М'ясо, приготоване в мультипечі (аерогрилі), виходить ніжним і соковитим завдяки герметично закритій камері та циркуляційному теплу в ній. Саме вони сприяють збереженню вологи всередині шматків, запобігаючи їхньому пересиханню.
Під дією конвекції м'ясні волокна розм'якшуються і виходять винятково ніжними. Смак посилюється, оскільки аромати й соки циркулюють і вбираються назад у м'ясо, а не випаровуються, як це відбувається під час смаження на відкритому повітрі.
Чому варто приготувати курку гриль у мультипечі
З куркою гриль, приготованою в аерогрилі, менше клопоту порівняно зі смаженням на пательні або в духовці.
- По-перше, у цьому приладі є можливість стікати жиру в піддон у міру приготування. Тушка курки не лежить в олії, виходить дієтичнішою і, відповідно, кориснішою.
- По-друге, в камері передбачені елементи, що обертаються, і конвекційне обдування, тепло розподіляється рівномірніше навколо смаженої курки. Не буде напівсирих або пересмажених ділянок.
- По-третє, цей апарат розв'язує хазяйські руки. Обравши потрібну програму, займайся іншими справами. Мультипіч сама приготує страву в найкращому вигляді.
До відома: Чому м'ясорубка не крутить м'ясо: 5 основних причин
Вибираємо приправу
Без приправи та спеції не обійтися. Вони надають смаку, роблячи його цікавішим, а страву апетитнішою. Також посилюють запах. Багато спецій містять антиоксиданти, вітаміни та мінерали, які покращують поживну цінність страви. Наприклад, куркума наділена протизапальними властивостями, а часник зміцнює імунітет. Він має протимікробні особливості, які зменшують ризик розмноження бактерій у м'ясі під час приготування.
Приправи, що використовуються в маринадах, пом'якшують м'ясо, завдяки ферментам і кислотам, що містяться в них, які розщеплюють білки, роблячи його ніжнішим і соковитішим. Вони сприяють травленню і поліпшенню метаболізму. Той же перець чилі стимулює обмін речовин, а імбир покращує травлення.
Вибираючи приправу для курки гриль у мультипечі, дивляться на інгредієнти, які є під рукою. Найчастіше експериментують, щоб відкрити для себе нові смакові поєднання для курки в мультипечі:
Приправи та спеції
|
Який ефект |
Копчена або солодка паприка | Надає гарного червоного відтінку і злегка копченого, солодкуватого смаку, який чудово підходить для гриля |
Каррі | Збагачує курку вираженими нотками коріандру, куркуми, кмину і чилі |
Часник із травами | У поєднанні з будь-якими сушеними травами (розмарином, чебрецем) підсилює багатство смаку курячого м'яса |
Лимон і перець | Чудово освіжає |
Куркума |
Надає хрусткій скоринці золотистого кольору і збагачує антиоксидантами. Добре поєднується з чорним перцем, який посилює користь для здоров'я |
Кумин (зіра) | Надає горіхового смаку |
Мед і гірчиця |
Створює солодко-гострий смак, який наділяє курку ароматом і карамелізує шкірку. Мед з антимікробними властивостями, а гірчиця — джерело антиоксидантів |
Аджика | Поєднує в собі часник, гострий перець, різноманітні трави та спеції, тож посилює смак |
Варто знати: Як зробити фарш без м'ясорубки: 4 робочих методи
Готуємо маринад
Якщо курочку перед запіканням замаринувати, м'ясо буде ніжнішим і соковитішим.
Базовий рецепт маринаду: інгредієнти
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 2 столові ложки оцту (білого винного або яблучного);
- сік одного лимона;
- 3 подрібнених зубчики часнику;
- 1 чайна ложка солі;
- 1/2 чайної ложки чорного перцю;
- 2 столові ложки меду або коричневого цукру для солодкості;
- Трави та спеції за вибором (наприклад, розмарин, чебрець, орегано, паприка).
Приготування:
- У мисці змішують оливкову олію, оцет і лимонний сік.
- Додають подрібнений часник, сіль, перець і мед або цукор.
- Вбивають трави та спеції.
- Добре перемішують продукти до однорідної суміші.
Вимиту і просушену курячу тушку кладуть у глибоку миску або в зіппакет із застібкою-блискавкою. Заливають маринадом так, щоб він повністю її покрив. Щільно закривають миску або пакет і поміщають у холодильник щонайменше на 1 годину, краще на ніч, щоб маринад добре вбрався.
Варіації маринаду
Азійський стиль
|
|
Середземноморський стиль |
|
Індійський стиль |
|
Час — наш союзник. Що довше курка в маринаді, то краще аромати проникають у м'ясо, збагачуючи його смак і покращуючи текстуру. Рекомендується оптимальні 1-12 годин. Надто довге перебування в маринаді, особливо в кислому, може зробити м'ясо занадто м'яким або гумовим. Якщо в планах використовувати маринад, що залишився, як соус, його потрібно прокип'ятити кілька хвилин. Висока температура знищить можливі бактерії із сирої курки та убезпечить соус для вживання.
Аналізуємо: Що краще — духовка чи аерогриль: порівняння 2 видів техніки
Рецепт курки гриль у мультипечі
Розповідаємо, як приготувати курку в мультипечі, щоб вийшла соковитою, ароматною і з хрусткою скоринкою.
Інгредієнти:
- 1 ціла тушка на 1,5-2 кг;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 2 чайні ложки морської солі;
- 1 чайна ложка меленого чорного перцю;
- 2 чайні ложки солодкої або копченої паприки;
- 1 чайна ложка часникового порошку;
- 1 чайна ложка сушеного чебрецю;
- 1 чайна ложка сушеного орегано;
- 1 чайна ложка сушеного розмарину;
- сік 1 лимона;
- кілька часточок часнику — за бажанням.
Куряче філе промивають і обсушують паперовими рушниками. Видаляють надлишки жиру і пір'я, що залишилося. У мисці змішують оливкову олію, лимонний сік, сіль, чорний перець, паприку, часниковий порошок, чебрець, орегано і розмарин. Натирають курку маринадом, дивляться, щоб він потрапив у всі заглиблення і під шкіру на грудці. Для посилення смаку можна помістити кілька часточок часнику всередину курки. Залишають просочуватися спеціями в холодильнику мінімум на 1 годину, бажано на ніч.
Процес приготування
Виймають тушку з холодильника і дають їй трохи постояти за кімнатної температури перед приготуванням. Тим часом розігрівають мультипіч. Встановлюють курочку в камері аерогриля і запікають у режимі «Гриль» або «Запікання», залежно від моделі, за температури 180-200°C приблизно 1 годину або доти, доки термометр для м'яса, вставлений у найтовстішу частину грудки, не покаже 75°C.
Дають курці відпочити на решітці протягом 10 хвилин після приготування, щоб соки рівномірно розподілилися. Розрізають і подають теплі шматки з гарнірами.
В тему: Пароварка чи аерогриль: 4 пункти, які допоможуть визначитися
Бонус: рецепт смажених курячих крилець у мультипечі
Це дуже смачний і легкий у приготуванні рецепт смажених курячих крилець. Вони виходять із хрусткою скоринкою, при цьому м'ясо найніжніше і відстає від кістки. З приємним ароматом спецій.
Інгредієнти:
- 1 кг курячих крилець,
- 2 столові ложки оливкової олії,
- 1 чайна ложка солі,
- 1/2 чайної ложки чорного перцю,
- 1/2 чайної ложки меленого часнику,
- 1/2 чайної ложки суміші різних перців для гостроти,
- 1/2 чайної ложки паприки.
Крильця миють і обсушують. У великій мисці змішують оливкову олію, сіль, перець, часник, суміш перців і паприку. Додають м'ясо і перемішують, щоб приправити курятину домашнім маринадом. Посудину накривають плівкою і залишають у холоді маринуватися щонайменше 30 хвилин, а краще кілька годин або ніч.
Попередньо розігрівають мультипіч у режимі «Смаження» або «Гриль» до 200°C.
Розкладають крильця на решітці або в кошику так, щоб вони не торкалися одне одного, аби гаряче повітря нормально циркулювало під час смаження. Готують 25-30 хвилин, перевертаючи в міру підрум'янювання. Подають гарячими, прикрасивши зеленню. Буде смачно з будь-яким соусом: барбекю, сирний, соус ранч або будь-який інший.
Приготування курки в мультипечі не тільки економить час і зусилля на кухні, а й дає можливість експериментувати з різними смаками та маринадами. Вам обов'язково варто скуштувати запечену курочку з азійськими або середземноморськими маринадами. Виходить смачно, незвично і, головне, корисно.
До слова: Що краще: мультипіч чи мультиварка — порівнюємо за 5 параметрами