Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як смачно зварити пшоно — 3 варіанти приготування

Дата публікації: 10.04.2024 12:48
Дата оновлення: 10.04.2024 14:29

Пшоно, уварюючись, швидко вбирає воду, іноді складно вгадати з текстурою. Додати мало води — каша жорстка і недоварена, перестаратися з доливанням — буде розмазня. Відрегулюємо пропорції разом із вами, щоб виходила розсипчаста каша для гарніру або кремоподібна для десертів.

смачно зварити пшоно

Оскільки пшоно багате на вітаміни групи B, мінерали (особливо на магній, фосфор, залізо), антиоксиданти та клітковину, навчимося варити так, щоб зберегти ці поживні речовини. І так. Ця крупа містить натуральні сапоніни, які надають страві гіркуватого присмаку, тому її потрібно обов'язково промивати в окропі перед варінням.

На замітку: Як зробити кекс у мікрохвильовці — 5 найпростіших рецептів

Як правильно варити пшоно в каструлі

Потрібна саме товстостінна каструля, у такій рівномірніше розподіляється тепло. З нержавійки, чавуну чи емальована — не має значення. Розмір посудини має відповідати кількості варива, адже крупа збільшується в об'ємі під час варіння. На 1,5-2 літри підійде, якщо готувати на один або два приймання їжі. Якщо більше, значить розмір відповідний. Стежать, щоб кришка щільно прилягала, вона допомагає зберігати тепло і вологу всередині місткості.

варити пшоно в каструльці

Щоб виходила каша крупинка від крупинки:

  1. Пшоно промивають під проточним струменем доти, доки не стане прозорим. Так піде крохмаль, гіркота і сміття. 
  2. Заливають крупу чистою водою в каструлі й доводять до кипіння. 
  3. Коли вариво почне пузиритися, зменшують нагрівання до мінімуму і продовжують варити, поки вода не вбереться. Перемішувати не потрібно, щоб збереглася розсипчастість.
  4. Коли звариться, дати настоятися під кришкою 5-10 хвилин після вимкнення конфорки. Потім розпушити виделкою перед подачею.

Якщо мета — зварити кашу однорідної текстури, її потрібно періодично помішувати під час варіння. Коли приготується, дати настоятися під кришкою. Перед подачею додати трохи масла або вершків для ніжнішого смаку й аромату.

Пізнавальна стаття: Як правильно варити кукурудзу 5 перевірених методів

Пропорції пшона та води

  • Для розсипчастої текстури беруть 1 частину крупи й 2 частини води: на 1 склянку пшона потрібно 2 склянки води.
  • Для кремоподібної текстури відштовхуються від пропорції 1 частина пшона до 4 частин води: на 1 склянку крупи потрібно 4 склянки води.

Скільки варити пшоно

  • Щоб вийшла розсипчаста страва — 15-20 хвилин на маленькому вогні.
  • Для розм'якшеного, як крем, пшона знадобиться до 30 хвилин на повільному вогнику.

Читайте: Не крутиться тарілка в мікрохвильовій печі: 6 несправностей та їх усунення

Пшоно в мультиварці

Каша в мультиварці та скороварці завжди виходить смачною та поживною, тому що рівномірно пропарюється і не підгоряє. 

пшоно в мультиварці

У чашу мультиварки додають промиту крупу та воду. До свого смаку солять і кладуть шматочок масла. Закривають кришку, вибирають програму «Каша» або «Молочна каша», залежно від моделі. Час приготування зазвичай становить у межах 20 хвилин. Коли приготується, дають страві настоятися в закритій мультиварці ще 10 хвилин, потім перемішують і подають до столу.

У скороварці все аналогічно. Встановлюють режим «Крупи» або варять під тиском протягом 10 хвилин (час може відрізнятися залежно від потужності приладу). Після сигналу про готовність, скидають пару, відкривають електрокаструльку і подають приготоване до столу.

Отже, пшоно — скільки води:

 
Густа консистенція Рідка консистенція
У мультиварці 1 частина пшона до 2 частин води 1 частина пшона на 3 або 4 частини води
У скороварці 1 частина пшона на 2 або 2,5 частини води 1 частина пшона на 3 або 3,5 частини води

Придатний рецепт: Як варити пельмені — 4 підказки

Як зварити кашу з пшона в мікрохвильовці

На склянку крупи потрібно дві води для розсипчастості або три — для кремоподібності. Сіль і масло — на смак і за бажанням. 

У глибокій мисці, призначеній для мікрохвильовок, змішують інгредієнти. Накривають харчовою плівкою, проколюють у кількох місцях для виходу пари. Ставлять у камеру і вмикають максимальну потужність (800-1000 Вт) на 5 хвилин.

зварити кашу з пшона в мікрохвильовці

Після закінчення часу знімають плівку (обережно, вона гаряча) і перемішують кашу. Потім знову накривають і готують ще 10-15 хвилин на середній потужності (близько 500 Вт), перевіряючи готовність кожні 5 хвилинок. Коли крупинки розм'якнуть і вберуть воду — страва готова. Якщо пшонка надто густа, можна додати трохи гарячої води або молока та перемішати до потрібної консистенції. Перед подачею додають топінги, сухофрукти, горіхи або мед, щоб зробити страву ще смачнішою.

Підбиваючи підсумки, висновки такі. По-перше, щоб було смачно та корисно, для початку крупу ретельно промивають. Це сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. По-друге, є різні способи приготування каші. У статті розглянули, як варити в каструлі, мультиварці, скороварці та мікрохвильовій печі. Кожен із них дає змогу домогтися текстури під власні уподобання. По-третє, потрібно експериментувати з пропорціями та з інгредієнтами, додаючи в рецепт різні добавки, щоб знайти варіант для себе.

У скарбничку знань: Як смачно зварити нут — 3 методи приготування

Коментарі
Залиште коментар
Категорії