Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як виростити авокадо з кісточки — 7 корисних порад

Дата публікації: 18.03.2024 10:46
Дата оновлення: 18.03.2024 13:50

Цікаво спостерігати, як буквально з нічого виростає рослина. Тому в цій статті детально розглянемо покроковий процес як виростити авокадо з кісточки. Тут — тільки робочі поради та рекомендації щодо догляду за висхідним деревцем у домашніх умовах. 

Як проростити кісточку авокадо: корисні рекомендації

Для авантюри з авокадо знадобиться вода і терпіння. Перш ніж з'являться корінці, мине від 2 до 6 тижнів. У цей період потрібно регулярно перевіряти воду, підтримуючи її чистоту. І для початку визначитися з одним зі способів як посадити кісточку авокадо.

 вирощений плід авокадо 

Цікава стаття: Як доглядати за ялинкою в горщику — 10 цінних порад

Спосіб 1: із зубочистками

  1. Видаляють кісточку зі зрілого авокадо, промивають її в теплій воді й обсушують.
  2. Проколюють кісточку: вставляють кілька зубочисток так, щоб вони утворювали хрестоподібну форму. Це допоможе утримати її у воді, не занурюючи повністю.
  3. Наповнюють склянку водою до рівня, достатнього для занурення нижньої частини ядерця.
  4. Ставлять її із зубочистками в склянку з водою так, щоб нижня частина кругляка була у воді, а верхня (загострена) перебувала над нею.
  5. Створюють умови для проростання: розміщують у теплому місці, де є світло, але прямі сонячні промені не потрапляють на посудину. Це може бути на підвіконні або на поличці біля вікна.
  6. Регулярно перевіряють рівень води в склянці й за необхідності додають чисту. Міняють рідину кожні кілька днів.
  7. Очікують проростання. Протягом 2-6 тижнів кісточка почне проростати. Після того як з'явиться коріння і паросток, потрібно пересадити рослину в горщик із ґрунтом.

посадка з використанням зубочисток 

Спосіб 2: як правильно посадити авокадо без зубочисток

  • Виймають кістяку зі зрілого авокадо, промивають її теплою водою та обсушують.
  • Наповнюють склянку водою так, щоб нижня частина кругляка занурилася у вологу, а верхня перебувала над поверхнею. Можна використовувати келих або маленьку банку.
  • Встановлюють кісточку в склянку з водою так, щоб вона не занурювалася повністю.
  • Регулярно змінюють воду кожні 2-3 дні. Тоді не буде гнилі.
  • Розміщують склянку в теплому місці з доступом до світла, але не на прямому сонці.
  • Очікують проростання. Протягом кількох тижнів кісточка має пустити поросль. Коли з'являться корінці, саме час пересадити рослину в горщик із ґрунтом.

Цей метод досить-таки простий, не вимагає навичок і матеріалів, тому він чудово підходить для садівників-початківців.

На замітку: Як прибрати бур'яни з газону: 2 ефективні способи боротьби з небажаними рослинами

Як правильно посадити авокадо

Вибирають відповідний горщик. У нього мають бути дренажні отвори, щоб коренева система добре провітрювалася і не було застою води. Кашпо має бути у 2-3 рази більшим за розміром, ніж коріння проростка. Доцільно для такого випадку купити універсальний ґрунт для кімнатних рослин у квітковому магазині. Або самому змішати перегній з торфом у співвідношенні 1:3, де перегною одна частина, а торфу — три. Тоді земелька буде добре пропускати воду і повітря. 

Витягують проросток зі склянки та поміщають у центр горщика. Акуратно присипають ґрунт навколо коренів, верхню частину ядерця залишають на поверхні. 

Яким боком садити кісточку авокадо, щоб виросло гарне дерево? 
Садять вістрям догори, а широкою частиною вниз. 

Полив помірний, не заливають, деревце не любить вогкість. Розміщують горщик там, де світло, але не жарко. Потім доглядають за рослиною:

Перші тижні після пересадки підживлюють добривами для кімнатних рослин
Дотримуються рекомендацій інструкції, описаної на спакуванні добрива
Кожні 4-7 днів повертають горщик різними боками Рослина буде рівномірно отримувати світло

У скарбничку знань: Як правильно вибрати кущоріз: 5 важливих моментів

Земля і горщик: як вибрати

При виборі землі та горщика для авокадо важливо врахувати низку моментів. Тоді вийде створити сприятливі умови для росту деревця і його розвитку.

Яка земля потрібна для авокадо? 
Використовують добре дреновану — готову універсальну або, як варіант, змішану в рівних частинах перегною, торфу і піску.

авокадо в горщику

Який горщик потрібен для авокадо? 
Для паростка підійде діаметром 10-15 см. При пересадці дорослої рослини — більшого розміру у 2-3 рази. Авокадо швидко росте, горщик має бути великим для вільного розвитку.

Матеріал — кераміка, глина або дерево. Важливо, щоб він не перегрівався від сонячного світла. У глиняних виробах надлишки вологи краще вбираються в стінки та пропускають повітря. У таких — рослинам комфортно. 

До слова: Як під'єднати дощувач — 3 підказки

Час і особливості посадки кісточки в ґрунт

Найкращий сезон для посадки авокадо в ґрунт — це весна або початок літа, коли ґрунт прогріється, а загроза заморозків мінімальна. Підбирають приміщення з хорошим освітленням і захистом від вітрів. Авокадо любить світло, але потребує захисту від прямих променів сонця в періоди високої температури. Якщо ґрунт занадто глинистий, додають у нього пісок або перегній для поліпшення дренажу.

Перед висадкою проростка переконуються, що в нього розвинена коренева система, є кілька листків. Якщо занадто молодий, краще почекати, поки не стане міцнішим. Перед тим як садити, роблять великий отвір у землі, щоб вмістити коріння. Його розправляють, стежать, щоб не перегиналося і не ламалося. Потім заливають ґрунт навколо коренів, коли волога вбереться, присипають і трохи ущільнюють ґрунт навколо стебла.

Догляд після посадки: рекомендації

Якщо кісточка підгниває замість проростання, необхідно частіше міняти воду і поставити паросток там, де багато світла. Хвороба ядерця пояснюється тим, що не всі кісточки придатні для пророщування. Пошкоджені або недозрілі не годяться.

Виростити деревце з ядерця — трудомісткий процес, що вимагає терпіння і догляду. Слід стежити за умовами довкілля, забезпечувати оптимальні умови для проростання і регулярно доглядати за рослиною, щоб виключити потенційні труднощі.

Для загального розуміння: Посівний календар на березень 2024 року — 2 підказки, що садити і сіяти

Коментарі
Залиште коментар
Категорії