Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще — відеокамера або фотоапарат: 5 показників якості для вдалого фільмування

Дата публікації: 18.11.2022 15:34
Дата оновлення: 18.11.2022 17:48

Для фотографії та відеознімання на ринку багато відео- та фотокамер. Очі розбігаються у любителів та професіоналів. Звідси питання: що краще — відеокамера чи фотоапарат?

що краще відеокамера чи фотоапарат

Розглянемо особливості тих та інших пристроїв, що впливають якість фільмування. А вибір за вами.

Відеокамера або дзеркалка: у чому основна різниця при зніманні відео

У корпусі дзеркальної камери (DSLR) розташований фотосенсор. Світловий промінь потрапляє на неї завдяки системі із дзеркал та призми. Фотограф, застосовуючи видошукач, бачить в режимі реального часу те, що знаходиться в кадрі. Натиснувши кнопку запису, підіймається дзеркало, і світло потрапляє на сенсор, який захоплює зображення.

відеокамера або дзеркалка

Важливо! Дзеркалка фокусується швидше, ніж відеокамера.Тому під час серійного знімання якість зображення не постраждає.

У відеокамері світло, що проходить через об'єктив, відразу потрапляє на сенсор, що виводить картинку в реальному часі на екран. Такі пристрої оснащуються знімними об'єктивами. Тому якість фото буде на високому рівні, адже розширюється функціонал пристрою.

Розглянемо докладніше, що краще — відеокамера чи фотоапарат за особливостями їхньої роботи.

Хороший список: 10 найкращих дзеркальних фотоапаратів — Рейтинг 2022 року

Якість картинки

Сучасні пристрої однаково добре справляються з обробкою зображення, хоча у відеокамери контрастність може бути гіршою. Але це не вплине на загальний знімок.

Запис звуку

Особливість відеокамер полягає у тому, наскільки добрий вбудований мікрофон. Тому такі пристрої підійдуть для професійного фільмування. Дзеркалки універсальніші (хоч спочатку були не призначені для запису відео), тому в деяких моделях звук недостатньо хороший. Щоб покращити звучання, доводиться підключати зовнішній мікрофон для запису звуку.

відеокамера або фотоапарат

Ергономіка

Фотоапарат під час знімання зазвичай тримають обома руками перед собою. Відеокамеру — однією. Тому відеокамера в плані ергономіки краща. Тут все залежить від особистих тактильних переваг. Потрібно лише переконатись перед покупкою, що пристрій зручно тримати.

відеокамера або фотоапарат для відео

Автономність

DSLR (дзеркалка) працює довше, тому що нема потреби витрачати заряд акумулятора на виведення картинки на перегляд на LCD-дисплей.

Стабілізація

При фільмуванні кадри можуть бути розмитими. Так відбувається в результаті тремтіння камери в руках під час фотографування. Щоб уникнути тремтіння дзеркалки та відеокамери, їх оснащують системою стабілізації зображення. На сьогодні функція стабілізації — необхідність, яка стане в пригоді новачкам і професіоналам.

Фокусування

Фокус — точка де сходяться відбиті від картинки промені. Щоб зображення потрапило у фокус, точка фокусування повинна розташовуватися на матриці пристрою. Цей процес відбувається в об'єктиві. У ньому знаходяться лінзи, які переміщаючись вперед або назад, змінюють шлях проходження світла. Наприклад, відсунувши об'єктив камери від об'єкта фільмування, зміниться положення фокуса.

Фокусування відбувається вручну або автоматично У другому випадку камера автоматично керує двигуном, що переміщує лінзи в об'єктиві. Щоб робити це вручну, повертають на об'єктиві фокусоване кільце.

відеокамера або фотокамера

Автофокус часто використовують користувачі-початківці, які не розібралися як правильно налаштувати положення фокуса. У дзеркалках автофокус виграє перед відеокамерами, якщо необхідно робити знімання об'єктів, що швидко рухаються.

Технічні показники

Розглянемо загальні показники відеокамер та фотокамер.

Відеокамера 
Дзеркалка

Тип матриці

CCD. Дешева технологія. Інформація про зображення зчитується послідовно з кожного осередку матриці. Встановлюється у недорогих пристроях. Підійде для простого користувача.

CMOS. Ефективне CCD у плані швидкості. Дані для зображення зчитуються одночасно з усіх світлочутливих елементів. Зображення чітке за мінімального освітлення. Такі матриці підійдуть професіоналам, які знімають із малою витримкою

Розширення

Мінімум — Full HD (1920х1080). Достатньо для фільмування з відстані до 150 метрів. Використовується в аматорському зніманні.

Оптимально — або 8К. Достатньо для професійної обробки зі збереженням зображення високої якості. Записується справжній стереозвук. Використовується для створення репортажів з заходів, аматорських фільмів та музичних кліпів

Вимірюється у мегапікселях. Сучасні пристрої мають до п'ятнадцяти мегапікселів для повсякденного фільмування. Цього розширення достатньо, якщо не потрібно друкувати та редагувати знімки, а лише переглядати їх на дзеркалці.

Професіоналам підійдуть дозволи понад п'ятнадцять мегапікселів

Початківцям: Обладнання для фотографа: ТОП 5 найнеобхіднішого

Плюси та мінуси фотоапаратів для відеофільмування

знімання на фотоапарат

Недоліки:

  1. Фотики в першу чергу призначені для фотографування, тому оснащені вбудованим слабким мікрофоном. Звук від натискання кнопок, прокручування колеса потрапляють у запис.
  2. Немає стабілізації зображення. При фільмуванні зображення може тремтіти.
  3. Авторежим посередній, необхідно налаштувати пристрій на знімання.

Переваги:

  1. Багато налаштувань, які дозволяють досягти чіткого зображення знімка. Можна знімати за поганого освітлення.
  2. Перестановка відповідного об'єктива під відповідні умови фільмування розв'язує руки у пошуках необхідних ракурсів.
  3. При належній практиці та встановленні додаткових пристроїв (мікрофона, об'єктива) виходить пристрій два в одному: фото- та відеокамера.

На замітку: Як вибрати об'єктив для фотоапарата?

Плюси та мінуси відеокамер

 плюси відеокамери

Сильні сторони:

  • Гарна ергономіка. Зручно поміщається у руці, тому на такому пристрої добре знімати. Рука не втомлюється.
  • Місткі акумулятори, можливість встановлення батареї підвищеної місткості. Можна знімати відео довше. Наприклад, бюджетні пристрої знімають відео до двох годин поспіль. Мініатюрні пристрої — до п'яти годин підряд. Моделі із найємнішими акумуляторами — до двадцяти.
  • Безперервний запис відео. Зручно при тривалому (понад двадцять хвилин) запису. Можна знімати без обмежень.
  • Невелика вага (близько двохсот грамів). За відчуттями у руці практично непомітний. Зручно носити із собою.
  • Повна автоматика на більшості пристроїв. Не потрібно нічого налаштовувати. Увімкни й користуйся. Налаштування яскравості контрастності відбувається в автоматичному режимі.

Недоліки:

  • Невелика матриця, тому кульгає деталізація фільмування.
  • Погана якість відео при зніманні у приміщенні. Якщо відеокамері не вистачає світла, вона починає підіймати ISO (параметр, що вказує на рівень чутливості до світла). А через маленьку матрицю шуми на високих ISO сильніші.

Підказки: Як правильно настроїти камеру вручну? 9 обов'язкових опцій

Відеокамера чи фотокамера: що вибрати любителю, а що — професіоналу?

Досвідчені фотографи цінують зручність — те, як камера сидить у руках. Звичайно, звертають увагу на автофокус, швидкість знімання (важливо для репортажного фільмування), на матрицю (чим вище, тим краще виходить знімок). Бездзеркалка в цьому плані процвітає, оскільки компактна, зі спрощеним управлінням, на прев’ю можна подивитися, як буде збережено фото. Її сенсорний дисплей використовується так само як у смартфоні.

Купівля відеокамери виправдана, якщо наголос робиться на фільмуванні відео. Тому що алгоритм обробки сигналу оптимально налаштований для роботи саме з відео. Якщо, наприклад, потрібно чітко зняти перші кроки своєї дитини чи спортивне змагання — використовують відеокамеру.

Ми розглянули що краще, відеокамера або фотоапарат для відео. Якість ролика вийде гарною як під час знімання фотоапаратом, так і камерою. Перші добрі внаслідок універсальності. Другі заточені під вузьку спеціалізацію та можливість знімати безперервно. Відеокамера хороша для операторів, які наголошують на відеофільмуванні, а фотографія — як бонус.

Читайте: Як правильно вибрати камеру для відеоблогу: ТОП-5 рекомендацій із розряду «яка краще»

Коментарі
Залиште коментар