Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

6 найпоширеніших несправностей пральних машин і способи їх усунення

Дата публікації: 07.06.2023 10:34
Дата оновлення: 07.06.2023 10:34

Не знаєте, чому пральна машина не функціонує, як потрібно? У статті ми розглянули 6 несправностей таких агрегатів, які найчастіше трапляються. Текст розповідає, чому не закачується/викачується чи не гріється вода, протікає техніка чи надто гуде під час роботи.

Розглянуто як “легкі” поломки, які стали наслідком природних причин, і проблеми, що виникли через зношені деталі. Читайте, щоб дізнатися, від чого ламаються пральні машинки та як визначити поломку самому. У статті також йдеться про те, коли виправити неполадку користувач може самостійно, а коли – варто телефонувати в майстерню.

https://img.moyo.ua/img/news_desc/1654/165474_1570547388_0.png

1. Пральна машина не набирає воду в барабан

Якщо пральна машина (наприклад, LG FH0B8LD0) не качає воду, та власник техніки не може з першого погляду визначити, у чому справа – не обов'язково викликати майстра для діагностики одразу. Можна провести огляд пристрою самостійно.

Природні причини

  • Відсутність води у водопроводі. Буває, що господар запрограмував прання таймером, але воду відключили. Перевірити це легко – достатньо відкрити кран у ванній або кухні. Якщо в ньому немає води, це означає, що поряд ведуться ремонтні роботи і потрібно просто почекати до закінчення. Потрібно зупинити програму та відключити пристрій доти, доки не піде вода. Якщо при цьому речі в машинці трохи вологі, їх потрібно дістати, щоб не з'явився неприємний запах. Залишилося трохи води у барабані чи баку – режим зливу допоможе.

  • Слабкий напір – через це пральна машинка закачує воду дуже повільно, тому створюється відчуття, що не набирає в резервуар зовсім. Зрозуміти, чи в цьому причина, можна так само, як і в першому варіанті — відкрити кран. Якщо вода тече слабо, значить проблема з напором і доведеться почекати.

  • Не повністю відкритий кран подачі – його необхідно повернути у максимально “відкрите” положення.

  • Передавлено шланг подачі води. Особливо це актуально, якщо машинка вбудована в тумбу чи стелаж. Якщо з напором та краном повний порядок, варто шукати причину у самій техніці.

Примітка: Машинка із "запасним" баком буде прати, навіть коли вода відключена або її напір слабкий.

вода не набирается из-за сломанной дверки

Машинка не набирає воду через поломку

  1. Дверцята закриті нещільно. Якщо люк агрегату (наприклад, Zanussi ZWSE680V) не закривається як слід – справа в замку. Несправність – частий наслідок тривалої та активної експлуатації. Проблема може ховатися у зламаному механізмі, який блокує дверцята. Щоб дістати речі, варто розблокувати замок через кришку або за допомогою мотузки. Далі – справа майстра. Як перевірити, чи все гаразд із замком? При закритті кришки він повинен видати характерне клацання. На екрані смарт-машин висвітлюється сповіщення, що двері заблоковані.

  2. Засмітився фільтр. Для усунення несправності необхідно перекрити подачу води в пральну машину, від'єднати шланг і перевірити сітку клапана для заливання. Перед від'єднанням під шланг варто підставити миску чи відро, щоб не затопити сусідів. Бруд та іржа з фільтра вичищається неважко. Головна зброя – гарний напір проточної води та голка для важкодоступних місць. Сіточку для ретельного очищення потрібно витягнути плоскогубцями та промити під краном.

  3. Перегрілася обмотка, якою оснащений клапан. В такому разі потрібно її поміняти.

  4. Зламався датчик води. Датчик спрацьовує під тиском повітря, яке проходить крізь трубку. Інформація про налаштування сили тиску вказана на корпусі техніки або документації. Щоб перевірити роботу деталі, необхідно під'єднати замість шланга таку ж по довжині та діаметру трубку з гуми або силікону. Потім – подути до неї: якщо чути клацання, значить, контактні пружини працюють. Пам'ятайте: перед перевіркою пральна машина повинна бути відключена, інакше перегріється ТЕН.

  5. Зламаний програматор – "серце" машинки. Це вирішується у майстерні. Звичайно, є варіант скористатися шприцем з рідиною, призначеною для очищення контактів, але ці дії можуть призвести як до зняття нагару з контактів, так і до повної поломки програматора.

впускной клапан стиральной машинки-автомат

Читайте також: Чому пахне пральна машина? Як прибрати запах? 3 поширені та 9 неочевидних причин

2. Пральна машина не віджимає білизну після прання

Якщо вибрано неправильний режим, пральна машина (навіть така потужна, як LG FH0B8WD7) не буде віджимати речі. Потрібно лише запустити додатковий віджим після циклу. Або зупинити програму і вибрати ту, яка передбачає наступний віджим білизни.

Друга природна причина – надто низькі оберти. Якщо користувач запрограмував техніку на мінімум, білизна залишиться вологою, і здаватиметься, що пральна машина її не віджимала.

Але більшість причин, через яких у пральної техніки не спрацьовує віджимання, викликані несправностями “нутрощів” пристрою:

таходатчик стиральной машинки

Перевантаження та відсутність балансу

Проблема виникає, якщо техніка не має датчика для визначення дисбалансу. Коли в барабані занадто багато вмісту або річ важка (рекомендована вага завантаження перевищується), він просто не може розкрутитися. Вирішення цієї проблеми просте – дістати половину білизни, більш рівномірно розподілити решту по барабану і спробувати ще раз.

Нерівномірний розподіл білизни

Ця причина схожа на першу, але виникає, коли користувач завантажує занадто багато одягу з довгими штанинами/рукавами. Під час прання вона збирається в одну велику грудку, яку неможливо нормально віджати. Потрібно злити воду, а потім розкласти вміст барабана рівномірним чином і знову запустити віджимання.

Корисно: В Indesit 61051 C ECO EU є автоопція, яка контролює балансування – речі розподіляються автоматично. Навіть штани та светри.

Не працює фільтр чи клапан для зливу

Вода не йде з бака в потрібний момент, що блокує віджимання. Причина у забитому фільтрі для зливу. Він розміщується в нижній частині пральної машинки за знімною панеллю або кришкою. Точне розташування комплектуючої вказано в інструкції конкретної моделі.

Призначену для фільтрації деталь необхідно перевірити на наявність сторонніх предметів та почистити. Для цього пральну машинку відключають від мережі, під фільтр підставляють миску для збирання води та акуратно його витягають. Якщо ж забруднився клапан – потрібно очистити трубку та/або патрубок.

Важливо: Деталь для фільтрації найчастіше забивається, якщо користувач перед завантаженням у барабан забуває перевірити кишені, і в них залишаються чеки з магазинів, монети та інші дрібні речі. Вони потрапляють у зливальний шланг, а потім у фільтр.

Пошкодження таходатчика

Цей пристрій відповідає за контроль кількості обертів залежно від вибраної програми та ваги завантаженої білизни. Таходатчик виходить з ладу через часті перевантаження, ослаблення кріплення, несправність контактів і проводку. Ослаблене кріплення можна" підтягнути", вирішення проблеми з проводкою краще довірити фахівцеві, але якщо проблема безпосередньо в таходатчику, то його доведеться поміняти.

Несправність модуля керування

Контрольна панель, яка запрограмована на виконання функцій, що мають окремі налаштування для певного режиму роботи, перестає посилати команди барабану. Це не той випадок, коли варто намагатися “реанімувати” техніку самостійно.

Несправність двигуна

Часта проблема при тривалій експлуатації. Несправність виникає як в апаратній частині двигуна, так і в щітках, які з часом зношуються. "Щітки" підлягають заміні, але для цього доведеться розібрати корпус пральної машинки (наприклад, на Bosch WAW32640EU виробник випускає комплектуючі ще кілька років після того, як техніка знімається з виробництва). Якщо хочеться перестрахуватись, варто довірити справу ремонтникові.

Читайте також: Чому пральна машина б'є струмом: 4 причини та 3 рішення

3. Пральна машина не гріє воду

Якщо в пральній техніці не гріється вода – проблема ховається в зламаному елементі нагрівання або порушенні проводки. Так, дроти у більшості машин (не виняток і Indesit BWSA71253WEU) розташовані поблизу корпусу: проводка перетирається з часом від вібрацій, які створюються технікою. Потрібно запаяти пошкоджені ділянки дроту, але краще замінити новими.

чистый ТЭН стиралки и ТЭН в накипи

Поширені причини

  • Несправність ТЕНа. Щоб перевірити стан прального елемента, який нагріває воду для прання, потрібен “продзвін” тестером. Якщо ТЕН не гріє воду – його необхідно змінити. Це неважко зробити самостійно. Потрібно зняти задню "стінку" машини, наприклад, Candy 1372D3/1-S (агрегат при цьому повинен бути відключений від живлення), після – послабити кріплення встановленої деталі, демонтувати її та встановити нову. При заміні потрібно бути акуратним, щоб не пошкодити корпус машинки.

  • Накип. Іноді ТЕН починає працювати слабше через накип, що утворився. Достатньо дістати деталь та вичистити її. Щоб уникнути цього у майбутньому, рекомендується використовувати спеціальні пом'якшувальні засоби або встановити додатковий фільтр для води.

  • Несправність реле чи програматора. Ремонт та заміну цих комплектуючих краще доручити майстру.

  • Зламаний датчик нагрівання. Цей елемент повідомляє "керуючому" модулю, коли треба запустити ТЕН. Якщо датчик зламався – його доведеться міняти.

  • Зламався датчик, що визначає рівень води. До поломки веде засмічення в трубці (Її неважко почистити) або справа у зношуванні – тоді потрібно зробити заміну.

Читайте також: Скільки води споживає автомат – 6 причин великої витрати води пральної машини

4. Пральна машина не зливає воду після прання

Після завершення циклу у пральній машинці (наприклад, Gorenje WEI74S3B) залишається вода? На це є 4 причини:

  1. Збій програми – часто відбувається через відключення електроенергії – вирішується перезапуском. Спочатку програма скасовується екстрено: прилад відключається від розетки (наприклад, зручний варіант із заземленням – MOSAIC Legrand 3хSchuko) і знову вмикається через п'ять хвилин. Ще один спосіб – змінити програму на короткочасну. Наприклад, активувати режим "полоскання + віджимання" або швидке прання, яке є і в Samsung WF60F1R0G0WD. Якщо не допомогло – потрібно викликати майстра.

  2. Зносився фільтр. Для перевірки стану фільтра необхідно спочатку злити воду, скориставшись дверцятами, які розташовані в нижньому куті агрегату. Виконувати цю процедуру слід обережно, попередньо підготувавши ємність для зливу води, щоб не затопити приміщення. Якщо фільтр засмітився, його слід прочистити або змінити.

  3. Зносився шланг – доведеться замінити деталь. Якщо він виглядає цілим, варто перевірити, чи не забилася каналізаційна труба або сифон. Для цього шланг від'єднують, звішують у раковину і вмикають режим зливу води. Якщо вона витікає нормально, значить проблема в самій каналізації.

  4. Порушено роботу помпи. Якщо не чути, як вона працює або – навпаки – функціонує надто голосно, значить, вона зламалася. Можливо – засмічена. Для визначення точної причини необхідно дістати помпу і подивитися, чи не намоталося на вал волосся та нитки. Якщо так – прибрати їх та поставити помпу знову. Якщо деталь чиста, але тестер показує, що на неї не надходить напруга – елемент доведеться замінити.

Читайте також: Цвіль у пральній машині: 3 етапи очищення

5. Протікає пральна машина

Якщо пральний пристрій типу “автомат” протік, спочатку необхідно з'ясувати, звідки тече рідина. Вона може текти знизу, а може виливатися з люка. Зазвичай це викликано пошкодженнями деталей машинки.

Класичні причини

  • Проблема зі шлангом – найчастіша причина, через яку підтікає пристрій (наприклад, Bosch WAN 28260 BY). При порушенні у місці стикування проблема вирішується заміною прокладки. Якщо причина пошкодження шланга, його слід замінити.

  • Пошкоджено бак – у цьому випадку без заміни комплектуючих не обійтись. Для визначення неполадок у баку слід оглянути дно приладу. Знадобиться кишеньковий ліхтарик або варіант-брелок, як KingCamp LED 1. Знайти, де протікає машинка, можна за слідами води. Якщо у пральному агрегаті вертикальне завантаження, то потрібно зняти частину корпусу, розташовану збоку.

  • Сальник вийшов з ладу – у цьому випадку варто поглянути на бак і місце, де розташовані підшипники. Якщо вони зношені – їх, як і сальник, потрібно замінити.

  • Пошкоджено патрубок для заливання в бак – ослаблення фіксації в місці, де деталі з'єднуються. Щоб відновити кріплення, необхідна епоксидна смола. Для цього потрібно демонтувати патрубок, висушити його, прибрати клейові залишки, після чого нанести "епоксидку" або вологостійкий клей для фіксації деталі під час встановлення на попередньому місці.

  • Проблема в патрубку для зливу – рекомендується замінити елемент, попередньо знявши верхню кришку корпусу пральної машини (наприклад, Bosch WLG24160BY).

  • Зносився зливальний насос – також вирішується заміною.

  • Герметичність люка порушилася – "постаріла" манжета. Поломка усувається латкою з гуми, що приклеюється водостійким клеєм. Для міцності рекомендується зняти фіксувальні хомути та змінити положення відремонтованої частини так, щоб латка виявилася зверху.

  • Несправний дозатор: "бункер" (заглиблення для наповнення пральним порошком) засмітився або збільшилася потужність подачі води, зламався клапан, що впускає воду. Якщо проблема в "бункері" або відсіку-дозаторі – варто прочистити запчастини, якщо в клапані – його доведеться змінити.

Читайте також: Підключення пральної машини – інструкція із самостійного встановлення на 7 пунктів

6. Пральна машинка видає сторонні звуки: гримить, гуде, скрипить, свистить

Якщо чутно гучні звуки, коли машинка (наприклад, тиха Bosch WLG20260BY) здійснює прання або зливає – це викликано несправностями або дрібними похибками у використанні.

Чому машинка для прання сильно шумить:

  1. Нема балансу. Нерівномірний розподіл білизни у процесі прання викликає гучну роботу. Проблема найчастіше виникає у старих моделей техніки, у яких відсутня функція контролю балансу. Заплутаний обертанням барабана одяг дає навантаження на певну його частину, викликаючи утруднення руху, через що з'являється характерний стукіт. Рішення – розкладати речі у барабані рівномірно.

  2. Помилки при встановленні пральної машини – неправильно встановлена техніка видає стукіт і "підстрибує" на високих обертах при вібрації: особливо сильний шум – під час зливу води або віджиму. Виправить положення силіконова підставка (наприклад, противібраційні опори Electrolux E4WHPA02) або спеціальний килимок, що створює антивібраційний бар'єр.

  3. Амортизатор чи пружина зносилися. Такі деталі, як барабан і бак у пральних машинках (наприклад, у Zanussi ZWSG7101VS), висять на пружинах з амортизаторами. Вони контролюють дисбаланс та силу вібрації. Навантаження на деталі підтримувача механізму при експлуатації техніки досить сильна, тому ці запчастини з часом стають непридатними і вимагають заміни.

  4. Пошкоджена противага або кріплення – вантаж, встановлений зверху і знизу бака, для обмеження його "розгойдування" в процесі прання, з часом "розбивається", і тоді його необхідно замінити. Простіше – якщо ослабло кріплення. В цьому випадку необхідно підтягнути болти.

  5. Стук в барабані. Часто барабан стукає, коли до нього потрапляють сторонні предмети, що залишились у кишенях одягу. Одяг з великими гудзиками краще прати заздалегідь вивернувши навиворіт, оскільки аксесуари великого розміру теж можуть стукати по барабану. Одяг із блискавкою рекомендується завантажувати у пральну машину виключно у застебнутому вигляді, щоб “собачка” не відірвалася.

Читайте також: Як продовжити життя пральної машинки: 8 корисних порад

Більшість поломок пральних машинок, які представлені в статті, усуваються просто: користувач пристрою може самостійно попрацювати з цим. Іноді достатньо очистити деталі, призначені для фільтрації, збільшити водяний напір або організувати стійкість приладу за допомогою накладок або спеціального килимка. У важких ситуаціях доведеться змінювати компоненти та звертатися до майстрів.

Відео:

Коментарі
Залиште коментар
Категорії