу прискорює генерацію відповідей. Завдяки плагінам, спілкуватись з ботом можна на сторінках інших сайтів.

 продукт OpenAIChatGPT

В арсеналі користувача доповнення до браузерів, розроблені сторонніми командами. Інструмент доступний підписникам ChatGPT Plus. У розробників можливостей більше, вони можуть потрапити до списку очікування на вебсайті OpenAI. Компаніям, які бажають тримати лідерство в авангарді технологій, доведеться заповнити невелику анкету. Інструмент активується простим алгоритмом:

  1. Відкрити вебінтерфейс ЧатGPT.
  2. Активувати триточкове меню, клацнувши на кнопці зліва внизу, далі — вибрати «Налаштування» → «Параметри бета-тестування».
  3. Відмітити пункт «Плагіни».

Можливості ChatGPT розширять додаткові add-ons. Expedia призначена для швидкого пошуку ресторанів, встановивши OpenTable можна забронювати столик у вибраному закладі міста. З інструментом Instacart вдасться знайти хороший рецепт, а потім — замовити інгредієнти в магазині.

Формулювання питань

Штучний інтелект вплинув на SMM та онлайн маркетинг, кардинально змінивши методи роботи бізнесу, сферу навчання та алгоритми обслуговування клієнтів. Підвищення ефективності комунікації можливе тільки коли користувач розібрався у специфіці застосування інноваційних продуктів. Для отримання чіткої відповіді від ChatGPT важливо дотримуватися 7 рекомендацій:

  1. Давати точні команди.
  2. Надсилати короткі пропозиції.
  3. Не ставити запитань з відповідями «так/ні».
  4. Виключити жаргон.
  5. Надати максимум контексту у запиті.
  6. Звертати увагу на орфографію та граматику.
  7. Уникати повторів, водності, зайвих слів

Любителям передових рішень доведеться вручну перевіряти матеріал, отриманий через форму онлайн. ChatGPT надає відповіді навіть якщо у базі відсутня інформація на тему. Без фактчекінгу контент виглядає правдоподібно, але має мало спільного з коректними даними.

У скарбничку знань: Що нового в iOS 17 — огляд операційної системи: 10 айфонів з її підтримкою

Розширене використання ChatGPT

Google не схвалює статті, створені через ШІ. Хоча глобальне застосування інструменту студентами, маркетологами та авторами контенту є беззаперечним. З серпня 2023 OpenAI додала послугу ChatGPT Enterprise. У пакеті з просунутими можливостями обмеження відсутні, приділено увагу захисту даних.

ChatGPT не замінить пошукові системи, функціонал призначений для спілкування та отримання довідки, не пошуку продуктів та послуг. Взаємодія проходить через обмін повідомленнями, розпізнавання та синтез мови. З березня 2023 платформа навчилася збирати інформацію з онлайн ресурсів.

Пізнавальна стаття: Як увімкнути комп'ютер з клавіатури: 5 варіантів

Плюси, мінуси та обмеження ChatGPT

Вражає здатність аналізувати контекст та підтримувати узгодженість пропозицій. Навіть розуміючи, як правильно робити запити в ChatGPT, можна отримати неоднозначний результат. Важливими є наступні моменти: 

Плюси
Мінуси
  • Ідеально для підтримки клієнтів 24/7;
  • скорочує час реагування на запити;
  • алгоритми Proximal Policy Optimization менш затратні, ніж Region Policy Optimization
  • Текст, написаний через ChatGPT, ґрунтується на базах 2021 року;
  • бот може поширювати шкідливе ПЗ та фішингові листи, з якими впорається не кожен антивірус;
  • розробка мовних моделей затратна

OpenAI — команда, яка прагне відповідального та безпечного розвитку передових рішень. Платформа, заснована у 2015 році групою видатних технологічних лідерів, у тому числі Ілоном Маском та Семом Альтманом, останні 5 років знаходиться у ТОПі.

На базі OpenAI проводяться дослідження у 3 напрямках: машинне навчання, робототехніка та економіка. Людство отримало 10+ новаторських інструментів та моделей. Найкращі напрацювання — GPT-3 та DALL-E. Створені чат-боти ефективні в електронній комерції, фінансовій сфері та охороні здоров'я.

Читайте: Як почистити кеш на ПК вручну та 2 програмами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії