Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як смачно зварити нут — 3 методи приготування

Дата публікації: 07.02.2024 12:10
Дата оновлення: 29.03.2024 11:46

Розповідаємо як варити нут у покрокових інструкціях, які розписані в цій статті. Розберуться навіть кулінари-початківці. 

Що таке нут?

Нут — це бобова рослина, яку вирощують заради її поживного насіння, адже воно вважається потужним джерелом білка та клітковини. Найпоширеніший тип нуту округлої форми та бежевого кольору. Серед інших видів — червоний, зелений і навіть чорний. На смак нагадує лісовий горіх, м'ясо та горох.

варений нут

Нут продається в сушеному та консервованому вигляді. Його додають до салатів, тушкованих страв, роблять із нього різні пасти. Саме правильне приготування нуту допомагає максимально зберегти в ньому всі корисні речовини.

 

що таке нут

Підготовка до варіння

Перед приготуванням нут необхідно промити під проточною холодною водою. Потім слід розмочити, скориставшись одним зі способів:

  • Довге замочування
    Боби викласти в миску і залити холодною водою, щоб вона на кілька сантиметрів покривала зерна. Залишити на ніч (мінімум на 8 годин), потім злити з них рідину і промити під проточною водою.
  • Швидке замочування
    Промиті зерна викласти в каструлю, залити холодною водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння, проваривши нут 5 хвилин. Зняти посудину з вогню і дати бобовим настоятися під кришкою 1 годину. Злити рідину і промити горох під холодною проточною водою, після чого зайнятися його приготуванням.

При замочуванні нут збільшується у 2-3 рази. З 1 склянки сухих бобових після варіння виходить приблизно 3 склянки готового продукту.

Пізнавальна стаття: Як доглядати за мультиваркою: 5 рекомендацій

Як правильно варити нут

Звичайно, можна купити консервований нут і не витрачати час на приготування. Проте готувати бобові нескладно, і так вони виходять набагато смачнішими. Ще один плюс — вдається контролювати текстуру зерен, адже хтось любить м'якше, хтось твердіше. Наприклад, для намазки або соусу ідеально підходить добре розварений м'який нут, для салату — твердіший. 

Скільки варити нут? Усе залежить від обраного методу приготування. Існує кілька варіантів готування — кожен обирає той спосіб, який найбільш зручний. 

В тему: Як варити рис: 9 лазівок для різних видів і сортів

Як зварити нут у каструлі

Щоб приготувати попередньо замочений нут, його потрібно помістити в каструлю і залити холодною водою у пропорції 1:3. Поставити на вогонь і довести до кипіння.

варимо нут у каструлі

Скільки варити нут після замочування? Час приготування від 1,5 до 2-х годин — потрібно дочекатися, щоб бобові досягли бажаної м'якості. 

Під час варіння кришку каструлі потрібно тримати злегка відкритою, так бобові вийдуть м'якшими. На поверхні води утворюватиметься піна — її слід прибирати. За бажання до бобових можна додати лавровий лист, чверть цибулини та кілька зубчиків часнику, щоб страва набула пряного аромату. Сіль додається за 30 хвилин до закінчення приготування, адже якщо зробити це спочатку, бобові вийдуть жорсткими. 

Читайте: Як приготувати плов у мультиварці: 5 рецептів — таких, що пальчики оближеш

Як варити нут у мультиварці

У чашу мультиварки викласти попередньо замочений нут і залити його холодною водою. Пропорції: на 1 частину бобових 3 частини води. Додати сіль, закрити кришку мультиварки й встановити режим «Тушкування». Час приготування займає півтори години. Усе залежить від потужності агрегату.

Через зазначений час перевірити нут на готовність. Відкинути готові бобові на друшляк, щоб злити зайву рідину, і перекласти в миску.

приготований у мультиварці нут

Як варити нут у скороварці 

Один із найшвидших і найзручніших методів приготування з попереднім замочуванням і без нього:

  1. Замочений нут
    Помістити бобові в чашу скороварки, залити водою, щоб вона покривала зерна на кілька сантиметрів. Додати сіль і прянощі за бажанням. Закрити кришку і готувати 12 хвилин при високому тиску, а потім варити звичайним шляхом ще 10 хвилин. 
  2. Не замочений нут
    Промиті бобові помістити в чашу скороварки та залити холодною водою у співвідношенні 1:3, додати сіль. Закрити кришку і готувати за високого тиску протягом 50 хвилин, а потім ще 10 хвилин звичайним шляхом. 

До слова: Як варити яйця в мультиварці — 2 робочих варіанти

Як варити нут без замочування 

Щоб зварити нут у каструлі, при цьому не замочуючи його попередньо, потрібно підготувати наступні компоненти:

Інгредієнт
Кількість
Нут 1 склянка
Вода 4 склянки
Сіль 1 ч. л
Сода 0,5 ч. л

Як швидко зварити нут із содою:

  • Промити бобові під проточною водою і перекласти в каструлю.
  • Залити холодною водою і на сильному вогні довести до кипіння, після чого варити протягом 10 хвилин.
  • Додати до нуту соду і зменшити вогонь. Вода не повинна занадто сильно кипіти.

Скільки варити нут без замочування після того, як додали до нього соду? Щойно вогонь зменшили, готувати бобові 1 годину. Потім посолити й перевірити твердість зерен. За необхідності доварити до потрібної консистенції.

як смачно приготувати нут

Розглянули, як смачно зварити нут за допомогою кількох простих методів. Головне — дотримуватися рекомендацій, і результат точно порадує. Нут виходить смачним і зберігає в собі всі корисні елементи. Експериментуйте, все обов'язково вийде! 

На замітку: Як варити пельмені — 4 підказки

Коментарі
Залиште коментар
Категорії