Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому тече холодильник: топ-7 причин та усунення несправностей

Дата публікації: 01.06.2022 13:31
Дата оновлення: 01.06.2022 13:31

Холодильник — король кухні. Без нього немає сенсу готувати смачні страви, особливо влітку. Тому будь-яка несправність апарату, що охолоджує, — безумовний привід, не зволікаючи, приступити до розв'язання проблеми. Спробуємо розібратися, чому тече тала вода з-під холодильника, куди дивитись і що робити в такій ситуації.

Тече холодильник із No Frost

Тече холодильник: найпоширеніші причини

  1. До банальних причин можна віднести наступне: після перестановки вашого Самсунга або LG зливний шланг виявився не в піддоні, місткість для зливу переповнилася та т.і.
  2. Дренажні причини — це все, що пов'язане із закорковуванням або замерзанням шланги, призначеної для відведення води. Така напасть найчастіше трапляється після кількох років безперервної роботи холодильника за відсутності належного догляду. У деяких моделях на кінчику шланги є гумовий наконечник, що звужується. Згодом він забивається органічними відкладеннями. Вода не потрапляє у піддон, замерзає всередині. В результаті утворюється лід, який стає причиною тріщин на трубці та протікання.
  3. Несправність однієї з деталей, через які волога може потрапляти у відділення для охолодження продуктів або текти морозилка в холодильнику, що перешкоджає нормальному функціонуванню агрегату.

Битва гігантів: Який холодильник краще — Samsung або LG: порівняння 5-ти характеристик

Чому тече з-під холодильника

Зайшли вранці на кухню, а там калюжа? Якщо вода під холодильником, не бійтеся швидкого візиту сусідів знизу. Нікого ви не затопили. Просто потік ваш холодильник. Він розморозився через відключення електрики та переповнення дренажного резервуара, або з інших причин. У першому випадку взагалі турбуватися нема про що: поки немає світла, помийте охолоджувальний агрегат, а потім він запрацює як новенький. Про усунення інших несправностей читайте у другій частині статті.

Цікава стаття: Як вбудувати звичайний холодильник у гарнітур: 4 кроки

Чому всередині холодильника тече вода

Калюжка на кухні — це зазвичай наслідок попадання вологи з дренажної трубки, але у вихідній магістралі може утворитися лід, і тоді вода буде не зовні, а всередині холодильного апарату. Ще одна причина — затикання стоку. Якщо тече всередині холодильника без Ноу Фрост, це можливо пов'язане з тривалим відключенням електроенергії. За годину крига не розтане, а от за ніч — легко.

Поради для ощадливих господинь: Поради, як потрібно зберігати продукти в холодильнику — особливості кожної з 5 зон, правила та терміни

Чому тече морозилка в холодильнику

Для сучасних моделей характерне нижнє розташування морозилки. Відповідно, вода, яка не може потрапити до дренажного контейнера, стікає по стінці морозильної камери. Спочатку утворюється намерзання, потім на дні відсіку цілий льодовик. Холодильник продовжує працювати. Його можна періодично розморожувати, щоб забрати лід унизу. Однак такий порядок функціонування зводить нанівець зручності системи Ноу Фрост. Без неї основна причина появи вологи у морозилці — раптове відключення електрики.

До питання енергоефективності: Відповідь у 4 пунктах, скільки електроенергії споживає холодильник за місяць чи за добу

Тече холодильник No-Frost: причини

Також протікання може відбуватися через причини, не пов'язані з перебоями зі світлом і дренажною трубкою. По задній стінці холодильника часом тече вода через збій у роботі компресора, несправність термостата, випаровування фреону. Якщо вийшов з ладу один із вузлів побутового приладу, то людина, яка не має досвіду обслуговування холодильної техніки, навряд чи зможе усунути несправність. У такій ситуації є сенс звернутися до сервісу.

Заспокоюємо холодильник: Чому стукає холодильник при вимкненні та роботі — інструкція в 5 пунктах

Як усунути причини протікання

Перемогти причину протікання самостійно можна, якщо вона пов'язана з дренажною трубкою, контейнером або герметичністю корпусу. Інші ситуації вимагають заміни деталей та/або наявності спеціалізованого обладнання, тому в таких випадках потрібно звертатися до сервісу. Розберемо типові варіанти.

Поради з розморожування: 3 корисні поради, як швидко і правильно розморозити холодильник

Забруднення дренажних отворів

Якщо робочий холодильник тече всередині, часто причиною є засмічення дренажу. Перед його чищенням потрібно знеструмити побутовий прилад на кілька годин, щоб лід скрізь розтанув. Якщо дренажна трубка забилася, а потім у ній утворилася крига, то її нічим прочистити не вийде, поки вона не перетвориться на воду. 

Розморожування взимку в холодній кухні може тривати добу-дві. Для чищення можна використовувати:

  • спеціальну сантехнічну щіточку,
  • вушну паличку,
  • гнучкий трос.

Перші два варіанти допоможуть, тільки якщо засмічення поруч з отвором. Починати прочищати дренаж треба згори. У разі невдачі, спробуйте зайти знизу.

Відходження трубки зливу

Найпростіший варіант — при переміщенні холодильника вивалилася з піддона зливна трубка. Вставляємо її на місце та забуваємо про протікання.

 усередині холодильника тече вода через відходження трубки зливу

Знос ущільнювача

Порушення герметичності, як правило, призводить не до протікання, а до утворення льоду в морозилці. Але це може спричинити різні серйозні несправності. Для перевірки щільності прилягання ущільнювача закрийте у вечірній час у холодильнику увімкнений ліхтарик.

потік холодильник через слабкий ущільнювач на двері

За відсутності герметичності між дверима та корпусом буде видно смужку світла. Щоб розв'язати цю проблему, замініть або підремонтуйте ущільнювач. Ремонт зазвичай зводиться до прогріву гуми окропом або феном з подальшим розправленням.

Тріщина в контейнері для рідини

Місткості для збирання води роблять із пластику. Цей матеріал досить крихкий, при переміщенні холодильника можна зламати контейнер. Оптимальне розв'язання проблеми — заміна місткості на нову. Якщо немає бажання витрачати час на пошуки заміни, можна заклеїти пластик:

  • Паяльником з тонким жалом проходимося по тріщині з двох сторін, не роблячи наскрізних отворів.
  • Заливаємо тріщину суперклеєм, зверху засипаємо содою. Повторюємо процедуру 2-3 рази з двох сторін.
  • Змиваємо залишки соди.

Метод дієвий, але заклеєна тріщина виглядатиме не естетично. З іншого боку, контейнер не видно, тому результат ремонту не видно стороннім.

Неправильна робота термостата

Чому періодично тече холодильник? Одна з можливих причин — некоректна робота термостата. Деталь змушує працювати компресор, коли це не потрібно. В результаті утворюється снігова шуба, яка періодично підтає, та всередині побутового приладу утворюється волога.

тече холодильник усередині через несправність термостата

Якщо майстер діагностував несправність термостата, його доведеться замінити. Такий ремонт не потребує великих витрат.

Проблеми з нагрівачем випарника

При несправному ТЕНі відтавання на випарнику та/або каналі надходження холоду може утворюватися іній, а при підвищенні температури всередині побутового приладу — вода. Якщо у процесі діагностики переконалися у проблемах із нагрівачем, його потрібно замінити на новий.

Вийшов фреон

Без необхідної кількості фреону холодильник не може функціонувати. До ознак несправності відносяться: намерзання, масляниста пляма на трубці, побутовий прилад погано працює або зовсім не охолоджує продукти. Після виходу фреону з контуру холодоагенту морозилка починає швидко розморожуватися, контейнер переповнюється, та на підлозі утворюється калюжка. У такій ситуації варто запросити спеціаліста, який зможе знайти причину несправності, ліквідувати її та заправити охолоджувальний агрегат новим фреоном.

тече холодильник Ноу Фрост через витік фреону

На закінчення наведемо орієнтовну вартість послуг сервісних організацій, що займаються ремонтом. Ціни ці швидше мінімальні, у Києві можуть запросити набагато більше. Зате не доведеться мізкувати над питанням, чому тече чи капає вода усередині холодильника.

Послуга
Ціна питання, грн
Чищення дренажної системи 500
Заміна ущільнювальної гуми 500
Заміна випарника 1600
Заміна термостата 600
Заправка фреоном 600

Щоб якомога довше не довелося звертатися в сервіс, дотримуйтесь простих правил:

  • Встановлюйте холодильник у правильному положенні — з невеликим відхиленням назад. Наполовину відчинені двері повинні самі зачинятися.
  • Не намагайтеся відколювати намерзлий лід ножем.
  • Не ставте охолоджуватися каструлі з теплою їжею.

І останнє. Приділяйте час догляду за холодильником, навіть моделі No Frost варто періодично розморожувати.

Стелимо соломку заздалегідь: Як правильно встановити холодильник: 5 моментів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії