Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як перевірити фотоапарат перед покупкою: чек-лист з 10 пунктів

Дата публікації: 05.04.2024 12:50
Дата оновлення: 08.04.2024 09:58

Бажання купити дешевше дзеркальний або бездзеркальний фотоапарат часом підштовхує покупців до відвідування сайтів оголошень, що виставляють стару техніку. Не розчаруватися у покупці допоможе серія нескладних перевірок, для яких знадобляться ноутбук та картка пам'яті.

як перевірити вживаний фотоапарат при покупці

Як перевірити фотоапарат при покупці: огляд корпусу

Перевірку фотоапарата перед покупкою почніть з візуального огляду. Фотокамера — досить тендітна техніка. Якщо після падіння з'явилася тріщина на корпусі, то й усередині могло щось зламатися. У жодному разі битий фотоапарат купувати не потрібно. Здатність видавати знімки гарної якості — не аргумент. Сьогодні бита техніка працює, завтра — ні.

До візуальної перевірки також відноситься огляд гвинтів. Подряпини на кріпленні говорять, що фотокамеру розбирали. Техніку, яка вже побувала в ремонті, якщо й варто купувати, то за ціною нижчою від середньоринкової, адже не зрозуміло, що там міняли та наскільки якісно. А ще зверніть увагу на прилягання гумової накладки, яка перешкоджає ковзанню: іноді вона відклеюється.

на що звернути увагу при покупці фотоапарата

Перевіряємо об'єктив

Бажано розуміти різницю між різновидами оптики:

  • Усередині мануального об'єктива відсутня складна механіка. Головне, щоб лінзи були цілими.
  • Об'єктив з автоматичним фокусуванням влаштований складніше. Для нього будь-яке падіння може виявитися фатальним. Може легко зламатися автофокус або деформуватися байонет.

Для перевірки:

  1. Проведіть візуальний огляд. Маленькі подряпини на передній лінзі не впливають на якість фото, але ускладнять процес перепродажу, якщо в цьому виникне потреба. Куди більшої уваги заслуговує задня лінза. Подряпина на ній — вагома причина відмовитися від покупки.
  2. Перевірте, наскільки гладко ходить кільце зуму, чи є дефекти на байонеті, пластикових та гумових деталях.
  3. Оцініть рухливість фокусного кільця, чи правильне фокусування.
  4. Якщо фарба подекуди стерлася з написів — об'єктивом часто користувалися, що позначилося на виробленні ресурсу.

За серійним номером на об'єктиві часом через інтернет вдається дізнатися про його вік і навіть інформацію про обслуговування в сервісних центрах. Можливість одержання цих відомостей залежить від бренду.

що потрібно знати при покупці фотоапарата

Дисплей

З екраном зазвичай проблем немає. Він має бути без тріщин, адекватно відображати картинку. Якщо модель має поворотний дисплей — перевірте його рухливість. Під час знімання на екрані не повинні з'являтися помилки.

Оцінюємо стан мікрохвильової печі: Як перевірити мікрохвильову піч: 7 секретів вдалої покупки

Перевірка функціональності

Вище згадувалося тестування фокусування, але не було розписано, як його перевірити перед покупкою фотоапарата. Для тестування знадобиться лінійка. Також вітається наявність штатива. Лінійку кладуть на стіл паралельно напрямку погляду. Фотографують 10 разів риску на 10 см, розташовуючи камеру під кутом огляду в 45 градусів. Щоразу роблять фокусування. Щоб фотоапарат не рухався під час фільмування, бажано зафіксувати його в штативі. Дивляться кадри на моніторі. Фокусування правильне, якщо чітка картинка на позначці 10 см, до початку та кінця лінійки поступово йде розмиття. Таких кадрів має бути хоча б 7 штук із 10.

У перевірку функціональності входить тестування рідного спалаху, а також черевика, якщо у вас є додаткове освітлення. А ще перевірте працездатність усіх кнопок.

перевірити фотоапарат перед покупкою

Камера з продуманим автофокусуванням: Sony Alpha A6400 — огляд 5 критеріїв, що визначають якість

Перевірити затвор

Іноді залипання затвора відбувається за певного сценарію роботи. Перед покупкою бажано пофотографувати у горизонтальному та вертикальному положенні, спробувати серійне знімання.

Неочевидні ознаки несправності затвора:

  • Некоректне оброблення витримки;
  • плями, смуги та розводи на отриманому зображенні.

Тестуємо вентилятор: Як дізнатися, чи працює кулер у ноутбуці: 4 технології перевірки

Про картки пам'яті та акумулятори

Що ще потрібно знати при покупці камери? Не всі цифрові камери мають вбудовану пам'ять. Вирушаючи купувати фотоапарат, бажано взяти з собою картку пам'яті для пробних знімків. Перевірте відсік для накопичувача та акумулятора. Якщо в них іржа чи патьоки, це говорить про ненульову ймовірність знаходження камери під водою. Ще одна ознака утопленика — окиснені контакти батареї та/або картки продавця.

Вагому частку скептицизму внесе нерідний акумулятор щодо нової фотокамери. Оригінальну батарею відрізняє голограма виробника. У будь-якому випадку акумулятор не повинен бути здутим та деформованим.

Можна уявити, наскільки добре батарея тримає заряд, попрацювавши кілька хвилин у режимі відеознімання.

Роз'єми та Вай-фай

Перегляньте порти Usb і HDMI, вони не повинні бути засмічені. В ідеалі спробуйте скинути пару фото на ноутбук по кабелю. Якщо фотоапарат товаришує з Вай-фаєм — перевірте заодно передачу знімків «по повітрю».

З портами рідко бувають проблеми. Несправності трапляються лише при неакуратному поводженні, наприклад, під час фільмування в студії фотограф у русі випадково наступив на шнур живлення.

Підключаємось до ПК: Як під'єднати фотоапарат до комп'ютера: 2 технології

Перевірка на слух

При покупці камери зверніть увагу на шуми, що виникають при легкому струшуванні техніки. Якщо всередині підозрілі звуки типу тріска, брязкання та шурхотіння, це привід насторожитися. Під час фотографування затвор повинен працювати чітко, не видавати підозрілих шумів.

З перевіркою об'єктива на підозрілі звуки не все так однозначно. У моделях зі стабілізатором зображення всередині є рухомі елементи. Якщо струсити об'єктив, можуть бути невеликі шуми, і це нормально. Щоб перевірити стабілізатор зображення, увімкніть режим відеознімання. Якщо картинка смикається — стабілізація не працює.

Перевірка пробігу програмним забезпеченням

Кожен фотоапарат має свій ресурс. У напівпрофесійної техніки адекватний показник — 100-150 тис. кадрів, у професійної — 250-350 тисяч. Фотокамера, можливо, і буде справно працювати далі, але зросте актуальність заміни деталей, що зносилися, наприклад, механізму спуску затвора.

Приклади реального ресурсу деяких фотокамер:

Модель Середня кількість спрацьовувань затвора, тис.
Canon EOS 80D 100-120
Sony A6100 130-140
Nikon D5 390-400

Для перевірки пробігу:

  • Встановіть на ноутбук програму, яка відповідає виробнику фотоапарата, наприклад, Canon EOS Digital.
  • Увімкніть камеру до ноута через USB.
  • Запустіть програму. Виберіть модель фотоапарата, якщо програма не розпізнала її самостійно.
  • Натисніть кнопку для перевірки. ПЗ покаже результат.

Пробіг до 50 тис. вселяє оптимізм. Однак не варто сліпо вірити вердикту: шахраї за допомогою спеціальних програм підкручують лічильник кадрів, щоб видати камеру за менш зношену. Показник повинен відповідати вигляду фотоапарата. Затертий до блиску матовий пластик корпусу — погана ознака.

перевірити фотоапарат при покупці

Коробка та аксесуари, гарантія

Фабрична коробка дає 2 переваги:

  1. Її наявність каже, що фотоапарат, швидше за все, не викрадений. Крадуть камеру зазвичай без коробки: із припаркованого автомобіля або на вулиці можуть застати зненацька.
  2. Якщо гарантійний термін не минув, коробка може знадобитися для безплатного ремонту. З чеком про покупку аналогічна ситуація.

За наявності коробки звірте серійні номери на папері та фотокамері. Розбіжність каже, що упаковка від іншого фотоапарата.

Крім коробки до безумовних плюсів відносяться: гарантія, що не закінчилася, наявність другого акумулятора, рідної карти пам'яті, кабелю, різних аксесуарів.

перевірка фотоапарата перед покупкою

Насамкінець варто розповісти, як при покупці перевірити матрицю фотоапарата на биті пікселі. Для діагностики:

  • Вимкніть шумозаглушення та інші програмні опції, які впливають на обробку знімка.
  • Акуратно закрийте об'єктив кришкою, з видошукачем дійте аналогічним чином.
  • Вимкніть автофокус.
  • Виставте витримку 15 секунд та ISO 100.
  • Для проби зробіть кілька знімків. Перегляньте результати на ноутбуці. Світлі крапки на чорному — це биті пікселі.

Якщо їх багато — відмовтеся від покупки. Якщо менше ніж 5 — можливі варіанти. Важливо розуміти, що поодинокі биті пікселі зазвичай не помітні на фото, їх нескладно прибрати під час обробки знімків.

Докладніше про лічильник кадрів: Як перевірити пробіг фотоапарата — 6 вичерпних тез та поширені методи

Коментарі
Залиште коментар