Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як заточити ніж м'ясорубки самому: 4 перевірених способи

Дата публікації: 16.07.2021 11:43
Дата оновлення: 15.04.2024 11:50

Перед вами 4 способи, як правильно заточити ніж м'ясорубки своїми руками. Користуйтеся і не дякуйте.

Правила покупок: Вибір чавунного посуду: 10 нюансів, які бажано знати

Як часто заточувати ножі м'ясорубки

Все залежить від обсягу робіт. Якщо юзати електром'ясорубку раз в 3-5 днів, перемелюючи до 3 кг м'яса, леза будуть тримати гостроту десь пів року. Чим частіше доводиться працювати з приладом, тим швидше зношуються ножі з металу.

Важливо: якщо спочатку ножі «тримали марку» 15 тижнів, через рік доведеться їх повторно заточувати вже через 10.

Можна зрозуміти, що «прийшла пора» за трьома ознаками. Вони в таблиці:

Причина
Як зрозуміти
М'ясо складніше йде вглиб горловини Додаткові зусилля — яскрава ознака зношеності лез
Характерний поскрипуючий звук Прокручуючи прилад в холосту, буде чутно, як скрипить електрична м'ясорубка
Візуальний огляд Якщо гострі частини стали округлими, їх варто заточити

Читайте: Як швидко очистити м'ясорубку від м'яса, жиру та іржі: 10 лайфхаків

Методи заточування

При наявності абразивів та дотримання техніки безпеки, заточити ніж м'ясорубки зможе навіть той, хто і ножиці не гострив. Найкраще для цього підходять:

  • наждачка або точильний камінь,
  • шліфувальний камінь чи точильний верстат.

Особливості кожного з цих шляхів описані нижче.

Наждачний папір

Безпечний спосіб зробити прилад гострішим. Щоб все пройшло «по вищому розряду» потрібно приготувати три складові:

  • 3-5 листів наждачки різної щільності

Краще всього показники від 100 до 200 грит.

  • Плоска та рівна поверхня

Щоб закріпити лист.

  • Місткість з водою

Досить миски, щоб змочувати деталі для кращого ковзання.

заточка ножів м'ясорубки наждачним папером

Сама заточка проходить наступним чином:

1. Взяти лист з найбільшою зернистістю
Візуально це буде зрозуміло по «великим зерняткам», а в цифрах краще почати з тих, що ближче до нуля. Якщо вдома є листи P120, P170, P190, почати слід з першого.

2. Деталь притискається різальною частиною
Тильній додаткова заточка не потрібна.

3. Водити обточуємий бік декілька хвилин колами по листу
При правильній роботі поверхня стане гладкою.

Далі процедура повторюється з дрібнозернистими листами, поки не дійдете до оптимальної гостроти леза. Такий же метод підходить для блендера.

Цікава стаття: Що з 2 пристосувань краще: м'ясорубка або кухонний комбайн?

Точильний камінь

Купити камінчик можна в господарському магазині. Він настільки універсальний, що використовується для заточування пил та ножів. Принцип роботи той же:

  • Лезо притискають до каменя

Без здавлювання, щоб не зламати.

  • Робити рухи по колу

Трудитися доведеться швидко, щоб ніж рівномірніше заточувався. Продовжувати в тому ж дусі 3-5 хвилин.

Шліфувальний камінь

Алгоритм схожий на той, що був вище.

  • Підготувати деталь та місткість з чистою водою.
  • Змочити камінчик.
  • Почати процес, просуваючи гостру частину по каменю.

 заточка ножів м'ясорубки шліфувальним каменем

Також шліфкамень відмінно підійде для кавомолок.

Пізнавальна стаття: Як вибрати кавомолку — зернова чи ротаційна: 4 приводи для роздумів

Точильний верстат

Інструмент заточування рухається сам, заточуючи ножі, що затупились. Саме в цьому криється небезпека: коло настільки жваво крутиться, що в разі неправильного використання можна залишитися без пальців. Обов'язково потрібно працювати в рукавичках.

Краще віддавати таку роботу фахівцям. Але якщо хочеться зробити все самому, слід шукати моделі з педальним ножним приводом. На таких можна регулювати швидкість обертання самостійно.

Процес точіння такий:

  1. Взяти леза за тупий край, протилежний стороні заточки.
  2. Почати підводити його до верстата: робити це вкрай повільно, щоб рука не потрапила під елемент, що крутиться.
  3. Акуратно проводити гострою частиною (трохи під кутом), щоб заточити метал.

: правильна заточка ножів м'ясорубки

Як правильно заточити ніж від м'ясорубки

Різальна частина завжди працює в парі зі статичними ґратами, тому точити їх доведеться спільно. Адже якщо щось одне буде гострим, а друге тупим, діла не буде. Ножі крутяться одночасно зі шнеком та завдяки тертю перемелюють продукт. Далі фарш рухається до «решітки» і проходить через її отвори.

Частіше всього розмір фракції м'яса для котлет залежить саме від решітки — чим вона менша, тим більш дрібнодисперсним буде продукт.

Заточка деталей проходить наступним чином:

1. Акуратно вилучити необхідні складники, помити їх і дати висохнути
Якщо на лезі або решітці є залишки продуктів, заточка розмаже їх.

2. Змастити комплектувальники рослинною олією
Це потрібно для кращого контакту та захисту від подряпин.

3. Між заточками змочувати водою інструмент та лезо
Тоді не буде борозенок та перепадів, бо деталі не перегріваються.

4. Заточити деталі й почекати, поки масло вбереться
Все готово і ви стали майстром заточки.

При роботі потрібно звертати увагу на температуру деталей, що заточуються. Якщо ніж став надто «гарячим», потрібно якомога скоріше зупинитися. Інакше леза втратять свою різальну силу, і тоді не допоможуть ніякі «рятувальні засоби». Гарячу деталь в холодильник не кладуть, через різкий перепад температур вона може тріснути.

Не потрібно притискати лезо до точильного інструменту — результат може бути непередбачуваним. В одних випадках воно ламається, в інших — буде кришитися чи гнутися.

Також варто простежити, щоб після заточки ножі торкалися решітки. Якщо залишаються прорізи, м'ясо буде намотуватися на шнек. Тоді для отримання результату доведеться потрудитися значно довше, ніж це було б з добре заточеними деталями.

Головне, робити все вивірено та з тактом. Тоді заточити ніж м'ясорубки в домашніх умовах зуміє кожен, бо сил для цього не треба. Досить лиш терпіння.

Все, що треба: Вимірювальні прилади будинку — які потрібні: 5 актуальних девайсів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії