Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати заклепника: 5 підказок

Дата публікації: 19.07.2021 10:26
Дата оновлення: 19.07.2021 10:26

Бюджетного заклепника вибирати вигідніше, ніж професійного. Зламається, купив заміну — справ тут «як кіт наплакав» — пишуть на форумах. Чи так це, розберемося далі.

Призначення інструмента 

Заклепник від слова «клепати» — значить з'єднувати за допомогою заклепок. Принцип роботи заклепника полягає у з'єднанні двох листів заклепкою, якщо здавлювати ручки девайса.

 Як вибрати заклепник

Спосіб з'єднання заклепками отримав назву «наскрізний монтаж». Багато хто вважає, що він своє віджив, адже є паяльники та шурупокрути. Але все-таки цей варіант скріплення двох деталей/листів максимально ефективний і надійний. Адже завдяки використанню заклепок, можливість «відкріплення» одного листа від іншого на практиці нульова. Виходить надійно і бюджетно.

Які бувають заклепники?

Девайси поділяють у залежності від вартості, типу управління, різновиду заклепок, які будуть використовуватися. Далі розглянемо особливості кожного виду девайса.

Цікава стаття: Як вибрати рейсмус: 5 ключових факторів

За типом приводу

1. Ручний (механічний)

Прилад спрощеної конструкції, яка істотно його здешевлює. У використанні простий: у головку достатньо встановити заклепку, а після затиснути лещатами. 

 ручний заклепник

На заклепці випнуті частини слугують міцним з'єднанням листів з двох сторін. Недолік один — доведеться піднатужитися. Якщо багато клепати, швидко втомлюєшся. 

2. Пневматичний

Працює, користуючись енергією стислого повітря, яка надходить «у міхи» від компресора. Чудовий у поєднанні з додатковим обладнанням. 

 Пневмозаклепник у справі

Він потужний і продуктивний. Застосовувати силу не потрібно — і це жирний плюс. Мінус у тому, що коштує дорожче, ніж ручний.

3. Електричний

З таким впорається навіть слабак, оскільки грати м'язами не доведеться. Працює пістолет від мережі 220 В. 

 вибрати електричний заклепник

Якщо прив'язка до розетки не підходить, є альтернатива — акумуляторний заклепник. Але для нього доважком йде акумулятор, тому такий прилад коштує дорожче. Та й у руках відчутніший.

 

4. Пневмогідравлічний

Використовують на виробництвах. Розрахований для взаємодії з великими заклепками. Прилад досить надійний, клепає намертво шляхом притискного зусилля. Найчастіше його застосовують при створенні різних конвеєрів або транспорту.

Власникам авто стане в пригоді: Як вибрати компресор для авто: 6 чільних параметрів

За типом використовуваного кріплення

  • Різьбові (гайкоклепи)

Щільно з'єднують листи, оскільки формують нероз'ємне з'єднання. За допомогою девайса клепка нагвинчується на стрижень з різьбленням. При цьому на зворотній стороні зминається поверхня заклепки, створюється імітація капелюшка. Дана категорія не з дешевих і вимагає зусиль у роботі. 

  • Витяжні

Працюють за схожим принципом з гайкоклепом, але різьблення замінюється шпилькою з металу. Це складова клепки, яку перед скріпленням необхідно перемістити в отвір. Стисненням ручок зминають заклепки з тильного боку. Таким чином здійснюється одночасне витягування шпильки назовні. Шпилька дає вивірене скріплення. У девайса спрощена конструкція, але зі шпилькою. Максимально доступний діаметр отвору 7 мм, а це значить, що підійдуть тільки великі заклепки. Відповідно, скріплення буде міцнішим.

Види механічних заклепників: 

Одноручні
Дворучні «Гармошка»
  • Можна працювати однією рукою. 
  • Конструкція пристрою потребує силового тиску
  • Дозволяє клепати у важкодоступних місцях внаслідок особливої конструкції.
  • Використовуються для клепок до 4,9 мм. 
  • У роботі цим девайсом використовуються клепки, розміром від 6,5 мм. Це великий діаметр, а значить, якщо потрібне охайне з'єднання тонкого матеріалу, краще вибрати одноручний тип
  • Потужність приладу не згасає, навіть якщо доводиться працювати однією рукою 
  • Деякі екземпляри доповнені робочою частиною, яка може бути повернута на 90, 180 і 360 градусів 
   

Любителям-екстремалам: Гаджети в похід: Топ 10 найнеобхідніших

Основні критерії вибору заклепника

Брати дешеві заклепники — все одно, що викидати гроші на вітер. Вони кволі, продуктивність залишає бажати кращого. А покупка дорогого інструменту не виправдана, якщо працювати ним вряди-годи. «І якого заклепника вибрати?» — постає питання. Середнього за ціною та якістю. Ось чотири критерії «золотої середини».

1. Матеріал корпусу
Однозначно НЕ пластик, такий швидко накаже жити. Краще брати сталевий, він довговічний. 

2. Вага
Громіздкий обтяжує інструмент. З таким доведеться гарненько попітніти. Краще вибирати щось середнє.

3. Комплектація
Брендові прилади йдуть у комплекті зі змінними головками. Вони дозволять працювати з різними типами заклепок.

4. Виробник
Housetools, Intertool, LT, Mastertool, Topex, Miol та інші бренди славляться довгим терміном служби своєї продукції, хорошим співвідношенням ціни та якості.

Цікава стаття: Як перевірити батарею смартфона: 4 підказки

Додаткові характеристики та опції

Комплект з приладами іноді містить додаткові клепальні наконечники, що здешевлює використання. Стане в пригоді накидний ключ у комплекті, з його допомогою буде легше клепати. Додаткові обмежувачі для пальців убезпечать роботу з пристроєм.

Ця стаття допомагає вибрати якісний заклепник. Перед покупкою вподобаного інструменту бажано перелопатити форуми, щоб за відгуками склалося враження, який заклепник кращий. Необов'язково гнатися за іменитими фірмами, є багато компаній-новачків, які роблять добротні девайси. Ціна таких приладів поступається великим виробникам.

Пізнавальна стаття: Як користуватися штангенциркулем: 6 роз'яснень

Коментарі
Залиште коментар