Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як приєднати батарею опалення: 3 схеми та 5 порад новачку

Дата публікації: 23.12.2021 10:49
Дата оновлення: 23.12.2021 10:49

Модернізація опалення — важливий крок для всіх, хто хотів би досягти підвищення енергоефективності свого житлового простору. Найчастіше роботи полягають у підключенні нових, більш досконалих елементів обігріву. Як альтернативу «старому чавуну» варто розглянути біметалевий чи алюмінієвий аналоги.

Заміна чавунних батарей на біметалеві радіатори

З'ясуємо, як правильно приєднати радіатори опалення у кожному випадку. Часто це не найпростіше завдання навіть для людей із досвідом в монтажній справі. Неприємності може створити повітря всередині системи чи неякісні матеріали. 

 

Особливості самостійної установки та заміни радіаторів опалення

Для старих систем опалення властиві явні недоліки: нерозумне споживання енергії (через кількість робочої рідини в чавунній батареї). Мають місце помилки проєктування: неправильне розташування, недостатня чи зайва кількість секцій. Старий чавун утримує в собі на ½ більше води, ніж нові біметалеві блоки. З цим доводиться щось вирішувати.

Хоча це не єдиний аргумент, причин модернізації є кілька. Якщо виявлено дефекти (наявність іржі чи протікання), стару батарею необхідно замінити. Недостатня теплова потужність конкретного блоку також є приводом для придбання більш енергоефективної моделі. У кожному випадку доведеться мудрувати над тим, як правильно встановити радіатори опалення. Без спеціальних інструментів чи досвіду в такій справі не обійтися.

Як самому встановити батарею опалення

Отже, люди цікавляться тим, як приєднати радіатор опалення, недарма. Основне завдання майбутньої модернізації — досягти затишку в будинку або квартирі з мінімальними витратами. Додавання секцій чи встановлення більш ефективного нагрівального блоку в основному проводиться наприкінці опалювального сезону, але винятки є. Просочування води та інші казуси виникають несподівано. Щоб уникнути наслідків, «невеликі аварії» доводиться усувати оперативно, часто власними зусиллями. Робота в таких випадках передбачає:

  • зняття старого блоку з попереднім відключенням труб, що ведуть до стояка;
  • додавання нового, ефективного радіатора;
  • тестовий запуск після перевірки цілісності ущільнень та фітингів.

Причиною заміни блоку може бути бруд чи відкладення накипу всередині секції. Подібне явно не на користь тепловій потужності. Якщо ігнорувати проблему, доведеться не лише мудрувати над тим, як приєднати батарею опалення нового типу, а й займатися косметичним ремонтом в приміщеннях. Модернізація секцій не менш актуальна після внутрішньої та зовнішньої теплоізоляції. 

Корисно: Поради, як вибрати обігрівач: топ-5 популярних типів та рейтинг найкращих моделей

Які бувають види опалювальних систем?

Опалення та кліматична техніка — найбільша категорія у будь-якому будівельному супермаркеті. Біметалеві радіатори, які продають в таких магазинах, умовно ділять на 2 категорії: компактні та вентильні. У першому випадку фітинги розташовані у чотирьох кутах секції. У вентильних блоків є два додаткові штуцери із вбудованим клапаном (на нижній стороні). Хоча це не єдина класифікація. Більш детально варто відсортувати моделі систем обігріву за кількістю підключених «магістралей».

Однотрубна система

При використанні однієї труби теплоносій поширюється загальним каналом. Ідея передбачає найпростіший спосіб монтажу. Однотрубний принцип підключення економічний, але не позбавлений недоліків: температура батарей не регулюється, вода на перших поверхах будівлі часто не прогрівається до ефективних температур. В особливо суворі зими це завдає дискомфорту.

Однотрубний тип підключення

Якщо в проєкті передбачено використання спільної «магістралі», монтаж простий, але вимагає дотримання загальноприйнятих стандартів. Постійне правило: однотрубний радіатор розміщують на зовнішній стіні будівлі, в ідеалі — біля вікна або прямо під ним. При установці переконайтеся, що новий блок повністю перекриватиме всю ширину вікна. Тільки в цьому випадку система протидіє попаданню холодного повітря від шибки. 

На замітку: Чи варто купувати мобільний кондиціонер: 9 аргументів «за» та 2 «проти»

Двотрубна система

Альтернативне рішення, при якому потік (нагріта вода) не йде через усі батареї по черзі, передбачає рівномірне транспортування теплоносія. Один канал служить для подачі гарячої води, другий — «реверсна лінія»‎. Двотрубний принцип дозволяє «налаштовувати обігрів» у кожному приміщенні житлової будівлі окремо (при встановленні кранів чи терморегуляторів). Інші особливості: 

Тип підключення
Особливості експлуатації
Радіаторні двотрубні монтажні схеми горизонтального типу Найбільш ефективні та багато де застосовуються, універсальні
Вертикальне двотрубне підключення Нестандартна схема виключає можливість засмічення каналу повітрям та різними типами накипу, витрати на експлуатацію знижено
Двотрубні системи (природна циркуляція) Підходять виключно для невеликих площ до 150 кв. м. Вода «вдавлюється» в радіатор під впливом власного тиску, тому монтаж передбачає великий діаметр труб.

Для сучасних міських будівель циркуляція примусового типу безальтернативна. Навіть у котеджах на 2-3 поверхи опалювальна система енергонезалежна. Для перекачування робочої рідини трубопровід має бути укомплектований додатковим джерелом нагнітання — циркуляційною помпою. З таким приладом можна використовувати труби невеликого діаметра, прокладаючи їх без нахилу. 

Що потрібно для встановлення батарей?

Щоб опалення вписалося в інтер'єр, встановлена секція має бути розміщена симетрично. Тому перед тим, як приєднати радіатор опалення з нижнім підключенням, потрібно провести розрахунки та відзначити точки кріплення на стіні. Для робіт потрібні інструменти, що допоможуть визначити центр вікна. Краще використовувати лазерний рівень, щоб знайти оптимальне розташування. Крім нівеліра, може знадобитися наступний побутовий інструмент:

набір для підключення батарей

Складання біметалевих радіаторів вимагає попередньої оцінки максимальної міцності арматури, що використовується. При розрахунку кількості кронштейнів необхідно враховувати п. 3.25 БНіП 3.05.01-85: один елемент на 1 м2 панельного опалення. Наприклад, для М-140 це 0,254 м2. 

Поради монтажникам: Як вибрати заклепник: 5 підказок

 

Як приєднати батарею опалення: 3 схеми

Способи додавання радіаторів підбирають залежно від типу розподілу. У будь-якому випадку тепловіддача має бути ефективною. При виборі конкретного способу враховують те, квартира або будинок опалюватимуться. Розберемо кожен метод окремо.

Як приєднати радіатор опалення з нижнім типом монтажу

Нестандартну методику найчастіше застосовують при потребі заховати труби реверсу в підлозі або спеціальних коробах. В магазинах є десятки моделей, сумісних із таким принципом монтажу. Майже всі вони мають шарові крани всередині касетної системи. Обхідний та інші елементи вбудовані виробником, що спрощує комплектування.

Монтаж займе до 30-40 хвилин. Просто зберіть радіатор, повісьте на стіну та налаштуйте подачу води за допомогою фітингів. Підключення нижнього типу не прийнято для природної циркуляції. За такої подачі теплоносія бажаних температур не буде. 

Діагональне підключення батарей

Особливість методу в тому, що тепло підводиться до однієї сторони нагрівального блоку, проходить через усі секції, та виводиться через отвір на протилежній грані, до якого підключена труба реверсу. Схема ефективно працює при використанні великих блоків, що зібрані з 12 чи більше секцій. 

Впровадження подібної методики монтажу пов'язане з бажанням мінімізувати втрати теплоносія. Застосовується для одно- або двотрубних систем. 

Корисно: Як користуватися штангенциркулем: 6 роз'яснень

Як приєднати радіатор опалення з боковим типом монтажу

Основна особливість методу — патрубки монтуються з одного боку радіатора (правої або лівої сторони). Спосіб ефективний для невеликих блоків (не більше 5-6 секцій).

Бічна система часто зустрічається у багатоповерхових спорудах з вертикальним типом подачі теплоносія. Базове правило монтажу — не забувайте встановлювати заглушки. Тільки в цьому випадку можна буде швидко зняти радіатор, не порушуючи роботу всієї системи обігріву. Не варто приєднувати таким способом великі блоки, щоб уникнути теплових втрат.

Підключення батарей опалення своїми руками: помилки та складності

При модернізації системи опалення слідкуйте за тим, щоб канали транспортування нагрівача всередині радіатора були спрямовані горизонтально (або вертикально). Реверс та прямоток — з нахилом лише у кілька градусів. Це необхідно для зниження тиску та запобігання утворенню повітряних кишень. Нахил може досягати 5-10 мм при довжині вставки 0,5 м (за п. 3.18 БНіП 3.05.01-85). При виборі точок кріплення необхідно дотримання рекомендацій:

Відстань від плінтуса 
від 0,06 м
До підвіконня  не менше 0,05 м
Відстань від поверхні стіни  0,025 м чи більше

 

Підключення радіатора

Після того, як ви зняли старий блок та купили нову модель, наступним етапом буде підгонка монтажного кронштейна по висоті. Коли цього не зробити, з'єднання труб може бути проблематичним. Перед тим, як приєднати батарею з нижнім підключенням або бічним, варто підготувати найпростіші креслення: позначте майбутні отвори та переконайтеся, що в запасі є не менше 10 см вільного простору зверху та знизу.

Біметалеві радіатори кріпляться на кронштейни, які фіксуються дюбелем на бетонній чи цегляній стіні. При великій вазі додають 2-3 стійки (дерев'яні бруски). Для приєднання до пропіленових трубопроводів потрібні паяльник, подовжувач та фітинг відповідного діаметра. Підготуйте все це, уважно ознайомтеся з інструкцією, і завдання не буде складним.

В тему: Що краще: електричний конвектор або масляний обігрівач —  7 фактів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії