Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як позбутися вогкості у квартирі: 9 ефективних методів

Дата публікації: 10.06.2022 12:11
Дата оновлення: 10.06.2022 12:11

Вогкість в будинку завдає багато неприємностей. Перебувати в кімнатах стає не лише дискомфортно, а й небезпечно, адже у вологому середовищі розвивається цвіль. 

Як позбутися вогкості в будинку

Ми розповімо, як прибрати вогкість в будинку і позбутися неприємного запаху. І дамо дієві поради щодо збереження оптимального рівня вологості у приміщеннях.

Основні ознаки вогкості у приміщенні

Для визначення рівня вологості у приміщеннях використовують гігрометр. Але помітити наявність вогкості у будинку можна і без вимірів. 

Існують очевидні ознаки, які вказують на наявність проблеми:

  1. На холодних поверхнях утворюється іній, конденсат, а іноді навіть лід. Найчастіше це відбувається з трубами в туалеті та ванній кімнаті. Але в запущених випадках таке явище можна побачити на батареях у житлових приміщеннях та на кухні.
  2. Відчувається неприємний запах, повітря стає важким. У сирій кімнаті виникає відчуття, ніби перебуваєте у підвалі чи льоху.
  3. Змінюються колір, фактура і текстура різних матеріалів. Наприклад, на бетонних поверхнях з'являються відкладення, схожі на порошок чи сіль. Покриття на пофарбованих поверхнях починає пузиритися і відшаровуватися.
  4. У приміщенні неприємно знаходитися: постійно відчувається холод, навіть якщо на вулиці тепло. 
  5. Тканинні поверхні на дотик здаються вологими.

Пошкодження цвіллю обробки стін

Якщо помітили у своєму житлі хоч одну з перелічених ознак, потрібно негайно знайти ефективний спосіб, як знизити вологість повітря у квартирі чи приватному будинку.

Читайте також: Як правильно вибрати осушувач повітря: який краще — 5 характеристик

Чому виникає вогкість у будинку чи квартирі: таблиця

Несправність водопроводу або каналізації
Трубопровідні системи з часом зношуються, що призводить до розгерметизації та протікання.  Комунікації необхідно регулярно перевіряти, усувати злам та своєчасно міняти труби
Дефекти перекриттів Надлишки вологи переважно проникають у будинок через дах та підвал. Так відбувається, якщо матеріали конструкцій зносилися або пошкоджена система гідроізоляції
Пористі будівельні матеріали Наприклад, будинок з дерев'яними або бетонними стінами потребує надійної гідро- та пароізоляції. Без таких заходів вологість повітря в приміщеннях буде досить високою
Життєдіяльність людей Нерідко причиною вогкості в будинку стають самі мешканці. Якщо в приміщенні, яке рідко чи погано провітрюється, знаходиться багато людей, у ньому відчуватиметься вогкість. Це пояснюється тим, що тіло виділяє вологу навіть під час дихання
Побутові процеси Готування, прибирання, лазневі процедури, сушіння або прасування білизни сприяють підвищенню вологості повітря. Після цих процедур необхідно добре провітрювати приміщення
Несправність вентиляції або її відсутність  Як правило, вентиляційні канали обладнують у самих вологих приміщеннях — кухні, ванній, туалеті. Для більшої ефективності їх можна доповнити вентиляторами з вимикачами. А на кухні рекомендується встановити витяжку

Причина вогкості в будинку може полягати навіть у великій кількості домашніх рослин, які потрібно часто поливати, габаритному акваріумі або надмірному використанні зволожувача повітря.

Зловживання зволожувачем повітря

Щоб покращити мікроклімат у приміщеннях, в першу чергу потрібно усунути причину вогкості. Тільки після цього можна шукати способи, як прибрати вологість у квартирі.

Топ 9 методів позбавлення будинку від вогкості

Існує багато методів, що дозволяють ефективно боротися з підвищеною вологістю. Деякі з них прості, тоді як інші вимагають радикального підходу. Все залежить від причини, через яку в будинку стало вогко.

Використовувати осушувач

Найпростіший і швидкий спосіб покращити мікроклімат у будинку — використовувати осушувач. Цей вид кліматичної техніки може працювати автоматично. Прилад оснащений датчиками, які визначають температуру та рівень вологості у приміщенні.

Використовувати осушувач дуже просто: встановіть необхідний відсоток вологості та увімкніть. Усю роботу прилад зробить самостійно та вимкнеться після досягнення заданих параметрів. Надлишки вологи збираються у резервуар.

Осушувач повітря

Осушувач повітря стане справжнім порятунком у таких випадках: 

  • усунути джерело вогкості занадто складно або неможливо,
  • у приміщенні немає вентиляції або вона погано справляється,
  • у кімнаті відсутні вікна.

Сучасні моделі осушувачів оснащені іонізатором, який знезаражує повітря та робить мікроклімат більш сприятливим.

Корисно знати: Мобільний кондиціонер: що це, як працює і 4 причини купити

Увімкнути опалювальні прилади

Найчастіше вогкість виникає в неопалюваних або слабко опалюваних приміщеннях. У таких випадках можна користуватися будь-якою кліматичною технікою. 

Найпростіший і зручний варіант — це тепловентилятор, радіатор, конвектор. Залиште пристрій увімкненим на деякий час. Гарячий потік повітря нейтралізує надлишки вологи.

Також можна встановити стаціонарний опалювальний прилад із можливістю регулювання температури. Завдяки йому в приміщенні постійно підтримуватиметься оптимальна температура та рівень вологості.

Розбираємось разом: Що краще: електричний конвектор чи масляний обігрівач — 7 фактів

Налагодити вентиляцію

Природну циркуляцію повітря в приміщенні, навіть за відсутності вікон, забезпечує вентиляція. Особливо вона необхідна на кухні та у ванній, оскільки там рівень вологості завжди підвищений. Вентиляційна шахта може засмічуватися, тому її необхідно періодично прочищати. Зробити це самому складніше, доведеться викликати відповідну службу.

Якщо в одній із кімнат приватного будинку з'явилася вогкість, і там немає вентиляції, її доведеться обладнати. Для цього в стіні роблять наскрізний отвір і встановлюють рекуператор. Він дозволяє витягувати вологу з приміщення, зберігаючи при цьому тепло. Для монтажних робіт рекомендується звернутися до спеціаліста. З гарною вентиляцією вам більше не доведеться повертатися до питання, як позбутися вогкості у квартирі чи будинку.

Вентиляція у ванній кімнаті

Зробити гідроізоляцію

Люди, що живуть на перших поверхах багатоповерхівок, стикаються з проблемою вогкості у квартирах найчастіше. Виправити ситуацію допоможе якісна гідроізоляція підлоги. При можливості варто виконати ізоляційні роботи також у підвальному приміщенні.

Мешканці приватних будинків мають подбати про гідроізоляцію ще на етапі будівництва. Але якщо ви придбали житло на вторинному ринку, варто оцінити стан кімнат і за необхідності виконати гідроізоляцію стін, підлоги, стелі та даху.

Правильно сушити білизну

Якщо немає свого двору, балкона або мотузок за вікном, доводиться сушити речі у квартирі. Але часте повторення такої процедури загрожує появою вогкості. 

Щоб уникнути негативних наслідків, під час сушіння білизни обов'язково відчиняйте вікна. У холодну пору року можна включати додатковий обігрівач.

Сушити речі краще у приміщеннях, де є вентиляція: на кухні, у ванній або у спеціально обладнаній кімнаті. Двері повинні бути відчинені, щоб забезпечувати природну циркуляцію повітря.

Також розумним рішенням буде придбання сушильної шафи або сушильної машини. Вони дозволять уникнути підвищення вологості повітря та прискорять процес сушіння.

До слова: Сушильна машина чи пральна з сушінням — що краще: аналіз на 7 пунктів

Грамотно використовувати побутову техніку

Деякі види побутової техніки є джерелом вологи, в той час, як інші висушують повітря. При правильному використанні приладів проблем із вогкістю в будинку не виникне.

  1. На кухні рекомендується встановити потужну витяжку. Всю техніку, яка може бути джерелом пари (чайник, кавоварка, пароварка, мультиварка) необхідно встановлювати ближче до витяжки.
  2. Опалювальні прилади необхідно розміщувати біля вікон. Потоки теплого повітря перешкоджатимуть поширенню вологи по будинку.
  3. Якщо використовуєте зволожувач повітря, не забувайте контролювати час його роботи.
  4. Під час прасування або відпарювання речей відкривайте вікна. 

Ці прості правила допоможуть підтримувати у квартирі чи будинку сприятливий мікроклімат.

Провітрювати приміщення

Зменшити вологість у приміщенні можна навіть за допомогою регулярного провітрювання. Для кращої циркуляції повітря на якийсь час відкривайте всі вікна в будинку. Таку процедуру рекомендується робити щонайменше 2 рази на день: вранці та ввечері.

Провітрювання приміщень допомагає боротися з вогкістю

Найбільш ретельного провітрювання потребують кухня та ванна кімната. Під час та після приготування їжі вікно на кухні має бути відкрите. Що стосується ванної кімнати, після водних процедур залишайте двері відчиненими. 
Незайвим буде встановити витяжний вентилятор. Він значно прискорює провітрювання приміщення та усуває надлишки вологи.

Перевірити ущільнювач на вікнах

Якщо на вікнах часто з'являється конденсат, вони можуть стати джерелом вогкості в будинку. Причина — втрата склопакетами герметичності внаслідок зношування чи забруднення ущільнювачів.

Уважно огляньте віконні рами. Можливо, ущільнювальний матеріал прилягає нещільно або він пошкоджений. Якщо дефект виявлено, його необхідно усунути. Зазвичай після цього більше не доводиться переживати, як знизити вологість у квартирі.

Перевірити труби та сантехнічні вузли

Однією з найчастіших причин вогкості в приміщеннях є протікання. Вони виникають не тільки при зношуванні трубопровідних систем. Нерідко винними стають неякісні матеріали чи помилки у монтажі.

При огляді сантехнічних вузлів та трубопроводу також звертайте увагу на наявність конденсату. На трубах у туалеті та ванній періодично може з'являтися волога, але, якщо це явище постійне, настав час шукати шляхи усунення проблеми.

Пізнавальна стаття: Як вибрати сушарку для рушників: 10 параметрів

Як прибрати запах вогкості?

Неприємний запах вогкості може залишатися у будинку навіть після усунення її джерел. Повністю позбутися його за 1-2 дні не вдасться. 

Доведеться провести комплекс заходів:

  • Необхідна постійна циркуляція повітря, тому щодня провітрюйте приміщення. Також спочатку не рекомендується щільно закривати вікна.
  • Організуйте генеральне прибирання. Тверді поверхні обробіть розчином з оцту та води у пропорціях 1:10. Кахель і скло можна обробити розчином з відбілювачем у тих самих пропорціях.
  • М'які меблі винесіть на вулицю для просушування або віддайте для професійного чищення.
  • Домашній текстиль і речі виперіть та висушіть.

Обробка вогнищ цвілі

У сильно запущених випадках позбутися запаху вогкості допомагає лише капітальний ремонт, бо неприємний запах вбирається навіть в оздоблювальні матеріали.

Надмірна вологість у квартирі чи будинку: наслідки та профілактика

Підвищена вологість у будинку чи квартирі може призвести до розмноження цвілі. А спори грибів, які мимоволі доведеться вдихати, можуть стати причиною розвитку респіраторних захворювань: алергії, бронхіту, астми, синуситу, гаймориту. Тривале проживання у сирому приміщенні часто викликає захворювання серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту.

Щоб більше не доводилося думати над тим, як осушити повітря у квартирі або приватному будинку, вдавайтеся до профілактичних заходів:

  • часто провітрюйте кімнати,
  • регулярно прочищайте вентиляцію,
  • сушіть білизну на вулиці,
  • перевіряйте і відразу ремонтуйте трубопровід і сантехніку.

Не варто недооцінювати небезпеку несприятливого мікроклімату у будинку. Якщо помітили, що у приміщенні з'явилися незвична прохолода та неприємний запах, а повітря стало важким — негайно починайте боротьбу з вологістю. 

На початку впоратися з проблемою набагато простіше. Інакше доведеться вдаватися до радикальних заходів.

На тему: 5 причин почати «очищати повітря» у себе вдома просто сьогодні

Коментарі
Залиште коментар
Категорії