Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати каністру для бензину — 6 ознак якості

Дата публікації: 22.07.2022 14:03
Дата оновлення: 12.01.2024 15:35

Збираючись у далеку дорогу, незайвим буде прихопити із собою запас пального в каністрі. Головне, щоб вона була герметичною, з можливістю зручного та надійного горизонтального розміщення, й кріплення.

пластмасова каністра для бензину

Купив першу пластикову двадцяти літрову каністру, а заливати паливо в неї на автозаправці відмовлялися. Ось тут і довелося поставити питання, яка каністра краще для бензину, і перелопатити купу відгуків в Інтернеті, які визначили мою подальшу покупку.

До уваги: ​​Підготовка автомобіля до зими: 7 пам'яток для водія

Яку каністру вибрати для бензину

Тепер маю каністрочку для палива фірми NEO Tools. Вона пластикова з відміткою HDPE. Ця абревіатура вказує на те, що тара виготовлена ​​з поліетилену високої щільності та абсолютно безпечна: не накопичує статичний заряд.

  1. У неї можна наливати та зберігати пальне.
  2. На відміну від металевого корпусу, не іржавіє та зручніше в експлуатації, оскільки легше, всупереч громіздкості.

Крім зручності, оцінював каністру за шістьма характеристиками, які вказують на якість.

Маркування

Палітра кольорів каністр досить багата, вибрати можна серед червоного, чорного, білого, синього і помаранчевого кольорів. Але на колір дивляться в останню чергу. Спочатку — на ціну та на маркування UN (ООН), що означає код спакування для небезпечних вантажів, схвалений ООН. Він позначається символами un 3H1/Y/150/..../CZ/PRES-IMET 1228..... та маркується комбінацією цифр:

Для пластикових виробів
11-560 та 11-561
Для металевих 21-127-950 та 21-127

Така позначка підтверджує, що каністра пройшла необхідні перевірки: падіння, штабелювання та тиск парів рідини. Якщо, наприклад, порівнювати дві моделі 21-127 і 11-561, у яких однаковий обсяг, форма і розмір, їхня вартість відрізняється на більш ніж 30%. Причина в матеріалі виготовлення, хоча обидві каністри з позначкою HDPE, а такі, як ми вже знаємо, не накопичують заряд.

Пізнавальна стаття: Як вибрати компресор для авто: 6 основних параметрів

Матеріал

Пластикові каністри без маркування не призначені для заправки палива, лише для зберігання. Тому здебільшого на АЗС заливають паливо в метал, потім водії переливають у пластикову каністру та зберігають.

двадцяти літрова каністра для пального

Навіть всупереч тому, що багато автомобілів мають пластикові паливні баки, в каністру з такого ж матеріалу пальне все одно не заливають. Для виготовлення баків використовують антистатичний пластик, а каністри без HDPE накопичують статичну електрику та загрожують вибухом. Ось у цьому вся причина.

Об’єм

Найбільш запрошеними вважаються каністри на 10 та 20 літрів. У мене дві двадцяти літрові, але саме NEO Tools зручніше укладати в багажник автомобіля завдяки обтічній формі.

При зливі палива з каністри тримати її зручно, проте необхідно пристосуватися, щоб пальне витікало рівним струменем, без виплескування. Одного разу намагався підкласти каністру під п'яту домкрата (була повною під зав'язку), щоб не заглиблювався в пісок, витримала без проблем.

Якось бачив на Ютубі ролик, де джип в'їжджає на дерев'яний піддон заввишки приблизно 30 см по двох 20-літрових каністрах. Захотілося собі спробувати на своїх. Тільки машиною ними їхати не наважився, перевірив на собі та взяв для більшої ваги кума. Разом у нас 160 кг. Так от, поклавши наповнені водою каністри на землю, а на них брус заввишки 20 см, стали посередині. NEO Tools не прогнулась, інша вдавилася на 2-3 см. Отже, експеримент показав, що неотулівську, якщо застрягнеш, можна підсунути під колесо. Сподіваюся, витримає.

Читайте: Який відеоредактор обрати: топ-5 популярних програм

Ручки

Ручка каністри цільна — одна, а не три, як у більшості для палива, тому зручна, без гострих граней. Поки місткість пуста, тримати її легко. Заповнену теж утримувати комфортно, долоню не перетискає, сидить у руці ідеально.

Безпека

Раніше зі своєю старою каністрою на заправці була суцільна морока через її форму. Вічно, натиснувши важіль «пістолета», обливав штани струменем з горловини, попри відсічку, що спрацьовувала. Доводилося заливати потроху. Та й про герметичність хорошого не скажеш. Щоб її досягти, треба було докласти чималих зусиль, закручуючи кришку. Винно, швидше за все, гумове кільце-прокладка. З новою каністрою таких проблем немає, гумовий ущільнювач не набухає від постійного контакту з пальним.

каністра із заливною трубкою

Подобається, що вона укомплектована заливною трубкою, яка ховається в каністру. Це захищає і мене, і салон авто від запаху бензину та крапель палива, які можуть стікати з вирви. Крім того, заощадив на купівлі тієї ж лійки та не морочуся де її зберігати і як транспортувати.

Якщо влітку доводиться зберігати бензин у багажнику, намагаюся тримати каністру, наповнену під зав'язку, тому що пари бензину в спеку накопичуються і можуть розірвати каністру якої б щільності вона не була. А береженого, як то кажуть, Бог береже.

Варто знати: Де можна і де не можна користуватися відеореєстратором + 2 головні причини заборони

Призначення: до якої каністри можна заливати бензин на заправці?

Пластикові, поліуретанові, поліетиленові, металеві — у кожної каністри свої сильні та слабкі сторони. Одні виграють за ціною, інші за щільністю матеріалу, треті — формою.

Пластмасові каністри є гарною альтернативою металевим. Але тільки ті, що з HDPE, а не PET-пластик. Останні годяться для зберігання води, пальне в них не наливають. Повторюся, за законом дозволяється наливати та зберігати нафтопродукти тільки в металевих ємностях та з полімерних матеріалів з відповідним маркуванням.

Чи можна зберігати та перевозити бензин у пластиковій каністрі?

На АЗС відмовляються відпускати у пластик паливо, керуючись постановою 1442 Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 року. У ньому зазначено, що дозволяється відпускати нафтопродукти лише у металеві каністри. У скляну та полімерну тару — заборонено.

Щоправда, кілька років тому, а саме до 14 грудня 2019 року, до цієї постанови внесли зміни постановою 1159 року, яка набула чинності 14 січня 2020 року. Вона наказує, що дозволено відпускати нафтопродукти, крім нафтового зрідженого газу, у тару споживача — у металеві та пластикові каністри. Але з маленьким застереженням. На каністрах має бути нанесене відповідне маркування. Тож зберігати та перевозити бензин у спеціальних пластикових каністрах можна, у тих, де немає маркування — не можна.

Висновок такий:

  • Дешеві місткості лише для екстрених випадків.
  • Запас палива можна возити й у пластикових, але у міцних каністрах. Краще використовувати алюмінієві, вони легкі та міцні.

Однак практика показала, що пластмасові NEO Tools нічим не гірші за металеві. Потрібно зберігати повну каністру — це виключить скупчення пари. NEO Tools міцна, під момент може стати підставкою для домкрата.

Для тих, хто не в курсі справи: Які бувають автомобільні відеореєстратори + 7 критеріїв вибору

Коментарі
Залиште коментар
Категорії