Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати форму для випікання: 12 підказок

Дата публікації: 01.12.2020 10:26
Дата оновлення: 19.04.2023 14:01

Припустимо, захотілося побалувати себе свіжоспеченою випічкою. Для такої справи згущене молоко куплено, присипка обрана, а заповітної формочки для випікання немає. У магазинах їх повно – будь-якого діаметру, з різною товщиною стінок, об'ємом та матеріалом. Спробуй вибери, коли очі розбігаються.

формочки для выпечки

Все пізнається в порівнянні або у вивченні інструкції до посуду для запікання. Ми ж підемо іншим шляхом і в статті розповімо про хороших виробників посуду для випікання, про переваги та недоліки тих чи інших форм.

Призначення форм для випічки

Посуд для випічки розрізняють за діаметром, матеріалом виготовлення та за призначенням:

  • цілісні та роз'ємні форми – для випічки бісквітного та дріжджового тіста;
  • фігурні – для творчих експериментів, наприклад, для кексів у вигляді звірят;
  • прямокутні з високими і низькими бортиками застосовуються для випікання хліба, запікання м'яса або риби;
  • порційні – для індивідуальної подачі;
  • хвилясті – для тартів, тарталеток;
  • прямокутні та овальні – для будь-якого виду випічки, в тому числі, і для запіканок.

Випічка

Термін «випікання» вживають кулінари щодо всіх страв на основі тіста, наприклад, бісквіти, булочки, хлібобулочні вироби. Випікання – це процес, а випічка – результат із всілякою начинкою. Діляється на:

  • солодку – торти, ватрушки та інші страви;
  • несолодку – хліб, коржі і т. д.

Вибираєте форму для випічки залежно від тіста та його призначення. Наприклад, форми Lamart з вуглецевої сталі з мармуровим покриттям. Воно стійке до подряпин. Забезпечує рівномірне пропікання без пригорання та прилипання тіста до дну і стінок форми (якщо, звичайно, змастити її жиром).

Формы для выпечки из разных материалов

Виробник Fissman спеціалізується на металевих формах для випікання пирога. У їхньому складі немає шкідливих речовин. Роз'ємне кільце дозволить легко отримати готовий виріб, не пошкодивши краю.

Запікання

Запікання має на увазі приготування м'яса, овочів, риби під кришкою з тіста. А також продуктів у фользі, рукаві. Вогонь діє через нагрівання повітря в духовці або мікрохвильовій печі.

Види запікання:

  • до утворення рум'яної скоринки з тіста на готовому блюді – наприклад, спекотне в горщиках, риба в тісті;
  • відкрите запікання – на деку або під грилем.

 Запекание в формочке

Варто вибирати жароміцну форму для запікання, з товстим дном та стінками. Така витримає тривале приготування на високих температурах.

Форми Vinzer відрізняються багатошаровим покриттям з антипригарною властивістю. Страви виходять з хрусткої скоринки та рівномірно пропеченими. Вони довго зберігаються гарячими, без підігріву.

Читайте: для духовки: 8 типів кухонної ємності

Готування

Приготування їжі має на увазі процес випікання, томлення або гасіння продуктів. Мінімальний набір для старту:

  1. Хороший ніж.
  2. Обробна дошка.
  3. Жароміцна та металева форми.

Готовка в духовке

Необхідно дотримуватися правил у приготуванні, щоб їжа була смачною та корисною:

  • поміщайте продукти в прогріту духовку. Так соки «запечатаються» всередині, а не випливуть, зробивши страву сухою та жорсткою;
  • відкривайте дверцята духовки якомога рідше, щоб уникнути перепаду температури.

Заливка

Заливка – приготування виробів з шоколадною глазур'ю або заливних страв () риба) з обов'язковим охолодженням у холодильнику або в морозильній камері. Це необхідно для покращення естетичного та смакового сприйняття, а також для збереження свіжості виробу.

 Заливка в формы

Шоколадною заливкою покривається поверхня тортів, тістечок, кексів та шоколадних цукерок із найрізноманітнішою начинкою.

Форми бренду Emile Henry крім підвищеної стійкості до перепадів температур, витримують подряпини вилкою та ножем. Ніжний колір та плавний вигин форми дозволить подати страву в ній на святковий стіл.

Види форм: для чого вони застосовуються

Вибираючи форму для запікання в духовці, варто розрізняти її за призначенням.

  1. Литва – для духових шаф. Бувають скляні, металеві з антипригарним покриттям. За формою – прямокутні круглі, з рівним (не ребристим) дном. Деко для запікання краще вибирати з бортами 5-7 см (для овочевих, м'ясних та рибних страв), щоб уникнути стікання соку за межі посуду. З невеликими бортами (1 см) підійдуть для піци, печива, тонкого бісквіту (для зручності швидкого вилучення готового продукту).
  2. Жаровня, як правило, це кругла посуд, з кришкою та двома ручками. Вибираючи таку форму для запікання у духовці, зверніть увагу на чавунну. У ній продукти готуватимуться за принципом печі: довга томля, з насиченням смакових якостей.
  3. Гусятниця уособлює посуд овальної форми з кришкою. Хороша для різних видів жаркого та запікання цілісним шматком. Оптимальний матеріал виготовлення – чавун, він має хорошу теплопровідність.

Виды форм для выпекания

Цікава стаття: ТОП-5 оглядів кавомолок: які краще подрібнюють каву

Матеріали корпусу форм: у яких випадках їх можна застосовувати

Для збереження смаку та аромату запечених продуктів необхідно правильно підійти до вибору посуду. На прикладі порівняльної таблиці розглянемо переваги і недоліки матеріалів:

Плюси Мінуси
Термостійке скло видно процес приготування тріскаються при різкому температурному стрибку
екологічно чисте
Кераміка привабливий зовнішній вигляд поява сколів і тріщин при ударах
безпечний матеріал значна вага
збереження корисних властивостей продуктів
Силікон простий догляд сприйнятливий до ріжучих предметів і відкритого вогню
довговічність і практичність
стійкість до перепадів температур
Нержавіюча сталь стійкість до кислотно-лужного складу (за умови відсутності антипригарного покриття) не можна використовувати в мікрохвильових печах
проста в обслуговуванні
Алюмінієва швидке приготування великопориста, необхідно змащування маслом або прошаровування папером
довговічність, легка
Чугун повільний і рівномірний прогрів велика вага
стійкий до механічних впливів

Термостійке скло

Жаростійке скло витримує низькі і високі температури, але боїться їх перепадів. Крім відмінного вибору таких форм для запікання в духовці також добре підходять для свч-печей, морозильних камер. Легко чистяться, можна використовувати абразиви.

Стеклянная посуда для запекания

Завдяки потовщеним стінкам, які добре утримують тепло, продукти пропікаються рівномірно. Готову страву у такій формі можна подати на святковий стіл.

Кераміка

Хороша рівномірним і стабільним прогріванням продуктів. Це універсальні форми, які ідеально підходять для запікання, сервірування та зберігання страв. Поверхня облицьована гладким глазурованим покриттям, яке полегшує миття. Матеріал здатний без пошкоджень переносити від -18 до +250 градусів.

 выпечка в керамической форме

Вибираючи керамічну форму для випікання, варто звернути увагу на товщину стінок – у них регулюється правильний розподіл тепла та вологості. Підходить практично до всіх продуктів, які потребують термічної обробки.

Силікон

Силіконові форми невибагливі у використанні та зберіганні. Незамінна річ для випікання кексів та бісквітів. Такі вироби іноді деформуються при нагріванні і, відповідно, змінюють форму під час підняття коржа в духовці. Охолоджену куховарство вийняти досить легко:

  • потрібно акуратно пройтися по внутрішньому краю силіконовою лопаткою, відігнути стінки,
  • витягти, наприклад, пиріг.

Силиконовая посуда

Температурний режим використання від -28 до +250 градусів. Додаткове мастило не потрібне. Призначаються для приготування випічки кондитерських виробів різного розміру та діаметру, які не потребують суперестетики.

Корисна стаття: Вибір чавунного посуду: 10 нюансів, які бажано знати

Нержавіюча сталь

Міцні форми, не бояться перепаду температур і багатогодинного приготування. Швидкість нагріву залежить від типу металу: зі світлого нагріваються повільніше, ніж із темної сталі. Надійна конструкція зі сталі має:

  • Правильно запаяні шви – немає задирок;
  • Не деформується – жорсткий метал не гнеться;
  • Стійка до механічних пошкоджень.

Самі популярні діаметри – від 16 до 20 см.

Формы из нержавейки

Які бувають види.

1. Рознімні (зі знімним дном)
Зручні для виймання готової випічки: клямка розсувається, знімається бортик і виймається дно.
2. Розсувні кільця (без дна)
Для випікання та збирання готового виробу. Мінімальний діаметр може бути 16 см, а максимальний – 30 см. Вибирають необхідний діаметр по внутрішній розмітці та закріплюють клямкою.

Для випікання бісквітів, радимо використовувати кільця зі сталі, які також відмінно підходять для складання тортів, тому краще мати їх у наявності кілька.

Форми з антипригарним покриттям із тими самими характеристиками, як і сталеві. Але є серйозний мінус: якими б дорогими та якісними моделі не були, згодом у них починає відшаровуватись покриття. Відбувається це в момент відділення спеченого бісквіту від форми.

Алюміній

Вибір алюмінієвих форм для випічки багатий: для хліба та інших видів тіста. Хороша теплопровідність та швидке нагрівання такого матеріалу гарантує рівномірне пропікання виробів. Рекомендовано перед першим використанням прожарити форму з маслом.

Алюминиевая форма

Надалі дно і борти змащувати олією чи встеляти пергаментом перед випічкою. Безперечний плюс — утворення рум'яної скоринки, але при цьому потрібно точно дотримуватися часу готування, щоб продукти не пригоріли.

Чугун

Міцні, важкі і товсті форми. Практичні та довговічні. Застосовуються для запікання м'яса, риби, овочів, випікання хлібобулочних виробів. Посилене дно та товсті стінки рівномірно прогрівають продукти. Виключається такий фактор, як пригоряння їжі або сира середина, так як чавун має природну антипригарну властивість.

Материалы корпуса форм

Не боїться високих температур і деформації при миття, але температурний перепад для них згубний, може тріснути. Для довговічності необхідні плавне нагрівання та охолодження форми.

Цікава стаття: ТОП-5 електрочайників, або які краще: прагматичний огляд для любителів чаювання

На які характеристики звернути увагу при виборі форми для випічки

Якісна форма повинна відповідати трьом вимогам:

  • витримувати високу температуру,
  • мати хорошу теплопровідність,
  • готова випічка легко витягується.

Температура

Звертайте увагу на робочу температуру, яка вказується на маркування форм. У середньому, їх параметри:

  • скляні – від -30 до +400° C;
  • силіконові – від -60 до +250° C;
  • металеві і керамічні – від -20 до +280°C.

Для щоденного використання підходять практично всі види форм. Вони безпечні, придатні для страв різної складності. Не виділяють шкідливі речовини при нагріванні, не змінюють смакових якостей продуктів при охолодженні.

Розмір

Моделі круглої форми з розміром від 11 до 33 см найбільш ходові. Діаметр визначає кількість порцій на виході:

  • маленькі – 11-18 см:
  • середні – 20-26 см;
  • великі – 26-33 см.

Розмір прямокутних і квадратних ємностей найчастіше 16-30 см. Висота стін залежить від призначення форми (3-8 см).

Особливості

  • металеві форми не можна використовувати в мікрохвильових печах;
  • для всіх форм у процесі готування краще брати дерев'яні та силіконові лопатки, щоб не дряпати покриття.

Одноразова форма

Коли хочеться спробувати щось принципово нове, але немає можливості набути форми, хороший і бюджетний варіант – одноразові форми. Монолітна конструкція стійка до високих t у духовці. Матеріал виготовлення – багатошаровий пергамент або фольга. Вони є безпечними для здоров'я.

Особенности форм

Підходять для випікання омлетів, запеченої риби, кексів, мафінів, які легко витягуються. Достатньо лише розірвати краї паперу.

Головна перевага одноразових капсул – не вимагають догляду. Використані просто утилізують.

Вивчивши різні теорії, що корисно, що ні, зрештою висновок один: необхідно прагнути максимально корисної їжі. Харчова промисловість зайшла у своїх експериментах так далеко, що краще займатися приготуванням самостійно. Кулінарні експерименти за допомогою обраних форм – вірний вибір на користь здорової їжі.

Корисна інформація: Тостер чи сендвічниця – що краще: 10 параметрів вибору собі на допомогу

Коментарі
Залиште коментар
Категорії