Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як варити рис: 9 хитриків для різних видів та сортів

Дата публікації: 09.08.2022 10:31
Дата оновлення: 19.04.2023 13:13

Рис — корисна, натуральна, поживна їжа, яка часто є на нашому столі. Здавалося б, приготувати його найпростіше. 

Але рисові страви й справді легко переварити або недоварити та зіпсувати. Щоб уникнути таких неприємностей, важливо дотримуватись секретів приготування.  

Як правильно варити рис

Пропонуємо пару робочих хитриків, як правильно варити рис. У тексті знайдете слушні поради, як довго готувати та в яких пропорціях, яку техніку застосовувати для кожного виду та сорту продукту.

У якій пропорції варити рис: таблиця

Чашка зерна на дві чашки води — таке співвідношення. Але бувають винятки. Точні пропорції, як варити рис різних видів у таблиці. Перше значення для крупи, друге — води у другій колонці:

Довгозернистий
1:02
Коричневий 01:02,5
Басматі 01:01,5
Суші 01:01,4
Дикий 1:03
Чорний японський 1:02
Пропарений 1:03
Жасмин 01:01,5
Довгозернистий білий 1:02
Середньозернистий білий 01:01,5
Короткозернистий білий 01:01,3

Якщо зерна попередньо замочуються, можна зменшити кількість води, а якщо не замочуються — на пару грамів більше. 

Скільки вариться рис

Щоб зерна проварювалися ідеально, важливо знати, скільки вариться рис. Тривалість залежить від декількох факторів: рецепту, сорту, посуду або техніки. Наприклад, якщо рис вариться у каструлі близько 20 хвилин, у мультиварці — від 30 до 40 хвилин.

Як правило, будь-який рис варять від 15 до 25 хвилин. Дещо більше часу вимагають дикий, червоний, коричневий — хвилин 40-60.

Варимо рис за правилами: алгоритм приготування та лайфхаки

Готувати рисові страви — справа хоч і нескладна, але делікатна. Адже існують різні техніки, як зварити рис розсипчастим чи м'якшим і ніжнішим. 

Варимо рис за правилами

Ділимося декількома універсальними порадами:

  1. Ретельно промиваємо рис, щоб прибрати крохмаль. Так зерна легше варити й вони не будуть липкими. Згідно з індійською мудрістю, страва також вийде кориснішою. 
    Щоправда, є винятки, коли промивати не потрібно. Зазвичай рис рекомендується мити від 2 до 4 разів у холодній воді. Для деяких рецептів, наприклад, для суші, зерна потрібно вимочувати понад 5 разів.
  2. Після промивання бажано залишити рис у воді на тридцять хвилин. Так він краще провариться і швидше приготується. Однак, якщо немає часу, можна обійтися без замочування.
  3. Для приготування страв у сковороді або каструлі беріть посуд середніх розмірів з товстим дном. Найкраще готувати маленькими порціями. Рис буде більш розсипчастим.
  4. Важливо залишити рис варитися при маленькій температурі із закритою кришкою після того, як він закипить. Не рекомендується торкатися страви до готовності. Так зерна будуть розсипчастими та добре пропареними.
  5. Приготовленому рису дайте настоятися до 10 хвилин, щоб він охолонув і добре ущільнився. Якщо перемішати зерна гарячими, вони стануть м'якшими.
  6. Обережно розпушіть готовий рис вилкою, гумовим шпателем або лопаткою. Сіль, спеції — на смак. Бажано тримати страву накритою до подачі на стіл.

У процесі приготування можна додати трохи олії або вершкового масла. Зернятка вийдуть більш цільними та красивої форми. Такий спосіб відмінно підходить для рису в салати.  

Також корисно знати: Як правильно варити кукурудзу: 5 перевірених методів

У каструлі

Рис готувати найкраще в каструлі з високими стінками та подвійним або товстим дном. Рекомендується варити страву у невеликому посуді. За відгуками, відмінно підходять каструлі Ardesto з антипригарним покриттям. Особливо зручні моделі із силіконовими ручками.

Далі пропонуємо лайфхак, як варити рис у каструлі. Спочатку воду доводимо до кипіння — зерно занурюємо виключно в гарячу. Деякі кулінари відразу солять воду, але багато хто все ж таки радить додавати сіль тільки після приготування. Адже інакше страва може вийти клейкою.

Рис у каструлі

У каструлі рис вариться близько 20 хвилин. Винятки: чорний, дикий та кілька інших. Цим сортам потрібно більше часу. Після приготування бажано дати страві настоятися до 10 хвилин. 

У мультиварці

Ось хитрик, як варити рис у мультиварці. Для приготування знадобиться пів години або трохи більше, залежно від вибраної програми та сорту.

Для рису в мультиварці спочатку олією змастіть стінки та дно чаші. Помістіть у місткість зерна і залийте водою. Можна використовувати холодну чи кип'ячену. Гаряча вода не вплине на смак, але страва приготується швидше.

Потім виберіть програму та увімкніть таймер. Зазвичай у мультиварках є функції для приготування круп або окремо для рису. Наприклад: 

  • у моделі Philips HD3136/03 одночасно доступні програми «Крупи», «Плов», «Каша», а також «Рис»;
  • а ось прилад Russell Hobbs 28270-56 має лише програми «Приготування на пару» та «Рис».

Важливо давати страві спокій під закритою кришкою і не чіпати, доки не приготується.

Цікавий рецепт: Попкорн у домашніх умовах: 99% розкриття зерен, виготовлений на 4 пристроях

У мікрохвильовій печі

Щоб зробити страву в мікрохвильовій печі, візьміть чисті зерна та відповідний посуд з кришкою, скляну або спеціальну пластмасову каструлю. Відмінно підходять басматі, довгозернистий, жасмин, короткозернистий.

Рис із водою завантажте в місткість і помістіть у мікрохвильову піч. Увімкніть пристрій на всю потужність, а таймер виставте хвилин на 10. Після цього перевірте. Якщо рис буде покритий водою, злийте трохи рідини та поставте страву в піч ще на 15 хвилин на середній потужності.

Час приготування залежатиме від моделі мікрохвильової печі та її потужності. Наприклад, максимальний показник LG MS2042DY або Gorenje MO 4250 CLB становить 700 Вт, а Gorenje MO23ORAW сягає 900 Вт. 

В сковороді

Приготування у сковороді схоже на всі попередні способи. Потрібно лише підготувати промитий рис, воду, олію, сіль та гарний посуд з кришкою. 

Краще віддавати перевагу чавунним, сталевим або алюмінієвим сковорідкам невеликих розмірів, але з високими стінками. Краще, щоб покриття було антипригарним, наприклад, як Tefal Jamie Oliver, Ardesto Gemini, ВОК Tefal Unlimited.

Процес простий:

  1. У розігрітій сковороді обсмажте на олії зерна. 
  2. Додайте воду у правильній пропорції та дрібку солі. Нехай рис закипить. 
  3. Накривайте кришкою і готуйте за маленької температури близько 15-20 хвилин. 

Бажано, щоб страва добре настоялась перед вживанням.

Як варити рис у пакетиках

Рис у пакетах вже заздалегідь промитий та підготовлений. Тому для приготування знадобиться менше часу та зусиль.

У глибокій каструлі з товстим дном, наприклад Ardesto Gemini, доведіть до кипіння воду і покладіть в окріп пакетики. Посоліть і продовжуйте варити при невеликій температурі. Що стосується питання, скільки варити рис у пакетиках, то зазвичай такий процес займає близько 15 хвилин.

Приготовлені пакетики помістіть у друшляк, щоб стекли залишки води. Дайте охолонути. Вийміть рис, додайте спеції чи інші інгредієнти до свого смаку.

Читайте також:  Як запекти яблука в мікрохвильовій печі: поради та 3 перевірених рецепти

Як правильно зварити рис на гарнір: нюанси для різних видів і сортів

Придумано багато рецептів і хитрощів, як варити рис на гарнір. На відміну від класичного приготування, тут є широке поле для імпровізації. Наприклад, смак страви можна змінити та зробити пікантним, доповнивши його приправами. Спеції додають як під час варіння, так і після. 

Рис на гарнір

Рис чудово почувається разом із шафраном, каррі, гвоздикою, корицею. А також із пряними травами, горішками та сухофруктами, кокосовою стружкою, цедрою лимона або апельсина.

Готують рисовий гарнір на воді або на м'ясному бульйоні, з яким страва набуває більш насиченого смаку.

Пропарений

Пропарений рис надзвичайно корисний і містить багато цінних мікроелементів. Ідеальний для каш та плову. Готувати можна у звичайному посуді та за допомогою кухонних приладів, наприклад, духовки.

Для пропареного рису найкраще співвідношення з водою — 1:3. Адже зерна мають властивість збільшуватися втричі. Оскільки вміст крохмалю в пропареній крупі менший, нема потреби промивати дуже ретельно. Вариться рис зазвичай хвилин 15-25, а в духовці — до 40 хвилин.

Один із секретів приготування цього сорту — ні в якому разі не помішувати рис до готовності. Так страва вийде ніжною та розсипчастою.

Корисна стаття: Як зберігати зелень — 3 популярні способи 

Не пропарений

Цей вид вважається досить крохмалистим. Страви зазвичай виходять м'якшими та клейкими. З не пропареного рису вищого ґатунку добре виходять молочні каші, суші, рисові пудинги, ризотто. 

Вид рису

Варяться зерна 15-20 хвилин. Оскільки цей рис не має яскраво вираженого смаку, можна сміливо доповнювати страви приправами чи сухофруктами.

Шліфований

З усіх видів рису цей вважається найменш корисним. Але з нього також виходять смачні страви.

Шліфовані зерна готуються швидко: від 10 до 15 хвилин. Відмінно підійде такий рис для гарніру з овочами, грибами, м'ясом чи молочних каш. Крупу бажано ретельніше промивати, адже цей вид один із самих крохмалистих.

Нешліфований

Найкорисніший сорт рису. Його ще називають коричневим. Зерна мають виражений і дуже насичений смак.

Рис добре збільшується при приготуванні, тому найкраще співвідношення з водою — 1:3, де на чашку крупи припадає три чашки води. Щоб страва з нешліфованими зернами вийшла більш розсипчастою, під час готування можна додати олію, краще оливкову.  

Коричневий — необроблений рис. Тому вимагатиме більше часу для приготування: від 30 до 40 хвилин. Спеції бажано додавати акуратно і зовсім дрібку. Адже нешліфовані зерна від природи мають приємний пряний смак.

Басматі

Довгі білі зерна басматі мають неповторний аромат, що нагадує горіхи. Цей універсальний рис підходить для багатьох рецептів та використовується різними кухнями світу. Найпопулярніші страви з басматі — індійське каррі та рагу.

Вариться швидко — від 10 до 20 хвилин. Найкраще співвідношення з водою 1:2. Щоб покращити смак страв, під час приготування чи після можна додати пару крапель олії. Рис також чудово поєднується зі спеціями. Особливо пікантним смак виходить, якщо доповнити страву шматочком запашного анісу.

Жасмин

Довгі зерна жасминового рису з ніжним ароматом, що нагадує запах солодкого попкорну, відмінно підходять для багатьох гарнірів. Особливо часто цей вид рису використовується у тайській кухні.

Вважається найбільш м'яким та ніжним, тому головний секрет для рису жасмин — використання меншої кількості води. Щоб страви виходили пухкими, найкращою пропорцією буде від 1:1,4 де на стаканчик крупи припадає майже 1,5 води. 

Жасминові зерна небажано промивати. Після кипіння рис вариться максимум 15 хвилин при маленькій температурі. Потім дайте спокій ще хвилин на 10. Для перемішування краще використовувати гумовий шпатель, адже зерна легко пошкодити.

Камолін

Рис камолін або єгипетський рис ідеальний для гарнірів з овочами. Зерна круглої форми мають маслянисту оболонку, вишуканий аромат і ніжний смак. Їхній відтінок нагадує колір перлин. 

При приготуванні камоліну важливо ретельно дотримуватися пропорції й не перетримувати. Зазвичай для варіння потрібно близько 15-20 хвилин. Ідеальне співвідношення з водою 1:2. 

Щоб гарнір вийшов повітряним, збийте зерна вилкою. Ложкою краще не помішувати — страва вийде липкою.

Чорний рис

Вважається одним із найсмачніших і найкорисніших. Чорний рис має менше калорій, солодкий присмак та приємний аромат, що нагадує горішки. Його використовують для класичних солоних та для солодких гарнірів.

Сорт рису

Сорт вимагає більше часу для приготування. Вариться хвилин 40 чи навіть більше. У воді зерна значно збільшуються, тому найкраще співвідношення з водою — 1:3,5. Для гарніру зерна краще не промивати, тоді страва вийде розсипчастою.

Червоний рис

Має приємний аромат горіхів. Зварені зерна трохи жорсткі зовні, але надзвичайно м'які та ніжні усередині. Щоб рис вийшов ідеальним, бажано варити його близько 40 хвилин і дотримуватись пропорції 1:2.

Червоний сорт смачно поєднується із грибами, овочами, морепродуктами, м'ясом. Добре уживається із приправами. Можна додавати до таких страв корицю, кардамон, цитрусову цедру, фісташки. Для пікантнішого смаку страву часто прикрашають кунжутом.

Корисна порада: Як користуватися тостером: 5 порад та хитриків

Як правильно варити рис для суші

Щоб приготувати такий же ніжний рис, як у суші-барах, зерна слід ретельно промивати. В ідеалі рекомендується робити це від п'яти разів і більше, поки рис не стане прозорим, а вода чистою. Тільки після ретельного промивання можна готувати.

Рис для суші

Для суші краще брати круглозернисті сорти. Покладіть крупу в каструлю з водою і доведіть до кипіння. Далі варіть за маленької температури близько 15 хвилин. Після приготування дайте спокій ще на 10 хвилин. Готовий рис трохи посоліть і додайте цукор із рисовим оцтом.

Як варити рис на молоці

Для рисової каші на молоці підходять круглозернисті сорти. Базові інгредієнти: рис, молоко, вода, вершкове масло (на порцію візьміть близько 30 г).

Спочатку готуємо зерна у воді, додавши до них олію. Варимо близько 7 хвилин. Кришку тримаємо закритою. У цей час кип'ятимо молоко і потім доливаємо до рису. Ще хвилин десять тримаємо на маленькому вогні.

Сіль, цукор чи фрукти додаємо після приготування. Наприклад, доповніть блюдо листочками м'яти, шпинату та ягодами: малиною, чорницею, вишнями тощо. Вийде корисна та смачна каша.

Рис на молоці

Практично у всіх кухнях світу є рисові страви. Ця крупа чудово підходить для гарнірів, десертів, пудингів, начинок. 

Існує багато технік і рецептів, як готувати рис. Освоївши базові правила та хитрощі, щоразу насолоджуватиметеся ідеально приготовленими стравами.

На тему: Як зробити томатний сік без соковижималки — 2 способи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії