Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Підбираючи навушники – увага на характеристики: 7 головних параметрів вибору

Дата публікації: 20.04.2018 15:20
Дата оновлення: 20.04.2018 15:20

Як же правильно вибрати навушники параметрами і на які важливі характеристики зробити акцент, щоб куплене пристрій відповідало всім бажанням? Адже цей аксесуар для прослуховування музики відрізняється конфігурацією, розміром, зовнішнім виглядом і призначенням.

Как выбрать наушники

У списку головних вимог до навушників: якість і гучність звуку, шумоізоляція, чутливість, потужність і конструкція, що підходить до будови вуха. Крім того, для покупців важлива вага пристрою і наявність додаткових функцій (наприклад, вбудований мікрофон). Найбільш важливі моменти завжди вказуються виробником на упаковці, залишилося навчитися їх читати. Ця стаття допоможе детально розібратися в основних 7 характеристиках навушників і підкаже, за якими параметрами і як вибрати даний аксесуар.

Читайте також: Музика в дорогу: як вибрати навушники для плеєра

Чутливість

Безпосередньо пов'язана з гучністю музики в аксесуарі. Параметр залежить від розміру використовуваного магнітного сердечника в конструкції навушників і варіюється між 20 і 130 Дб.

Що ж означає чутливість навушників в Дб? На упаковці вона визначається, як «Дб/мВт» або «Дб/В» і показує пропорцію між рівнем гучності і потужністю або напругою. Регулювання звуку на портативному пристрої і є спосіб поміняти його напруга. Це говорить про те, що одні й ті ж навушники будуть по іншому на різних громкостяхмр3 плеєра. Крім того, кількість децибел визначає енергоефективність навушників: чим вище чутливість, тим економніше витрата батареї девайса.

Вирішуючи, яка чутливість краще, потрібно віддати свій голос на користь пристрою, де її показник буде не нижче 100 Дб, при менших показниках звук виявиться дуже тихим, особливо якщо слухати музику на вулиці. При цьому важливо пам'ятати, що тривале прослуховування звуків голосніше 80 Дб може привести до втоми і проблем з органами слуху.

Парень и девушка в накладных наушниках

Як же вибрати навушники з чутливості? Сьогодні не існує жорстких стандартів, за якими б виробники вимірювали цей параметр. Деякі проводять заміри на частоті 1 кГц, інші зменшують показники до 500 Гц, треті – взагалі беруть усереднені результати. Головне, що варто запам'ятати пересічному покупцеві: чим вище рівень чутливості, тим голосніше аксесуар. Це за умови рівності всіх інших показників.

Опір

Як правильно вибрати навушники з опору (кількістю Ом)? З огляду на цей критерій, всі пристрої діляться на 2 види: низькоомні і високоомні, при цьому в великих і маленьких аксесуарах ця градація різна. У «малюків» низькоомними вважаються всі аксесуари до 32 Ом, з великим числом – високоомні. У великих екземплярів – до 100 Ом і більше 100 Ом, відповідно.

Наушники, смартфон и прибор, измеряющий сопротивление

Цифри цього парметри вказують на наступне:

  • чим нижче опір, тим вище гучність аксесуара, і навпаки;
  • чим вище показник опору, тим економніше витрачається заряд акумулятора;
  • чим нижче цей параметр, тим більшим акустичним потенціалом володіють навушники.

Звичайно, орієнтуватися тільки на ці дані не варто, адже вони безпосередньо пов'язані між собою з іншими параметрами пристрою.

Як же підібрати опір навушників (імпеданс) при покупці? Якщо аксесуар купується до смартфону іншому гаджету, необхідно вибирати варіанти з низьким цифрами (16-40 Ом). Для комп'ютера телевізораІДЕАЛЬНИМ рішенням стануть показники в межах 50-150 ОМ, Що гарантує 100% -ву чистоту музики й мови.

Щоб наочно продемонструвати вибір з урахуванням опору і чутливості, правильним буде зробити порівняльну таблицю 3-х видів навушників. Наприклад, «бюджетних» Philips SHE3595BK/00, SONY MDR-XB450 AP середнього цінового сегмента і дорогого аксесуара ONKYO W800BTB/00 Mic.

Модель
Чутливість, Дб Опір, Ом Діапазон частот, Гц
Philips SHE3595BK/00 102 16 10-23500
SONY MDR-XB450 AP 102 24 5-22000
ONKYO W800BTB/00 107 16 6-22000

Цікава стаття по темі: Новинки Philips для спортивних і активних

Частотний діапазон

На коробці навушників, як правило, вказана стандартна частота: 20 Гц-20 кГц. Від цих параметрів залежить, чи чутно користувачеві звук певної частоти через аксесуар. Так в чому ж цінність властивості і як вибрати навушники по частотному діапазону?

Схематично, пропорція між гучністю і частотою малюється графіком під назвою амплітудно-частотна характеристика (АЧХ). Ідеально пряма лінія на ньому означає такий же звук. Вказуючи цифри частотності, виробник по суті, описує довжину цієї прямої. Ось тільки конкретні вимоги до характеристики не вказані ні в одному стандарті.

Мониторные (полноразмерные) наушники SONY

Що ж потрібно запам'ятати покупцеві і якої частоти повинні бути навушники? Ось 3 головних правила:

  1. Не варто вибирати аксесуар тільки за параметрами частотності. Ці цифри допоможуть лише відфільтрувати найбільш невідповідні варіанти.
  2. При покупці необхідно врахувати, щоб вказаний діапазон все ж був в межах 20 Гц-20000 Гц.
  3. Щоб визначити характер звучання навушників, краще протестувати їх можливості вживу.

Особливо обережно варто купувати екземпляри, частотний діапазон яких сильно відрізняється від стандартного. Багато хто знає, що високі ноти, з частотою більше 25 кГц людина не почує (зате почують дельфіни), а значить, зазначена характеристика, швидше за все – просто маркетинговий хід.

Крива АЧХ

Це та сама амплітудно-частотна характеристика, про яку вже йшлося вище. Вона зображує тональний баланс звуків, розбиваючи їх на різні частоти.

АЧХ и девушка в наушниках

Щоб детальніше розібратися в питанні, необхідно подивитися малюнок зліва. На графіку вказані частоти і значення кожного діапазону. По вертикалі – рівень гучності. Його величина вимірюється в децибелах, збільшення звуку в два рази одно на графіку 6 Дб.

Ідеально чіткий звук, без шипіння і хрипоти, виникає при лінії, що максимально наближається до рівної межі. Виробники роблять такі виміри за рівнем SPL (тиску звуку), а подивитися результати вимірювань можна на офіційних сайтах бренду. Щоб орієнтуватися по графіку, варто відразу розглянути кілька прикладів.

2 графика амплитудно-частотной характеристики

Графік зліва. Тут показані криві АЧХ для великих навушників, як SONY MDR-ZX330BT.

Почитати про інших навушниках бренду можна в статті: Нові навушники SONY MDR-EX150, MDR-EX150AP і MDR-ZX660AP: яскравий дизайн, потужний звук

Лінії на малюнку означають:

  • Зелена – суб'єктивна АЧХ, від показників якої відштовхуються вимірювання.
  • Жовта – аксесуар, які вважають за краще любителі живої музики. У записах таких звуків, як правило, немає різкого коливання частот.
  • Синя – професійні навушники співаків і музикантів, упор в яких робиться на верхні частоти. У такому пристрої особливо чітко чути вокал.
  • Помаранчева – навушники, в яких приглушаются Сибілянти (голосні свистячі звуки).

На черзі картинка праворуч. На ній зображені коливання частот для вставних навушників або «вкладкаів» (таких, як Philips SHB5250BK/00). Що ж вона показує?

Зелена крива має те ж призначення, що і в попередньому графіку. А далі:

  • Помаранчева лінія – ілюструє апаратуру з великою віддачею на нижніх частотах. Це хороший варіант для смартфонів і інших девайсів.
  • Блакитна лінія – навпаки, показує навушники, де особливо виділяються верхні частоти. Така апаратура призначена для музикантів, оскільки голос тут чути виразніше, ніж музика.

Щоб орієнтуватися на такі показники, необхідно для початку визначитися з метою покупки навушників. Варто також врахувати, що від якості апаратури залежить і ціна.

Діаметр мембрани драйвера

Цей показник в навушниках безпосередньо впливає на якість звуку. Логічно, що чим більше динамік, тим голосніше і чіткіше звук, особливо «нижні баси».

Якщо вибирати невеликі «крапельки» або інші навушники аналогічної конструкції, то розміри мембрани тут будуть коливатися від 9 до 12 мм, що явно не гарантує відтворення якісних низів.

Парни в мониторных и внутриканальных наушниках

Найбільш «сильні» навушники в цьому плані – повнорозмірні. Діаметр їх динаміків часто становить більше 30 мм. Саме при такому розмірі мембрани можна досягти ідеальної глибини, чіткості і насиченості звуку. А все чому? Чим більше мембрана – тим легше її вдосконалювати. Виробники встановлюють всередині корпусу таких навушників різні «фішки», поліпшені магніти і т.д., що в підсумку допомагають розвивати «глибокий» звук.

Цікаво буде дізнатися: ТОП-10 кращих повнорозмірних закритих навушників

Потужність навушників

Від цього показника буде залежати гучність звуку, але вибір тут скоріше грунтується на техніці, до якої вони підключені. Звертаючи увагу на цей параметр, варто врахувати кілька моментів:

  • що визначає ця характеристика;
  • в чому вимірюється і якої потужності краще вибрати навушники.

Отже, у аксесуара дві потужності: максимальна вхідна потужність, яка говорить про те, що цей пристрій може бути підключено до техніки з такими ж показниками, і номінальна. Вона, навпаки, вказує на розмір сигналу, який необхідний навушників, щоб досягти піку своєї продуктивності.

Полноразмерные наушники и «капельки»

Потужність, на яку розраховані навушники, варіюється в діапазоні від 1 мВт до 5000 мВт. Якщо основна мета – покупка аксесуара для смартфона або планшета, то акцентувати особливу увагу на потужності не варто. Досить врахувати параметри чутливості, щоб музика грала голосно, не перевантажуючи при цьому батарею.

Коефіцієнт гармонійних спотворень

Це властивість розповідає про чистоту і чіткості звуку в навушниках. Вимірюється в процентах. У гарного пристрою коефіцієнт не перевищує 0,5%, апаратура з вищими показниками вже відноситься до розряду посередніх.

Акцентуючи увагу на цих параметрах, варто також врахувати діапазон частот, на яких проводилися виміри. Так, для низькочастотних звуків показник спотворень досягає 10%, для високих (від 100 Гц) – 1% і менше. Прочитавши на упаковці цю характеристику, можна тільки приблизно судити про якість звуку, але щоб точно переконатися в даному параметрі, навушники необхідно прослухати.

3 модели накладных наушников разной конструкции

Крім того, неякісний (глухий) звуку з пристрою може виникнути в процесі експлуатації або внаслідок поломки. Чому ж навушники спотворюють звук? У більшості випадків це відбувається через:

  • Поганих контактів дроти – ця проблема виникає в джеке навушників, який є найслабшою частиною конструкції. Особливо, якщо регулярно використовувати аксесуар в спортивних заняттях і поїздках, поклавши плеєр (або інший девайс) в кишеню. Таким чином на джек, і дроти всередині нього, доводиться великий рівень навантаження, від чого дріт перетирається. Рішення проблеми – заміна джека або покупка нових навушників.
  • Обрив проводу всередині пристрою – «загробний» голос з навушників може з'явитися також у разі розірваного дроти, що веде до динаміка. Помітити цей дефект складно, оскільки кабель у навушників тонкий. Навіть промацавши всю його довжину, можна не зрозуміти, в який місці розрив. При ремонті необхідно замінити весь кабель цілком.
  • Попадання води в навушник – гуляючи в аксесуарі під дощем або снігом, потрібно бути готовим до того, що волога потрапить всередину пристрою. Якщо навушники терміново не висушити, вода окислить «нутрощі». Просушувати навушники можна біля батареї (зверху класти не рекомендується) або, залишивши на пару годин в банку з рисом, який витягне вологу.
  • Поломки гнізда для підключення апаратури – ще однією причиною спотворень і поганого звуку в навушниках може бути невідповідний гніздо або зіпсовані в ньому контакти. Останнє виникає, якщо часто смикати джек туди/сюди з гнізда. У разі такої поломки звертатися за допомогою потрібно в сервісний центр.

Виправляти ці неполадки варто, якщо вони з'явилися у навушників, що вже були в експлуатації. Коли ж глухий звук, спотворення або ефект «труби» виникають у нового пристрою, купувати такий аксесуар точно не варто.

Читайте також: Як вибрати хороші навушники: поради меломанам

Які б характеристики не були написані на упаковці пристрою, орієнтуватися тільки по ним у виборі навушників буде неправильно. Будь-аксесуар необхідно протестувати на практиці. Краще, якщо відразу підключити його до телефону або медіаплєєру, з якими навушники будуть використовуватися. Тільки так можна купити ідеальний варіант, що буде відповідати всім запитам. Зате, зазначені виробником параметри допоможуть відразу відфільтрувати екземпляри, які потрібно відразу ж викреслити зі списку.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії