Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як прибрати бур'яни з газону: 2 ефективні способи боротьби з небажаними рослинами

Дата публікації: 03.08.2022 11:52
Дата оновлення: 26.10.2022 18:10

Бур'яни не тільки псують зовнішній вигляд ділянки або клумби, але й завдають багато клопоту. Тому так важливо знати, як позбутися різних видів лабузиння. Для кожного з них є свій незамінний спосіб. Дізнайтесь про них!

газон із бур'янами

Чому з'являються бур'яни на газоні

Низько скошена трава, ущільнений ґрунт і позбавлений води дерн — все це передує виникненню бур'янів. Яким би ретельним не був догляд, бур'ян та інші рослини дадуть по себе знати в найневідповідніший момент. Важливо розуміти причини їхньої появи. Ось найпоширеніші:

  1. Помилковий вибір ґрунту. При виборі ґрунту для висадки насіння варто враховувати його кислотність. Занадто висока кислотність призводить до високої швидкості сходу рослин, у тому числі бур'янів.  
  2. Неправильна підготовка ґрунту до висадки газону. Спочатку правильна обробка, потім посадка. Тільки так. Якщо знехтувати цим кроком, у землі може залишитися коріння старих рослин. При постійному догляді лабуз почне стрімко проростати.
  3. Неправильний або нерегулярний догляд. Сподіватися, що галявина радуватиме своєю красою просто так, не варто. За рідкого догляду газон зіпсується і почне гнити, а бур'яни продовжать розростатися.

пирій проріс на газоні

Бувають випадки, коли всі нюанси висадки газону враховані, догляд та полив відбувається регулярно, а бур'яни все одно не дають спокою. Проблема криється у другорядних причинах. Наприклад, птах може перенести насіння бур'янів разом зі своїм послідом. Не виключені ситуації, коли власник ділянки приніс насіння чи залишки лабузиння на взутті після прогулянки.

Як боротися з бур'янами на газоні

Є два варіанти видалення бур'янів. Перший — викопати бур'яни вручну або прибрати за допомогою електричного тримера, другий — застосувати хімічний засіб для знищення бур'янів. Їх можна комбінувати, якщо газон вже сформувався і росте довше ніж 6 місяців.

Пізнавальне порівняння: Газонокосарка або тример — що краще: вибір на 1 мільйон

Механічний спосіб

Ручне прополювання — процес трудомісткий і повільний, особливо якщо це стосується великих площ.

прибираємо осот з газону

Найлегше вручну висмикуються бур'яни з волокнистим корінням. Однорічні легко видалити, притримуючи траву однією рукою та висмикуючи іншою. Багаторічні, особливо ті, які мають вегетативні структури розмноження, такі як коріння та кореневища, важко повністю видалити вручну. Для цього варто використати садову техніку.

Найкраще це робити, коли трава не надто жорстка. Необхідно переконатися, що корінь викопано повністю, при цьому діаметр ямки має бути якнайменше. Після видалення рослин заповнити яму компостом і ущільнити навколишній дерен.

Використання косарки та садового тримера — популярний спосіб боротьби з бур'янами. Вони допоможуть позбутися шкідників, запобігти проростанню насіння, вичерпати вуглецеві відкладення багаторічних бур'янів.

До речі: Як правильно вибрати тример для дачі

Хімічний метод

Застосовується для усунення багаторічних бур'янів за допомогою гербіцидів.

хімічний метод видалення бур'янів із газону

Вони класифікуються на кілька типів:

  • суцільної дії — знищують усі рослини, з якими вступають у контакт, у тому числі й газон;
  • точкової дії — розроблені для цільового видалення бур'янів і не завдають шкоди траві та навколишнім рослинам.

Професійні хімікати зазвичай продаються у вигляді концентрату і перед застосуванням їх потрібно розбавляти водою. Важливо слідувати інструкції та дотримуватися концентрації. Мала концентрація не принесе користі та не діє на бур'яни, тоді як надто велика доза, навпаки, зашкодить самому газону.

Найпоширеніші бур'яни та особливості боротьби з ними

Газонні бур'яни поділяються на три великі різновиди: небажані трави, травоподібні рослини, які називаються осоками, і широколисті рослини.

бур'яни на газоні

Однорічні рослини завершують свій життєвий цикл за один сезон і розмножуються насінням. Багаторічні рослини живуть кілька років і поширюються як під землею, так і за допомогою насіння, тому їх найважче контролювати. Для кожного бур'яну є свій ефективний спосіб боротьби.

Як позбутися пирію на газоні

Пирій найсильніше виснажує землю, а перебуваючи поряд з культурними рослинами, затіняє їх і позбавляє харчування. Йому не страшні ні холод, ні посуха. Розмножуючись в основному вегетативно, простягаючи своє коріння на багато метрів під землею, бур'ян здатний за короткий час захопити великі площі.

пирій проріс на газоні

Для ефективної боротьби з бур'яном слід регулярно перекопувати ділянку, позбавляючись коріння рослини. Досвідчені дачники радять опрацьовувати тільки вилами, які не рубають коріння, а висмикують його із землі.

Як прибрати осот

Як і будь-який інший бур'ян, найкраще прибирати осот відразу, поки він не встиг пустити глибоке коріння. Якщо залишити це на потім, позбутися рослини буде ще важче.

На ранній стадії бур'ян легко забирається вручну. Полегшити роботу допоможуть вила або інший вид інструменту для прополювання.

Як позбутися хвоща

У хвоща підземні стебла, що швидко ростуть, які дозволяють йому пришвидшено поширюватися і глибоко укорінюватися.

хвощ швидко проростає

Через глибоку підземну мережу кореневищ обрізка на рівні землі може принести більше шкоди, ніж користі, оскільки зі зрізаних сегментів відростає ще більше бур'янів, що тільки ускладнює проблему.

Надмірне зростання хвоща можна запобігти лише одним способом — ретельно скошуючи траву газонокосаркою.

Читайте: Як правильно вибрати газонокосарку

Чим прибрати бур'яни подорожника на газоні

Якщо йдеться всього про один або два бур'яни, то найкращий спосіб позбутися їх — ручне прополювання. Важливо переглядати кожен корінь і намагатися вирвати його по максимуму. Точкова обробка подорожників запобігатиме їх подальшому зростанню.

Як видалити лободу з лужка

Позбутися цього бур'яну можна хімічним чи механічним способом.

лобода проросла на газоні

Якщо покупні хімікати не підходять, пригадаємо народні засоби. Один з ефективних — змішати оцет і лимонну кислоту у співвідношенні 3 до 1. Обробити лободу цим розчином і чекати на результат.

Якщо оцту немає, підійде і звичайна сіль. Замішувати розчин не потрібно. Достатньо насипати на бур'яни по 1 столовій ложці солі та незабаром від них не залишиться сліду.

Як прибрати портулак з лужка

Найкращий метод — ручне висмикування. Одна рослина портулаку вражає велику площу, тому її легко очистити, доклавши мінімум зусиль.

Використовуючи гербіциди, важливо враховувати вік бур'янів. Хімія ефективна тільки поки рослини молоді.

Як позбутися в'юнків на газоні

Березка стійка до різних способів боротьби та швидко пристосовується до ґрунту. Завзято заповнює порожній простір килимком з дрібного, круглого, зубчастого зеленого листя.

Березка швидко розростається

Ручне видалення буде ефективним тільки якщо з'явилося кілька берунків. Якщо бур'ян уже заповнив велику площу газону, краще використати гербіциди. Велику кількість в'юнків легко прибрати, обмеживши потрапляння сонячних променів на рослину. Необхідно враховувати, що при накритті всі рослини, які знаходяться поряд, теж загинуть. Менш вразливий спосіб — застосування гербіцидів вибіркової дії.

Як позбутися кульбаб на газоні

Кульбаба — широколистий багаторічник, який здатний проростати навіть в асфальті. Боротися з нею треба у молодому віці, доки не дала насіння.

кульбаба починає проростати на газоні

Найефективніший спосіб — висмикнути рослину руками або викопати лопаткою. Після чого зрізати всі відростки з коріння, що залишилося. Щоб кульбаби більше не повернулися, можна точково обробити рослину селективним засобом проти широколистих бур'янів.

Як вивести конюшину з газону

Конюшина — широколистий багаторічник, який поширюється повзучими стеблами та процвітає в розріджених, недостатньо поживних дернинах з надлишком вологи.

Для боротьби з ним потрібно використовувати хімічний метод: добре поливати газон, вносити азотні добрива, проводити кілька разів обробку селективними засобами.

Як позбутися моху на газоні

Мох — один з найпоширеніших і дратівливих бур'янів на газоні. Він вражає всі затінені та вологі ділянки газону. Саме ті, де бажана дернова трава соромиться рости густо та повноцінно.

мох треба згрібати граблями

Замість насіння ці рослини розмножуються спорами. Оскільки мохи структурно значно відрізняються від судинних бур'янів, вони не реагують на ті самі методи боротьби.

Підходять лише гербіциди. Перед нанесенням варто ретельно згребти мох, щоб рослина була тонша і речовина якнайкраще проникла всередину. У такий спосіб вдається позбутися 90% моху. Після обприскування мох потрібно зібрати граблями.

Як позбутися грибів на газоні

Гриби, які видно на газоні, це «плоди» тіла грибів, які ростуть під ґрунтом. Тому розпилення гербіцидів на самі гриби не позбавить проблеми.

Найприродніший спосіб — дозволити розсіятися, завершивши свій життєвий цикл. Оскільки гриби ростуть в органічній матерії, яка розкладається та руйнується, як тільки цей процес завершиться, гриби природно помруть і зникнуть.

Якщо немає часу чекати, на допомогу прийде оцет. Обприскування розчином оцту вб'є їх. Розчин може виявитися шкідливим для сусідніх рослин, тому розпилювати потрібно обережно. Замість оцту також використовують розчин харчової соди та води.

Як механічний спосіб боротьби з грибами на газоні садівники часто вдаються до аерації. Пухка земля насичується повітрям та органікою, тоді бур'яни не мають жодних шансів.

Щоб уникнути появі грибів надалі, необхідно стежити за кількістю вологи, яка надходить у ґрунт.

Цікава стаття: Аератор для газону — що це таке: 4 шпаргалки як ним користуватися

Профілактика бур'янів на газоні

Головні правила, які не дозволять бур'янам з'явитися на газоні:

Порада Як діяти
1 Регулярне підживлення добривами Повторюйте кожні 6-8 тижнів протягом вегетаційного періоду. Це допоможе газону залишатися густим та пишним, бур'янові ніде буде вирости
2 Правильна висота скосу Для правильного скошування краще придбати косарку із можливістю регулювання висоти скосу. Робота на максимальній висоті сприяє зростанню трави та її густоті
3 Глибокий та нечастий полив

Допоможе газонній траві відростити найглибше і щільне коріння, яке зможе витісняти бур'яни.

Якщо поливати рідко і лише поверхнево, коріння буде тонким. Через це на галявинці з'являться голі ділянки, на яких незабаром виростуть бур'яни

Ці прості правила зроблять ваш газон ідеальним і допоможуть надовго позбутися бур'янів. Дійте!

Хороший огляд: ТОП-10 газонокосарок для саду

Коментарі
Залиште коментар
Категорії