Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити бойлер без наслідків: 6 рекомендацій для майстра-початківця

Дата публікації: 24.12.2021 11:57
Дата оновлення: 24.12.2021 11:57

Побутові електронагрівачі постійно контактують з водою. За високих температур циркулівна рідина змінює свій хімічний склад. Саме тому більшість бойлерів схильні до появи накипу, що негативно впливає на будь-який нагрівальний елемент, сухий ТЕН не виключення.

Наявність хімічних відкладень часто призводить до зниження продуктивності та інших казусів в роботі обладнання. Саме тому власникам квартир з автономним опаленням варто не тільки знати, як чистити бойлер, але й робити це систематично. Не менш ефективним буде використання фільтрів. Краще своєчасно усувати забруднення, ніж змінювати складники кожного року. 

Чи потрібно чистити бойлер щороку?

Встановлений у бойлері анод має специфічні властивості — відкладення нальоту на його поверхні призводить до зниження продуктивності всієї системи. Засмічення вважають найчастішою причиною пошкодження компонентів нагрівального обладнання. Систематична профілактика не завадить, її потрібно проводити систематично, незалежно від жорсткості води. Хоча не всі хімічні рідини для цього підходять. Якщо хочете підібрати правильний засіб та визначити, як часто потрібно чистити бойлер, зверніть увагу на наступне:

  • наявність гарантії та рекомендації від виробника;
  • складність демонтажу та повторного підключення (у деяких моделях доводиться знімати та від'єднувати майже все, інакше не дістатися до ТЕНу);
  • річне навантаження на бойлер.

У жодному разі не можна використовувати неперевірені агресивні розчинники, що можуть серйозно пошкодити кільця ущільнювачів та прокладки. Люди, які задумуються над тим, як промити бойлер від іржі, часто припускаються серйозних помилок. Недбалість та недалекоглядність призводить до збільшення в рази вартості відновлення. Початківцю майстру варто розібратися в завданні детально для того, щоб не зіткнутися з «аварійною розгерметизацією».

На замітку: Як запалити стару газову колонку: 3 ділові поради

Чи потрібно чистити бойлер із сухим ТЕНом

Як і у випадку зі стандартним ТЕНом, механічні пошкодження, що виникли при демонтажі, збільшують експлуатаційні витрати. Це створює дилему, адже засмічення не менш згубно впливає на цей тип обладнання. Моделі із сухим ТЕНом прості в обслуговуванні, але це не означає, що змійовик не потребує очищення.

Якщо нагрівальний елемент у бойлері потерпає від кальцинування, це відразу позначається на ефективності обладнання: інертність при подачі тепла підвищується, що призводить до перевитрати енергоресурсів. Більш того, небажаний осад на стінках бойлера знижує якість води, що «транспортується» загальним трубопроводом.

 ремонт бойлера з сухим ТЕНом

Якщо накип постійно накопичується, він діє як ізоляційний шар. Акумуляція відкладень перешкоджає теплопровідності між нагрівальним елементом та водою. В результаті падає ККД нагрівача. Саме тому ідея почистити бойлер із сухим ТЕНом ніколи не буде зайвою. Якщо ігнорувати проблему, вода вже не нагрівається до потрібної температури за короткий проміжок часу — циркуляційна трубка поступово втрачає свою пропускну здатність. 

Методи очищення

Для видалення накипу найчастіше використовують хімічні речовини, що розчиняють відкладений осад за декілька годин. Наука досягла успіху в цьому плані — перед тим, як промити бойлер усередині, не знадобиться демонтаж обладнання. Хоча майстру варто розуміти, що під час відшарування нальоту активні рідини можуть зруйнувати матеріал, з якого виготовлено важливі деталі бойлера: клеми, кільця, заглушки. 

Дотримання запобіжних заходів, вказаних на препараті або в посібнику до електричного котла, є обов'язковим. У кожному випадку розчин, який наприкінці процедури потрібно злити, залишають на деякий час у резервуарі (в середньому, 6-12 годин).

Найбільш радикальний метод — механічне видалення осаду. Подібне втручання явно не гарантує 100% цілісності змійовика наприкінці процедури. Прихильникам механічного очищення без розбирання нагрівального блоку не обійтися. Це означає, що існує ризик пошкодити фланець та інші монтажні елементи. Казуси часто трапляються при повторному встановленні дефектного нагрівача всередину резервуару. Саме тому ремонт краще проводити тільки за наявності досвіду поводження з таким типом обладнання.

Читайте також: ТОП-5 найкращих виробників газових колонок

Як почистити бак бойлера: вибираємо найкращий спосіб

Більшість побутових нагрівачів специфічні. Вихід з ладу системи відбувається не стільки через неякісні комплектуючі, скільки через неправильну експлуатацію. Скупчення будь-яких засмічень в баку нагрівача призводить до утворення відкладень які важко видаляються. Як результат — зниження ККД котла та перевитрата електрики. Але навіть при цьому, перш ніж почистити бойлер у домашніх умовах, варто двічі подумати. 

Механічне втручання дозволить швидко позбавитися від нальоту, але майстер-початківець може пошкодити антикорозійний шар, загубити кільця ущільнювачів або замкнути на коротку. Те саме буде коли стінки бойлера обробляються хімічним засобом сумнівного походження. Розберемо кожен випадок окремо.

Як видалити накип в бойлері

Деякі «народні умільці» вважають за краще не морочитися та прочистити обігрівач так само як і кухонне обладнання. Вони використовують оцет, соду чи лимонну кислоту. Якщо врахувати, що змійовик бойлера в рази більший за ТЕН електрочайника, буде непросто отримати навіть мінімальний ефект. Саме тому, краще не експериментувати з підручними засобами та придбати готовий розчинник у магазині. Такий крок буде більш результативним. 

 чистимо бак бойлера самостійно

Процедура відшарування та виведення накипу не буде складною якщо використовувати готовий продукт. Рекомендації більшості виробників такі: вийміть та покладіть змійовик у місткість з очисником, підігрійте рідину. Залиште це на якийсь час, зайнявшись стінками резервуару. Після ретельного очищення внутрішніх стінок нагрівача та видалення шлаку поверніть всі елементи на їх місце. При цьому потрібно дотримуватися правил безпеки: не підключати корпус до електромережі допоки бак зовні або на клемах мокрий.

Перед тим, як почистити бак бойлера, не завжди доводиться шукати інструмент для демонтажу: викрутку, ключ та інше. В магазинах є альтернативна хімія, використання якої не передбачає розбирання та зняття ТЕНу. Речовини діють як профілактичні та можуть бути використані щороку. Незалежно від обраного методу, наприкінці процедури рекомендовано добре промити систему проточною водою. 

Вибір побутового інструменту: Як вибрати акумуляторний шуруповерт: 6 порад та рейтинг із 5 крутих моделей

Як очистити бойлер від іржі 

Бойлер — специфічний електроприлад. Безвідмовна робота обладнання гарантована лише при регулярному обслуговуванні та ремонті. На жаль, про це дуже часто забувають господарі будинку. Як результат — бажання розібратися в тому, як видалити накип у бойлері, закінчується великими витратами. Замінити доведеться наступне:

Тип
Причина ламання
Електроніка Виходить з ладу при підвищених навантаженнях, що виникають внаслідок скупчення накипу
Кільця ущільнювачів, клеми, інші розхідники Механічне пошкодження при розбиранні, в тому числі через іржу.
Металеві деталі Пошкоджуються після чищення з порушенням антикорозійного шару

Період простою нагрівача — найкращий час для того, щоб провести очищення та антикорозійну обробку. Тільки при правильному та розумному догляді непередбачені ламання не страшні. Професійний огляд змійовика перед наступним опалювальним сезоном передбачає очищення, обслуговування та перевірку кожного елемента. Робіть це регулярно та зможете запобігти серйозним проблемам з опаленням чи нагріванням води.

Попадання активної хімічної речовини на корпус бойлера або його клеми при плановому очищенні може призвести до посилення корозії. Як результат — передчасне руйнування. Якщо після профілактики з'являються ознаки іржі, рекомендується додатково затерти поверхню. Наждаковий папір, що використовується, повинен бути м'яким.

усуваємо злам обігрівача

За наявності більш серйозної іржі доведеться залучити механічний інструмент. Спосіб настільки ж агресивний, як і хімічне видалення накипу, хоча оперативніший. Додаткове шліфування має виконуватися з особливою обережністю.

Як промити водонагрівач від неприємного запаху

За 365 днів через бойлер, в середньому, прокачується близько 100 000 літрів води, що містить безліч дрібних частинок та металів. Все це осідає навколо нагрівального елемента у вигляді накипу, створюючи середовище для ідеального розмноження бактерицидної флори. Такі мікроорганізми поширюються по трубах, стаючи джерелом неприємного запаху води. Під час ванних процедур подібні шкідники потрапляють на шкіру. Саме тому багато ентузіастів цікавляться тим, чи потрібно чистити бойлер при легкому забрудненні. Часто вони зупиняються на лимонній кислоті, гідрохлориду натрію або будь-якому магазинному продукті.

Для уникнення постійних забруднень, оптимальна температура нагрітої води в системі повинна бути від 55 до 60°C. Перевищення рекомендованих норм призводять до розмноження мікробів. Якщо мешканці дотримуються правил, думати про те, як промити бойлер від запаху, доведеться не дуже часто. Але краще це робити в превентивних цілях хоча б раз на рік, додаючи в систему активні біоречовини.

Читайте також: Чому пральна машина б'є струмом: 4 причини й 3 рішення 

Як промити бойлер, не знімаючи

Якщо мешканці зіткнулися з неприємним запахом або власник будинку хоче вжити профілактичних заходів, найкращий варіант — розібратися в тому, як промити бойлер, не знімаючи його. При середньому забрудненні демонтаж та механічне очищення будуть недоцільними. Для видалення бактерій та невеликого накипу є чіткі рекомендації: 

  1. Закрийте подачу холодної води, попередньо від'єднавши шланг від водопроводу.
  2. Злийте ⅔ рідину з бойлера.
  3. На вхідний патрубок надягніть шланг, піднявши лійку вище рівня води в баку, додайте засіб для чищення (підготувати заздалегідь згідно з інструкцією на пакунку).
  4. Почекайте 5-6 годин (зазначено виробником хімічного засобу).
  5. Приєднайте водопровідну лінію.
  6. Наповніть водонагрівач повністю та нагрійте його до максимальної температури.
  7. Злийте технічну рідину з бойлера. 

При промиванні обладнання слід одразу відключити його від джерела живлення. Якщо не знаєте, як це зробити, краще звернутися до кваліфікованого електрика. Перед тим як знову ввімкнути живлення котла, переконайтеся, що бак повністю наповнений водою. В іншому випадку — нагрівальні елементи перегорають за секунди

Як часто потрібно чистити бойлер?

За товщини окалини 1 мм споживання енергії нагрівача збільшується на 10%. Якщо змійовик покритий твердим нальотом завтовшки від 10 мм, це значення збільшиться до 70%. Ремонт та заміну блоків краще проводити до того, поки іржа та накип закінчать свою руйнівну роботу. Хороше правило: «Запобігати, а не лікувати!».

Прискіпливість економить гроші та нерви кожному майстру. Виробники ТЕНів рекомендують регулярну профілактику. Акумуляція накипу багато в чому залежить від жорсткості, що ускладнює визначення точної дати виклику майстра. Чим більший параметр, тим коротші інтервали між очищенням — не забувайте це, навіть вивчивши рекомендації бренду, який виготовив побутовий нагрівач. 

На замітку майстру: 6 найпоширеніших несправностей пральних машин і способи їх усунення

Чого не можна робити при самостійному очищенні водонагрівача?

Якщо запланували чистити змійовик, так чи інакше доведеться зливати воду. Насамперед відкручують запобіжний клапан (спеціальний гвинт знизу). Робити це потрібно поступово. Якщо витягти вентиль відразу, вода потече швидко та під великим тиском.

Інша велика помилка при відключенні нагрівача — його зливання на літо, що має сенс лише під час капітального ремонту квартири. Бак випорожнюють тільки для технічного обслуговування системи опалення. Але місткість НЕ МАЄ бути порожньою декілька тижнів. Під час повторного заповнення спочатку увімкніть водопровідний патрубок, а потім — заливайте воду. 

Не допускаємо помилок при ремонті бойлера

Люди, які вирішили розібратися в тому, як почистити бойлер від накипу в домашніх умовах, неодмінно роблять правильний крок. Систематично виконуючи нескладні роботи з профілактики та технічного обслуговування, вони можуть значно підвищити ефективність автономного нагрівального приладу. При правильному догляді вдасться уникнути несподіваного виходу з ладу електроніки на початку чергового осінньо-зимового сезону. 

На тему: Як вибрати перфоратор: 5 порад для правильного вибору 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії