Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як смачно зварити креветки — 2 варіанти приготування сирих і заморожених морепродуктів

Дата публікації: 13.03.2024 14:09
Дата оновлення: 29.03.2024 11:48

У варених креветках Омега-3 і йоду більше, ніж у червоній рибі. Їх можна приготувати окремо або поєднувати з іншими інгредієнтами. У статті розглянемо, як варити креветки, щоб вони виходили смачними та соковитими. 

як варити креветки

До слова: Як смачно зварити макарони — 8 детальних шпаргалок

Як правильно варити сирі креветки

Сирі креветки продаються в панцирі або очищеними. Для приготування по-швидкому краще вибирати очищені. Єдиний їхній недолік полягає у вартості. Чищені — дорожчі, у панцирі дешевші. Коли потрібно заощадити й смачно поїсти, це хороший варіант. До того ж у панцирі вони не переварюються, зберігають вологу і виразніше пахнуть, коли приготуються. 

Чи потрібно очищати морепродукти від панцира перед приготуванням? 
За бажанням. 

Як варити сирі креветки — покрокова інструкція:

  • Глибоку миску на третину заповнити кубиками льоду і залишити в сторону. Це заготівля, яка допоможе зупинити процес приготування креветок.
  • У каструлю налити 2 л води — такого об'єму достатньо для 0.5 кг морепродуктів. Додати 1 ч. л солі та спеції. З приправ — сік 1 лимона, 2-3 зубчики часнику, пропущеного через прес, кілька горошин запашного перцю, кріп і лавровий лист.  
  • Довести воду з приправами до кипіння і помістити туди сирі креветки, не закриваючи каструлю кришкою. Відварити до готовності. Час приготування залежить від розміру морепродуктів. У недоварених сірий відтінок, вони напівпрозорі. Ідеально приготовані набувають рожево-помаранчевого кольору. Хвіст готової креветки злегка скручується, набуваючи С-подібної форми. Переварені стають біло-рожевими, а їхні хвости згортаються у вузьке коло. 
  • Щойно креветки приготуються, поставити каструлю в миску з льодом або ж помістити самі морепродукти на лід. Залишити на 10 хвилин.
  • Обсушити креветки та дати їм охолонути. Скропити соком свіжого лимона та подати до столу.  

приготування сирих креветок

Підказки: Як правильно варити кукурудзу: 5 перевірених методів

Скільки варити креветки залежно від їхнього розміру:

Розмір
Час (хвилини)
Мілкі 1-2
Середні 3
Великі 4-5

Скільки варити королівські та тигрові креветки? 
Від 5 хвилин і довше, орієнтуючись на зовнішній вигляд: зміну кольору, рівень прозорості та ступінь скручування хвоста. 

Приготовлені таким способом креветки можна заморозити. Коли захочеться їх з'їсти, потрібно всього лише розморозити та подати до столу. 

На замітку: 9 варіантів як зварити яйце пашот: рецепти на всі випадки життя

Як варити заморожені креветки

Перед приготуванням їх розморожують. Якщо помістити в окріп замороженими, вони приготуються в міру відтавання всередині. Вийде так, що спочатку креветка звариться зовні, а потім поступово «дійде» її внутрішня частина. У підсумку — продукт зіпсовано. 

заморожені креветки

Як розморожувати креветки? 
Найкращий спосіб — помістити їх у холодильну камеру холодильника на 12 годин, щоб вони поступово відтанули. 

Швидкий спосіб розморожування обходиться пів годинним очікуванням:

  • Помістити заморожені креветки в миску з холодною водою;
  • кожні 5 хвилин помішувати воду, щоб розкришити шматочки льоду на дрібніші;
  • повторювати процедуру доти, доки лід повністю не розтане — весь процес займає до 20 хвилин;
  • обсушити креветки й приступити до їх приготування. 

Як варяться креветки, які розморозили? 
Закип'ятити 2 літри води, додавши в неї чайну ложку солі, сік свіжого лимона, духмяний перець і лавровий лист. У киплячу воду помістити креветки та варити до готовності від 2 до 5 хвилин. Час приготування залежить від розміру. Щойно креветки порожевіють, а їхні хвости набудуть С-подібної форми, помістити на крижану баню, щоб припинити процес приготування і не допустити переварювання.
 

Як зробити крижану баню — 2 способи:

  1. Спосіб №1: у миску насипати лід і перекласти в нього креветки щойно вони досягнуть готовності під час варіння.
  2. Спосіб №2: поставити каструлю з креветками на лід, щоб вода різко охолола і креветки припинили варитися. 

варені креветки на льоду

Охолоджені на льоду креветки перекласти в миску і подати до столу, скропивши соком лимона. Їх можна попередньо очистити від панцира або ж залишити хвости недоторканими для красивої подачі. 

Варто знати: Як смачно зварити булгур: 6 робочих способів

Чи потрібно варити варено-морожені креветки

Ні, вони вже готові до вживання. Їх варять на борту риболовецького судна в морській воді, або на заводі, після чого заморожують. Тому можна їсти, розморозивши в холодильнику, або за кімнатної температури. Морські ласощі зберігають свій смак і текстуру. 

Якщо хочеться надати креветкам своєрідного смаку, тоді після розморожування на 1-2 хвилини поміщають у заздалегідь приготовлений розсіл зі спеціями. З розрахунку на 1 л води додають 1 ч. л солі, сік свіжого лимона, запашний перець, лавровий лист і кріп. 

Воду кип'ятять зі спеціями й дають настоятися 10-15 хвилин. На 2-3 хвилини поміщають у гарячий розсіл відталі морепродукти. Тоді вони набудуть насиченого смаку і стануть соковитішими. 

Розібралися як смачно зварити креветки в домашніх умовах. Немає нічого складного, головне — дотримуватися рекомендацій, зазначених у статті. З цим впорається навіть нехитрий кулінар! 

У скарбничку знань: Як приготувати кутю на Різдво — 5 моментів, про які потрібно знати

Коментарі
Залиште коментар