У варених креветках Омега-3 і йоду більше, ніж у червоній рибі. Їх можна приготувати окремо або поєднувати з іншими інгредієнтами. У статті розглянемо, як варити креветки, щоб вони виходили смачними та соковитими.
До слова: Як смачно зварити макарони — 8 детальних шпаргалок
Як правильно варити сирі креветки
Сирі креветки продаються в панцирі або очищеними. Для приготування по-швидкому краще вибирати очищені. Єдиний їхній недолік полягає у вартості. Чищені — дорожчі, у панцирі дешевші. Коли потрібно заощадити й смачно поїсти, це хороший варіант. До того ж у панцирі вони не переварюються, зберігають вологу і виразніше пахнуть, коли приготуються.
Чи потрібно очищати морепродукти від панцира перед приготуванням?
За бажанням.
Як варити сирі креветки — покрокова інструкція:
- Глибоку миску на третину заповнити кубиками льоду і залишити в сторону. Це заготівля, яка допоможе зупинити процес приготування креветок.
- У каструлю налити 2 л води — такого об'єму достатньо для 0.5 кг морепродуктів. Додати 1 ч. л солі та спеції. З приправ — сік 1 лимона, 2-3 зубчики часнику, пропущеного через прес, кілька горошин запашного перцю, кріп і лавровий лист.
- Довести воду з приправами до кипіння і помістити туди сирі креветки, не закриваючи каструлю кришкою. Відварити до готовності. Час приготування залежить від розміру морепродуктів. У недоварених сірий відтінок, вони напівпрозорі. Ідеально приготовані набувають рожево-помаранчевого кольору. Хвіст готової креветки злегка скручується, набуваючи С-подібної форми. Переварені стають біло-рожевими, а їхні хвости згортаються у вузьке коло.
- Щойно креветки приготуються, поставити каструлю в миску з льодом або ж помістити самі морепродукти на лід. Залишити на 10 хвилин.
- Обсушити креветки та дати їм охолонути. Скропити соком свіжого лимона та подати до столу.
Підказки: Як правильно варити кукурудзу: 5 перевірених методів
Скільки варити креветки залежно від їхнього розміру:
Розмір
|
Час (хвилини) |
Мілкі | 1-2 |
Середні | 3 |
Великі | 4-5 |
Скільки варити королівські та тигрові креветки?
Від 5 хвилин і довше, орієнтуючись на зовнішній вигляд: зміну кольору, рівень прозорості та ступінь скручування хвоста.
Приготовлені таким способом креветки можна заморозити. Коли захочеться їх з'їсти, потрібно всього лише розморозити та подати до столу.
На замітку: 9 варіантів як зварити яйце пашот: рецепти на всі випадки життя
Як варити заморожені креветки
Перед приготуванням їх розморожують. Якщо помістити в окріп замороженими, вони приготуються в міру відтавання всередині. Вийде так, що спочатку креветка звариться зовні, а потім поступово «дійде» її внутрішня частина. У підсумку — продукт зіпсовано.
Як розморожувати креветки?
Найкращий спосіб — помістити їх у холодильну камеру холодильника на 12 годин, щоб вони поступово відтанули.
Швидкий спосіб розморожування обходиться пів годинним очікуванням:
- Помістити заморожені креветки в миску з холодною водою;
- кожні 5 хвилин помішувати воду, щоб розкришити шматочки льоду на дрібніші;
- повторювати процедуру доти, доки лід повністю не розтане — весь процес займає до 20 хвилин;
- обсушити креветки й приступити до їх приготування.
Як варяться креветки, які розморозили?
Закип'ятити 2 літри води, додавши в неї чайну ложку солі, сік свіжого лимона, духмяний перець і лавровий лист. У киплячу воду помістити креветки та варити до готовності від 2 до 5 хвилин. Час приготування залежить від розміру. Щойно креветки порожевіють, а їхні хвости набудуть С-подібної форми, помістити на крижану баню, щоб припинити процес приготування і не допустити переварювання.
Як зробити крижану баню — 2 способи:
- Спосіб №1: у миску насипати лід і перекласти в нього креветки щойно вони досягнуть готовності під час варіння.
- Спосіб №2: поставити каструлю з креветками на лід, щоб вода різко охолола і креветки припинили варитися.
Охолоджені на льоду креветки перекласти в миску і подати до столу, скропивши соком лимона. Їх можна попередньо очистити від панцира або ж залишити хвости недоторканими для красивої подачі.
Варто знати: Як смачно зварити булгур: 6 робочих способів
Чи потрібно варити варено-морожені креветки
Ні, вони вже готові до вживання. Їх варять на борту риболовецького судна в морській воді, або на заводі, після чого заморожують. Тому можна їсти, розморозивши в холодильнику, або за кімнатної температури. Морські ласощі зберігають свій смак і текстуру.
Якщо хочеться надати креветкам своєрідного смаку, тоді після розморожування на 1-2 хвилини поміщають у заздалегідь приготовлений розсіл зі спеціями. З розрахунку на 1 л води додають 1 ч. л солі, сік свіжого лимона, запашний перець, лавровий лист і кріп.
Воду кип'ятять зі спеціями й дають настоятися 10-15 хвилин. На 2-3 хвилини поміщають у гарячий розсіл відталі морепродукти. Тоді вони набудуть насиченого смаку і стануть соковитішими.
Розібралися як смачно зварити креветки в домашніх умовах. Немає нічого складного, головне — дотримуватися рекомендацій, зазначених у статті. З цим впорається навіть нехитрий кулінар!
У скарбничку знань: Як приготувати кутю на Різдво — 5 моментів, про які потрібно знати