Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке термопаста: 2 альтернативи класичному термоінтерфейсу

Дата публікації: 07.06.2021 09:21
Дата оновлення: 07.06.2021 09:21

Щільність контакту між чіпом і радіатором має значення, тому важливо правильно вибрати і нанести термоінтерфейс на кришку ЦПУ. Тепловіддача виросте, градуси під корпусом ПК спадуть, і комп стане працювати веселіше. Читайте далі про нюанси вибору, про те, як наносити фабричну термопасту на процесор і як часто це необхідно робити.

Цікава стаття: Як вибрати кулер для процесора: 5 основних критеріїв

Для чого потрібна термопаста

Продуктивність комп'ютера залежить від потужності процесора. Коли чіп працює на повну силу, він інтенсивно гріється. Щоб температура ЦПУ не виходила за допустимий діапазон, зверху нього встановлюють кулер. Потоки повітря відводять тепло з радіатора, який, в свою чергу, забирає зайві градуси з процесора.

Что такое термопаста

Якщо дивитися на теплорозподільника (кришку чіпа) або на прилеглу до нього поверхня радіатора неозброєним поглядом, напевно здасться, що вони ідеально рівні. Однак це не так. Насправді, дотичні металеві площині шорсткі, на них є мікроскопічні подряпини.

Повітря в утворюються при контакті мікропорожнинах погано проводить тепло, відповідно, радіатор працює не на 100% своїх можливостей. Цю проблему вирішує термопаста. У неї теплопровідність набагато вище, ніж у повітря, тому тепло від ЦПУ відводиться краще. В результаті серце комп'ютера працює при більш комфортних температурах, продовжується його ресурс, зростає продуктивність ПК. Посилена тепловіддача – це приблизно мінус 15 градусів від температури чіпа. Ось для чого потрібна комп'ютерна термопаста.

Боремося зі скиданням частот ЦПУ: 5 способів запобігти троттлінг процесора

Основні характеристики

Зрозуміти, що таке процесорна термопаста, допоможе короткий огляд основних характеристик:

1 . Теплопровідність
термопасти в першу чергу потрібно враховувати саме її. Чим більше ця характеристика, тим ефективніше склад передає тепло від процесора на радіатор. У бюджетній кремнієвої КПТ-8 теплопровідність до 1 Вт/мК, у рідкого металу – до 80 Вт/мК. Більшість паст з нормальним співвідношенням ціна/якість мають теплопровідністю 3-10 одиниць.

2. В'язкість
залежить зручність нанесення і підсумковий результат. Хороші склади досить легко розмазуються по кришці процесора, але не розтікаються. Попадання термопасти на околопроцессорной простір материнської плати може призвести до короткого замикання. Втім, якщо паста без металевих складових – НЕ коротнет. Нормальна в'язкість – 150-500 Па*с.

3. Робоча температура
пишуть, що термопаста не втрачає властивостей до +150 градусів. При нормальній роботі процесора цей показник не можна досягти.

4. Вага та упаковка
чіпа зазвичай досить 1-2 грам пасти. Для домашнього компа немає сенсу купувати склад у великому тюбику. Оптимальна тара – шприц з кришкою. Видавили скільки потрібно – закрили і прибрали в затишне місце.

5. Термін придатності
термоінтерфейсу виробники зазвичай відводять 1-3 року. Після закінчення цього терміну не бажано використовувати пасту, навіть якщо вона зберегла нормальну в'язкість.

Тестим ЦПУ: Як протестувати процесор: 3 популярні утиліти

Як вибрати термопасту

Проблема вибору гостро не стоїть, оскільки ціна питання зазвичай в діапазоні 100-200 грн. Чи не з МОДЕЛЛЮiPhoneВИЗНАЧАЄМОСЯ. Зіставте Вартість термопасти з ціною процесора, і стане очевидно, що особливо морочитися з економією тут не варто. В ПЕРШУ чергу дивимося на теплопровідність складу: якщо вона більше 5 ВТ/МК – це гідний варіант навіть ДЛЯноута або ігрового ПК. А для слабенького офісного комп'ютера можна сміливо брати пасту, у якій основна характеристика менше 5 одиниць.

 Зачем нужна термопаста

Важливо не забувати, що вартість складу залежить від ваги речовини в упаковці. Серйозний об'єм для домашнього використання навряд чи знадобиться. Краще взяти 3-5 грам термопасти, так як вибирати велику упаковку – значить прирікати склад на висихання. Кожен рік пасту змінювати не потрібно, а згодом вона висохне або частково втратить свої властивості.

Має сенс довіряти перевіреним брендам, наприклад, Arctic, Cooler Master, 2E. Продукція а-ля no name може підвести. У комплектацію термосмазкі пристойного бренду можуть входити додаткові аксесуари: лопаточка для нанесення складу, серветки для видалення старого матеріалу і т.п.

Класифікація интеловских чіпів: Огляд лінійки процесорів Intel по 5 параметрам: серії, поколінню, номеру і версії в назві

Як наносити термопасту: покрокова інструкція

В першу чергу потрібно переконатися, що чіп чистий, на ньому відсутні залишки старої термосмазкі. Забруднення видаляють серветкою, зволоженою спиртом або розчинником. Пасту наносять на чисту і суху поверхню. Багато гелю не знадобиться: досить об'єму з горошину. Якщо з установкою комплектуючих ПК виникли проблеми і довелося від'єднати від процесора тільки що підключену охолодження, слід повністю прибрати свеженанесенную термопасту і замінити її на нову.

Існує 2 способи нанесення пасти:

  • з самостійним розподілом складу по кришці ЦПУ лопаткою, пластиковою карткою або пальцем;
  • точкове нанесення з подальшим придавливанием.

Перший варіант хороший тим, що термопаста закриє 100% поверхні кришки процесора і її надлишки не опиняться на материнке. Перевага другого способу полягає в гарантованому відсутності завоздушін. Важливо, щоб була відповідна консистенція у термопасти, так як наносити занадто густий склад складно.

Способи точкового нанесення:

  • Одна крапля по центру. Кількість речовини залежить від площі кришки ЦПУ. Термосмазка розходиться кругом, а охолоджувальна поверхню квадратна, але це не проблема: якщо паста десь не покриє куточки – нічого страшного, на температурі процесора це практично не позначиться. Головне – охолодити по максимуму середину чіпа.
  • Хрест.
  • Буква Z.
  • Діагональна смужка і 2 точки.

 как использовать термопасту

Після нанесення пасти залишається 2 етапи:

  • Встановити зверху кулер і зафіксувати його.
  • Прибрати сліди термопасти з біляпроцесорного простору, якщо не вдалося виконати роботу максимально акуратним чином.

Якщо все зробили правильно, процесор буде менше грітися при роботі.

Вибираємо ЦПУ для лептопа: Як вибрати процесор для ноутбука: 6 характеристик

Як часто потрібно міняти термопасту

Періодичність заміни термосмазкі залежить від режиму роботи ПК або ноутбука. Якщо апарат сильно гріється, пасту потрібно міняти частіше. Офісні комп'ютери прекрасно обходяться без заміни термоінтерфейсу перші 5-10 років експлуатації. Ігрові ПК обходитися без його поновлення 2-3 роки. Також наносити пасту на кришку процесора зазвичай доводиться при складанні нового комп'ютера, в процесі заміни чіпа або кулера.

Виробники теплопровідних складів стверджують, що їхня продукція справно виконує свою функцію 5-10 років, по цій характеристиці теж можна визначити, як часто потрібно міняти стару термопасту. Тривалість експлуатації в 5-10 років це не так вже й багато, оскільки навіть висохла термосмазка продовжує працювати. Головне, щоб не порушилася цілісність покриття. Якщо вентилятори гудуть без надриву, відсутня троттлінг, навряд чи має сенс проводити ревізію під кулером. А ось чистити пил потрібно щороку, саме через неї частіше буває перегрів процесора.

Забирається під корпусом ПК: Як почистити комп'ютер від пилу: 2 перевірені технології

Чим можна замінити термопасту?

Альтернативи класичного термоінтерфейсом – рідкий метал і термпопрокладкі. Перший варіант сприяє максимальної тепловіддачі, другий актуальний при наступних випадках:

  • технологічний зазор між радіатором і чіпом занадто великий для пасти (від 0,3 мм);
  • процесор скальпована, потрібно згладити його нерівності.

Рідкий метал не варіант, якщо на комп'ютері встановлений алюмінієвий радіатор. Використовувати такий термоінтерфейс потрібно обережно: якщо крапля потрапить на материнку, прибрати серветкою її буде складно. Короткий порівняння основних термоінтерфейсом:

Термопаста Рідкий метал Термопрокладка
Теплопровідність, Вт/мК до 10 до 80 До 10
Плюси Доступна ціна, багатий асортимент Максимальна ефективність Ефективність, коли далеко до ідеального контакту між поверхнями
Мінуси Обмежена продуктивність Висока вартість, складність нанесення Обмежена продуктивність,
висока вартість

Наостанок наведемо кілька прикладів екзотичних термоінтерфейсом. Деякі люди замість спеціалізованих складів використовують термоклей, силікон з оксидом срібла, графітову пасту. Скільки прослужить такі замінники? Чи не відомо. Чи можливий шкоду від них? Можливий. Краще купити нормальну термопасту, а не шукати, ніж її можна замінити.

Пізнавальна стаття: Який процесор краще для ігор, AMD або Intel – вибираємо з 2 виробників

Коментарі
Залиште коментар
Категорії