Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати соковижималку: 10 ключових показників

Дата публікації: 20.04.2018 15:40
Дата оновлення: 20.04.2018 15:40

Соковижималка – це не тільки про стаканчик фрешу вранці. Без неї також не обійтися, коли мова йде про дотримання дієти при певних захворюваннях або оздоровлення та підвищенні імунітету дітей. З її допомогою можна приготувати чудові фруктові пюре, всілякі овочеві коктейлі або чисті соки. А як часто власники заміських ділянок стикаються з надлишком врожаю фруктів! Саме соковижималка допоможе врятувати зібрані фрукти і перетворити їх в цілющий і смачний напій, здатний зберігатися всю зиму.

Не варто думати, що соковижималка стане в нагоді тільки в літній час. Цитрусові і овочеві соки взимку підтримають здоров'я за рахунок концентрації в напої вітаміну С і різних мікроелементів. З її допомогою можна піклуватися про здоров'я цілий рік. Але як вибрати відповідну?

Цікаво дізнатися: Чим корисна соковижималка: 5 цікавих фактів про неї і про соках

Типи соковижималки

Для цитрусових

Найпростіше вибрати соковижималку для соку з цитрусів. Цей простий прилад може бути електричним і ручним. Любителі апельсинового соку із задоволенням купують такі моделі – зробити фреш можна без особливих фізичних витрат і досить швидко. Плід розрізається на дві половинки і насаджується на конус соковижималки (приклад такої моделі – PHILIPS HR2738/00). Конус підбирається в залежності від величини плоду. За допомогою обертання цього конуса сік видавлюється в ємність. Така модель відрізняється невисокою потужністю, економним електроспоживання балансується і бюджетною ціною.

Соковыжималки для цитрусовых

Відцентрові

Ці соковижималки (наприклад, Panasonic MJ-SJ01KTQ) годяться для будь-яких плодів, деякі моделі навіть можуть робити сік з ягід з кісточками. Вони відрізняються від цитрусових принципом дії – плоди подрібнюються на тертці і надходять в сепаратор (конічний або циліндричний), в якому і відбувається відділення соку від м'якоті. При виборі моделі відцентрової соковижималки краще знати, яка між ними різниця:

  • Конический варіант сепаратора має функцію автоматичного видалення макухи, який надходить у вбудовану ємність. Активується цей процес натисканням кнопки. З одного боку, це зручно при переробці великої кількості плодів. Однак кількість соку тут виходить менше, ніж при ручному видаленні, тому що макуха залишається більш вологим і насиченим залишками рідини.
  • Циліндричний сепаратор більш продуктивно вичавлює сік, макуха виходить сухим, а кількість соку – максимальним. Мінусом можна вважати часту очищення ємності від макухи – буквально через кожні дві-три порції соку.

Центробежные соковыжималки

Шнекові

НА відміну від відцентрових, в цих моделях (до речі, хороший ВИБІР -Panasonic MJ-L500RTQ) вижим соку відбувається не за рахунок відцентрової сили, а шляхом тиску плодів шнеком соковижималки і просочування рідини через сітчасте сито, яке затримує макуха. Робота шнековой конструкції не веде до розігріву рідини, що дозволяє зберігати корисні властивості напою. Цей метод отримання соку вважається більш щадним і ефективним, і цінується шанувальниками здорового живлення за високий відсоток збережених вітамінів в отриманих напоях.

ДО того ж, з його допомогою можна вичавити сік не тільки від плодів, а й з попередньо замочених насіння, трав і навіть хвойних голок.

Шнековые соковыжималки

Шнекові соковижималки
Відцентрові соковижималці
Плюси Мінуси Плюси Мінуси
Однорідний напій без піни і поділу на фракції Низька швидкість Доступні ціни Поділ соку на фракції, наявність піни
Великий вихід соку Висока вартість Універсальність Нагрівання соку, руйнування вітамінів
Збереження вітамінів і корисних речовин Легкість у догляді Гучна робота
Тиха робота Висока швидкість роботи

Ці зведені дані підкажуть , як вибрати хорошу модель соковижималки.

Багато користувачів віддають перевагу шнековому варіанту соковижималок. Серед явних плюсів – максимальний віджим соку, збереження всіх мікроелементів за рахунок холодного віджиму, сік не розшаровується і може зберігатися до 2 діб.

У відцентрових моделях рідина розігрівається за рахунок обертання сепаратора, що сприяє втраті частини корисних елементів фруктів. Крім цього, потрібна ретельна підготовка плодів, видалення насіння, живців, шкірки. Однак для власників садових ділянок і любителів заготовлювати вітамінні соки на зиму відцентрова соковижималка – абсолютно необхідна річ. Тільки вона в змозі впоратися з великими об'ємами врожаю.

Корисна інформація: ТОП-15 кращих соковижималок

Потужність

Важливим показником соковижималки є її потужність. Від цього параметра залежить не тільки період безперервної роботи, а й головний показник – чистота одержуваного соку. Чим могутніше мотор приладу, тим швидше обертається сепаратор. Варто не забувати, що при високій швидкості центрифуги готовий продукт містить більше м'якоті. А любителі чистого соку повинні вичавлювати плоди на невеликій швидкості, але макухи при такому режимі буде залишатися більше. У шнекових моделях потужність значно нижче.

Середня потужність соковижималок становить:

  1. Центробежная – від 500 до 2000 Вт;
  2. Шнековая – від 200 до 500 Вт;
  3. Для цитрусових – до 100 Вт.

Кількість швидкостей

Вибирати соковижималку зі швидкісного параметру розумно, для овочів і фруктів передбачені різні режими роботи. Відцентрові соковижималки вважаються швидкими – близько 30 000 об/хв. Це найоптимальніші пристрої для переробки багатого врожаю або підготовки напою для численної компанії. Незважаючи на те, що виробники закладають в деяких моделях до 9 швидкостей, звичайно не потрібно більше 2-3. На високій швидкості виходить сік з великою кількістю піни і м'якоттю. Знижені швидкості більше призначені для м'яких ягід і більше підходять для віджиму прозорого соку.

Шнекові прилади працюють набагато повільніше (близько 100 обертів/хв), але виробляють більше соку, піни практично не буває. Переробляти урожай з такими соковижималками довго, зате для щоденного приготування соку – оптимальний варіант. До того ж, вони економно витрачають електрику і працюють тихіше.

Матеріал корпусу

Більшість моделей соковижималок вироблено в пластиковому корпусі. У цьому є свої плюси – він добре миється, легкий, може бути виконаний в різних колірних рішеннях. Однак до мінусів можна віднести його крихкість і можливість розколювання при падінні або іншому механічному впливі.

Металевий корпус роблять з нержавіючої сталі або анодованого алюмінію. Соковижималки з нержавійки (як Gorenje CJ90E для цитрусових) мають дорогий, стильний вигляд і коштують відповідно. Дешевші алюмінієві корпусу з анодованим верхнім шаром виглядають охайно і презентабельно за рахунок властивостей покриття, на якому не видно краплі або відбитки рук.

Различный материал корпуса соковыжималок

Ціна на металеві моделі істотно вище, однак дбайливе ставлення до пластикової соковижималці дозволить експлуатувати її тривалий час і позбавить від переплати за металевий матеріал корпусу.

Об'єм резервуара для соку

У деяких модифікаціях передбачені ємності для соку і для відходів. Вибираючи соковижималку, необхідно оцінювати об'єм резервуара для соку – він може становити від 0,2 до 2 літрів. Щоб підібрати оптимальний контейнер, потрібно визначитися з кількістю готового продукту. Якщо велика кількість не потрібно, можна зупинитися на мінімальному резервуарі в 1 стакан.

А для переробки врожаю доцільніше використовувати великі ємності для більш продуктивного віджиму соку. Цьому допомагає також кран для стікання рідини, який забезпечений функцією «капля-стоп». Ця технологія запобігає розлиття соку на поверхню.

Вбудовані ємності для соку виконуються, як правило, з пластика, добре миються, легко і надійно фіксуються.

Об'єм резервуара для м'якоті

За цим параметром соковижималки поділяються на моделі з ємністю для м'якоті і без неї. Звичайно, наявність окремого контейнера більш переважно: не потрібно зупиняти роботу і розбирати пристрій для очищення від макухи. Чим більшого об'єму цей контейнер, тим рідше потрібно робити паузу на звільнення приладу від відпрацьованих відходів. Віджимати сік на зиму або готувати його для великих компаній краще в соковижималці з вбудованим резервуаром для відходів. Такі контейнери можуть бути досить об'ємними – до 3000 мл.

Однак, якщо соковижималкою користуватися нечасто або готувати сік на одну людину, можна зупинитися на більш бюджетної моделі без вбудованого контейнера.

Корисно прочитати: Як і чим в 2 етапи очистити соковижималку від засохлого макухи і нальоту?

Ширина отвору

Середня величина завантажувального отвору знаходиться в діапазоні від 3,5 до 9 см. Так як даний показник не відноситься до впливає на ціну, то для правильного вибору краще відразу дивитися на соковижималки з отвором великого розміру. Особливо, коли часто доводиться робити соки з великих плодів.

Якщо улюбленим напоєм в сім'ї є яблучний сік, то слід доглянути модель з розміром вікна завантаження, рівним яблуку. Тоді не потрібно буде попередньо його розрізати на маленькі шматочки. Такі ж рекомендації можна дати любителям овочевих соків – бурякових, морквяних.

Широкое отверстие загрузки позволяет отжимать целые плоды

Цікаво: 7 кращих шнекових (пресових) соковижималок – рейтинг від MOYO.UA

Паливний запуск мотора

Поліпшивши електротехнічну частину приладу, виробники соковижималок забезпечили її також цілим рядом корисних опцій. Всі ці нововведення спрямовані на безпеку користувача і збільшення терміну служби самого приладу. З найбільш вагомих опцій варто відзначити наявність захисного пристрою, що запобігає випадкове увімкнення соковижималки в некомплектному або розібраному вигляді. Також перегрітий від роботи двигун не запуститься до тих пір, поки не охолоне.

Також на експлуатаційну довговічність впливають функція імпульсного режиму – робота пристрою з паузами, а також система охолодження двигуна і цінна для універсальних моделей функція плавного пуску двигуна. Цей режим запускає мотор з поступовим наростанням потужності, що створює прийнятні умови для експлуатації пристрою. Крім того, він запобігає розбризкування соку.

Система керування

Управляти соковижималкою досить просто. У більшій частині моделі є кнопка запуску двигуна, кілька положень швидкості, в шнекових соковижималках, як правило, передбачений ще режим реверсу. Його рекомендують використовувати, якщо накопичився всередині макуха заблокував роботу шнека. В інструкціях до кожної моделі є рекомендації по значенню і застосування всіх режимів.

Більш професійні і дорогі пристрої забезпечені електронним керуванням. У них є можливість програмувати процес віджиму соків, сенсорне керування, РК-дисплей.

Виробник

Статистика говорить: вибираючи будь-яку кухонну техніку, покупець орієнтується не тільки на її параметри і функціонал, але і на бренд сподобалася. Продукція визнаних лідерів побутових пристроїв не дарма так затребувана: купуючи модель відомої марки, можна бути впевненим у безпеці матеріалів, міцності конструктивних вузлів і експлуатаційної надійності.

Кращими виробниками соковижималок можна вважати:

  • Нідерландську компанію Philips, яка оснащує свої соковижималки (відмінна модель – Philips HR1858/55) кращої електронною начинкою, потужним двигуном і технологією регулювання консистенції соку;

Соковыжималки Philips

  • Японську марку Panasonic, яка доповнила стандартні функції соковижималок системами відсікання піни і «краплі-стоп», забезпечила моделі об'ємними резервуарами для соку і відходів, жолобом на цілий плід і вишуканим дизайном (таким, як в Panasonic MJ-DJ31STQ);

Соковыжималки Panasonic

Компанію Redmond, що випускає доступні і затребувані моделі з автоматичним переміщенням макухи і прямим надходженням соку (бюджетний варіант – Redmond RJ-M920S);

Соковыжималки Redmond

Виробника Moulinex, який давно зарекомендував свою продукцію як якісну і стильну. Його соковижималки (прекрасний вибір – Moulinex JU585G3E) використовуються і для щоденного приготування соків, і для великих об'ємів переробки фруктів;

Соковыжималки Moulinex

Німецьку марку Bosch, чиї соковижималки славляться безпечною роботою, режимами для м'яких і твердих плодів, функцією DripStop від розбризкування соку (популярна соковижималка – Bosch MES4000);

Соковыжималки Bosch

Також варто звернути увагу на моделі виробників Braun, Gorenje, Kenwood.

Яка модель краще?

Найбільше утруднення користувачів викликає вибір з двох типів соковижималки. Шнековая? Або відцентрова?

Центробежная дешевше, компактніше і більш швидкісна. Шнековая займає багато місця на кухонній поверхні, працює повільніше, зате режим енергоспоживання нижче.

В принципі, обидві соковижималки відмінно справляються з приготуванням соку. Тому специфіку їх роботи варто враховувати в нестандартних ситуаціях – при великих об'ємах віджиму або необхідності робити сік з незвичайного сировини.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії