Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися компасом: 3 підказки

Дата публікації: 22.04.2021 11:49
Дата оновлення: 22.04.2021 11:49

З компасом простіше орієнтуватися місцевістю. З ним можна зрозуміти своє місцезнаходження, не використовуючи карту. Компас в телефоні спрощує завдання, він завжди на руці: працює чітко, не займає додаткового місця у поклажі.

 как выглядит компас

У цьому матеріалі чітке роз'яснення переваг та недоліків різних вимірювальних приладів, а також пояснення, як користуватися компасом.

Як орієнтуватися по компасу

У компасі плаваюча стрілка намагнічена. Червоний кінчик постійно вказує північ. Поважно в який бік повертати компас, червона стрілка все одно буде спрямована на північ.

Вона відгукується магнітне полі Землі, електричні дроти, залізничні рейки та інші залізні конструкції. Слід переконатися, що в радіусі 50 метрів немає об'єктів, які можуть спотворити отриману інформацію, і потім виставляти маршрут.

Визначення сторін світла

Щоб знайти програму в мобілці, потрібно зайти в папку «Інструменти» або «Утиліти». Натиснути на іконку із зображенням компаса. Все готово.

Інструкція як правильно користуватися компасом:

  • Вийти з намету, відкрити компас і дочекатися, коли прилад прийде в стан статики, оскільки навіть незначні коливання можуть обернутися довгими годинами блукання лісом.
  • Чекати, поки синя стрілка замре, вказуючи на Північний полюс, потім продумати подальшу дорогу, орієнтуючись на сторони світла.

 Как определить стороны света

На компасі вони позначені стандартно: зверху – Північ, знизу – Південь, праворуч – Схід, ліворуч – Захід.

Корисна стаття: Як вибрати намет для відпочинку на природі?

Визначення поточного розташування

Для розуміти місце знаходження, необхідно мати не тільки компас, але й програму з картами в телефоні. ПРО те, як їх відшукати в смартфоні і навчитися користуватися – покроково нижче:

  • На телефоні відкрити програму з картами, це може бути Google Maps або вбудований додаток під назвою" Карти".
  • Для орієнтування по місцевості, в якій немає Інтернету, потрібно завантажити офлайн-карти даної місцевості в цьому ж додатку.
  • Безпосередньо в незвіданому місці потрібно натиснути кнопку визначення розташування в кутку екрана.
  • Далі можна йти, орієнтуючись на компас і розумітися на умовних позначеннях власноруч. Або в нижньому правому кутку натиснути «Маршрут» і вибрати варіант «Прогулянка».
  • Щоб розпочати навігацію, натиснути «Пуск». Зупинити або скасувати навігацію потрібно в нижньому лівому куті натиснути «Закрити».

На замітку: Як вибрати міський рюкзак: 6 лайфхаків з розряду «Як же я раніше не здогадався?»

Орієнтування без картки

Якщо телефон розрядився, до карти доступ закрито, доведеться викручуватися, використовуючи методи орієнтування без додаткових пристроїв:

1. Дивитись на сонці
Воно сходить на сході, а заходить на заході. Відзначаючи його становище у небі, можемо отримати приблизне уявлення про своє місцезнаходження. У північній півкулі найвища точка сонця будь-якого дня знаходиться прямо на півдні.

2. Слідкувати за зірками
У північній півкулі – Полярна зірка. Вона орієнтує північ. Щоб її відшукати, дивляться на Велику Ведмедицю – це яскрава зіркова освіта у формі вигнутої «ручки».
Слідувати по лінії між крайніми двома зірками (з правого боку) Великої Ведмедиці вгору по дорозі, побачите Полярну зірку. У південній півкулі потрібно орієнтуватися на Південний Хрест (набір зірок у формі хреста). Якщо провести уявну лінію від вершини хреста до основи та продовжити її в 4,5 рази, ця умовна паралель буде спрямована На південь. Таким чином, можна визначити інші сторони світу.

3. Використовувати водні об'єкти

Водні об'єкти, мовою навігації, відомі як «поручні». Вони можуть використовуватися як перила, які допомагають підніматися або спускатися сходами, щоб вести людину паралельно бажаному курсу руху. Якщо знати, де знаходиться озеро або річка по відношенню до інших об'єктів на місцевості, можна йти за їх краєм у той бік, куди потрібно йти, або використовувати як орієнтир при спробі дістатися до найближчого об'єкту. Невеликі струмки на схилах гір, можливо, навіть корисніші, особливо при походах в умовах поганої видимості і при спробі спуститися вниз по місцевості.

Вода тече вниз, щоб приєднатися до інших водних джерел. Таким чином, якщо трапиться знайти невеликий струмок на схилі гори, він приведе до іншої, нижчої річки чи озера. Не дарма навіть невеликі озерця та струмки в гористій місцевості мають назви. Найчастіше вони історично використовувалися як орієнтири на місцевості, які могли допомогти у навігації. Перш ніж вирушити в дорогу, потрібно вивчити назви та форму цих струмків, а також їхнє місце знаходження.

Як користуватися компасом у телефоні

На телефони з Android можна завантажити різні програми з компасами з Google App Store, адже заводського програми немає. Такі утиліти частіше показують числовий «ступінь». Вони користуються іншими способами обчислення напрямку, ніж ручні компаси. Через те, що всі мікрометали та магнітні компоненти вже знаходяться всередині телефону, пристрій не може покладатися на підвішений механічний магніт для отримання показань.

Смартфони оснащені трьома цифровими датчиками, які вимірюють різні типи інформації:

  • магнітометр – виявлення магнітного поля Землі;
  • прискорювач – для вимірювання швидкості та змін руху;
  • гіроскоп, який вимірює положення залежно від сили тяжіння.

Усі три датчики збирають різні дані, які допомагають телефону визначити, стоїте ви або лежите, і як телефон нахиляється, коли ви тримаєте його. Маленькі біти даних, зібрані з цих датчиків, вводяться в алгоритм, який математично обчислює остаточні показання компаса.

Щоб скористатися компасом на телефоні, потрібно заздалегідь завантажити будь-яку програму з Google Маркета. У ситуації, коли потрібно зорієнтуватися на місцевості, відкрити додаток, у ньому зображено віртуальний компас, але він виглядає так само, як класичний. Потрібно дивитися на стрілки та визначити бік світла, в якій знаходитесь. Отак усе просто.

Рада: у поході портативна зовнішня батарея не буде. Виручить декількома порціями живлення, коли гаджетам потрібна підзарядка.

На замітку: знайти втрачений телефон: 3 підказки, що на вагу золота

Як користуватися компасом в Айфоні

Всі Айфони обладнані програмою цифрового компасу. Перш ніж почати з ним працювати, необхідно відкалібрувати: зайти в" Налаштування", знайти і запустити іконку" Компас". Виконати дії, запропоновані в програмі подалі від лінії електропередач, мікрохвильової печі та ін. Коли телефон завібрує — калібрування завершено, на екрані з'явиться повідомлення.

Тепер можна приступати до роботи:

  • на екрані буде показаний «магнітний» Північ;
  • лінія білого кольору покаже поточний напрямок;
  • Знизу екрана будуть градуси та сторони світла;
  • варто поставити компас у потрібному напрямку та натиснути на екран. Тепер можна йти з упевненістю, що не зіберетеся зі шляху. Додаток буде подавати звукові сигнали, якщо власник телефону пішов у неправильному напрямку;
  • щоб видалити напрямок, потрібно тапнути по екрану.

Електронний пристрій можна використовувати з картами Apple або Google. Для цього в будь-яких картах потрібно кілька разів натиснути на опцію геолокації.

Корисна стаття: налаштувати смарт годинник: покрокова інструкція в 4 розділах

Як користуватися компасом на смарт-годинник

Розумний годинник вбудованим датчиком компаса – швидше за потрібний аксесуар, ніж серйозний прилад для туризму. Але у нього є переваги, про які варто подумати любителям велосипедних прогулянок околицями, грибниками, поціновувачами відпочинку в місцях, де немає Інтернету. Основні переваги:

  • не потрібно брати додатковий пристрій компасу;
  • у смарт-годинниках є багато додаткових функцій;
  • вони завжди на руці;
  • не потрібен інтернет для користування різними утилітами.

 Компас в смарт часах всегда с тобой

Розглянемо як користуватися компасом у розумному годиннику на прикладі Apple Watch. Необхідно наступне:

  • знайти в утилітах додаток зі значком компаса, який відповідно підписано, та натиснути на нього;
  • розташувати пристрій у паралельному напрямку до землі та вирівнявши його по центру;
  • покрутити коліщатко на годиннику вгору;
  • використовувати опцію «додати магнітний курс» для обчислення частини світла, в якій перебуваєте;
  • розгорнути годинник у вказану сторону, яка висвітилася на екрані.
  • підтвердити –" Готово";
  • після цього можна дивитися на цей компас і використовувати його так само, як і стандартний переносний пристрій.

Видаляється курс за допомогою повороту коліщатка вгору та опцією «Очистити магнітний курс».

Якщо збираєтеся використовувати смарт-годинник як компас, не забувайте про калібрування, за допомогою якого пристрій буде чіткіше обчислювати сторони світла та напрямки. І ще, якщо в ремінці присутні металеві елементи, дані можуть бути злегка спотворені.

Плюси і мінуси кожного виду пристрою мають, швидше, суб'єктивний характер. Доцільно мати весь комплект, щоб у будь-якій ситуації почуватися максимально впевнено.

Але не завжди є можливість взяти весь комплект, тому розглянемо порівняння компаса в смарт-годиннику, смартфоні та стандартному агрегаті.

Пристрій
Вартості Недоліки
Компас Абсолютна незалежність від зарядних пристроїв, батарей і т.д. Реагування на металеві конструкції та вироби, розташовані поблизу приладу
Йому все одно на погодні умови.
Можна використовувати в будь-який час і в будь-якій точці
Телефон Максимально точне визначення координат. Залежність джерела енергії.
Можливість отримати додаткові дані без необхідності використовувати інші засоби. Високий ризик збою програми в момент відсутності інтернету.
Незалежність від інтернету Залежність від погодних умов
Смарт-годинник Завжди знаходиться в полі зору. Залежність джерел енергії.
Зручно користуватися, якщо зайняті руки. Невеликий дисплей.
Не залежить від погодних умов, коректно працює в дощ Сомнівний рівень достовірності отриманих даних

Тепер, знаючи основне, зможете розібратися, який вид пристрою потрібен і як правильно користуватися компасом. Але краще взяти в дорогу кілька приладів, адже це вся техніка, іноді вона ламається. Також, не зайвим буде вміння орієнтуватися за зірками, сонцем та водою. Адже ніколи не знаєш, що чекає далі.

Можна збирати рюкзаки в дорогу: Топ-5 речей для активного літа

Коментарі
Залиште коментар
Категорії