Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися штангенциркулем: 6 роз'яснень

Дата публікації: 11.06.2021 10:02
Дата оновлення: 20.11.2023 16:46

Штангенциркулем обчислюють діаметр кругляків аж до 0,1 мм. А також запросто вивіряють товщу металу та глибину виїмок на поверхнях.

Давайте розберемося, які бувають види цих вимірювачів і як правильно їх використовувати для кожного конкретного випадку.

Пізнавальна стаття: 6 найпоширеніших несправностей пральних машин та способи їх усунення

Що можна виміряти штангенциркулем?

Вимірювальний інструмент незамінний для вимірювання діаметра деталі. У тому числі великих заготовок. А також для відомостей про величину зазору чи виступу між елементами.

Які бувають штангенциркулі?

Девайси поділяють на три категорії:

  1. Ноніусні – їх конструкція максимально проста. Вони мають попит у домашніх умовах для вимірів з допомогою шкали поділів.
  2. Стрілецьки відображають результати на циферблаті.
  3. Цифрові – найточніші. Вони автоматично показують показання на дисплеї.

Розглянемо кожен вид докладніше нижче за текстом.

Ноніусні (класичні)

В основі вимірювального девайса передбачена лінійка-штанга з губкою – однією або двома, залежно від моделі. На девайсі позначено шкалу, крок якої становить 1 мм.

  1. З одного боку розмітки розташована рамка з додатковою деталлю (ноніусом), положення якої можна змінювати. У разі її зіставлення з основою, можна отримати точнішу інформацію до часток міліметра в десятках або сотнях.
  2. На другій частині збільшене в масштабі нанесення мм — для спрощення розрахунку.

 Нониусный штангенциркуль

Стаття для столярів: Як вибрати полірувальну машину: 2 типи та 7 характеристик на допомогу

Стрілочні

Ця категорія девайсів відома так само як циферблатні. За конструкцією штангенциркуль схожий на ноніусний. Однак замість додаткової шкали використовується механічна головка для вимірів. Це рухлива рамка, об`єднана з круглим циферблатом та стрілкою, привід якої забезпечується шестернею. На поверхні штанги розташована невелика рейка із зубами, яка обертається за планкою. Також на циферблаті зміщується стрілка, яка показує пройдену відстань.

 Стрелочный штангенциркуль

Судячи з відгуків, така модель зручніша за класичний прилад. На ній нема потреби виявляти збіги штрихів на основній лінійці та ноніусі.

Цифрові

Такі пристрої ідентичного складу як у двох вищеописаних модифікацій. Тільки замість ноніуса – електроголовка. Датчик заміряє, після чого результати з`являються на екрані.

электронный штангенциркуль

КОЖЕН із приладів має свої ключові особливості у використанні. Їх варто брати до уваги перед проведенням вимірювань. Докладніше про це – у таблиці:

Параметр
Ноніус Стрілочні Електронні
Особливості зчитування результатів Через зіставлення шкали з поділками на штанзі та ноніусі За допомогою циферблата та приводу з шестернею За допомогою електронної головки
Як обнулити штангель Поступово обертають гвинт, який розташований у нижній частині пристрою Обертають гвинт, який розташований в нижній частині пристрою Штангенциркуль виставляють на 0, натиснувши клавішу обнулення (позначається як Zero)
Можлива похибка 0,05 мм 0,03 мм 0,01 мм
Ціна 200-250 грн 700-850 грн 450-550 грн

Конструкція штангенциркуля

Розглядаючи, які бувають модифікації штангенциркуля, визначимося зі складовими пристрою:

  • Довга плоска планка зі шкалою поділу (довжина в середньому від 120 до 4000 мм) позначена в міліметрах. На ній прикріплені дві групи губок, що використовуються для вимірювання внутрішнього та зовнішнього діаметрів. Залежно від комплектації інструмента, губки можуть бути плоскими або загостреними;
  • фіксація вимірів здійснюється шпинделем. Така конструкція оптимальна, коли необхідно провести виміри, а потім зробити додаткові обчислення;
  • передбачений глибиномір, який обчислює висоту комплектуючої або заготівлі. Зустрічається не у всіх приладах.

 конструкция штангенциркуля

Вимірювачі виготовляються зі сплавів зносостійких сталей, і посилюються напайками зі сплаву твердих металів. Це робиться для того, щоб пристрій можна було використовувати як розмічальний, оскільки звичайні губки досить швидко зношуються і заміри, що виробляються, виходять неточними.

В тему: Як вибрати набір інструментів для дому: 4 базові предмети

Інструкція з використання штангенциркуля

Перед проведенням вимірів пристрій очищають від забруднень і ставлять губки у вихідну позицію де позначки на шкалі відповідають нулю. Щоб зробити вимірювання діаметра або визначити розмір, необхідно:

  1. За рахунок пересування рамки розвести металеві пластини в різні боки.
  2. Підставити прилад до деталі, розмір якої потрібно з`ясувати, і зрушити пластини таким чином, щоб вони щільно прилягали до компонентів стінок.
  3. Після цього необхідно знерухомити додаткову рамку, підтягнувши стопорний гвинт.
  4. Вийняти прилад із деталі (або прибрати запчастину, залежно від того, зовнішній чи внутрішній розмір необхідно було з`ясувати). Потім рахувати те, що заміряно.

Якщо на предметі, що вимірюється, можна розглянути шкалу на штангенциркулі, тоді простіше зчитувати результати без виконання 3 і 4 пунктів.

Цікава стаття: скільки електроенергії споживає комп`ютер – як дізнатися: 3 способи

Зчитування результатів

Розмітки, нанесені на планку, позначені в міліметрах. Щоб визначити діаметр деталі, достатньо подивитися значення, які збігаються на рухомій та нерухомій шкалі – це і буде вимірюваний розмір.

Після правильної установки штангенциркуля та фіксації затискних гвинтів, слід вважати заміри, зроблені штангенциркулем.

Щоб результати вимірювання були точними, їх зчитують покроково.

  1. Спочатку визначають кількість цілих мм. Для цього на розмітки штанги шукають межу, яка по вертикалі збігається з розташуванням губки. Припустимо, це 15 мм.
  2. Потім обчислюють частки міліметрів. На шкалі ноніуса знаходять межу, яка перетинається з лінією, визначеною першому кроці. Після цього слід з`ясувати її номер по черзі та помножити на ділення, що на ноніусній шкалі. Такий показник у більшості пристроїв складає 0,01 мм та вказується на штангелі. У нашому випадку нехай це буде 0,23 мм.
  3. Щоб завершити вимірювання деталі, необхідно скласти два отримані показники: 15 та 0,23 мм. Таким чином, розмір деталі становить 15,23 мм.

замеры диаметра детали

Помилки при вимірах

Якщо при використанні штангенциркуля ігнорувати правила проведення вимірювань, ймовірність того, що дані будуть неточними.

Чотири помилки, що часто зустрічаються в вимірюваннях:

  1. Надмірний тиск на рамку пристрою, через що металеві плашки змінюють розташування щодо основної розмітки.
  2. Встановлення пластин для проведення розрахунків на фаски та округлі поверхні.
  3. Перекоси при позиціюванні та фіксації на пристрої деталі.
  4. Використання неправильно відкаліброваного девайса.

Перші три помилки у вимірах допускаються через недосвідченість у роботі зі штангенциркулем. Останню помилку можна запобігти, відкалібрувавши пристрій.

Раздвижение губок штангенциркуля

Заміряти штангенциркулем не важко, якщо дотримуватися вищеописаних рекомендацій щодо використання приладу. Для вимірювання діаметрів або лінійних розмірів можна використовувати тільки ті штангенциркулі, які пройшли перевірку в метрологічних службах і відповідають прийнятим стандартам. Про це свідчить значок ГОСТ на приладі.

Для використання не підходять прилади із деформацією. Інакше виміри будуть спочатку невірними. Перевірити, чи вимірює прилад можна в домашніх умовах. Для цього достатньо взяти болт чи гайку будь-якого розміру. Припустимо, під рукою опинилася гайка калібром 30 мм. Її потрібно заміряти штангенциркулем. Якщо також покаже 30 мм він справний.

Використання штангенциркуля для вимірів – простий процес, у якому важливо розуміти особливості приладу.

  1. По-перше, потрібно вимірювати діаметр або відстань між деталями лише справним приладом, що пройшов перевірку.
  2. По-друге, необхідно рівно розташовувати пристрій та затягувати гвинти, щоб зафіксувати деталі девайсу.
  3. На завершення важливо правильно зчитувати результати.

Якщо на стрілочних та цифрових девайсах діаметр підсвічується на табло чи циферблаті, ноніусним приладом лише заміряють. Готових результатів він не видає, доведеться рахувати самостійно.

В тему: Як вибрати набір інструментів для дому: 4 базові предмети

Коментарі
Залиште коментар