Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Піроліз, каталіз, гідроліз, традиційне чисщення: 4 способи досягнення ідеальної чистоти духовки

Дата публікації: 30.03.2018 17:27
Дата оновлення: 19.04.2023 14:58

Любителі соковитої індички або запеченої картопельки знають, як складно відчистити жир, що скупчився після готування, зі СТІНОКдухової шафи. Ще складніше навести чистоту, якщо техніка має систему гриль. Далеко не всі господині знають, як чистити гриль у духовці та як підтримувати лад усередині своєї кухонної «помічниці».

Способы очистки духовки: «до» и «после»

Із чого ж складається очищення духовки і що це таке? Процес включає видалення товстого шару" закристалізованого" жиру, який щільно покриває робочу площу обладнання. Щоб не витрачати годинник на відмивання стін, виробники придумали автоматичне очищення. Вона буває 3-х видів: каталітична, піролітична та гідролізна. У чому суть кожного процесу та яке очищення для духовки краще, допоможе розібратися стаття.

Читайте також: ТОП-10 виробників духових шаф

Каталітична очищення

Напевно, багатьом доводилося чути про наявність каталізу у духової шафи. Техніка з подібною функцією має злегка шорстку внутрішню емаль, покриту «пористим» напиленням (яскравий приклад – модель Electrolux EOB93434AK). У цих осередках міститься каталізатор — хімічна речовина, яка спалює жирові забруднення при температурі до 250°С. Варто зауважити, що дно та дверцята техніки каталізом не покриваються, тому забруднення з них доведеться очищати самостійно.

Каталитический способ очистки духовки

Що означає каталітична очищення духовки і як її активувати? Сам процес є розщеплення молекул жиру. Причому під час цієї дії можна спокійно готувати м'ясо або запікати рибу. Бризки жиру від їжі, що осідають на стінках, відразу ж перетворяться на сажу. Після закінчення готування її достатньо протерти ганчіркою.

Система очищення запускається одночасно з увімкненням техніки, що дозволяє економити електроенергію на додаткову роботу обладнання.

Крім того, у списку її переваг:

  • Тривалий термін експлуатації – панелей з каталізом вистачить мінімум на 5 років. У лінійці духових шаф є варіанти з двосторонніми панелями.
  • Доступна ціна – наявність у духовці функції каталізу абсолютно не впливає на вартість техніки.
  • Універсальність панелей — якщо через роки служби панель перестане виконувати свої завдання, її можна легко замінити на нову. Сервісні центри надають не тільки витратний матеріал, а й установку.

Подібну технологію можна застосовувати в електричних і газових духовках. Принцип роботи системи повністю ідентичним.

Цікава стаття на тему: Електрична або газова духова шафа: 5 критеріїв вибору

Наявність каталітичного очищення духовки говорить про те, що це обладнання не вимагає додаткових витрат або зусиль на утримання його у порядку.

Але в цій іділії є невеликі мінуси:

  • технологія не очищає з першого разу занадто сильні жирові забруднення;
  • якщо на поверхню потрапить цукор або молочні продукти, панель втратить свої властивості.

Розібравшись, що таке каталітичне очищення духовки і що означає сам процес, можна сміливо купувати техніку з цією функцією. Благо, асортимент моделей на ринку величезний.

Піролітичне очищення

Піроліз заслужено вважається найефективнішим і найпотужнішим способом очищення електричної духової шафи. Ця технологія повністю спалює залишки їжі або жирових скупчень, перетворюючи їх на дрібний попіл. Щоб розібратися, що таке піролітичне очищення (самоочищення) духовки, необхідно спочатку зрозуміти принцип дії системи.

Цікава стаття на тему: Як вибрати електродуховку

Пиролитический способ очистки духовки

Активація режиму відбувається на панелі керування. Тут вибирається потрібна функція та кнопка «Старт». Після цього дверцята блокуються, а всередині робочої поверхні виникає температура до 500°С. Вона «обволікає» стінки внутрішньої площі, перетворюючи краплі жиру на молекули. Важливо: під час процесу духовка має бути порожньою.

Оскільки технологія вимагає великих витрат електроенергії, багато виробників роблять рівневий піроліз. Тобто очистити обладнання можна і на 200-300° С або вибрати більш потужний режим. Всі залежить від ступеня забруднення.

Головні переваги такого виду очищення:

  • висока температура спалює навіть найсильніший жир з першого разу;
  • технологія розрахована на весь термін експлуатації духової шафи, а значить немає потреби купувати змінні аксесуари;
  • після закінчення процесу утворився попіл можна просто змахнути ганчіркою.

Є у піролізу і дуже істотні недоліки.

А саме:

  1. Під час очищення виділяється їдкий запах, тому краще відразу встановити на кухні потужну витяжку.
  2. Часте використання технології призведе до значних сум у платіжці за електроенергію.
  3. Піроліз призначений тільки для очищення внутрішніх стінок, а брудні грати, листи і гриль доведеться мити вручну.

Вибираючи піролітичне очищення духовки, важливо пам'ятати, що це обладнання належить до класу «Люкс». Висока ціна обумовлена матеріалом, з якого виготовлені внутрішні стінки побутової техніки. Крім того, дверцята та корпус обладнані додатковим термозахистом для запобігання опікам.

Читайте також: ТОП-14 кращих духових шаф. Поради, як вибрати духовку

Гідролізне очищення

Ця технологія не відноситься до автоматичних процесів, але істотно допомагає очистити плями жиру, що в'їлися. Що ж таке гідролізне очищення духовки пором і в чому її основні особливості?

Гидролизный способ очистки духовки

Сутність процесу досить проста: в ємність наливається 0,5 л води і ставиться в духовку при температурі 90°С. Рідина, нагріваючись, утворює гарячу пару, що розм'якшує жирові скупчення. В ідеалі вони повинні опадати в посудину. Але навіть якщо цього не станеться, що відшарувалася від стінок грязь можна легко видалити серветкою.

У деяких сучасних моделей духовок є вбудована система гідролізу, наприклад:

  • Aqua Clean. Тут для води передбачено спеціальну ємність. Заливши рідину та вибравши програму очищення в меню, варто просто дочекатися клацання про закінчення процесу. Система працює при температурі 50° С і займає близько 30 хвилин.
  • Cleaning. Техніка попередньо розігрівається до 90° С, далі гарячі стінки потрібно збризкати спеціальним спреєм. Відсталий жир легко змивається ганчіркою.

Використовувати подібну технологію очищення можна у духових шафах будь-яких видів. Крім того, видалення жиру гідролізом підходить і для мікрохвильових печей. Важливо: метод буде ефективний тільки на свіжих плямах, а щоб видалити застарілий жир, доведеться добряче попрацювати.

Головним Перевагою процесу є економія електроенергії та чистячих матеріалів.

У переліку переваг також:

  • Безпека – корпус і дверцята залишаються прохолодними на дотик, що повністю виключає опіки;
  • Час збирання – весь процес очищення займає від 15 до 30 хвилин.

Використовуючи гідролізну (парову) очищення духовки варто пам'ятати, що регулярне застосування агресивних хімічних засобів для поліпшення процесу може призвести до корозії на стінках цієї техніки. Більшість виробників покривають емаль спеціальним захистом від лугів, але перевіряти її стійкість вкотре не варто.

Очищення духовки традиційними способами

Що таке традиційне очищення духовки? Це видалення жиру та бруду з внутрішньої поверхні за допомогою звичайних миючих засобів. Дуже часто в цьому У процесі використовуються також народні методи, що довели свою ефективність на практиці.

Читайте також: Як користуватися духовкою? Більше 20 корисних порад

Отже, чим же краще помити і відчистити духовку, якщо у техніки не передбачена система автоматичного очищення? Насамперед слід запам'ятати: жодних абразивних засобів, порошків та соди. Підійдуть лише м'які, гелеподібні миючі або розпилювачі.

Далі процес включає 4 етапи:

  1. Необхідно вийняти грати, листи і напрямні.
  2. Покрити стінки духовки щільним шаром миючого засобу.
  3. Розігріти обладнання, щоб жир розм'якшився.
  4. Змити мийне з брудом, обполіскуючи ганчірку.

Після очищення хімічними засобами часто всередині техніки залишається запах миючого. Щоб його видалити, потрібно ретельно провітрити внутрішнє простір або протерти стінки техніки водою з лимонним соком. До речі, лимон допоможе також позбутися і старих плям: достатньо помазати часточком нагар і залишити на 10-15 хвилин. Після цього просто змити мочалкою.

Традиционные способы очистки духовки

Буває, що неприємні запахи виникають у процесі приготування страв. Наприклад, підгоріла риба чи на піддон пролилося масло. Чим можна мити духовку у такому разі? Досвідчені господині радять прокип'ятити в духовці воду з кірками цитрусових. Такий мікс не тільки освіжить повітря внутрішнього простору, але й допоможе відчистити жирові плями. По завершенні процесу дверцята потрібно залишити відчиненими.

Ще один дієвий спосіб із тими самими кірками апельсинів. Їх потрібно просто розкласти в духовку, залишивши наситити її приємними ароматами до наступного застосування. Бюджетний замінник апельсинів – розігрівати в духовці воду з лимонною кислотою. Такими ж властивостями вбирати неприємні запахи мають кавові зерна та чайні пакетики.

Серед народних засобів найпопулярнішим є метод із використанням нашатирного спирту. Невелику кількість рідини варто налити в склянку залишити на ніч у духовці. Вранці спирт потрібно змішати з водою та протерти стінки техніки. Усі забруднення відмиються «на ура».

Замість підсумку

Щоб страви, приготовлені в духовці, радували своїм смаком і неперевершеним ароматом, необхідно ретельно стежити за чистотою техніки. Якщо у обладнання передбачено автоматичне очищення, щасливому власнику такої духовки не доведеться особливо напружуватися, підтримуючи пристрій у порядку. В іншому випадку, для видалення жиру потрібно використовувати традиційне чищення.

Прочитавши статтю і розібравшись з кожним з методів, буде простіше вибрати духову шафу для кухні. Порівняти автоматичні способи очищення можна в таблиці:

Система очищення
Температура Область очищення Витрати
Гідроліз 50°С-90°С Вся внутрішня площа Вода + миючий засіб
Піроліз 500°С Вся внутрішня площа Багато електроенергії
Каталіз 250° С Тільки бічні і задня стінки Тільки покупка духовки

Коментарі
Залиште коментар
Категорії