Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зробити томатний сік без соковижималки - 2 способи

Дата публікації: 20.07.2022 11:20
Дата оновлення: 19.04.2023 13:00

Відсутність соковидавлювача – не привід відмовитись від приготування томатного соку. Готування буде довше, клопоту теж додасться, зате результат порадує навіть якщо вперше зважилися на таку авантюру. Не пошкодуєте!

Подібне до теми: Яблучний сік без соковидавлювача — 4 способи

Томатний сік без соковидавлювача: рецепт та нюанси готування

Зроблений своїми руками сік відрізняється від магазинного ароматом та смаком. До того ж у якості свого продукта можна бути впевненим на 100%. Питання лише у помідорах та способі приготування.

томатний сік своїми руками

Томати вибирайте дозрілі, із щільною м'якоттю. Чим вони м'ясисті, тим менше потрібно часу на уварювання. Розмір не такий важливий, головне, щоб овочі були не гнили. Розраховуйте пропорцію, враховуючи, що з 1,5 кілограмів помідорів виходить до 1 літра томатного соку.

Щоб у соку не було шматків, на початковому етапі приготування видаляйте шкірку з томатів. Для цього їх потрібно бланшувати: опускати в окріп (80-90 °C), чекати 2-3 хвилини, витягати та знімати шкірку. А щоб вона краще відійшла, сверху плодоніжки роблять надрізають хрест на хрест перед тим, як відправити в окріп.

Бажано нарізати помідорки на часточки, щоб під час варки вони швидше розм'якшувалися. Більше того, як зробити томатний сік без соковидавлювача, читайте нижче.

Як не знали: Як користуватися блендером: нюанси використання 2 видів подрібнювачів

Якщо є м'ясорубка

Стара бабусина м'ясорубка чи сучасна модель — не має значення. Якщо є м'ясорубка з додатковою насадкою для м'якуша, процес прискориться в рази. Якщо такої немає, впораємось і без неї.

томатний сік через м'ясорубку

  1. Помідори миють і нарізають на зручні для перекручування частини, вилучивши плодоніжку.
  2. Без соковидавлювача томати перекручують у м'ясорубці та суміш продавлюють через сито чи марлю, щоб відокремити шкірку та насіння від соку. У разі використання м'ясорубки зі спеціальною насадкою у протиранні немає потреби.
  3. Переливають масу в каструлю. Варять, коли закипить, залишають на слабкому вогнику ще хвилин двадцять. Якщо потрібна консистенція більш густа, варити слід довше.
  4. Важливо постійно помішувати, щоб знизу не підгоріло. Сіль та інші приправи додають уже наприкінці.
  5. Знімають напій з вогню і негайно розливають у простерилізовані та висушені банки.
  6. Закочують, загортають тепліше і чекають поки баночки охолонуть.

На тему: 10 найкращих виробників електром'ясорубок: вибираємо найкращого помічника на кухні

Без м'ясорубки

Без соковидавлювача та м'ясорубки можна обійтися, якщо є в господарстві блендер або його альтернатива — товка. Яким способом скористатися вирішувати вам.

томатний сік у блендері

Практично, якщо в планах закрити маленький обсяг соку (до 5 л). Зі стаціонарним блендером буде простіше, єдиний мінус — доведеться робити кілька підходів (залежить від обсягу чаші блендера). Занурювальний теж непоганий, але знадобиться більше часу, щоб ретельно перебити плоди до однорідної консистенції.

Приготування томатного соку без соковижималки, за допомогою блендера такий:

  • Стиглі плоди промити, обрізати плодоніжки, підгнилі та биті краї. Нарізати часточками.
  • Перебити. Можна відразу в каструлі або невеликими порціями в чаші блендера. Залити все в каструлю та закип'ятити. Зменшити потужність і томити до п'ятнадцяти хвилин.
  • Після того, як сік загусне, знову перекрутити блендером, ще раз закип'ятити. Всипати сіль і приправити за смаком.
  • Перелити у вже стерилізовані банки, герметично закрутити та укутати. Залишити до повного остигання.

томатний сік у банку

Є ще один рецепт, як зробити томатний сік без соковижималки — потовкти помідорки за допомогою картоплем'ялки. Завдяки використанню цього нехитрого пристосування, а також доповнивши це друшляком, томатний напій виходить анітрохи не гірше. Єдине, він буде більш густим. Якщо попередньо відокремити шкірку, вийде законсервувати щось подібне до томатного конкасе (соусу).

Приготування з товкачем у п'ять етапів:

  1. Помити томати, нарізати.
  2. Варити доти, доки плоди не стануть м'якими.
  3. Пересипати помідори в друшляк і, використовуючи толкушку, перетерти.
  4. Довести до кипіння, зменшити потужність і варити ще 5-10 хвилин. Підсолити.
  5. Перелити в банки, законсервувати гарячим, закутати та охолонути.

Що краще - м'ясорубка або блендер: порівняння 2 типів техніки

Томатний сік на зиму без соковижималки: особливості та лайфхаки

Кожна господиня має свої смакові уподобання, тому придумано так багато рецептів приготування томатного соку. Без соковижималки для томатів, без м'ясорубки, без стерилізації та з нею. Різний також набір спецій. Одні додають цукор, щоб не було кислинки. Інші додають часник, перець чи сушені трави, щоб зробити сік пряним до смаку.

Порада! Ніколи не використовуйте для консервації морську сіль, тому що наявність у ній великого вмісту йоду перешкоджатиме зберіганню соку.

При побоюваннях, що томатний сік може довго не простояти, рекомендується додати у кожну банку оцет. Він виступатиме у ролі додаткового консерванту.

Де і як правильно зберігати домашню заготівлю, розглянемо у таблиці:

Умови
Відповідне місце
Місце, куди не проникають прямі сонячні промені Погріб чи гараж
Вологість повітря 70-95% Комора
Температура 0…+20 °C Балкон або лоджія

Лайфхак! Якщо місця в коморі не вистачає або закінчилися банки для консервації, напій розливають у пакети та заморожують. Потім ця заготівля хороша для соусів, підлив, борщу та солянки.

Так що цілком можна зробити томатний сік без соковижималки і м'ясорубки. Експериментуйте та вдосконалюйтесь у своїх навичках!

Пізнавальна стаття: ТОП-15 найкращих соковитискачів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії