Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити газовий котел: 5 елементів системи опалення, які потребують догляду.

Дата публікації: 20.10.2023 11:45
Дата оновлення: 20.10.2023 13:30

Будь-яка техніка любить догляд, серце опалювальної системи — не виняток. Забезпечивши проведення профілактичних робіт, ви можете спокійно зустріти холодну зиму. Загальні відомості про те, як почистити газовий котел, допоможуть упоратися із завданням.

профілактика газового котла

Як часто треба чистити газовий котел? Що входить до складу робіт?

Вид робіт
Зразковий склад робіт
Профілактичні роботи, які проводять перед опалювальним сезоном, а можливо, і після нього
  • Візуальний огляд.
  • Чищення корпусу від пилу.
  • Чищення фільтрів, а також їх заміна у разі потреби (фільтри бувають водяні та газові).
  • Видалення забруднень з пальника, пробний розпал котла.
  • Очищення камери згоряння.
  • У разі неприємного запаху – перевірка герметичності стиків газових комунікацій.
  • Тестування електрики котла та сенсорів, які відповідають за безпеку.
  • Налаштування рівня тиску в розширювальному бачку
Технічне обслуговування. Регламент залежить від моделі опалювального котла. Роботи виконують, наприклад, 1 раз на 3 або 5 років

Сюди входять усі вищеперелічені роботи, а також:

  • промивання теплообмінника;
  • заміна клапанів та сальників, термін служби яких добіг кінця;
  • перевірка вентиляторів

Симптоми, що вказують на необхідність чищення:

  • Радіатори опалення стали повільніше нагріватися. У кімнатах холодніше за колишніх налаштувань потужності.
  • Більше витрачається газ.
  • Дивні звуки, наприклад, гучної бавовни під час розпалу.
  • Неприємний запах у котельні.
  • Не вдається з першої спроби привести котел у робочий стан.
  • Агрегат гасне з незрозумілої причини.
  • Спостерігається зворотний потяг.

Включаємо опалення: Як включити газовий котел: 3 етапи підготовки та покрокова інструкція

Як почистити газовий котел

Технологія очищення залежить від конструкції котла. У підлогових агрегатах слабке місце — запальник: тонкі місця, якими проходить газ, засмічуються набагато швидше, ніж, наприклад, форсунки пальника.
У настінних апаратів найчастіше виникають проблеми з теплообмінником. Бітермічна конструкція передбачає наявність трубки у трубці. Якщо подивитися на теплообмінник у розрізі, зрозуміло, що відкладення на стінах можуть помітно ускладнити циркуляцію теплоносія. Далі також будуть розглянуті й інші вузли, які потребують чищення.

Топ котлів: Найкращі двоконтурні газові котли — ТОП 10 2023 року

Запальник

При проблемах із запальником котел тухне. Пальник нагріває воду до заданої температури та вимикається. Котел остигає, але нагрівання не стартує через згаслий гніт. Доводиться упорядковувати систему розпалу. Заняття не з приємних, коли на вулиці мінусова температура та радіатори опалення стрімко остигають. Тому корисно знати, як почистити неробочий гніт газового котла самостійно.

Для чищення запальника особливих навичок не потрібно. Потрібно відкрутити пару гайок, які тримають трубку запальника, і прочистити її тонким металевим тросиком, мідним дротом або товстим рибальським волосінням. Жиклер запальника чистять тонкою голкою.

Процедура дозволяє позбутися окалини, яка утворюється від періодичного нагрівання та охолодження запальника. Також причиною можуть бути оксиди газу, сміття у паливі.

Перед початком опалювального сезону варто почистити запальник, навіть якщо все працює нормально. Особливо якщо котел вже відпрацював 3-4 роки, а чищення жодного разу не проводилося.

прочищення запальника

Цікава стаття: Як вибрати газовий котел: 5 порад

Пальники

Питання, як почистити блок пальників у газовому котлі, який стоїть на підлозі, зазвичай виникає після декількох років експлуатації обладнання. Пальники виймають разом з автоматикою. Перед процедурою потрібно перекрити газ вентилем та від'єднати підведення палива до автоматики. Для отримання блоку пальників відкручують гайки на панелі, витягають термодатчик. Заодно можна витягнути піддон і прибрати з нього пензликом сміття, що накопичилося.

Пальник зручно чистити, зафіксувавши панель у лещатах. Очищення отворів здійснюють, наприклад, за допомогою зубної щітки. З камер згоряння видмухують окалину за допомогою компресора. Якщо немає такої можливості, використовують потужний пилосос чи фен. Також зубною щіткою можна почистити ізоляцію п'єзоелемента.

Якщо чистка пальник планова, її затіяли перед початком опалювального сезону, заодно має сенс почистити запальник, як це було описано вище.

очищення пальника

Вибираємо батареї: Як вибрати радіатори опалення — ТОП 5 матеріалів виготовлення, які варті уваги

Фільтр

Пристосування для фільтрації води найчастіше встановлюють на настінних котлах. Зазвичай йдеться про фільтри грубого очищення. Розберемося, як почистити сітчастий фільтр у просунутому газовому котлі фірми Ariston. Алгоритм чищення:

  1. Перекрийте водяні крани звороту та подачі.
  2. Злийте воду з котла через зливний кран. Тиск на манометрі має впасти до нуля.
  3. Від'єднайте капіляр манометра праворуч під циркуляційним насосом. Для цього витягніть скобу-фіксатор капіляра.
  4. Витягніть плоскогубцями скобу-фіксатор фільтра. Тепер можна дістати елемент, що фільтрує, і промити сітку під напором води. Зі стійкими забрудненнями допоможе впоратися зубна щітка.

Встановлення фільтра здійснюється у зворотному порядку. Після цього відкрийте крани подачі та зворотки. Відкрийте підживлення та доведіть тиск у системі до значення, яке показував манометр раніше або до рівня, зазначеного в технічній документації.

прочищення фільтрів

Підключаємо радіатори: Як увімкнути батарею опалення: 3 схеми та 5 порад новачкові

Теплообмінник

У цьому розділі мова піде про те, як і чим почистити теплообмінник газового котла. Зняти змійовик з настінного апарату — завдання не з легких. До промивання вдаються у разі поганої циркуляції води в агрегаті, через яку він швидко набирає максимальну температуру та скидає оберти, в результаті радіатори опалення не встигають нормально прогрітися. Такі симптоми можуть бути не тільки через накип у теплообміннику, тому спочатку перевіряють ефективність роботи насоса.

Теплообмінник бажано промивати за допомогою бустера — професійного обладнання, що складається з місткості для засобу для чищення та помпи. Бустер ганяє агресивну рідину по колу, забезпечуючи впливи на всі внутрішні поверхні. Промивання опалювального контуру триває 1 годину (по 30 хвилин у кожному напрямку), заодно можна увімкнути систему до водяного контуру приблизно на 20 хвилин. Для видалення накипу використовують розведену соляну кислоту або професійні засоби, наприклад DETEX.

теплообмінник на гравії

Димохід

В основному димоходи чистять у випадках, коли продукти згоряння відводяться від твердопаливного котла. Деревина чи інше не газоподібне паливо згоряє навряд чи на 100%, у трубі з часом утворюється шар кіптяви. Сажа за певних умов горить, у результаті з труби вилітають іскри, які можуть спричинити пожежу.

Димарі чистять 3 способами:

  1. Роблять йорж, наприклад, з пластикової пляшки та ганяють туди-сюди по трубі. Чистять знизу або з даху, як зручніше.
  2. Спалюють у котлі картопляне очищення або протоплюють осиною. Специфічні продукти згоряння при регулярній профілактиці прибирають наліт сажі.
  3. Кидають з даху в димар шматки льоду, очищаючи трубу паром.

Хитрощі на тему, як почистити старий димар газового котла від сажі, що накопичилася, не блищать різноманітністю. Блакитне паливо не залишає багато кіптяви, хіба що має сенс періодично прибирати пил у котельній трубі або міняти гофру, по якій виводяться продукти згоряння.

чищення труби

Типові помилки при чищенні газового котла: як їх уникнути

  • Головна помилка — переоцінка своїх можливостей. Особливо це стосується спроби чищення складних двоконтурних настінних агрегатів. Якщо не розумієтеся на кліматичній техніці — запросіть спеціаліста.
  • Перед чищенням перекрийте газ, знеструмте котел.
  • Якщо в процесі профілактичних робіт роз'єднували газові комунікації на різьбових з'єднаннях, після збірки перевірте герметичність за допомогою намиленої губки.
  • Людям, які мають мало досвіду, перед зняттям деталей варто зробити пару фото з різних ракурсів, щоб потім правильно поставити все на місце.

На закінчення кілька слів про фактори, від яких залежить періодичність чищення:

  • Підвищена твердість води. Коли цей показник сильно відрізняється від норми, накип утворюється в чайниках, каструлях та іншому кухонному начинні. У разі не водяного теплоносія котли меншою мірою потребують чищення.
  • Конструкція котла. Використання складних технологій часом потребують більш ретельного догляду.

У будь-якому випадку з чищенням краще перестаратися, ніж недоглядіти. Якщо витратите трохи часу, стане значно менше ризик аварії холодною зимою.

Усуваємо протікання: Тече батарея: що робити — топ 6 ідей для швидкого усунення проблеми

Коментарі
Залиште коментар
Категорії