Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати рейсмус: 5 ключових факторів

Дата публікації: 10.06.2021 09:34
Дата оновлення: 10.06.2021 09:34

Естетичність бруса залежить від якості обробки дерева. Рейсмус в цій справі відіграє не останню роль.

Рейсмус  в работе

Який параметр є визначальним у виборі: потужність, габарити або швидкість обробки заготовок – розберемося в статті.

На які характеристики звернути увагу при виборі рейсмуса

Який рейсмус підійде для роботи – стане зрозуміло після аналізу властивостей і характеристик приладу:

  • Тип пристрою

Одно-, дво- і багатосторонній, щоб розуміти, скільки граней деревини можна обробити за один прогін.

  • Потужність агрегату

Допоможе зрозуміти з якою інтенсивністю здійснюється зняття деревини. У малопотужних верстатах один брус доведеться проганяти кілька разів, в той час як професійні моделі забезпечать якісну обробку спочатку.

  • Швидкість подачі заготовок або складових

Тобто за який час здійснюється один прогін. Краще, щоб це параметр був регульованим, так як різні породи дерева слід обробляти на різних швидкостях.

  • Розмір полотна, яке можна обробити

Визначає для яких робіт можна використовувати верстат: тільки тонкі бруси або ж балки побільше.

Детальніше розберемо ці чинники нижче по тексту.

Тип рейсмуса

Умовно верстати поділяють на три категорії. Розглянемо їх відмінності.

  1. На односторонньому рейсмусом обробляється всього один край заготовки. Потім брус слід перевернути і повторити дію ще раз. Такий верстат підійде для невеликої столярної майстерні або ж роботи в домашніх умовах. Вартість односторонньої моделі від 7 тисяч гривень.
  2. Рейсмус двосторонній забезпечує зріз деревного покриття відразу з двох сторін заготовки. Такі прилади економлять час на обробку, але їх цінник буде на порядок дорожче (від 15 тисяч грн).
  3. Багатосторонні прилади забезпечують комплексну обробку деревної заготовки з 3 або 4 сторін. Це потужні професійні верстати, використовувані на великих виробництвах. Ціна на пристрій стартує від 35 000 гривень.

 рейсмусовый станок для бытовых нужд

Цікава стаття: Як вибрати гравер: 3 ключові чинники

Потужність двигуна

Від потужності залежить швидкість обробки заготовки, а також товщина зрізу верхнього шару. При покупці малопотужних пристроїв (приблизно 1,3 кВт), заготовку доведеться «проганяти» через верстат 2-4 рази, щоб досягти бажаної форми.

 результат обработки древесного полотна станком

Для деревного полотна шириною 800 мм підходящим варіантом стане верстат на 6,8-7,3 кВт. Якщо мова йде про апарат для масштабної столярної майстерні, слід вибирати моделі, здатні за один раз зняти 2-3 мм дерева і при цьому безперервно працювати.

Для дрібного домашнього ремонту підійде агрегат на 2-3 кВт. Дана категорія моделей підійде для нескладних робіт, в яких заготовку можна обробити за кілька підходів (два і більше).

Виробник вказує на коробці або в інструкції які розміри дерева бажано обробляти конкретною моделлю.

На замітку: найпоширеніших несправностей пральних машин і способи їх усунення

Швидкість подачі заготовки

Цей параметр визначає час, витрачений на обробку деревного полотна і якість виконаної роботи . Висока швидкість забезпечує оперативну обробку поверхні, але при цьому є ризик виривання волокон, що створює нерівний край бруса.

Для побутових моделей оптимальним темпом подачі деревного полотна є 6-6,5 метрів протягом хвилини. Така швидкість дозволяє забезпечити належну обробку різних порід дерева. Брус з липи або сосни можна обрізати на більшій швидкості. Для дубових або ясеневих полотен темп 4 метрів за хвилину вважається оптимальним, так як дані породи вимагають більш ретельної обробки. У більшості моделей можна самостійно регулювати швидкість подачі сировини, переміщаючи ремені/ланцюга на відповідні шківи роликів.

В тему: 5 видів дисків для болгарки і їх призначення

Ширина столу

Цей параметр визначає розміри деревних заготовок, які можна обрізати пристроєм. Побутові прилади для обробки дерева розраховані на полотна 300-500 мм. Цього достатньо для зняття деревини з вузького бруса.

 обработка древесины

Для столярних майстерень або великого виробництва слід вибирати рейсмуси, які працюють з брусами шириною до 2000 мм. Це дозволить обробляти великі деревні полотна при роботі з великою меблями або підготовкою будівельних деталей.

Пізнавальна стаття: Як вибрати паяльник: 4 критерії відбору

Максимальна допустима висота заготовки

Параметр висоти заготовок слід, виходячи з передбачуваного діапазону робіт. Слід розібратися які розміри деревних полотен і для яких цілей плануєте обробляти. Це можуть бути тонкі деталі для ламелей або невеликих поличок, а можуть бути і масивні бруси для стелажів і великої меблів.

Ще однією зручною функцією, якою оснащені останні моделі рейсмусов, є обробка деревини під кутом. В такому випадку апарат включає можливість регулювання нахилу подається полотна в діапазоні 0-45 градусів, яке здійснюється за допомогою шкали з чітко нанесеними поділками.

 рейсмусовый станок на производстве

Однак вибирати прилад слід відповідно до передбачуваними роботами. У таблиці технічні характеристики верстатів, спираючись на які, вдасться розібратися, який рейсмус вибрати для роботи:

Параметр
Побутовий Професійний
Потужність 2 3 кВт 6,8-7,3 кВт
Ширина столу до 300 мм в середньому, 1500 мм
Висота заготовки до 150 мм 150 і вище мм
Швидкість подачі заготовки 6-6,6 м в хвилину + можливість регулювання швидкості 8-12 м в хвилину + можливість регулювання швидкості

Спростити обробку дерева можуть додаткові функції пристроїв: регулювання товщини знімається деревини і режим автоматизованої подачі заготовок, яка робить експлуатацію пристрою безпечної.

Серед різноманіття рейсмусов слід вибирати апарат, який підходить саме під певні вимоги. Якщо необхідно пристрій для дрібних побутових потреб, підійде компактний верстат середньої потужності. Для майстерні можна взяти професійну модель, в якій всі параметри регулюються під конкретні види робіт.

Читайте: Як вибрати полірувальну машину: 2 типу та 7 характеристик в допомогу

Коментарі
Залиште коментар
Категорії