Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися електрогрилем: 4 страви, які спробуєш – язик проковтнеш

Дата публікації: 22.04.2021 11:05
Дата оновлення: 22.04.2021 11:05

У електрогрилі контроль температур з точністю до градуса. Саме тому стейки виходять ідеальними навіть у тих, хто на ньому не готував.

 как готовить на электрогриле

Розберемося в деталях, як користуватися електрогрилем, який режим дозволить приготувати соковиті овочі, ніжну рибу та м'ясо з хрусткою скоринкою. Охопимо момент про правила догляду за грилем і про поширені помилки під час його використання.

Принцип роботи електрогрилю

Прилад працює від мережі. У нього одна або дві пластини, які рівномірно та швидко нагріваються. Страва доходить до кондиції під постійним розжарюванням.

Плоска частина пластини створює апетитну скоринку, запечатуючи сік у шматку м'яса, а ребриста – залишає смужки, додаючи привабливості. М'ясо одночасно просмажується з двох сторін з мінімальним додаванням олії, тому готується швидко і зберігає максимум корисних властивостей продукту.

Про те, як готувати на електрогрилі різні продукти, зробивши їх смак більш насиченим і цікавим, читайте нижче.

До слова: Що краще – духовка чи аерогриль: порівняння 2 видів техніки

Основні правила експлуатації

Домашній електрогриль, як і інша техніка, комплектується інструкцією, в якій описані правила використання та заходи безпеки. При цьому, багато продуктів можна готувати, додаючи трішки жиру чи олії. У випадку, якщо посібника під рукою не виявилося, залишаємо його тут:

  • Потрібно встановити та підключити гриль до електромережі.
  • Продукти почистити, пошкребти за необхідності (мити не можна), посолити та приправити спеціями.
  • Оберіть потрібний режим на панелі керування. Це не є складним, оскільки на кнопках намальовані продукти, за готування яких відповідає та чи інша кнопка. Температура виставляється автоматично. Для приготування стейків температура приготування регулюється додатково залежно від бажаного ступеня просмаження.

Три «НЕ» за правилами безпечного використання гриля.

  1. НЕ вмикати пристрій поблизу легкозаймистих предметів для уникнення пожежонебезпечних ситуацій.
  2. НЕ використовувати елктрогриль у приміщеннях, що погано провітрюються, без відведення відпрацьованого повітря. Нагрівальний прилад у будь-якому випадку спалює кисень, і навіть у разі приготування сухим методом може горіти жир на м'ясі та рибі.
  3. НЕ тримати у приміщеннях з підвищеною вологістю. Інакше може шарахнути струмом.

На тему: Електронні гаджети для кухні: ТОП-5

Як готувати на електрогрилі

У функціоналі приладу передбачено кілька програм для різних продуктів. Можна готувати паніні, гамбургери, птицю, м'ясо, рибу та сосиски. Навіть замороженими. Такі викладають на пластини, вмикають клавішу зі сніжинкою (це функція попереднього розморожування), а потім пристрій засмажить продукт, автоматично враховуючи товщину шматка.

Стейк

Рекомендуємо
НЕ рекомендуємо
Після вилучення з вакуумного пакування дати м'ясу «відпочити» до 24 годин у холодильнику, потім промокнути з нього вологу Не варто м'ясо мити перед приготуванням, його поверхня повинна бути сухою, інакше процес готування буде нагадувати тушкування, може порушуватися структура та смакові властивості. Також існує теорія про те, що в процесі миття, а потім під час контакту з іншими продуктами бактерії передаватимуться інші поверхні.
Перед приготуванням м'ясо солять, посипають перцем та іншими приправами: Не використовуйте стейк з морозилки та холодильника. Попередньо зігрійте його до кімнатної температури, щоб вийшла зайва волога, а соки розподілилися. Тоді м'ясо готуватиметься рівномірно.
барбарис дасть аромат і кислинку яловичині та баранині;
насіння гірчиці надає гостро-солодкий смак курці та яловичині;
орегано і базилік дадуть унікальний аромат усім видам м'яса, включаючи свинину;
пряна суміш індійського карі підкреслить смак курки, індички, баранини та інших видів м'яса;
паприка, білий, чорний, запашний перець підходять практично до всіх видів м'яса
На двосторонньому грилі достатньо розмістити м'ясо на поверхні та закрити кришку. Не викладайте м'ясо на решітку, поки гриль не прогріється мінімум до 200 градусів, інакше ви ризикуєте тушкувати, а не смажити продукт
 
Якщо гриль односторонній, доведеться перевертати стейки в міру появи рум'яної скоринки.
 
Час обсмажування залежить від виду м'яса, товщини та бажаного результату

Як приготувати стейк на електрогрилі:

  • Мармуровий стейк з витриманої в маринаді яловичини готується при температурі 220-290° C: medium rare 3-4 хв.; medium – 5-6 хв.; medium well – 8-9хв.; well done та too well done до 10 хвилин, але м'ясо може вийти пересушеним.
  • Для яловичини різного типу: вирізка, ті-бон, ромштекс достатньо готувати 10-12 хвилин при температурі 200-220° C; м'ясо вола 14-16 хв.; телятину 10-14 хв. при 180°C.
  • Для свинини: відбивна з корейки 10-12 хв.; вирізка вагою 350-400 г смажиться 24-35 хв при 70-72° C; ковбаски сирі 10-20 хв. (залежно від розміру) при температурі 180°C.

Смажені стейки загортають у фольгу на 8-11 хвилин, щоб вони дійшли і соки рівномірно розподілилися всередині продукту.

Читайте: Як приготувати стейк у духовці? 3 бездоганні рецепти

Риба

Не менш смачною на якісному електрогрилі виходить риба різних сортів. Вона зберігає аромат і смак, хрумка скоринка довершує межу мрій.

рыба, приготовленная на электрогриле

Як приготувати рибу в електрогрилі:

Рекомендуємо
НЕ рекомендуємо
Попередньо очищену рибу приправити за смаком перцем, сіллю. Злегка змастити олією Промивати рибу перед приготуванням, бактерії з її поверхні не змиються, зате зміниться смак, якщо змити природний жир
Викладати рибу необхідно на розігріті поверхні. Якщо готувати філе на шкірці, на початку процесу не рекомендується опускати повною вагою верхню кришку, вона видавить соки і може розчавити занадто ніжні шматки.
   
Більшість сортів риби готують при 200°C Слід зафіксувати кришку в такому положенні, коли вона ледве торкається риби
Час приготування залежить від товщини і розміру шматків -
Використовувати соус для уникнення сухості. Якщо загорнути рибу перед приготуванням у фольгу, можна додати всередину вершкове масло -

Котлети для бургера

Якщо робити бургери, бутерброди, лаваші з начинкою, тости, стане в пригоді електрогриль для сендвічів. Те, як смажити котлету для бургера на електрогрилі, залежить не тільки від типу пристрою, а й від виду фаршу.

котлеты для бургеров в электрогриле

Етапи приготування котлет

  • Краще брати шийно-лопаткову частину в яловичині чи свинині, у ній 15-20% жиру, отже котлети вийдуть соковитішими.
  • Обов'язково додати у фарш сіль та перець. Інші інгредієнти – за смаком: мелені лавровий лист, гвоздика, коріандр, орегано та інші.
  • Сформувати котлети та викладати їх на прогріті до 200 градусів пластини. Смажити 5-8 хвилин.
  • Потім перекласти на тарілку, щоб котлети "відпочили" 5-7 хвилин – за цей час розподіляються соки.

На замітку: Вибираємо витяжку для кухні з повітроводом або без – 2 варіанти для різних ситуацій

Овочі

Солодкий перець і томати, картопля і цибуля – це далеко не повний перелік овочів, які так приваблюють ароматом після приготування на грилі.

овощи на электрогриле

Як посмажити овочі на електрогрилі швидко і смачно:

  1. Попередньо промиті та очищені овочі нарізати слайсами, скибочками, кружальцями.
  2. Посолити за смаком. Якщо почав виступати сік, промокнути серветкою, збризкати рівномірно невеликою кількістю оливкової або соняшникової олії.
  3. За бажанням овочі можна замаринувати в соусі на основі бальзамічного оцту, соєвого соусу, зеленої олії і т.д.
  4. Викласти на поверхню гриля та запікати при середній та низькій температурі на режимі «Овочі».

Час приготування та найкращі приправи для найпопулярніших овочів:

Овочі
Товщина: слайсів, скибочок і кружечків Рекомендовані приправи Орієнтовний час приготування в хвилинах
Цвітна капуста Невеликі суцвіття (діаметром 3-5 см.) Коріандр, шавлія, базилік, зелена цибуля, часник 20-25
Болгарський перець Широкі скибочки (3-5 см), попередньо очистити від насіння Орегано, розмарин, базилік 25-30
Картопля (батат) 2-3 см Мелені перці: запашний, чорний, червоний, білий. Гвоздика, кориця, кмин, мускатний горіх, орегано, часник 25-30
Баклажан 2-2,5 см Базилик, мелений перець різних видів, орегано, паприка 10-15
Цибуля Кружечками 2,5-3 см або скибочками до 4 см Орегано, насіння гірчиці, чебрець 25-30
Цукіні 2-2,5 см. Орегано, часник, мелений перець 08-10
Томати Цілі плоди невеликого розміру Базилік, орегано, кінза, перець мелений 08-12
Печериці Невеликі розрізати навпіл, великі на 3-4 частини Орегано, паприка, мелений перець, базилік 20-30

Як мити електрогриль

Правила очищення електрогрилю залежать від конструкції. Якщо у гриля знімні панелі, їх можна промити під проточною водою або в посудомийній машині на низьких температурах. Якщо решітка не знімається, як наприклад у деяких вафельниць, під час очищення важливо не допускати потрапляння вологи на панель керування та електричні контакти.

как правильно мыть электрогриль

Загальні рекомендації про те, як мити електрогриль:

  • Від'єднати агрегат від мережі.
  • Протерти корпус від забруднень м'якою кухонною губкою, змоченою у теплій воді. При сильному забрудненні використовувати рідкий засіб для миття посуду, який не містить абразивних частинок.
  • Якщо у гриля знімні жироприймачі, їх необхідно витягти і злити рідину, що накопичилася. Промити у теплій воді з густою мильною піною та просушити. Якщо є посудомийна машина, завдання полегшується, можна мити в ній.
  • Знімні решітки виймаються, очищаються за допомогою засобів для миття посуду без абразивних елементів, промиваються, просушуються та встановлюються назад.
  • Якщо панелі приладу незнімні, потрібно протерти простір під решіткою серветками або паперовими рушниками від залишків жиру. Потім довершити справу кухонною губкою, змоченою у мильному розчині. Після цього – промити поверхні водою і насухо протерти рушником.

Корисна стаття: Чи варто купувати посудомийну машину: 6 плюсів приладу

ТОП 4 помилок під час використання електрогрилю

1. Неправильний вибір температури або режиму
Продукти прилипають, підгоряють зовні, а всередині залишаються сирими.

2. Некоректне використання термометрів для визначення внутрішньої температури продуктів
Щуп у м'ясо бажано встромляти збоку, приблизно до середини шматка, для більшої достовірності.

3. Неправильний вибір інструментів для перевертання та знімання їжі з гриля
Щипцями можна роздавити ніжну рибу або котлету, але вони ідеальні для стейків.

4. Порушення умов експлуатації та рекомендацій щодо обслуговування
Несвоєчасне чищення від залишків продуктів може призвести до пошкодження антипригарного покриття, надалі їжа буде пригоряти.

Обрати оптимальну модель досить просто. Необхідно лише визначитись із бюджетом. Ці пристрої прості в експлуатації, їх пластини оснащені антипригарним захисним шаром, який дозволяє зробити страву не тільки смачною, але й максимально корисною.

Пізнавальна стаття: Види сковорідок за матеріалами та призначенням – 6 різновидів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії