Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зробити крапельний полив городу в домашніх умовах — 3 ефективні способи

Дата публікації: 19.07.2022 12:35
Дата оновлення: 26.10.2022 18:08

Кардинальна зміна клімату, висока плата за енергоресурси та воду ускладнює культивацію рослин на дачній ділянці. Хоча якщо організувати правильний полив, про брак часу вдасться забути. Більшість ефективних рішень можуть бути спроєктовані та впроваджені самостійно, без допомоги професіоналів.

крапельний полив у спеку

Вдало спланована система знижує витрати на утримання саду. При розумному підході земля не підсихатиме. 

крапельний полив у спеку

Розберемо детально, як організувати процес зрошення та полив з пляшки, крапельниці або бочки. Для тих, хто має свій город, буде корисно дізнатися кілька секретів.

Як працює крапельний полив

Це відносно нове рішення у садівництві. Інновації дозволяють швидко зволожувати великі площі саду та підтримувати постійний догляд за рослинами. Більшість дачників віддають перевагу автоматичним системам дозування. Таймер та кран для перекриття подачі рідини виключають будь-яку перевитрату. 

Ось інші особливості такого поливу:

  1. Завдяки встановленим розбризкувачам дрібні краплі води рівномірно потрапляють на ґрунт, забезпечуючи оптимальне зволоження.
  2. Автоматичний крапельний полив коштує недешево, але в довгостроковій перспективі економія сягає десятків літрів води. Особливо якщо побудовано гектар парників. Серцем системи в будь-якому випадку буде двосторонній трубопровід. Більш досконала система використовує на 60 відсотків менше води в порівнянні з традиційним поливом з лійки, відра або садового шланга
  3. Існує три основні типи зрошення: крапельна стрічка, лінія та трубка.

Крапельне зрошення найкраще працює при поливі томатів, цибулі, часнику та іншої зелені. Підтримуючи оптимальну вологість ґрунту, вдасться збільшити врожай на 30-40%. Однією з основних переваг такого способу вважають прямий вплив води з емітерів на ґрунт. Обладнання не контактує з рослиною, що виключає появу плям та плісняви. Хоча якісний матеріал знайти не так просто.

Цікава стаття: Який із 2 типів соковижималки кращий: шнекова чи відцентрова?

Як зробити крапельний полив у домашніх умовах?

З кожним роком системи краплинного зрошення все частіше використовуються в рослинництві. Раніше на купівлю та встановлення подібних пристроїв наважувались в основному власники теплиць. Це тому, що компоненти були дорогі та не завжди наявні в магазинах. 

Сьогодні те, як зробити крапельний полив своїми руками, цікаво ширшому колу людей. Кожен з ентузіастів може обрати свій тип системи, виходячи з бюджету та того, наскільки велика грядка. 

Полив з пляшок — найбільш економне рішення

Поливальні шланги, крапельні лінії або стрічки монтують уздовж живоплотів (особливо декоративно оформлених, що регулярно втрачають значну частину своєї зеленої маси), на рокаріях, городніх грядках та квітниках. Перед тим, як зробити крапельний полив з пляшок, варто врахувати наступне:

  • явна економія води;
  • коріння отримує теплу рідину (вода встигає перегрітися під променями сонця);
  • знижується потреба в розпушуванні ґрунту навколо куща;
  • універсальність: можливість застосування не залежить від типу ґрунту, способу вирощування овочів (теплиця, город);
  • відсутність затверділої земляної оболонки поблизу рослини;
  • автономність (можна спокійно залишити грядку на 3-5 днів без нагляду).

Використання пляшок — найпростіша система. В основний набір входить місткість певного об'єму, гострий предмет (ножиці, голки або ніж), тонкі трубки з ПВХ. Алгоритм складання компонентів наступний: 

Крок 1. У дні пластикової місткості (пляшка на 0,5-1,5 літра) роблять отвори, через які буде потрапляти вода. 

Крок 2. Вставляють пристосування в ґрунт шийкою вниз (або в спеціальні горщики). Іноді за допомогою голок роблять додатковий отвір для тієї частини, яка знаходиться в землі. 

Крок 3. У п'яти літровим бутлі зрізають дно. Верхню частину ставлять на землю. Цей елемент послужить як «герметичний клапан», що викликатиме випаровування.

Крок 4. Розставляють пляшки з інтервалом до 1 метра.

Крок 5. Підводять труби із ПВХ через спеціальний перехідник у кришці. Додають сітчастий фільтр (для уловлювання домішок, які можуть засмічувати установку). 

Охочим спорудити крапельний полив своїми руками важливо врахувати, що використовувати систему доведеться вранці та ввечері. Саме такий підхід дасть найкращі результати зрошення. За відсутності автоматизації знадобиться кілька десятків хвилин на день, щоб наповнити місткості вручну.

Корисно: Як вибрати сушарку для фруктів?

Полив із пластикових труб — найкращий варіант для домашнього саду

Крапельна лінія цього типу є системою трубок різного діаметру з отворами, що дозволяють воді повільно стікати в ґрунт. Більшість робочих елементів мають бути виготовлені з атмосферостійкого поліетилену (термін служби від 2 до 5 років). Інакше — кожен отвір швидко засмічуватиметься.

крапельний полив — труби із ПВХ

Крапельні лінії скручуються з трубами, що підводять воду, за допомогою спеціальних муфт. Канали транспортування рідини стабілізуються у землі пластиковими чи металевими штифтами. Алгоритм спорудження системи наступний: 

  1. Вибір матеріалів. У комплект іригації входять: водорозподільні труби, клапани, муфти, гідравлічне обладнання. На дачі достатньо каналу 20-25 мм у діаметрі. До конкретного розміру підбирають кількість трійників, муфт та різних перехідників.
    Для влаштування дренажного шару під зрошувачами знадобиться гравій у кількості не менше 10 см у траншеях шириною 30 см. При виборі автоматизованої установки доведеться купувати програмований контролер, який підключається до датчика дощу або системи визначення вологості ґрунту. Також корисним є комплект електроклапанів, що вмикають живлення на окремих блоках поливу.
  2. Підготовка інструменту. Перед тим, як зробити крапельний полив із пластикових труб, важливо подбати про інвентар. Основне обладнання — лопата для копання та заповнення канавок. Знадобиться рулетка та дріт або мотузка з кріпильними кілками. Також потрібно підготувати:
Інструмент
Призначення
Будівельні ножиці та ножівки Для різання труб
Розвідний ключ З'єднання шлангів
Викрутка, гайкові ключі з відкритим зівом Регулювання іригаційних пристроїв

      3. Монтаж лінії. Прокладають трубу вздовж траншеї. Відразу робиться розподіл та складання, після цього — встановлення в конкретні зони. Залежно від способу монтажу встановлюють трійники або хомути. Ножицями розрізають трубу в конкретному місці й, відтягуючи гайки кріплення, надягають на кінці прокладки. Для надійного з'єднання хомути вдавлюють у роз'єм та затягують щільніше.
     4. Перевірка роботи системи. Перед жорсткою фіксацією сітки із труб роблять тестовий запуск. Це дозволить оцінити рівномірність розподілу тиску та усунути можливі протікання на окремих ділянках. 

Якщо крапельна лінія не компенсується додатковим тиском, цей параметр буде знижуватися. Як правило, через кожних 30-50 см помітні значні перепади. Як результат — на початку зрошення сильніше, ніж в кінці лінії. Саме тому цей тип підходить не для всіх випадків.

Корисна річ для будинку: Як вибрати скиборізку: 12 порад

Система зрошення з крапельниць

У ході робіт знадобиться поліетиленова труба невеликого діаметра та система з вбудованими крапельницями, яка розміщується навколо рослин. Вода стікає безпосередньо на ґрунт, не зрошуючи рослини, що забезпечує рівномірне зрошення. Перед тим, як зробити крапельний полив із медичних крапельниць, врахуйте:

  • На етапі проєктування важливо правильно розрахувати довжину шлангів та кількість крапельниць. Особлива уважність дозволить уникнути придбання зайвих блоків та непорозумінь, пов'язаних із нестачею матеріалів. 
  • При облаштуванні зрошення з крапельниць знадобиться редуктор. Прилад підключається безпосередньо до лінії розподілу води. Додатковий елемент дозволить знизити початковий тиск в каналі. В іншому випадку — система може бути неефективною. Потрібно досягти рівня, оптимального для експлуатації крапельниць. 
  • У крапельних системах не обійтися без фільтрів. Через малий переріз емітерів, канал засмічується вже після 2-3 поливів. Виникає необхідність використання фільтрів (а іноді й хімічних засобів для очищення). 
  • Жорсткість крапельної лінії важлива. Коли шланг чинить опір або не тримається на місці, знадобляться додаткові елементи. Краще зафіксувати лінію у ґрунті спеціальною шпилькою.

Системи цього типу можна підживлювати як від водопроводу, так і з місткості для дощової води. За відсутності доступу до водозабезпечення останньому немає альтернативи. Дощова вода має кращий pH та температуру, близьку до навколишнього середовища, що захищає рослини.від «теплового удару»
 
Цікава стаття: Як правильно відрегулювати температуру в холодильнику: 5 рекомендацій

Як розрахувати крапельний полив

Дозування є критично важливим. Перед тим, як зробити крапельний полив у домашніх умовах, зверніть увагу на різні норми для садової ділянки, городу та клумби. Для визначення витрати потрібно розрахувати площу, яку покривають зрошенням, та помножити на середню водопотребу. 

Приклад для газону: 

Площа ділянки: 800 м²

Водопотреба газону в нашому кліматі становить 4 мм (в середньому, в межах 3-5 мм).

Розрахунки:

800 м² x 4 мм = 3200 мм/м² = 3200 літрів = 3,2 м³ (обсяг рекомендованої кількості води на день). 

розбризкування по траві

Рівномірний полив рослин у саду, на дачній ділянці, городі або клумбі вважають запорукою отримання урожайних культур. Надмірно зволожене листя, залишене на ніч, стане причиною для розвитку цвілі та інших грибкових уражень. Краплі води, що потрапили на стебла сонячного дня, часто викликають гниття рослин. Тому цей етап не варто ігнорувати.

рясне та помірне зрошення

Якщо на дачній ділянці є кілька теплиць, де вирощують огірки, помідори та інші овочеві культури, система крапельного зрошення буде незамінною. Грамотна подача води не тільки заощаджує час, але також позбавить необхідності відвідувати ділянку кожні 2-3 дні. Подаючи воду безпосередньо до коріння рослин, вдасться прискорити їхнє зростання та отримати більше врожаю. 

Пізнавальна стаття: Як правильно вибрати фільтр для питної води: який із 3 видів краще

Коментарі
Залиште коментар
Категорії