Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Попкорн у домашніх умовах: 99% розкриття зерен, виготовлений на 4 пристроях

Дата публікації: 28.06.2022 12:13
Дата оновлення: 19.04.2023 15:05

Колір зерен кукурудзи для попкорну різний, виворот завжди білий. На відміну від цукрових зерен, ці менші та твердіші, а на момент дозрівання вологість в них варіюється від 16 до 20%.

зробити попкорн своїми руками

Ідеальне розкриття відбувається при 14%, тому качани сушать в природних умовах тиждень-другий після того, як зірвали зі стебла. Це важливо. Адже пересушена кукурудза не вибухне, а надто волога зіпсується при зберіганні.

Яку кукурудзу вибирати для домашнього попкорну?

У кукурудзи, що призначена для попкорну, низьковідсоткова частка крохмалю та багато жирів, протеїнів. Оболонка зернятка міцніша, а всередині, крім крохмалистої основи, є крапелька води. При нагріванні вона закипає, перетворюється на пару і розриває кукурудзу, голосно лопаючись.

кукурудза для домашнього попкорну

Крохмаль вивертається назовні під тиском і перетворюється на піноподібну основу. При розриві кукурудза може полетіти на кілька метрів, тому якщо готувати попкорн без кришки, готуйтеся ловити його по всій кухні.

Щоб попкорн у домашніх умовах вийшов на славу з найкращим розкриттям, вибирають спеціальну кукурудзу з характерними відмінностями:

Найменування сорту
Як виглядає
Червоний Початки до 10 см, а зернятка рубінові
Гостинець Кукурудзина до 20 см. Зерна жовті, переливаються на сонці, як перламутр
Лопай-Лопай Початки як жирненькі барила. Зерно жовте
Вулкан Кукурудза 22 см. Зернятка як рис, тільки жовті
Зея Зерна довгасті, бордові. Початок — 20 см
Внуччина радість Кукурудза до 12 см. Зернятка — блідо-оранжева дрібниця

При приготуванні об'єм ласунки повинен збільшитися в 44 рази від вихідного обсягу. Це легко перевірити, якщо зробити попкорн у півлітровій баночці, поставивши її в камеру мікрохвильової печі. Якщо насипати на дно зернятка в один шар, при повному розкритті, вони заповнюють місткість до самої горловини.

Як приготувати попкорн самостійно

Звичніше смажити попкорн у глибокій сковорідці або в каструлі з товстим дном. Обов'язково із кришкою. Вогонь на газовій плиті чи електриці різниці не має. Головне, рівномірне нагрівання, своєчасне помішування і трохи олії, щоб зернятка не підгоріли раніше часу.

Тепер розкриємо нюанси рецептів, як зробити попкорн удома за допомогою чотирьох пристроїв, які є на вашій кухні.

Як приготувати попкорн на сковороді?

На все піде 5 хвилин, не більше. Нагріваємо сковорідку на середньому вогні, додаємо в неї трохи олії, солі та копченої паприки, потім 100 грамів насіння. Відразу ж добре перемішати, накрити кришкою і чекати. Коли кукурудза розігріється, почуєте часті вихлопи. Чекайте 2 хвилини — процес пішов.

попкорн у сковороді

На замітку: Вибір чавунного посуду: 10 нюансів, які бажано знати

Як приготувати попкорн у мікрохвильовій печі

Перед тим, як готувати попкорн у мікрохвильовій печі, в камеру ставлять склянку води та нагрівають хвилину при найвищій температурі. Це робиться для максимального розкриття зерен. Час приготування смакоти залежить від потужності пристрою:

  • 1000 Вт = 1,5-2,5 хвилини;
  • 800 Вт = 2-3 хв;
  • 650 Вт = 2,5-3,5 хвилини.

попкорн у мікрохвильовій печі

Коли почуєте потріскування з інтервалами 2-3 секунди, зупиняйте роботу печі. Пакет перед відкриттям обов'язково потрібно струшувати, щоб сіль чи цукор рівномірно розподілилися.

Читайте: Як запекти яблука в мікрохвильовій печі: поради та 3 перевірених рецепти

Як приготувати попкорн у духовці

У духовці готують попкорн у два етапи: спочатку роблять зерна пухнастими на сковороді, потім запікають. З продуктів знадобляться: 100 кукурудзи, 50 г вершкового масла, 4 столові ложки меду, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки тертого шоколаду.

  1. Беруть сковорідку з кришкою, розтоплюють вершкове масло та додають кукурудзу. Закривають кришкою і готують 2-3 хвилини, періодично струшуючи сковорідку, щоб зерна в ній перемішувалися і нагрівалися швидше, які ще не «розірвалися». Щойно чують дружну «канонаду», чекають хвилину і знімають сковорідку з вогню. Пересипають ласуню в миску і приступають до другого етапу приготування.
  2. Тепер настала черга духовки — її нагрівають до 180°С. Змішують мед і цукор, додають тертий шоколад — гуляти, то гуляти! Додають цю заправку у попкорн і ретельно перемішують. Рівномірно розкладають вміст з посудини на лист і відправляють в духовку запікатися. 15 хвилин достатньо.

кукурудзяна смакота з шоколадом

Готовий попкорн остуджують, викладають на тарілку і з апетитом уплітають за обидві щоки.

До слова: Як вибрати електропіч: поради для економних покупців

Як приготувати попкорн у мультиварці

Якщо у вашій мультиварці передбачена програма «Попкорн», тоді готування інтуїтивно зрозуміле: горстку зерен у каструльку, закрити кришку, увімкнути програму (час готування виставляється автоматично) та чекати. Програми немає, тоді можна скористатися альтернативними варіантами — «Суп», «Жарка», «Мультиповар», виставивши температуру 60°С.

Порядок дій стандартний: дно каструльки змастити олією, кукурудзу викласти на дно в один шар, закрити кришку, виставити програму. Коли буде чутно часті похлопування розкриття зернят, вимкнути пристрій. Попкорн готовий.

Корисно знати: Як приготувати йогурт у мультиварці: 4 смачні рецепти

Як зробити попкорн з карамеллю

На розігріту сковорідку відправляємо 1 ст. л олії й стільки ж вершкового. Чекаємо поки шматочок підтає і висипаємо зерна попкорну — 150 грамів. Перемішуємо, накриваємо кришкою. У міру нагрівання зерна попкорну лопатимуться і розкриватимуться. Готовий попкорн пересипаємо в глибоку миску і відставляємо поки що убік.

Приготуємо карамель. У сотейник з товстим дном відправляємо 200 г цукру, додаємо 100 мл води та ставимо на вогонь менше від середнього. Чекаємо, поки сироп закипить. Перші хвилини помішувати його не потрібно. Варимо сироп 7-10 хвилин до появи гарного янтарного кольору. Потрібно стежити, щоб карамель не підгоріла, інакше гірчитиме. Потім додають до неї 1 ст. л вершкового масла. Доводять до кипіння, безперервно помішуючи. Дають покипіти 1-2 хвилини та вимикають вогонь.

Попкорн обов'язково солять для балансу смаку та перемішують. Відправляють смакоту в гарячу карамель і швидко перемішують, щоб солодощі розподілилися максимально рівномірно. Готовий попкорн викладають одним тонким шаром на пергамент чи силіконовий килимок. Дають йому хвилин 10-15 підсохнути та стабілізуватися. За цей час карамель перестане липнути до рук, стане хрумкою. Тоді вже можна їсти. Попкорніни виходять солоденькими, хрусткими та зникають дуже швидко.

попкорн із карамеллю

Тепер знаєте, як готувати попкорн у карамелі, з сіллю та іншими приправами. Він готується швидко і просто будь-яким способом, а виходить смачним і хрустким. Такі ласощі в рази дешевше готувати вдома, ніж купувати в магазині. Домашня кукурудза виглядає апетитно та гарна на вигляд, з мінімумом відходів.

Для розуміння: Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії