Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Рецепт смачної паски: 6 кроків приготування

Дата публікації: 11.04.2024 10:22
Дата оновлення: 11.04.2024 10:54

Ароматна, здобна, пишна, з родзинками та цукатами — саме так виглядає традиційна великодня випічка. Готувати її — одне задоволення!

рецепт класичної паски 

Розповімо як спекти паску за класичним рецептом. Поділимося секретами приготування та прикрашання святкової випічки до Великодня. 

Класичний рецепт смачної паски: інгредієнти 

Продукти
Кількість 
Пшеничне борошно 800 г
Молоко 220 мл
Пресовані дріжджі  25 г
Яйце 2 шт.
Сметана 20% жирності  2 ст. л
Цукор  270 г
Ванільний цукор  10 г
Апельсин 1 шт.
Вершкове масло 82,5% 100 г
Соняшникова олія  2 ст. л
Коньяк або ром 25 мл
Ізюм/цукати 100 г
Цукрова пудра 200 г
Сіль 1/4 ч. л

Коли можна пекти паски? Церква рекомендує, і цього дотримувалися наші предки, зайнятися випіканням пасок у Чистий четвер або у Велику суботу. 

Як приготувати паску: покрокова інструкція 

Щоб паска вийшла смачною і пористою всередині, краще брати для рецепта жирні інгредієнти: вершкове масло 82,5%, сметану 20%, а молоко, щонайменше, з 2,5% жирності, але краще 3,2%. 

Підготовка інгредієнтів

Вершкове масло заздалегідь дістають із холодильника. Воно має нагрітися до кімнатної температури. Ізюм або цукати промивають під проточною водою. Викладають на паперовий рушник, щоб прибрати зайву вологу. Заливають сухофрукти алкоголем: коньяком чи ромом, щоб надати випічці дивовижного аромату. Замість сухофруктів можна взяти горіхи та мак — теж виходить дуже смачно. 

Молоко нагрівають, щоб було тепле (до 35 градусів), але не більше. У надто гарячому дріжджі одразу гинуть, а в холодному — не працюють на повну силу. Можна скористатися сухими дріжджами замість пресованих. Їх співвідношення дорівнює 1:10. Так, наприклад, 0,5 чайної ложки сухих у перерахунку на пресовані — це 5 грамів. Або на 1 ч. л — 10 г, а 1,5 ч. л - 15 г. 

Опару готують із теплого молока з додаванням цукру та борошна. Дріжджі необхідні для активації бродіння.

Читайте: Як приготувати бісквіт у хлібопічці — 2 хороших рецепти

Як правильно поставити опару на паску 

У сотейнику нагрівають молоко до 35 градусів і виливають у миску, де буде підходити закваска. Пресовані дріжджі кришать у молоко і перемішують до повного їхнього розчинення — краще робити це рукою, щоб розім'яти всі грудочки. Додають 1 ст. л цукру і перемішують ложкою до повного його розчинення. 

опара на паску 

Кількість борошна для опари залежить від рецепта. Найчастіше це пропорція борошна до рідини 1:1 або 1:2, де на кожну частину борошна припадає одна або дві частини рідини. Якщо в планах використовувати 100 грамів борошна для опари, знадобиться 100 мілілітрів рідини. Для густої — більше борошна. 

Накривають миску харчовою плівкою або кухонним рушником, і залишають на 20-40 хвилин у теплому місці, де немає протягів. Чекають, поки опара збільшиться у 2 рази. 

Як замісити тісто

  1. Додають у збільшену в об'ємі закваску 1 яйце та 1 жовток. Перемішують до однорідної консистенції, простіше це зробити міксером або вінчиком. 
  2. Сиплять у суміш 225 г цукру і 10 г ванільного, також додавши дрібку солі. 
  3. Змішують опару з пом'якшеним вершковим маслом і сметаною. Знову-таки спрощує роботу міксер. 
  4. Додають в опару цедру апельсина і сік з однієї його половинки. Перемішують для рівномірного розподілу інгредієнтів. 
  5. В отриману суміш за допомогою лопатки або ложки поступово вводять просіяне борошно, розмішуючи до однорідності.

Тісто потрібно ретельно вимішувати 8-10 хвилин, можливо, довше. Воно має бути м'яким і пластичним, не прилипати до рук і відставати від стінок посудини, в якій робили заміс. 

Далі перекладають тісто в глибоку миску, змащену соняшниковою олією, якщо до цього вимішували на столі. Накривають кухонним рушником або харчовою плівкою і залишають у теплому місці на 1 годину. 

тісто для паски 

Щойно тісто збільшиться в об'ємі у 2-3 рази, його слід обім'яти, щоб випустити вуглекислий газ, що утворився всередині. Додати в нього сухофрукти, попередньо замочені в алкоголі, і сформувати кулю. Залишити в тій самій мисці й дати ще раз піднятися. На це піде 40-50 хвилин. 

На замітку: Як приготувати паску в мультиварці: 2 топових рецепти

Як сформувати паски

Поки тісто «підходить», готують форми для випічки. Можна взяти паперові, силіконові або металеві — у кожного виду свої переваги:

  • У силіконових — випічка добре пропікається і легко виходить із посудин. Заповнюють їх тістом, заздалегідь змастивши стінки рослинною олією або вершковим маслом. Укладають грудку на третину, щоб було місце піднятися тісту і не «втекти». 
  • Паперові не змащують, укладають у них сформований колобок теж на третину, щоб випічка піднялася на прийнятну висоту. Такі надають паскам святкового вигляду. Єдиний недолік — вони одноразові. 
  • У металевих — пасочки виходять рум'яними, але часто пригорають. Тому, крім того, що стінки рясно змащують жиром, потрібно також на дно застелити пергамент. 

Тепер саме час формувати паски. Щоб тісто не прилипало, руки та стільницю змащують олією. Викладають тісто на стільницю і пластиковим або металевим кондитерським шпателем розділяють на необхідну кількість шматочків. З кожного формують кулю, загортаючи краї всередину (вниз). Округлою стороною догори поміщають кулю у форму, щоб вона була заповнена на 2/3 об'єму. 

форми для пасок 

Наповнені формочки накривають кухонним рушником і ставлять у тепле місце на вистоювання. Щойно тісто збільшиться у 2 рази, беруться до випікання. 

Варто знати: Як вибрати форму для випічки: 12 підказок

Поради щодо випікання пасок

Вмикають духовку на режим конвекції (якщо є) і виставляють температуру 180 градусів. У нагріту камеру ставлять форми з тістом і засікають 25-35 хвилин — залежно від потужності духовки та об'єму форм. 

Перевіряють готовність випічки дерев'яною шпажкою, до неї не має прилипати тісто. Або кінчиком носа, доторкнувшись до хлібини. Не пече — значить готова. Якщо паски ще не пропеклися, але верх уже підгоряє, потрібно прикрити їх вологим пергаментом. А якщо довго не підрум'янюються, варто збільшити температуру на 10-15 градусів. 

випікання паски 

Після готовності дістають паски з духової шафи, виймають із форм. Змащують верхівки солодкою водою — для блиску — і дають охолонути за кімнатної температури, обгорнувши рушником.

Як прикрасити великодню випічку 

Охолонувши паски прикрашають глазур'ю із суміші цукру та білків. Для приготування глазурі знадобляться:

  • 1 склянка цукрової пудри,
  • 1 яєчний білок,
  • 1 ч. л лимонного соку.

Міксером збивають білок із лимонним соком. Поступово вводять цукрову пудру і продовжують доки об'єм суміші збільшиться в 3-4 рази. Змащують верхівки булочок глазур'ю відразу після готовності, щоб вона не встигла застигнути. Простіше це зробити силіконовою або дерев'яною лопаткою

Для прикрашання також можна скористатися наборами з кольоровими посипками. Або красиво прикрасити пасочки сухофруктами, горіхами, ягодами. Пофантазувавши, доцільно скористатися зефірними фігурками, цукровими квітами, апельсиновою цедрою тощо.

 прикраси для пасок 

До слова: Як зробити глазур на паску — 9 цікавих рецептів і робочі поради з приготування

Чому паска не підіймається? 

Здобне дріжджове тісто вибагливе, тому необхідно дотримуватися суворих пропорцій і грамовок. Якщо хоч із якимось із компонентів переборщити або взяти меншу кількість, пухких пасок не вийде. 

Також серед поширених причин, через які не підіймається паска:

  • Використання неякісних дріжджів;
  • занадто гаряче або холодне молоко, з якого готувалася опара;
  • для вистоювання тісто стояло там, де холодно чи спекотно і гуляв протяг;
  • занадто багато цукру.

Чому тріскаються паски? 

Причин декілька.

  1. Неякісне борошно. Для великодньої випічки потрібно обирати виключно свіже пшеничне борошно першого ґатунку.
  2. Багато борошна. Під час замішування тіста важливо дотримуватися пропорцій, зазначених у рецептурі. 
  3. Висока температура випікання. Оптимальний рівень — 180 градусів. Якщо випічка починає тріскатися, температуру треба знизити на 10-15 градусів. 
  4. Перебір із жирами. Потрібно класти в заміс строго за рецептом.

Якщо тісто під час випікання тріснуло, не варто засмучуватися.  Наприкінці випікання тріщини можна змастити збитим яйцем і дати йому кілька хвилин, щоб запеклося. До того ж під час прикрашання глазур'ю вдасться заховати невеликі похибки. 

великодня паска з цукатами 

Тепер знаєте як спекти паску за класичним рецептом, щоб вона вийшла пишною, ароматною і дуже смачною. У її приготуванні немає нічого складного, головне — взяти для тіста свіжі інгредієнти в правильній кількості. Усе обов'язково вийде, а прикрашання готової випічки — окреме задоволення, де можна проявити свою креативність і фантазію. 

В тему: Як красиво прикрасити паску — 8 класичних і 15 оригінальних варіантів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії