Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зберігати зелень — 3 популярні способи

Дата публікації: 15.06.2022 12:15
Дата оновлення: 26.10.2022 18:09

Зелені, соковиті вітамінізовані стеблинки прянощів прикрашають і доповнюють щоденний раціон кожної людини, яка слідкує за своїм здоров'ям. Та зелень швидко в'яне і втрачає корисні властивості. Щоб зелень не зів'яла, існує багато різних способів збереження її властивостей.

петрушка на обробній дошці

У цій статті дізнаєтесь про різні способи збереження зеленощів. У тому числі про те, як зберігати їх без холодильника, як правильно робити запаси на зиму, щоб не втратили аромат та смак.

Як зберігати зелень у холодильнику правильно

Найкращий спосіб для деяких прянощів, таких як петрушка, кріп, базилік, рукола — це збереження у холодильнику.

  • Пучок зелені достатньо поставити в місткість із холодною водою,
  • надіти зверху поліетиленовий пакет для обмеженого доступу повітря,
  • зафіксувати гумкою.

пучок кропу в холодильнику

Поставити «букетик» на поличці, розташованій у дверях холодильника. Або покласти у пластиковий контейнер, обгорнувши кінці пучка мокрою серветкою та щільно закривши місткість.

Салат часто продається з корінням у маленькому горщику. Якщо у вас саме такий салат, є сенс обрізати зелень скільки треба, а горщик поливати, зелень ще відросте. Варто подбати про вологість та освітленість рослини.

Корисно знати: Як правильно відрегулювати температуру в холодильнику: 5 рекомендацій

Як зберегти зелень свіжою без холодильника

Секрет збереження запашних трав полягає у солі. Потрібно розтерти з нею трави та зберігати у закритій баночці. Складнощі лише в тому, що доведеться враховувати солоність приправи. Це незручно, але спосіб надійний та перевірений часом, який дійшов до нас з минулого, коли холодильники у будинках були рідкістю.

зелень, перетерта із сіллю

Інший варіант зберегти зелень свіжою без холодильника — дрібно порізати та висушити у темному місці. Колір та пряність трав при цьому зберігаються. Вітаміни також.

Читайте: Морозильна камера краплинна або No Frost — що краще: 5 критеріїв вибору

Як зберігати окремі види зелені: особливості

Правильне зберігання трав допоможе завжди мати на столі зелень та прянощі. Наприклад, петрушку, кінзу, кріп можна зберігати як заморожуванням, так і сушінням. Зелена цибуля добре зберігається «букетиком», зануреним у холодну воду. Якщо такий пучок поставити у двері холодильника, він набагато довше збереже свої властивості.

букетик кропу у банці

Зелень у «букетах» все ж таки іноді потрібно виймати з холодильника і класти на підвіконня, аби не зів'яла та не пожовкла. А потім знову відправляти у холодильник. Іноді варто підрізати кінці стеблинок на 3-5 см. Після того, як вона почне активно жовтіти, навіть після підрізування, зберігаючись на підвіконні, зелень варто викинути та зробити більш зручну заготівлю. Спосіб зберігання в «букетах» добрий тим, що зелень довго залишається свіжою та соковитою. У нього є лише один мінус, він не довготривалий.

Пряні трави типу меліси, м'яти, листя малини, груші, вишні, полуниці краще заморозити поетапно, а потім сушити в сушарці або на повітрі, розклавши на рушник. Скласти в контейнери, написати назву та час збору. Так зелень може зберігатися понад рік.

Коли не було холодильників, наші пращури робили заготівлю з допомогою солі. Перетирали нею кріп та іншу зелень, клали до банки, закривали щільною кришечкою й зберігали у прохолодному місці.

заготівля кропу на зиму

У наш час з сіллю роблять заготівлю часнику. Його розтирають із нею та зберігають у місткостях у холодильнику.

Як зберегти зелень на зиму

У супермаркетах можна купити будь-яку зелень протягом року, але все ж таки це не завжди краще, ніж подбати про запаси на зиму. Оскільки ціни на зелень у холодну пору року вищі за літнього часу. А також швидше та зручніше вийняти з морозилки кубики замороженого шпинату або щавлю для приготування обіду. Або дістати зип-пакетик із замороженою петрушкою чи насипати щіпку сухого кропу. Ароматне масло з базиліку, кмину, розмарину у салаті урізноманітнить меню і нагадає про літо. Розберемо докладніше, як зробити заготовляння на зиму.

Заморожування

Помиту та просохлу від вологи, нашинковану зелень краще заморожувати в зип-пакетах (ті, що із застібкою) — для зручності використання. На пакетиках бажано написати яка саме зелень та рік заморожування. Якщо їх виходить багато, краще розсортувати по лотках із відповідною назвою. Так буде найпростіше знайти потрібне.

Також можна заготовити кубики льоду з нарізаною зеленню.

  • Форми наповнюють порізаною зеленню і заливають м'ясним, овочевим бульйоном або водою.
  • Після заморожування, форму звільняють від кубиків і повторно використовують для тієї ж мети.

 заморожені кубики зелені

Кубики із зеленню складають у зип-пакети лише одним шаром, щоб уникнути замерзання в одну масу. Такі кубики зручно використовувати для приготування перших та других страв.

Пізнавальна стаття: Чому тече холодильник: топ-7 причин та усунення несправностей

Трави в олії

Можна використовувати оливкову або соняшникову олію. Наприклад, з базиліку використовується тільки листя. Рослина має бути попередньо чистою та підсушеною. Потім сировину закладають у місткість і заливають олією. Зовнішній вигляд листочків втрачається, але аромат перейде до олії, його зручно використовувати для приготування салатів та інших страв для ароматизації.

ароматизована зеленню олія

У такий спосіб можна підготувати й інші ароматні олії за допомогою розмарину, кмину. Тільки їхні гілочки закладаються повністю, не обриваючи листків.

Стануть в пригоді: Вимірювальні прилади будинку — які потрібні: 5 актуальних девайсів

Сушіння

Багато пряних трав досить порізати, і розклавши на рівній поверхні, добре просушити. Але, звичайно ж, для різних рослин є свій найкращий спосіб зберігання. Деякі можна і сушити, і заморожувати, а деякі краще спочатку заморозити, а потім висушити.

Ароматну м'яту не варто одразу сушити, тим більше у пучках. Інакше з часом листочки стають ламкими та кришаться, залишаючи одні гілочки. Натомість слід спочатку обірвати м'ятні листочки, розкласти їх на папері та помістити до морозильної камери. Після того як листочки промерзнуть, їх виймають і сушать на повітрі або в сушарці для фруктів. При цьому м'ята залишається такою ж ароматною, ніби щойно зірвана з грядки.

сушена та свіжа м'ята

Кріп теж можна зберігати, як і петрушку, але для нього є інший більш зручний спосіб, при якому не губляться ароматичні властивості. Особливо, якщо хочеться зробити запаси на зиму. При цьому участь холодильника не потрібна.

Зелень має бути вимитою і сухою
Після чого її дрібно ріжуть та розкладають тонким шаром
Сушать у добре провітрюваному приміщенні Важливо, щоб не на сонці
Висушене складають у скляні місткості Закривають герметично кришкою

Так само можна робити й з базиліком, орегано та іншою потрібною зеленню.

До слова: Як вибрати сушарку для фруктів?

Коментарі
Залиште коментар
Категорії