Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно вибрати кавоварку: 8 різновидів пристроїв

Дата публікації: 10.04.2018 17:41
Дата оновлення: 14.11.2023 13:53

Чашка кави на день – друг чи ворог? А якщо три, чотири, а то й п`ять? Про корисні та шкідливі властивості цього напою ходять легенди: дехто стверджує, що «кавові п`яниці» живуть довше, вони менш схильні до онкологічних захворювань. Протилежна сторона свідчить, що кава схожа на наркотик, залежність від нього погано відбивається на самопочутті. У будь-якому випадку вирішити цю вічну суперечку неможливо, тому краще розібратися, як успішно вибрати кавоварку, яка зварить божественну каву. Про різновиди кавомашин, їх переваги та недоліки — далі у статті.

Електрична турка

Цей гаджет прийшов до нас зі східної культури. Його родич, мідна джезва, покликаний готувати ароматну каву по-турецьки. Сучасна турка лише формою схожа на свого «побоатима»: це невеликий резервуар, у якому вариться кава, зі злегка звуженою шийкою, як у моделі Gorenje TCM800E, що дозволяє зберегти аромат напою довше. Також плюсом для такого гаджета є легкість в експлуатації та переміщенні. Навіть у подорож взяти електричну турку простіше, ніж класичний її варіант. Якщо, звісно, не їхати на природу, де немає жодної розетки.

Недоліки такого пристосування для варіння кави:

  • у ньому вода швидко закипає, тому повноцінно кава не розкриває свій потенціал, і, до того ж, може «побігти»;
  • деякі бюджетні моделі виготовляються із неякісного пластику, а це негативно впливає на смак продукту;
  • суттєвим недоліком такого агрегату є також те, що кавова гуща потрапляє в чашку разом із напоєм, тому допивати її до дна нереально – дрібні залишки зерен ризикують залишитися на зубах та язику.

Вибрати таку електричну кавоварку у формі турки можна з метою економії часу приготування кави. Але за його смак ручатись складно.

Электрическая турка Gorenje TCM800E

Читайте також: Топ-9 найкращих ріжкових кавоварок для дому

Французький прес

Цей пристрій для запарювання кави запатентовано в 1929 році. Його конструкція та експлуатація дуже прості, що пояснює широку популярність гаджета як у минулому столітті, так і сьогодні. Скляна колба, металева кришка та плунжер з фільтром у вигляді сіточки – непересічна конструкція такого френч-пресу, як Krauff набагато полегшує процес приготування «еліксиру бадьорості». Потрібно насипати в резервуар мелену каву, залити водою (не киплячою, приблизно 92-96° C) і залишити на 3-4 хв. Після цього прес сіткою опускається, притискаючи кавову гущу на дно колби. Як результат – ароматний, насичений напій без осаду та кислинки, що повністю розкрив смак та ступінь просмаужування зерен. Такий пристрій переважає над іншими завдяки низькій ціні та швидкості приготування кави. Мінуси: відсутність автоматики, тендітна скляна колба, що потребує дбайливого відношення. Як правильно вибрати френч-прес, щоб він прослужив надовго?

  1. Важлива ретельна перевірка колби, щоб вона була ідеально гладкою, без вад і подряпин.
  2. Фільтр-сітка повинен плавно «ходити» в колбі, без будь-яких гальмувань чи тертя об стінки.
  3. Також варто уважно перевірити сам фільтр, щоб він був у безпеці, без дірок.

Французький прес також використовують для заварювання ароматного чаю.

Френч-пресс Krauff 

Крапельна кавоварка

Крапельні кавоварки для дому та офісу бувають різні: все залежить як від бюджету, так і від поставлених завдань. Вибрати такий апарат не важко, якщо знати особливості його роботи:

  • від розміру та потужності кавоварки залежить те, наскільки міцна кава вийде в результаті. У не дуже потужної кавомашини кава буде міцнішою, оскільки час приготування її — довший.
  • форма колби: кожен виробник вибирає свій варіант колби, але найкраще, якщо вона буде догори звуженою. Тоді аромат кавовий аромат збережеться надовго.
  • матеріал колби повинен бути з органічного скла, адже воно не впливає на хімічний склад кави, на відміну від пластику.
  • обов`язковою умовою для кавоварки є фільтр. Вони бувають багаторазові та одноразові. При виборі цього гаджета важливо підібрати якісний фільтр, що підходить до певної машини.

Залежно від ціни кавоварки крапельного типу мають деякі приємні «плюшки», як: автоматичне вимкнення, порційну видачу кави, нагрівання кавника, регулювання міцності кави. Тільки деякі люксові моделі мелють зерна одразу, що значно спрощує процес приготування. Негативні сторони гаджета: необхідність чистити після використання, швидке остигання напою, низька швидкість приготування кави такою машиною. Ще в такій каві немає повітряної пінки, як після приготування в еспресо кавоварках.

Капельная кофеварка Philips HD7457/20

Капсульні кавоварки

Кавоварки капсульного типу стали популярними наприкінці 80-х років минулого століття. Вони зручні в експлуатації завдяки елементарній специфіці функціонування. Після поміщення капсули в кавоварку вона автоматично проколюється, далі через неї проходить вода під тиском 13-15 бар і за лічені секунди готується свіжа та ароматна кава. Найчастіше такі кавоварки невеликі за габаритами, спритні в роботі та довговічні. Із недоліків такого гаджета виділяють високу вартість капсул.

Корисно буде дізнатися: Кавоварка чи турка: що з 2 пристосувань для варіння кави краще?

Ріжкові кавоварки

Або еспресо, як називають ці машини у народі. Адже в жодній з перерахованих вище машин не зварити шикарний і насичений еспресо. Сучасні технології призвели до того, що завдяки цьому гаджету приготувати напій, що бадьорить, можна за 30 секунд. Все залежить від технічних характеристик машини: чим більший тиск, тим швидше готується напій.

Є речі, які варто врахувати під час покупки такої кавоварки:

  • наявність якісного ріжка з металу, в який засипають мелену каву. Якщо він пластиковий, кава вийде не така ароматна, а згодом пластик і зовсім зноситься;
  • об`єм резервуара для води варіюється від потужності машини: у маленьких він може бути 0,2-0,6 л, а у великих – до 1,5 л. Тому варто «на березі» вирішити завдання, що покладаються на кавоварку;
  • наявність капучинатора, як у Saeco Poemia Focus HD8323/39. Адже з ріжковою машиною можна зробити чудовий капучино або лате. Для цього потрібно добре спінити молоко до повітряної піни. Носик капучинатора не повинен бовтатися, варто ретельно перевіряти його стан перед покупкою;
  • не варто забувати про темпер – спеціальний девайс для утрамбування кави. Адже обов`язковою умовою для смачної кави є щільність забивання ріжка. Інакше кава не розкриє свій потенціал. При виборі цього пристрою варто враховувати розмір – він повинен бути меншим, ніж сито в ріжку, на 0,5-1 мм. Ще один момент: ручка у темпера має бути зручною, під розмір руки. Адже бариста пресують каву із зразковим зусиллям 13-15 кг, а з незручною ручкою зробити це не вийде.

Негативні сторони такого апарату:

  • високий клас машини – відповідна ціна, не кожен може собі дозволити;
  • тривалий підготовчий процес: мелення кави, забивання її в ріжок;
  • продуктивність: за один раз готується кілька чашок кави, на відміну від крапельних машин, де на фініші виходить великий об`єм.

Машина для приготовления кофе Saeco Poemia Focus HD8323/39

Гейзерна кавоварка

Не кавомашинами єдиними. У гейзерній кавоварці приготування кави відбувається під тиском пари. В одній частині перебуває вода, у в нішій — мелена кава. Далі апарат ставлять на вогонь/електроплитку. Це, звичайно, подовжує процес варіння кави, проте значним плюсом такого приготування є насичений смак напою. Практично неможливо порівняти, який з типів кавоварки кращий, гейзерна або електрична турка, адже частково спосіб їх експлуатації схожий. Обидві потрібно очищати після кожного використання (тільки гейзерну мити трохи довше), для них потрібно окремо молоти каву щоразу перед заварюванням. Також за ними потрібно уважно стежити, щоб в електричній турці кави не «побігла», а в гейзерній – не згорів сам гаджет, коли вода з нижньої колби випарується. Тому у виборі такого заварювального апарату слід покладатися на інтуїцію.

Читайте також: Чим відрізняється кавоварка від кавомашини: головні відмінності між 2 пристроями

Кавоварки комбінованого типу

Експлуатація такої автоматичної машини не вимагає особливих зусиль: варто тільки натиснути на чарівну кнопку і ароматна кава тягучим цівком наповнить чашу. Це той варіант, коли не потрібно морочитися. Головне — наявність води та кави у відведених для них резервуарах. Такі кавомашини можна назвати «розумними», адже в них поєднані різні функції, що спрощують життя: автоочищення, автоматичне увімкнення та таймер вимкнення, кавомолка, підігрівання чашок, кнопка «стоп», якщо потрібно перервати процес приготування, та багато інших. Тут усе залежить від бажаного бюджету. До речі, у цьому переважанні над іншими машинами криється й суттєва вада — висока ціна. Такі машини коштують сотні доларів, але вони повністю виправдовують такий прайс. Швидше за все, кавоварки комбінованого типу підійдуть для корпоративного використання, де каву п`ють десятками чашок на день. У домашніх умовах не завжди є потреба використати весь потенціал такого агрегату.

Рекомендації щодо вибору кавоварок

Якщо покупка кавоварки неминуча, потрібно відповісти на такі запитання:

  1. Де використовуватиметься кавоварка: вдома чи в офісі?
  2. Яка кількість людей користуватиметься машиною?
  3. Яка кава краща: у зернах або дрібного помелу?
  4. Який напій буде найпопулярнішим: еспресо, американо, капучино чи щось цікавіше?
  5. Який бюджет закладено?
  6. Куди поставити гаджет?

Якщо відповіді на такі нехитрі питання готові, одразу можна буде визначити потрібний вид кавомашини. Також порівняльна таблиця наочно покаже плюси та мінуси кожного типу даного гаджета:

Кавоварка
Кількість чашок за раз Тривалість приготування Вид кави
Електрична турка Дві-три 2-5 хвилин Мелена
Французький прес Дві-три 4-5 хвилин Мелена
Крапельна Одна 5-7 хвилин Мелена/У зернах
Капсульна Одна До хвилини Мелена
Ріжкова Одна-дві 30 секунд Мелена
Гейзерна Одна-дві 5-7 хвилин Мелена
Комбінована Одна До хвилини Мелена/У зернах

Та кількість кавомашин, яку вирготовляють у наші дні, дозволяє вибрати найоптимальніший варіант для кожної людини. Адже від індивідуальних переваг цього чарівного напою залежить, крапельну або ріжкову кавоварку купити; запарити каву френч-пресом чи зварити в електричній турці? Виходячи з опису вище, найбільш оптимальний варіант – це ріжкова кавоварка. Адже вона відносно легка у використанні (хоч і потрібно заморочитися із забиванням кави в ріжок), завдяки її функціональним особливостям можна приготувати різну каву, а ціновий діапазон таких гаджетів цілком адекватний. Але кожному своє. Важливіше за все – смачний результат на виході :)

Коментарі
Залиште коментар
Категорії