Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще: мультипіч або мультиварка — порівнюємо за 5 параметрами

Дата публікації: 17.02.2022 13:03
Дата оновлення: 13.03.2024 13:32

Мультипіч та мультиварка запотребовані на кухні. У них можна готувати смачні та корисні страви, не проводячи півдня біля плити. Порівняємо девайси за 5 параметрами:

  • призначення;
  • конструкція;
  • принцип роботи;
  • функціонал;
  • блюда, які можна приготувати.

Розберемося, чим ці пристрої відрізняються один від одного, які мають «за» та «проти».

Мультипіч: чим відрізняється від мультиварки

Зовні у мультипечі та мультиварки незначні відмінності. Обидва девайси невеликі, схожі дизайном. Однак те, як вони працюють, їхнє призначення та інші параметри суттєво відрізняються.

Призначення

Вже з назв приладів можна зрозуміти, що мультиварка потрібна, щоб варити, а мультипіч — щоб запікати.

Те, навіщо призначені пристрої, зумовлено принципом їх роботи. У мультиварці добре виходить смачненьке, яке тушкують, відварюють або готують на пару. Мультипіч призначена для приготування на грилі, обсмажування, запікання. 

Корисна стаття: Як варити гречку в мультиварці: 4 найкращі рецепти

Конструкція пристроїв

Здійснюючи вибір на користь мультипечі або мультиварки, ознайомтеся з тим, як вони влаштовані. У верхній частині печі розташовується елемент нагрівання. У корпус вставляється чаша для приготування їжі.

Приготування їжі в мультиварці

Мультиварка теж укомплектована каструлею для приготування їжі, проте елемент нагрівання у неї знизу. Під час роботи кришка апарату закривається герметично, що дозволяє температурі рівномірно розподілятися у каструлі.

Принцип роботи

Мультиварка оснащена ТЕНом та термодатчиком. Ці деталі знаходяться у нижній частині корпусу пристрою. Зверху на них встановлюється чаша із продуктами, після чого кришка щільно закривається. На ТЕН періодично надходить напруга 220 Вт, завдяки чому нагрівається. Температура від елемента нагрівання передається на каструлю, поступово нагріваючи її вміст. Щільно закрита кришка дозволяє зберегти рівномірне тепло в чаші, їжа в ній готується ґрунтовно й упріває, насичуючись смаком та ароматом.

Термодатчик у пристрої безперервно вимірює температуру дна каструлі та відправляє дані у пристрій, що управляє ТЕНом. Такий зв'язок допомагає зберегти постійну температуру, задану програмою для приготування страви.

Приготування їжі в мультиварці на пару

Мультипіч працює завдяки конвекції. За принципом роботи цей прилад нагадує аерогриль. Виробники хотіли поєднати в одному апараті функції мікрохвильової печі та духовки. На нагрівальний елемент пристрою подається напруга, ТЕН стає гарячим і спеціальні лопаті змушують нагрітий потік циркулювати в чаші з продуктами. Їжа в мультипечі рівномірно гріється потоками гарячого повітря і завдяки цьому досягає готовності.

Пізнавальне порівняння: Скороварка чи мультиварка у чому різниця: 5 факторів для вигоди

Функції пристроїв

При виборі мультиварки чи мультипечі важливо вивчити їх функції.

Мультиварка — це апарат для автоматичного приготування їжі. Вона може тушкувати, варити, запікати їжу. Також у всіх апаратах є функція підігріву готових страв. Зручною особливістю є можливість відкласти початок запуску програми. Можна з вечора помістити в чашу інгредієнти для сніданку, поставити таймер і девайс розпочне процес у встановлений час. Так вранці чекатиме свіжа гаряча страва.

Мультипіч також має кілька режимів приготування, наприклад для запікання м'яса, риби, картоплі. У кожному режимі задана температура готування. Користувачі на форумах відзначають, що мультипечі відмінно підходять для тих, хто стежить за фігурою та дотримується принципів правильного харчування. Смажити та запікати у цьому приладі можна без додавання олії.

Приготування страв у мультипечі

Читайте: Як приготувати йогурт у мультиварці: 4 смачні рецепти

Що можна готувати

Щоб зрозуміти, чим відрізняється мультипіч від мультиварки, потрібно розібратися, які страви можна готувати в кожному приладі.

  • У мультиварці добре виходять суп, борщ, каші, плов, запіканки, холодець, жарке тощо.
  • Мультипіч «на ура» справляється з приготуванням картоплі «фрі» та «по-сільському», шашлику, жаркою курячих крилець і риби, випічки, овочів гриль та іншого.

Різноманітність приготовлених у мультипечі страв

При виборі побутового помічника врахуйте, що швидкість готування залежить від потужності пристрою. Мультипіч лідирує за цим критерієм, апарат має середню потужність 1000-1500 Вт. У мультиварки ця цифра нижче: 400-1200 Вт.

На замітку: Як приготувати паску в мультиварці: 2 топових рецепти

Що краще: мультипіч чи мультиварка

Сказати об'єктивно, що краще мультипіч чи мультиварка неможливо. Ці помічники суттєво відрізняються тим, як вони готують їжу, і результатом — стравами, що вийшли.
Щоб спростити вибір кухонного помічника, виділимо плюси та мінуси апаратів.

Плюси та мінуси мультипечей

Вивчивши відгуки користувачів, зібрали в таблиці «за» та «проти» мультипечі:

Сильні сторони
Мінуси
Швидко готують При приготуванні споживають багато електрики
Широкий вибір програм, функцій Під час приготування слід стежити за дітьми, оскільки пристрої не мають блокатора чаші і її легко витягнути та обпектися.
Зберігають корисні властивості продуктів, не вимагають використання олії Коштують дорожче мультиварки, гриля
Прості у використанні, режими позначені зрозуміло для користувача  
Легко доглядати, протерши забруднені місця губкою, вимивши чашу в посудомийній машині  
Невеликі габарити дозволяють легко вбудувати у кухонний інтер'єр  

Деякі користувачі відзначають, що хотіли б, щоб чаша приладу була більшою.

До речі: Як вибрати мультипіч: 3 підказки

Плюси та мінуси мультиварок

У мультиварок також чимало сильних та слабких сторін:

«За»
«Проти»
Заощаджують вільний час господині Тривалий час для приготування їжі (від 40 хвилин)
Можна приготувати багато різноманітних страв Не можна готувати кілька страв одночасно
Тефлонова чаша не дозволить продуктам пригоріти Легко пошкодити покриття з тефлону та складно у разі пошкодження знайти нову чашу
Зручна функція відстрочення початку приготування Слабка функція випічки, багато пирогів не вдаються
Просто чистити (мити потрібно лише каструлю)  
Функція підігріву зберігає їжу теплою до 10-12 годин  

Для деяких господарок недоліком став не надто довгий провід апарата, який змушує розміщувати пристрій близько до розетки. Багатьом це незручно. Підсумувавши, скажімо, що обидва побутові помічники корисні на кухні. Вони збережуть вільний час, приготують смачні частування і не вимагатимуть особливого догляду. А вже якому з апаратів віддати перевагу — вибирати, як завжди, користувачеві.

Господиням знадобиться: Як доглядати за мультиваркою: 5 рекомендацій

Коментарі
Залиште коментар
Н
27.11.2023 20:50

У мене така ж мультиварка, у неї три функції: варіння, приготування під тиском і підсмажування. причому, підсмажування тільки при відкритій кришці. температура 160 град. не зменшується горить котлета чи мясо на раз-два. Втягує всі запахи в себе -після риби чашу можна викинуть. Овочі та мясо під тиском скорочує час приготування. Більше нічого не освоїла через команди -додайте інгредієнти і писк!

Категорії