Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Історія винаходу фотоапарата: 5 цікавих фактів

Дата публікації: 12.10.2017 11:46
Дата оновлення: 12.10.2017 11:46

Історія створення фотоапарата захоплює, адже винахід першої фотокамери дозволило людям не користуватися послугами художників, щоб відобразити найяскравіші моменти життя. Над створенням фотографічного апарату і фотоплівки працювали новатори, які були зайняті в різних сферах: фізики і хіміки, інженери і навіть лікар. У цій статті ви дізнаєтеся, яким був шлях до прогресу, якими були перші фотоапарати і як вони працювали.

Хто і коли винайшов фотоапарат?



 перший фотоапарат і фотографія

Відправною станцією, яка веде до винаходу першого фотоапарата, стало спостереження того, що розчинені солі заліза на світлі змінюють колір. З 1800 роки створити фотознімок намагалися багато, але вдалося це лише через дванадцять років Ж.Н.Непсу – винахіднику фотоапарата-обскури, забезпеченого лінзою і розсувних трубкою. Саме він придумав працює фотоапарат, на якому зробили першу чорно-білу фотографію.

Потім Ньєпс займався модернізацією свого дітища: завдяки його зусиллям в 1826 році він удосконалив винахід, додавши до нього олов'яну пластину, яка була покрита тоненьким асфальтовим шаром.

Цікаво: отримане фото збереглося до сьогодні. Фото мало особливість: до асфальтового покриття фотограф мав можливість розмножити знімок. Це можна було реалізувати завдяки тому, що зображення мало рельєфною поверхнею.

Творець першого фотографічного апарату назвав свій винахід геліографом. Це пристрій був першим, яке дозволяло отримати зображення без художника, тому викликало справжній захват у цінителів прогресу.

Трохи пізніше фотокамеру вдосконалили, доповнивши апарат пластиною з міді, оснащеної напиленням з срібла. Так, Вільям Табольт використовував папір, яку просочував сольовим розчином і нітратом срібла. Це підвищило якість фотографій.

Табольт користувався камерою (обскура), оснащеної малесенькій восьмисантиметровий лінзою оптичного типу. Таке зображення довше зберігалося, було більш якісним. До того ж, завдяки спеціальному папері, новатори могли копіювати знімки.

Читайте також: Факти про фотоапаратах, які Вас точно здивують

винахід фотоплівки



 перша фотоплівка

Так само, як і над створенням фотоапарата, над винаходом плівки працювало чимало народу. Перша фотоплівка була винайдена лікарем, родом з Англії, по імені Р. Медокс, в 1871 році. Ця плівка для фотокамери ставилася до типу сухих. Вона була виготовлена ​​за допомогою емульсії желатину," витримкою" срібла і брому.

Трохи пізніше, через два роки, німецький вчений-новатор Фогель зміг зменшити експозиційний часовий проміжок, завдяки чому він домігся збільшення чутливості фотоматеріалів.

Ще через чотири роки була винайдена вдосконалена фотоплівка, виготовлена ​​на нітроцелюлозній, гнучкою підкладці. Цьому прориву історія фотографії зобов'язана священику Гудвину.

Всі ці модернізації призвели до супер-прориву 1880 року, який зробив Істмен: взявши за основу праці його попередників, він створив сухі пластини для фотографічних апаратів, а потім – фотоплівку в рулонах. Фотоапарати були важкими, тому встановлювалися на штативи .

Цікаво: трохи пізніше, після винаходу плівки, Істмен розробив і випустив спеціальний фотоапарат, призначений для роботи з рулонної плівкою. Саме ця людина стала засновником популярної і зараз фірми-виробників надійних фотоапаратів – Kodak.

Читайте також: Сучасний фотоапарат: як вибрати відповідну модель?

Перші кольорові фотографії



 старовинні фотоапарати

Виникнення фотографій не в чорно-білих відтінках, а в кольорі – стало не менш значущим явищем. Так, перша стійка фотографія, яка відображає кольорову картинку, з'явилася завдяки Джеймсу Максвеллу, в 1861 році.

Спочатку, щоб отримати знімок в кольорі, застосовували три фотоапарата, в які ставили різнокольорові світлові фільтри. Завдяки тому, що кожна фотокамера оснащувалася світлофільтром різного кольору (одна – червоним, друга – синім, а третя – зеленим)," на виході" фотографи отримували кольорове зображення.

Цікаво: удосконалив цю методику С. Прокудін-Горський, який створив розробки, які дозволяли знизити витримку, а також підвищували тираж знімків.

Можливості фотоемульсії, про яку говорилося вище, були обмежені, що гальмувало розвиток кольорових знімків, оскільки вона спотворювала зелений колір. Втім, цю проблему вирішив Г.Вогель, чия робота підштовхнула до створення модернізованого складу. Нова емульсія відрізнялася коректної реакцією на зелений.

У 1907 році брати Люм'єр запатентували і стали продавати фотографічні пластини під назвою" Автохром", які полегшили створення кольорових знімків. Майже через тридцять років стали з'являтися поліпшені альтернативні версії, наприклад, Agfacolor і Kodachrome, а приблизно ще через тридцять років з'явилися Polaroid.

Читайте також: Як підібрати напівпрофесійний фотоапарат – 6 рад

Leica – перша фірма фотоапарата



 перша фототехніка Leica

Будучи зародженням застосування в фототехніку 35 міліметрового формату, Leica випустила першу модель фотоапаратів в маси в 1925 році. Обшита металом, компактна фотокамера володіла зовсім надпотужними технічними параметрами. Тоді маленьким форматом вважалося співвідношення 6х9 см: професіонали користувалися мінімальним форматом 9х12 см.

Тому спочатку фотоапарати, випущені брендом Leica, що не були популярними: всього лише 850 фотокамер цієї компанії" вийшли у світ" . Втім, вже через два роки продажу" лійок" почали рости, причому швидко: за сім років люди стали розкуповувати в чотири рази більше фотоапаратів.

Цікаво: крім стандартних восьми модифікацій фотоапаратів, що випускаються компанією, Leica створювала спецфотоаппарати на замовлення в воєнні роки. Вони використовувалися колекціонерами і військовослужбовцями.

Фотоапарати цієї фірми користувалися популярністю серед жителів усього світу до 60-х років ХХ століття, а потім на ринку стали з'являтися не менш якісні, більш дешеві моделі японських виробників. Незважаючи на це, на дзеркалки і далекоміри від Leica дорівнюють при створенні фотоапаратів в оптичному і механічному плані, визнаючи продукцію першого виробника фотоапаратів еталоном.

Читайте також: Як вибрати дзеркальний фотоапарат: 5 параметрів

Поява цифрових фотоапаратів



 перші цифрові фотоапарати

Перший цифровий фотоапарат розробила компанія Kodak, а конкретно – співробітник-інженер Стіві Сессон. З'явився перший цифровик в 1975 році, тоді цей апарат був громіздким і важким:" первісток" важив приблизно чотири кілограми і габаритами нагадував тостер.

Зображення, зняте на першу фотокамеру цифрового типу, зберігалося 23 секунди. Цей фотоапарат дозволяв створювати чорно-білі знімки. Фото, зроблені на таку фотокамеру, мали дозвіл 100x100 пікселів. Це означає, що матриця мала роздільною здатністю в 0,1 мегапікспель.

Цікаво: фотографії зберігалися на касету від магнітофона, а щоб їх подивитися люди застосовували спеціальні телевізійні приставки.

Незважаючи на те, що творцем фотокамери цифрового типу вважається інженер Kodak, більш наближений до сучасного вигляду варіант створила Sony : фотоапарат MAVICA записував зняті фотографії на класичні дискети, що мають розмір в три з половиною дюйма.

Цікаво: " першопрохідникам", які використовують тільки з'явилися цифровіки, доводилося непросто: фотографам необхідно було нести за спиною рюкзак з громіздким акумулятором і жорстким диском для зберігання знімків . Вага такого рюкзака міг перевищувати п'ять кілограмів.

Ще більше нагадує сучасний формат фотоапарат, який зберігає кадри" в цифрі" – Dycam Model 1. Його забезпечили матрицею, що має роздільну здатність 376х240 пікселів. Ця фотокамера була оснащена об'єктивом, який володів фокусною відстанню фіксованого типу. До того ж цей варіант мав вбудоване сховище, яке містило мегабайт фотографій.

У плані передачі кольору, порівнюючи з нинішніми моделями, у цього фотоапарата також були невисокі характеристики – девайс підтримував всього 256 градацій сірого. На той момент параметри були вражаючими, як і вартість: пристрій можна було купити приблизно за тисячу доларів.

Факт: компанія Sony стала" модним законодавцем", адже за її прикладом стали випускатися аналогові варіанти, що мають здатність до вирішення до 0,5 мегапікселів, від Nikon, Asahi, а також Canon .

За підсумками, цифрові фотографічні пристрої хоч і виникли в 80-і роки ХХ століття, вони почали випускатися масово тільки через десять років. Фотоапарати давали користувачам можливість створювати чорно-білі кадри (трохи пізніше з'явилися" кольорові" моделі), оснащувалися сенсором типу CDD, який використовують в модернових девайсах.

Повноцінний цифровий фотоапарат, який зберігає фотографії на картку пам'яті, а також володіє відеозаписуючої функцією, випустила Fuji спільно з Toshiba, а перший кольоровий цифровик з'явився в 1994 році.

 сучасні цифрові фотоапарати

Читайте також: Як правильно вибрати цифровий фотоапарат?

Майже двісті років минуло з моменту створення першої фотокамери – геліографа. Пізніше винахід удосконалювалося, з'явилися не кольорові знімки, фотоплівки. Близько століття тому випустили і перший цифровий варіант, який постачали сенсором, що використовується виробниками і сьогодні. Спочатку фотографії зберігали на масивні жорсткі диски, які фотографам доводилося носити з собою в рюкзаках, пізніше – на дискети, і тільки потім – на картки-флешки. 

Зараз фотографи можуть насолоджуватися покращеним цветовоспроизведением, шикарною записом відео, чудовими фотокадрами хоч на суші, хоч під водою, а ще – більшою компактністю, що дарує комфорт в транспортуванні.

дивіться відео

Коментарі
Залиште коментар
Г
31.10.2017 10:03

С удивлением узнал, что компания Кодак первый цифровой фотоаппарат создала еще в далеком 1975 году. Как жаль, что компания не увидела будущего в этой технологии и в конце концов это привело Кодак к банкротству.

К
31.10.2017 10:03

Поразительно, как наблюдение реакции растворенных солей железа на световые лучи привело к появлению настолько значимого для человечества устройства, как фотоаппарат. Впрочем, все великое начинается с первого шага.

в
11.11.2022 11:19

клас

Н
30.10.2017 15:52

Интересна история создания фотоаппарата, превращения фотографии из удела избранных в доступную повседневность для каждого. Сейчас невозможно представить, каким оказался бы мир без этих небольших, но столь важных устройств.