Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати конвектор у 2023 році: 5 хаків, щоб хукати в теплі

Дата публікації: 20.11.2020 08:44
Дата оновлення: 20.02.2023 12:15

Опалення електрикою бюджетніше газового. Головне – правильно вибрати девайс, який щедро прогріватиме повітря, не пересушуючи його.

 выбор конвектора

Найвигідніше брати тепловий конвектор обігріву приміщення. Як вибрати хорошу модель для дому – дізнайтесь у статті.

Що таке конвектор та його призначення

Опалювальний конвектор – кліматична техніка. Його завдання полягає у обігріві. Принцип роботи простий: пристрій потрапляє холодне повітря знизу, він його підігріває і випускає нагору.

Далі це повітря остигає, опускається і знову потрапляє у пристрій. Так конвектор утворює замкнутий цикл, прогріваючи поступово приміщення. Прилад дає розсіяне тепло, а не «дутиме жаром» в одну точку, як це роблять вентилятори з функцією обігріву.

Моделі з ІЧ-випромінюванням вміють прогрівати не тільки повітря, а та предмети інтер'єру. Це буде корисною фішкою для тих, хто любить сидіти «на тепленькому».

НА тему:Поради, як вибрати обігрівач: топ-5 популярних типів і рейтинг кращих моделей

Переваги конвектора перед іншими обігрівальними приладами

  1. Не потрібно отримувати дозволи на встановлення у держустановах — а це економія часу та нервів.
  2. Простота монтажу. Досить акуратно повісити панель наСТІНУ, використовуючи кріплення з комплекту, і буде тепло. Або купити пристрій «на ніжках», як Ballu BEC/HME-1500.
  3. Тиша у роботі. У конструкції апарату немає деталей, що рухаються, тому він безшумний.
  4. Швидко нагрівається. Менше ніж за хвилину в кімнаті стає тепліше.
  5. Високе ККД – до 90%.
  6. Простий в обслуговуванні – достатньо включити, виставити потрібну потужність і все. Девайс підтримуватиме задану температуру періодично відключаючись, щоб не перегріти кімнату.
  7. Компактний розмір – помітно менше звичної батареї опалення.
  8. Можна знайти моделі на 1000 W, такі, як Cooper&Hunter CH-1000MS підійдуть для квартир зі старою проводкою.
  9. Бюджетна ціна – дешевше за котли і радіатори.
  10. Не спалює повітря, тому підійде для непровітрюваних кімнат. Температура нагрівання вбирається у 60°С.
  11. Не видає неприємних запахів. Єдиний виняток – перше увімкнення після того, як девайс довго не використовувався. І те, цей запах з'являється тому, що пристрій звільняється від пилу, який потрапив усередину за час простою.
  12. Не б'є в одну точку як «дуйка» і при цьому не розпорошується як масляний обігрівач.
  13. Ряд конвекторів можна налаштувати в одну" мережу" і керувати ними віддалено.

Корисна стаття: Як вибрати тепловентилятор: гід з кліматичної техніки

Відмінність у характеристиках потужностях і т.д.

Чим потужніший пристрій – тим швидше прогрівання приміщення. Розрахунок потужності дуже простий: 1 кВт (1000 Вт) обслуговує 10 м² 100 Вт на 1 м². Чим ширша поверхня, що опалюється, тим потужнішим повинен бути конвектор. Якщо потрібно обігріти кімнату в 15 кв.м, для неї потрібно вибирати конвектор на 1500 Вт, як CH-1500MOW. Принцип розрахунку простий:

100 Вт x площа приміщення (в м²)

Отже, великим залам в 25-30 метрів, потрібен потужний конвектор на 3 кВт, або 2 пристрої потужністю в 1500 Вт. Це стосується кімнат зі стандартними стелями в 2,5-2,8 метра.

 как работает конвектор

При розрахунках враховуються такі параметри:

  • висота стель,
  • наявність підвалу або холодного горища,
  • кутова кімната,
  • сонячна сторона,
  • кількість вікон і дверей.

Чим більше таких факторів, тим потужнішим має бути пристрій. Для кімнати на останньому поверсі площею 17 м² зі старими вікнами та стелями в 4 метри знадобиться конвектор потужністю хоча б 2,0 кВт за типом Zanussi ZCH/C-2000ER. Модель слабша «не витягне» швидкий прогрів.

Принцип підрахунку той самий:

(100 Вт x площа приміщення (в м²)) х1,5

Коефіцієнт «1,5» — це кореляція на висоту стель. Так як вона в 1,5 рази більша за стандартну, то і конвектору потрібно буде обігріти більше кубометрів повітря. Якщо потрібно буде опалити кімнату з «царськими» стелями 5 метрів, цей коефіцієнт становитиме 2 і т.д.

Погода у будинку: Як вибрати обігрівач для квартири?

Відмінність у внутрішніх елементах

Крім відмінності в потужностях, конвектори відрізняються за «начинкою». Причому це дуже важливий чинник — голчасті моделі категорично заборонено використовувати на кухні та у ванній, тоді як монолітні моделі можна використовувати будь-де. Це все, звичайно, впливає на кінцеву ціну приладу. Основні варіанти нагрівальних елементів – у таблиці нижче.

Нагрівальний елемент
Особливості
Голчастий Зроблений з діелектродів у формі пластини. ДО неї прикріплюються хромонікелеві нитки, що покриваються утеплювачем. Їх краще не ставити у вологі приміщення, тому що нагрівальні елементи відкриті
Трубчастий (ТЕН) Кварцова трубка заповнюється теплопровідним електроізолятором. Усередині неї натягнута ніхромова нитка, що передає заряд. На зовнішній поверхні нагрівального елемента проходить сітчастий дифузор: він потрібен для кращого теплообміну
Монолітний Ніхромова нитка з діелектричним наповнювачем знаходиться всередині литого алюмінієвого корпусу з металевими ребрами. При нагріванні та охолодженні всі частини розширюються та звужуються одночасно. Завдяки цьому девайс захищений від появи мікротріщин. Йому не страшна робота навіть у ванній: всі нагрівальні елементи надійно заховані
Комбінований Суміш трубчастого нагрівального елемента та ІЧ-випромінювання дозволяє швидко і економно прогріти кімнату

Також конвектори розрізняються по управлінню. Воно буває 2 типів:

  • механічне – за допомогою реле та вимикачів, як Cooper&Hunter CH-2000MS;
  • електронне – через кнопки на корпусі конвектора, як у ARDESTO CH-1500ECW

Обидва види однаково витримують перепади напруги. Правда електронні дозволяють точніше налаштувати девайс. Але при цьому, механічні дешевші. Отже, вибір залежить від особистих переваг і матеріального становища.

Читайте: гайд у 7 пунктах, що це таке – прецизійний кондиціонер і про принципи його роботи

Техніка безпеки

Конвектор в рази безпечніший за масляні радіатори і «дуйки» », але при цьому слід дотримуватися п'яти правил.

  1. Якщо потрібно перенести працюючу техніку, то дати охолонути. Для цього вистачить 10-15 секунд, інакше можна обпектися.
  2. Вибірково використовувати у приміщеннях з високою вологістю. Конвектори легко витримують роботу в таких кімнатах, проте потрапляння води всередину вкрай небажане. Для ванної кімнати підійдуть прилади з класом захисту IP21.
  3. Заборонено встановлювати прилад поруч із легкозаймистими предметами. Конвектор не перегріває повітря, але краще не нехтувати правилами пожежної безпеки.
  4. Не можна використовувати як вішалку або сушка для рушників. Гаряче повітря виходить через верх, і, якщо там буде тканина, вона може підгоріти.
  5. Перед установкою слід мінімізувати протяги – інакше все тепле повітря йтиме з кімнати.

Основні виробники

Щоб не схибити з вибором, краще довіритися перевіреним виробникам. Основними «гравцями» на кліматичному ринку України вважаються:

  1. ARDESTO — для тих, хто не хоче переплачувати за «гучне ім'я». Ця фірма робить хорошу техніку за бюджетний цінник.
  2. Gorenje – якість, перевірена роками. Словенський виробник радує своєю продукцією вже понад 60 років.
  3. Zanussi - італійський виробник побутової техніки, який завоював серця українських споживачів ще у 90-х.
  4. Cooper&Hunter - американська компанія виготовляє клімат техніку широкого профілю: від вентиляторів і спліт систем до зволожувачів повітря та конвекторів.

Щоб розібратися, який купити конвектор, слід враховувати параметри житла та стан проводки. Краще вибирати девайс із запасом потужності. При необхідності її можна відрегулювати, а ось слабким пристроєм велику кімнату в Мінус 10 не опалити.

Пізнавальна стаття: Віконний кондиціонер: що це, як працює, 6 плюсів і 3 мінуси пристрою

Коментарі
Залиште коментар
Категорії