Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати кавомолку – зернова чи ротаційна: 4 приводи для роздумів

Дата публікації: 05.01.2021 13:38
Дата оновлення: 22.11.2023 12:04

Виходить, смачно — коли знаєш «свій» помел зерен. При дрібному, напій міцнуватий, тому гірчить. Якщо подрібнити зерна по-крупному, у кави буде мізерний букет смаку та аромату. Пиття вийде рідким.

 вкусный кофе

У цій ситуації назріває питання, яку краще купити кавомолку — жорнову або ротаційну? Відмінність між ними полягає в особливостях роботи, тому розберемося у нюансах.

Зернові (жорнові) кавомолки

У жорнових моделях, таких як кавомолка Krups GVX242, зерна кави перебиваються в пилюку. Відстань між жорнами можна регулювати, що дає змогу встановити рівномірність та інтенсивність помелу. Ці показники важливі в процесі приготування «еспресо», «капучино», оскільки дозволяють досягти ідеального смаку напою.

 Жерновой тип кофемолки

У електричних зернових моделей потужність у межах 250-300 Ватт. Цього достатньо, щоб протягом хвилини перемолоти насіння кави в піщинки. Жорнові виготовлені зі сплаву металу, що підвищує їх термін служби. Максимальну зносостійкість мають моделі з титановим покриттям. Отже, якщо замислюєтесь, як вибрати кавомолку для кав`ярні, цей показник ставте на вигляд. У бюджетних моделях сталеве покриття стирається швидше.

Читайте: 6 найкращих виробників кавомашин

Призначення

Жорнова електрокавомолка (як приклад Hobbs 23120-56) подрібнює кавові зерна, горіхи, крупи. Особливий механізм дозволяє відрегулювати розмір мелених частинок. Маса на виході однорідна. Всі частки ідентичні за розміром, чого не можна сказати про ротаційні варіанти.

Зовні зернова кавомолка відрізняється від ротаційної більшими габаритами. У ній передбачено два контейнери — для обсмажених зерен (верхній) та готового продукту (нижній).

У жоренній кавомолці можна регулювати положення ножів. У доступних за ціною моделях найчастіше передбачено 6 позицій, у дорогих може досягати 15 режимів. Жорнова конструкція безпечна. Робочі елементи розташовані всередині контейнера і прикриті шаром зерен. Тому травмуватися неможливо.

Кавомолки з жорнами частіше застосовуються для помелу у великих об`ємах. Такі пристрої обов`язково стануть у пригоді власникам кав`ярень або великій родині кавоманів.

Переваги

Ціна жорнової кавомолки вища, ніж ротаційна, але при цьому користувач отримує ряд переваг:

  • можливість подрібнення невеликих порцій навіть за повного контейнера, що дозволяє молоти каву безпосередньо перед приготуванням;
  • однорідність подрібнених частинок, що забезпечує високу якість одержаного напою;
  • мінімум перегрівання порошку, що виключає пригорання та появу специфічного запаху;
  • встановлення ступеня помелу, що є особливо актуальним для приготування різнопланових кавових напоїв.

У дорогих моделях жорнових кавомолок подрібнена суміш висипається з бункера порційно, що зручно. Такі моделі оснащені індикатором, що відображає скільки чашок кави можна приготувати з наявного запасу.
Налаштування ступеня помелу дозволяє застосовувати сировину, перемелену для приготування напою в кавоварці або турці.

Пізнавальна стаття: Як вибрати кавомолку за 3 кроки: гід для любителів кави

Ротаційні кавомолки

Така електрокавомолка відрізняється компактністю. У приладі є контейнер для зерен. Помел здійснюється ножами, які підключені до валу електродвигуна. За рахунок обертання ножів зерна перетворюються на крупинки. Якість отриманого помелу підходить для приготування кави в турці.

Кофемолка ротационная

Подрібнені крупинки виходять неоднорідними, серед них є кавові порошинки та досить великі частки.

Призначення

Функція ротаційних кавомолок – помел. Ступінь подрібнення визначається тривалістю обертання ножової пластини. Якщо потрібна дрібна фракція, пристрій потрібно тримати в активному стані довше. При цьому необхідно пам`ятати, що внаслідок надмірного тертя, ножі та продукт надто нагрівається. Це може спровокувати появу паленого запаху.

Ротаційні прилади, наприклад, кавомолка електрична Sencor SCG1050WH потужністю та об`ємом контейнера. Оскільки при пуску двигуна весь вміст бункера буде подрібнено, необхідно насипати дозовану кількість зерен для одноразового заварювання напою. Наприклад, кавомолки місткістю 50 г вистачає, щоб змолоти каву на 6 чашок.

Прилади ротаційного типу можуть використовуватися для подрібнення спецій та приготування цукрової пудри. При цьому контейнер легко очищується. Однак при перемелюванні прянощів, запах може зберігатися надовго. Оскільки мити кавомолку у воді не можна, небажаний аромат може перейти на каву.

Корисна стаття: Кавоварка або турка: що з 2 пристроїв для варіння кави краще?

Переваги

  1. Зручність при помелі невеликої порції зерен.
  2. Компактний корпус та невелика вага, що дозволяє заощадити місце на кухні.
  3. Перевага за ціною.

Деякі моделі мають пристрій для змотування шнура. Ця функція може бути автоматичною або ручною. Якщо в приладі встановлено подвійні ножі, швидкість помелу зростає.

У додатку може виступати чаша з нахилом, що гарантує максимально рівномірне та якісне подрібнення. Двигун захищений від перегрівання. Під час роботи на високих обертах пристрій автоматично вимикається, що збільшує термін його експлуатації.

Більшість ротаційних кавомолок мають блокування увімкнення, якщо кришка закрита нещільно. Апарат не включається доти, доки кришка не увійде в пази. Ця особливість захищає руки від травм, а кави від розсипу.

Яку кавомолку краще вибрати для домашнього використання

На перший погляд здається, що при покупці кавомолки труднощів виникнути не повинно. Потрібно вибрати візуально відповідний прилад за доступною ціною. Але краще визначити для себе вимоги, яку вибрати кавомолку для дому, щоб не розчаруватися в покупці.

Ось 5 стартових критеріїв.

  1. Потужність, що визначає швидкість помелу.
  2. Режими, що дозволяють регулювати рівень подрібнення.
  3. Наявність системи безпеки, щоб уникнути травматизму.
  4. Відсутність запахів.
  5. Надійність матеріалів корпусу та лез. Від цього залежить довговічність приладу.

Качественный помол — залог вкусного и насыщенного кофе

В побуті популярні кавомолки ротаційного вигляду. Це пов`язано з їхньою ціновою доступністю. Удома в масштабному помелі кави потреби немає, тому місткості цілком достатньо. У професійних цілях користуються попитом жорнові електрокавомолки. Наприклад, у кав`ярнях потреба у свіжоприготовленій каві набагато вища, ніж у побуті.

Якщо на питання, як вибрати електричну кавомолку, все ще не можете однозначно відповісти, радимо звернути увагу на додаткові характеристики приладів. Їх короткий опис у таблиці:

Додаткові опції
Опис
Імпульсний режим Служить для помелу особливо твердих продуктів
Дозатор Допомагає відміряти необхідну кількість кави з точністю до міліграма
Автоблокування Вимкнення при знятій кришці

І, хоча дод. функції не обов`язкові, вони помітно полегшують процес експлуатації приладу та створюють додатковий комфорт для користувача.

В тему: ТОП-5 оглядів кавомолок: які краще подрібнюють зерна

Де ще можна використовувати кавомолки

Як і будь-який інший електроприлад, кавомолку краще застосовувати за прямим призначенням. Однак у побуті не виключені ситуації, коли потрібно подрібнити інші інгредієнти, а блендера чи чопера у господарстві немає.

Кавомолка жоренового типу може використовуватися для помелу спецій, насіння, солі, цукру, сухарів, круп, бобових, горіхів, висушених трав. У роторного приладу функціональність трохи нижча: спеції, насіння, сіль та шоколад. У технічній документації до приладу зазвичай зазначено, які продукти не можна подрібнювати у кавомолці. При недотриманні прописаних умов гарантія анулюється, а у разі виходу приладу з ладу сервісна підтримка не надається.

Ось перелік продуктів, які не можна подрібнювати у кавомолці.

  1. Твердий сир: підлягає подрібненню лише на ручних агрегатах.
  2. Ягоди у будь-яких варіантах.
  3. Зелень.
  4. Сирого м`яса та риби.
  5. Шкірку цитрусових.

По можливості краще не перемелювати в кавомолці будь-що, крім кавових зерен. У разі гострої потреби важливо дотримуватися порад виробника щодо наповнення місткості та режимів помелу. У роторних приладах слід користуватися імпульсним режимом або періодично відключати прилад для запобігання перевантаженню двигуна.

Підсумовуючи, як вибрати кавомолку для кави, між ротаційною та жорновою краще буде та, яка відповідатиме ситуації. Якщо прилад потрібен для помелу зерен на пару чашок кави на день для приготування турки, краще купувати роторну кавомолку.

Коли об`єми помелу вагоміші, а кавові напої робляться в гейзерному апараті або кавомашині, де потрібен рівномірний помел, потрібна зернова кавомолка.

На замітку: ТОП-10 найкращих гейзерних кавоварок для дому

Коментарі
Залиште коментар
Категорії