Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

SpO2 — що це: 6 фактів про те, як смарт-годинники та фітнес-браслети зчитують дані

Дата публікації: 23.07.2021 08:57
Дата оновлення: 25.10.2023 13:04

Виробники трекерів для моніторингу активності прагнуть створити універсальні пристрої, які матимуть максимальну кількість сенсорів. Хоча це не завжди про якість чи точності вимірювань, подібні ідеї успішно впроваджується в останні роки. З розвитком інновацій лідери ринку пропонують все більш сучасні та досконалі системи. 

SpO2 — що це і як працює

Що стосується системи моніторингу концентрації кисню в крові, подібний медичний пристрій актуальний для різних користувачів: спортсменів та активних людей. З розумними гаджетами тренування або ж фізичні навантаження проходять відповідно запланованого режиму. 

Датчики та пристрої SpO2 — що це і як працює?

Завдяки смарт технологіям сучасні користувачі можуть прийняти або відхилити дзвінок, не дістаючи свій телефон з кишені. Те ж саме стосується ситуацій, коли під час бігу приходять повідомлення з соціальних мереж. В такому випадку фітнес трекери, можливості яких не обмежені моніторингом стану активності, дуже корисні.

SpO2 — процесс вимірювання

Електронні гаджети мають безліч корисних та додаткових функцій. Виробники роблять все можливе для того, щоб полегшувати повсякденне життя користувачів і це не про розкіш, а про намагання відповідати сучасним вимогам. Прийшов той час, коли фітнес браслети з функцією вимірювання кисню на рівних можуть конкурувати з годинниками та іншими наручними аксесуарами.

Більшість користувачів дуже вимогливі при виборі моделі. Фізично активні люди хочуть контролювати свій пульс, ритм дихання, а також в один клац планувати маршрут руху (завдяки GPS-навігації) чи навіть вимірювати артеріальний тиск. Для багатьох із них пульсоксиметр в категорії must-have. 

Отже, про насичення. Параметр SpO2 — це показник кисню в крові. Низька сатурація є ознакою респіраторних захворювань або інших проблем внутрішніх органів. До них відносяться: 

  • астма, 
  • вірусні та бактеріальні респіраторні інфекції, 
  • вади серця чи легенів. 

Зниження показників вважається ознакою COVID-19. Саме тому пульсоксиметр став інноваційним пристроєм, що побив у 2020-му всі рекорди популярності. Самі по собі системи, які показують рівень SpO2, не дуже складні.

В процесі вимірювання пристрій випромінює світлові імпульси. З їх допомогою можна встановити інтенсивність поглинання оксигемоглобіну. Це нестабільна комбінація кисню і гемоглобіну в крові. Залежно від ступеня поглинання світла оксигемоглобіном, прилад зчитує показник.

Для повного комфорту: Як правильно користуватися зволожувачем повітря: 10+ порад 

Як встановлюється відповідність SpO2 в смарт-годинниках, медичних приладах та фітнес трекерах?

Пульсоксиметр, вбудований в смарт-годинник, — давно не новинка. Інтегрування в сучасні девайси подібних сенсорів, як і їх активна популяризація, стали однією із тенденцій 2020 року. Хоча справедливо зазначити, що не всі бренди роблять вимірювання якісно, що призвело до нарікань від деяких користувачів. Однак навіть якщо вимірювання SpO2 є неточним, купувати додатковий пристрій медичного типу навряд чи доцільно. 

Самого простого смарт-пристрою чи спортивного браслета достатньо для того, щоб помітити проблеми з сатурацією. Хоча, беззаперечно, наручні аксесуари не здатні повністю замінити професійне медичне обладнання. Точність датчика, що показує вміст O2 в фітнес браслетах, змушує бажати кращого. 

Хоча не всі так песимістичні. Якщо циклічні вимірювання, проведені з інтервалом кілька хвилин, підтверджують низьку або занижену сатурацію, варто серйозно поставитися до подібного сигналу від організму. Це буде хорошим приводом проконсультуватися з лікарем. Навіть недосконалий сенсор допоможе людям зрозуміти, що з їх здоров'ям не все гаразд. 

З категорії must-have: Гаджети для спорту — ТОП-5 для продуктивного фізкульт-привіту

Кому важливо контролювати сатурацію?

Сучасні гаджети чи аксесуари здатні контролювати сон/фізичну активність користувачів, будуючи відповідні діаграми та генеруючи поради для кожного конкретного кейса. Все це завдяки штучному інтелекту та іншим новаціям. З кожним роком на ринку з'являються все нові й нові технології, які базуються на AI. Тенденції 2020-го стали особливо специфічними. Саме в цьому році пульсоксиметри стрімко додали в популярності. Вже практично немає людей, яким би не було цікаво, чи надходить кисень в їх кров в потрібних пропорціях.

Хороший пульсоксиметр або гаджет, що додатково вимірює артеріальний тиск, підійде спортсменам та людям, у яких проблеми з серцевим ритмом чи кровообігом. Для більшості з них датчик SpO2 — точно не іграшка. Коли артеріальний тиск критичний, а частота серцевих скорочень виходить за межі рекомендованих значень, такий сенсор завжди сигналізує. В ситуації з низькою сатурацією своєчасна фіксація проблеми допоможе запобігти більш серйозним наслідкам. 

Найкращий представник: Samsung Galaxy Fit: огляд дизайну, характеристик та 7 функцій 

Рівень SpO2 — яка норма?

Вимірювання кисню в крові складається з двох компонентів: постійного і змінного. Деякі пристрої одночасно показують динаміку скорочення серцевого м'яза, але це не стандарт. Подібні аксесуари корисні всім, хто страждає:

  1. Захворюваннями серцево-судинної системи.
  2. Гіпертонією. 
  3. Діабетом.

Згідно з інструкцією, правильна насиченість у здорової людини знаходиться в діапазоні від 95 до 99%. Якщо це не так, варто звернутись до лікаря.

Моделі гаджетів з вимірюванням SpO2 — топ 3 кращих девайсів 2020 року

Сьогодні 21 століття. На ринку все більше моделей, оснащених пульсоксиметром. Ще десятиліття тому подібна функція була передбачена виключно для топових гаджетів. У розпал COVID-19 половина виробників вирішила вбудовувати такий сенсор куди тільки можливо: в смарт-годинники, медичні прилади, фітнес браслети та інші аксесуари. 

На кінець 2020-го лідерами продажів вважалися наступні моделі: 

Для контролю сну та денної активності. Виробник вмонтував сенсори для моніторингу скорочень серцевого м'яза та пульсоксиметр. Головні переваги — наявність GPS та надійна батарея (смарт-годинник працює без підзарядки до 14 днів)
Garmin Vivoactive 4 Це більшою мірою спортивний годинник з GPS. Сучасний хронометр додатково оснащений пульсоксиметром, системою моніторингу гідратації, ритму дихання та менструального циклу. Це безперечно must-have для жінок
Samsung Galaxy Watch 3 Доступний у 2 варіантах: 45 мм і 41 мм. У годиннику є система моніторингу ритму серцевого м'яза, пульсоксиметр, барометр та GPS. Це повний фарш від Samsung

Перевіряти результати активності, отримувати повідомлення від близьких чи стежити за сном за допомогою смарт-годинника — буденна справа. Незалежно від уподобань чи того, як часто люди бігають, катаються на велосипеді або тренуються, Samsung Galaxy Watch 3 та інші аналоги вважаються ефективними помічниками. Ці смарт-годинники прості у використанні, мають сенсорний екран та інші переваги. Навіть літнім людям налаштувати звукові повідомлення та віброрежим не буде складно.

Для активних: Як користуватися компасом: 3 підказки

Альтернативні способи виміряти SpO2

Є багато причин вважати смарт пристрої перспективними засобами моніторингу даних, що беруться до уваги лікарями. Виробники сучасних аксесуарів давно висловили готовність допомагати в діагностиці пацієнтів. Але використання подібних пристроїв — не єдиний спосіб виміряти сатурацію. 

Вимірювання SpO2 — завдання лікаря

Ніякі, навіть найсучасніші смарт-годинники чи інші комерційні аксесуари з вимірюванням тиску чи пульсу, не замінять регулярні обстеження у клініці. Медичні тести для діагностики захворювань найбільш точні та не мають альтернативи з точки зору спеціаліста. До електронного обладнання слід ставитися як до системи, яку варто використовувати для повсякденного моніторингу активності. Це стосується серцевого ритму, стану сну чи іншого. Додаткове обстеження в лікарні ніколи не буде зайвим. 

Отже, про головне. Мініатюрні сенсори допомагають контролювати здоров'я, стежити за сном та самопочуттям, роблячи це протягом дня і ночі. Смарт-годинник — ідеальний помічник, незалежно від того, займаються люди спортом регулярно чи ні. Подібні пристрої запрограмовані на вимірювання тиску й інтенсивності скорочення серцевого м'яза. 

Деякі моделі незамінні під час поїздок в гори. Вони постійно стежать за акліматизацією та контролюють фізичне навантаження. Завдяки цьому, люди можуть зрозуміти, де поріг витривалості, коли це архіважливо. 

В тему: Гаджети в похід: Топ 10 найнеобхідніших

Коментарі
Залиште коментар