Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як приготувати плов у мультиварці: 5 рецептів — таких, що пальчики оближеш

Дата публікації: 26.01.2023 10:33
Дата оновлення: 26.01.2023 11:03

Готовити плов у мультиварці — це майже так само, як і в казані на вогні. Всі продукти закладаються в чашу по черзі, інакше вийде каша, що злиплася, а не розсипчастий плов.

приготування плову в мультиварці

Розкриємо секрети, щоб плов вийшов зернятко від зернятка. Про це далі у статті.

Як зробити плов у мультиварці: корисні поради

Процес приготування плову включає чотири етапи:

  1. Вибір відповідного рису,
  2. нарізка овочів,
  3. підбір прянощів та букету спецій,
  4. обсмажування інгредієнтів.

Слід дотримуватись певних догм по нарізці. Цибулю подрібнюють півкільцями або кубиками. Моркву терти на тертці не варто, краще нарізати довгастими брусками.

Смак плову збагатиться, якщо використовувати ароматні спеції: кумін (зіра), чорний перець, шафран, куркуму. Для любителів гостроти можна додати стручок гіркого перцю, паприку, насіння коріандру. Особливої ​​пікантності страві надає часник — його додають цільною головкою. Або розчавленими зубчиками. Або ж можна придбати в магазині готові суміші з підібраними спеціями для приготування плову.

У процесі приготування інгредієнти повинні обсмажуватися в киплячому маслі. Починати треба з м'яса, потім — цибуля та морквина. Кожен наступний інгредієнт кладуть після обсмажування попереднього. Щоб плов вийшов ароматнішим, часник додають в останню чергу — коли закладається рис, перед закриттям кришки мультиварки.

послідовність закладення продуктів у мультиварку

Після завершення зазначених етапів потрібно встановити на мультиварці оптимальний режим. Тут необхідно орієнтуватися на модель приладу. У деяких є режим «Плов». Якщо ні, тоді пустити в дію «Крупа», «Випічка» або «Тушкування». На якому режимі варити плов у мультиварці, залежить від особливостей пристрою та особистого досвіду.

Який рис краще для плову в мультиварці

Батьківщиною рису є країни Азії. Там заведено варити плов із круглого зерна, але можна використовувати й довгозерні сорти. З пропареного шліфованого рису теж вийде приготувати розсипчастий плов.

Злаки відрізняються один від одного, їхня обробка відбувається різними способами. Це впливає на те, яким вийде плов у мультиварці:

Вид рису
Опис Калорійність
Коричневий Нешліфований, піддається мізерній обробці 337 ккал
Білий Швидко вариться та містить багато крохмалю 344 ккал
Пропарений Проходить обробку паром, внаслідок чого зберігає весь корисний склад 341 ккал

Найцінніший з описаних варіантів — коричневий рис. Попри короткий термін зберігання, він містить максимум поживних компонентів. Також сприяє гарному травленню. Плов на такому рисі не розварюється, щоправда, готується трохи довше.

При покупці варто звертати увагу на рис у прозорому пакеті. Завдяки цьому можна оцінити цілісність крупи. Краще не купувати продукт із великою кількістю роздроблених рисинок та борошняним пилом на дні пакета.

Щоб плов вийшов розсипчастим, рис потрібно ретельно промивати: 5-7 разів під струменем води. Внаслідок вимивання з рису крохмалю каша не буде клейкою.

На якому режимі варити плов у мультиварці

У більшості мультиварок є режим«Плов». Він ідеально заточений під приготування цієї страви. Але якщо такої настройки немає, можна скористатися альтернативою. Які ще режими підходять для приготування плову — читайте далі.

Корисна інформація: Як доглядати за мультиваркою: 5 рекомендацій

Як приготувати плов у мультиварці без режиму «Плов»

Для приготування розсипчастого та ароматного плову підходять режими «Тушкування», «Рис», «Випікання», «Каша». Відповідний саме для себе можна вибрати досвідченим шляхом.

Для обсмажування овочів та м'яса можна використовувати режими «Випічка» і «Смаження» (залежить від моделі приладу). Далі готувати страву можна за допомогою опції «Каші» і «Тушкування». Дарма що те, що за часом це може виявитися довшим, результат того вартий. Плов буде розсипчастим, ароматним та апетитним.

До речі: ТОП-3 найапетитніших рецептів піци в мультиварці

Плов у мультиварці: найкращі рецепти

З м'ясом, морепродуктами чи грибами — можна експериментувати. Щоб вийшла смачна страва в мультиварці, необхідно вибрати«правильний» рис, тому що не кожний сорт підходить. А для тих, хто на дієті, можна приготувати дієтичний плов у мультиварці без м'яса, наприклад, з грибами чи морепродуктами.

Зі свининою

Для приготування плову необхідно використовувати довгозерний рис, він не розварюється. Плов у мультиварці зі свининою краще готувати з найменшою кількістю жиру для м'якості смаку.

плов зі свининою

М'ясо нарізають невеликими кубиками однакового розміру. Потім в мультиварку наливають олію і включають режим смаження на 30 хвилин. На початковому етапі м'ясо пустить сік, потім рідина поступово випарується, а шматочки підсмажаться.

Тим часом цибулю та моркву очищають від шкірки й шаткують. Підготовлені овочі додають у мультиварку до м'яса і пасерують хвилин п'ять, періодично помішуючи, щоб не пригоріли.

Ретельно промитий рис висипають у чашу та заливають окропом. Гаряча вода необхідна, щоб не було різкого перепаду температур і м'ясо не стало твердим. Потрібно додати до смаку спеції для плову, часник та посолити. Закривши щільно кришку, включають режим «Запікання» або той, що є оптимальним для вашого пристрою. У середньому, готування займе 20 хвилин.

Через заданий час мультиварка подасть сигнал про готовність плову. Бажано дати час настоятися страві, щоб наситилася ароматом. Потім можна подавати до столу.

З куркою

Щоб приготувати плов у мультиварці з куркою використовують куряче філе.

плов із куркою

Потрібно:

  • 500 грамів курячого філе;
  • 2 склянки крупнистого або пропареного рису;
  • 60 мл соняшникової олії;
  • 2 середніх моркви та головка часнику;
  • 2 середні цибулини;
  • 1 ст. л барбарису і куркуми;
  • сіль, перець до свого смаку.

У мультиварці включають режим «Смаження», обсмажують цибулю та моркву до золотистості, періодично помішуючи. Куряче філе нарізають скибочками однакового розміру, додають у чашу, щоб злегка просмажити. Рис промивають і засипають у мультиварку. Заливають заготовлене двома склянками води та додають сіль, перець на смак. Закривають пристрій кришкою та включають відповідний режим. Наприклад, «Варіння». За готовністю пристрій просигналізує про закінчення роботи. 

Цікава стаття: 10 найкращих виробників мультиварок

Плов з мідіями в мультиварці

плов із мідіями

Для цього необхідно:

  • 400 грамів мідій;
  • 2 шт. моркви;
  • 2 склянки пропареного рису;
  • 1 шт. цибулини;
  • 1 ст. л приправи для риби;
  • 1 ч. л куркуми;
  • сіль, перець на свій смак.

Насамперед необхідно розморозити мідії, потім добре промити. Після цього підготувати цибулю з морквою: почистити, нарізати. Налити в чашу мультиварки олію та включити режим «Смаження». Обсмажити овочі до золотистого кольору, додати мідії. Готувати п'ять хвилин, ретельно помішуючи, посолити та поперчити до смаку.

Заливши в мультиварку теплої води, додати пропарений рис. Загерметизувати пристрій кришкою, встановити режим «Варка» та готувати страву до готовності.

Як приготувати плов з грибами в мультиварці

Ця страва найлегша у приготуванні, тому що печериці попередньо відварювати не потрібно.

плов із грибами

Для приготування використовують низку інгредієнтів:

  • 0,5 кг свіжих грибів;
  • 200 г пропареного рису;
  • за 1 шт. моркви та цибулі;
  • 2 ст. ложки рослинної олії;
  • 0,5 ч.л куркуми;
  • сіль, мелений перець собі до смаку.

Перед початком приготування плову рис необхідно ретельно промити доти, доки вода не стане прозорою. Потім потрібно добре промити гриби, видаливши непотрібну плівку і зайві нарости. Після цього, просушивши продукт, нарізати тонкими смужками. Очищену моркву можна нарізати півкільцями або смужками. Після — повторити те саме з цибулею, нарізавши її півкільцями.

У мультиварку заливають олію. Вибирають режим «Смаження», чекають, поки олія нагріється та обсмажують овочі кілька хвилин. Додають печериці. Смажать, періодично перемішуючи, солять і перчать до смаку. У процесі смаження грибів з'являється сік — це нормально. Потрібно готувати інгредієнти, доки рідина не випарується.

Заливши в мультиварку гарячої води, потрібно додати пропарений або крупнозернистий рис. Накривши кришкою, встановити режим «Плов» і готувати, доки прилад не дасть сигнал про готовність страви. Потім дати настоятися страві 15-20 хвилин.

Плов з реберцями в мультиварці

Реберця дають насичений аромат. Така страва підходить для швидкого приготування смачного обіду. Щоб приготувати плов, необхідно:

  • 800 грамів свинячих реберець;
  • 2 шт. моркви;
  • 2 шт. цибулини;
  • 4 склянки пропареного рису;
  • 3 зубки часнику;
  • 1 ст. ложка соняшникової олії;
  • сіль, перець на смак.

Потрібно починати з підготовки овочів. Цибулю та моркву очистити та нарізати. Потім в чашу налити олію, включити пристрій на режим «Смаження» і почекати, поки чаша розігріється. Далі додати свинячі реберця, просмажити їх і засипати цибулю, моркву, часник, перець. Готувати 10-15 хвилин, періодично помішуючи, щоб не пригорало.

Заливши воду в мультиварку, засипати пропарений або крупнистий рис, посолити, поперчити та включити режим «Тушкування». За готовністю страву подати до столу.

В тему: Як приготувати йогурт у мультиварці: 4 смачні рецепти

плов з реберцями

У мультиварці можна приготувати багато смачних та корисних страв, і плов не виняток. Який рецепт вибрати — зі свининою, куркою, грибами, мідіями чи реберцями — все залежить від особистих уподобань. А мультиварка зробить процес приготування швидким і легким.

Читайте: Як варити рис: 9 хитриків для різних видів та сортів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії