Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно користуватися зволожувачем повітря: 10 + порад по експлуатації

Дата публікації: 30.04.2021 08:55
Дата оновлення: 20.02.2023 11:41

Сухе повітря — ворог здоров'я! Воно винне в пересиханні шкіри, закладеному носі та надокучливому «піску в очах». Сухість не «дружить» з інтер'єром — фарба відшаровується, шпалери відходять від стіни, а меблі розсихаються. З цим довелося б жити, якби не зволожувач повітря, що хвацько рятує ситуацію. Розповідаємо, як правильно ним користуватися, щоб він приніс тільки найкраще в нашу повсякденність!

Загальні правила використання

Тут все просто: налити воду в резервуар, відрегулювати подачу пару та включити в мережу. Прилад потрібно ставити на рівну поверхню та якомога далі від усюдисущих дитячих ручок та допитливих домашніх улюбленців. Щоб через їх активні рухи зволожувач не впав. Також краще відмовитися від подовжувачів, мережевих фільтрів та адаптерів. Чим менше «ланок» під час конекту з електромережею, тим менше ризику спровокувати пожежу.

Перед тим, як увімкнути гаджет, його потрібно перевірити на герметичність. Якщо він протікає, вода з резервуара може потрапити на провід, а тоді біди не минути. Якщо на корпусі є тріщини, а провід хоч трішки пошкоджений, це може призвести до найбільш непередбачуваних наслідків.

Цікава стаття: Мобільний кондиціонер: що це, як працює і 4 причини купити

Техніка безпеки

Будь-який зволожувач безпосередньо працює з водою. І тому всі правила безпеки виходять з «сусідства» рідини-провідника з електроприладами. З ним забороняється:

  • Підливати воду, поки пристрій увімкнений в мережу (якщо це не передбачено в інструкції)
    Велика ймовірність короткого замикання.
  • Накривати сопло, звідки йде пара
    Інакше волога буде осідати на контактах.
  • Користуватись технічною водою
    Пристрій швидко засмічується та приходить в непридатність.
  • Використовувати рідини з різними добавками
    Якщо хочеться ароматерапії — треба вибирати девайси з цією функцією, там є окремий контейнер для аромаолій.
  • Переносити пристрій, що працює
    Вода може потрапити на відкритий провід, що може призвести до короткого замикання.

Бажано, щоб зволожувач стояв на висоті хоча б 0,5-1 м від підлоги. Вологе повітря важче сухого, тому воно швидше осідає. А це може призвести до появи конденсату під пристроєм.

Важливо дотримуватися відстані в 0,3-0,5 м від гаджета до найближчого об'єкту. Бо, наприклад, в дерев’яних меблях та не вологостійких стінах пар руйнує цілісність покриття. Пар, що осідає, може залити контакти в техніці, записні книжки та документи.

Яку воду заливати у зволожувач повітря?

Краще брати дистильовану, бутельовану або фільтровану воду. Річ у тім, що домішки, що були в рідині, залишаються з нею і після випаровування. Якщо у рідині було багато заліза, його випарами будуть дихати усі, хто знаходиться в приміщенні.

вода у зволожувачі повітря

Вода поганої якості забиває фільтри, сопла та провокує прискорену появу накипу. А це призводить до проблем із виробом. Тому простіше буде витратити трохи часу на фільтрацію води, зате продовжити життя пристрою та поліпшити свій стан здоров'я.

На замітку: Як правильно вибрати осушувач повітря: який краще — 5 характеристик

Чи можна у зволожувач повітря додавати ефірні олії?

Тільки в ті пристрої, де позначено «з функцією аромадіфузору». В них передбачений окремий резервуар для аромаолій. Якщо додати ароматизатори в основний контейнер, фінальний результат непередбачуваний.

Підійдуть ті масла, на пакуванні яких зазначено «для аромотерапії». Не варто економити, бо використання неякісного масла може засмітити пристрій та негативно вплинути на тих, хто поруч з ним. Також не рекомендується постійно використовувати аромаолії — це теж може негативно вплинути на самопочуття людей в приміщенні.

Щоб користуватись пристроєм «з розумом», достатньо дотримуватися інструкції з 3 кроків.

  1. Додати 3-5 капель аромаолії в резервуар.
  2. Включити дифузор на годину.
  3. Спостерігати за самопочуттям тих, хто мешкає у родині.

Якщо все пройшло добре, з кожним разом збільшуйте сеанси аромотерапії. Коли запах призводить до головного болю та дискомфорту — краще відмовитися від нього. 

Чи можна спати зі включеним зволожувачем повітря? 

Так, якщо прилад має функцію автоматичного вимкнення, як в Ardesto USH-M-BTN-4L-W. Пристрій сам «засне», коли вологість досягне бажаного значення. Також можна придивитися до моделей з таймером — вони будуть вмикатися та вимикатися «по годинах». 

Важливо: якщо на ніч вікно залишається відкритим на провітрювання, втрачається сенс роботи гаджета. Детальніше — в наступному пункті.

Провітрювання під час роботи приладу

Прилад розрахований на певний метраж, знайти його можна в інструкції. Відкрите вікно збільшує цей показник у декілька разів, тому повітря буде постійно «виходити» з приміщення. Так що, якщо вас цікавило «чи треба відкривати вікно, коли працює зволожувач», відповідь на це — ні. Якщо хочеться провітрити кімнату, робіть це до ввімкнення пристрою.

Читайте: Чим відрізняється витяжка від повітроочисника? — 2 прилади, різне призначення

Коли вмикати зволожувач повітря?

Влітку та взимку його потрібно включати регулярно — хоча б раз в день. Через роботу кліматичної техніки вологість повітря може падати до 35-40%. Те ж саме відбувається через високу температуру. Тому в деяких регіонах можна використовувати зволожувач щодня навіть пізньою весною та ранньою осінню.

включення зволожувача повітря

Також робота зволожувача допомагає при боротьбі з сухим кашлем. Людині простіше дихати вологим повітрям — так знімається частина симптомів.

Оптимальні показники вологості

Якщо усереднювати отриманні дані, вдома потрібно дотримуватися показників в межах 50-60%. Детальніше — в таблиці:

Ситуація
Вологість, %
Комфортне перебування 40-60
Довговічність дерев’яних меблів
Зберігання друкованих видань
Коректна робота побутової техніки 45-65
Домашнє садівництво 55-70

Використання в дитячих кімнатах

Найбільш важко сухість в приміщенні дається дітям. Їх слизові оболонки ще не звикли до перепадів вологості, і тому вони швидко пересихають. А це веде до дискомфорту при диханні, сухості в очах та навіть до «забитого носу». 

зволожувач повітря в дитячій кімнаті

Для тих, хто цікавився, а чи потрібен зволожувач повітря в дитячій кімнаті — так, бо він створить комфортний мікроклімат. Ставити його треба там, де малюк точно не дістане. При цьому, вибирайте тільки автоматичні моделі, як, наприклад, Cooper & Hunter СH-2 522. Коли рівень води опуститься нижче необхідного значення або вологість повітря перевищить 60-70%, пристрій відключиться.

Чесний розбір: Що краще: електричний конвектор або масляний обігрівач — 7 фактів 

Як мити зволожувач повітря? 

Мембрану чистять щіткою, що йде в комплекті з девайсом. Якщо її немає, підійде довга та вузька щіточка, куплена в магазині господарчих товарів. Для чистки резервуару бажано використовувати тканинні ганчірки без ворсу: щітки можуть подряпати бак, а тканина з ворсом — додатково забруднити чашу. 

Щоб видалити накип з чаші, можна скористатися спеціальними засобами (головне, вибирати ті, якими можна користуватися у зволожувачах) або народними засобами, такими як сода, оцет та лимонний сік. 

Фільтри рекомендується змінювати 1 раз у 2-3 місяці. Рідше або частіше — залежить від якості води та частоти користуванням пристроєм. 

Основні помилки експлуатації 

Одна з ключових помилок — робота виключно в холодну погоду. Висока температура повітря на вулиці та кліматична техніка знижують вологість повітря в приміщенні. Тому варто регулярно користуватися приладом протягом усього року.

Помилка
Чому це погано Спосіб вирішення
Включати пристрій, коли в баку критично мало води Хоч більшість гаджетів володіють автоматичним «блоком» при відсутності води, деякі зволожувачі все ж включаються. І це веде до їх ламання Долити води
Заливати занадто багато води Девайс не працюватиме Злити надлишки
Бурління Тут можуть бути виною відразу 2 проблеми:
  1. відсутність води;
  2. ​злам генератора ультразвуку (в УЗ-моделях)
У випадку з відсутністю рідини все вирішується її доливанням. Якщо зламався автовимикач або генератор — доведеться нести в сервіс
Вода є, але пара не йде Забився фільтр Промити або замінити
Неприємний аромат
  1. Застояна рідина в баці.
  2. Злам мембрани
  1. Позбутися від води та очистити резервуар.
  2. Замінити мембрану
Бурий пар Зламався фільтр або низька якість води Замінити фільтр та воду

Зволожувач — доволі простий у використанні девайс. Якщо дотримуватися правил користування, викладених вище, він буде роками радувати своїх користувачів, зволожуючи повітря.

Вірний вибір: Як вибрати конвектор у 2020 році: 5 хаків, щоб хукати в теплі

Коментарі
Залиште коментар
Категорії