Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому пральна машина б'є струмом: 4 причини і 3 рішення

Дата публікації: 18.10.2017 14:59
Дата оновлення: 18.10.2017 14:59

Пральна машина типу "автомат" б`є струмом, коли користувач торкається "короба" або барабана? – Несправність самого пристрою або відсутність заходів, що забезпечують безпеку. Так, у кімнаті, де власник встановив агрегат, надто сиро або/та відсутнє “домашнє” заземлення. Як боротися зі струмом від прання, і що робити, ми розповідаємо у цій статті.

стиралка бьется током

Заземлення пральної машини




заземление стиральной машины

Відсутність заземлення у домашньої проводки – одна з класичних причин, через які пральна машина б`є користувача струмом через барабан, воду чи обшивку.
Відбувається це тому, що у будь-якій техніці, навіть сучасній, з конденсаторів стікає невеликий заряд електрики та потрапляє у заземлення. Якщо заземлювальної системи немає – току подітися нема куди: він накопичується на обшивці та деталях прання. У будинках, де багато квартир, накопичення струму відбувається через те, що в щитку квартири немає заземлювальної клеми.

Важливо: у ванній кімнаті удари відчуваються сильніше, оскільки їх провокує підвищена вологість у приміщенні. У кухні або коридорі сухо, тому користувач може взагалі не відчути розрядів.

Щоб убезпечити себе та домашніх, необхідно зробити заземлення. Заземлити пральну машину можна двома способами: вивести окрему розетку, яка повинна бути підключена до заземленого електрощитка або зробити окремий контур (цей спосіб застосовується у приватних будинках).

Заборонено! Заземлення корпусу до каналізації та водопровідних/опалювальних труб: цей метод погіршує стан труб, зношуючи їх швидше. Мінімальна шкода від такого заземлення – затоплена квартира, причому не лише власна, а й сусідська.

Простіший спосіб – створення окремої, призначеної тільки для пральної машинки автоматичного типу розетки. Для цього власнику слід взяти трижильний кабель та підкинути його від щитка.

Пам`ятайте, що заземлювальний шнур не можна садити на робочий нуль. Необхідно кожну з трьох жилок дроту приєднати до відповідної шині. Неграмотне підключення загрожує коротким замиканням.

Виникли проблеми? – Під'єднайте провід із міді тільки до заземлювальної шини та міцно закріпіть його на корпусі техніки. Але пам`ятайте, що вищеописаний варіант – безпечніший і правильніший.

Бонус: щоб перевірити, чи надійне заземлення, скористайтесь 220 ватним тестером. Перший щуп тестера ставиться в один контакт електророзетки, другий – на трубу, яка проводить холодну воду. Все гаразд, якщо контакт розетки з фазою показує параметри напруги.

Читайте також: Як вибрати пральну машину

Причина у самій техніці




причина поломки в технике

Несправність побутової техніки - ще одна причина, через яку вона б`ється струмом. Щоб виявити пошкоджену деталь, користувачеві доведеться звільнити пралку від облицювання та ретельно оглянути всі проводки та контакти.

Елемент, призначений для нагрівання води, двигун і проводка – це класичні внутрішні компоненти пристрою, які викликають віддачу розряду струму: вони більше інших деталей схильні до зносу.

Що робити, якщо:

- пробиває мотор або ТЕн. Такі пошкодження самостійно виправити важко: спробувати заповнити силіконом пошкоджену ділянку або скористатися стрічкою для ізоляції цих елементів можна, але такі дії можуть спричинити повну несправність прання та високий рівень небезпеки. Краще викликати майстра, який діагностує поломку і дасть власникам рекомендації.
- пробиває проводка. Деякі обгорілі частини проводів усередині агрегату користувач може заізолювати сам, скориставшись трубкою термозбіжного типу або простою стрічкою, призначеною для ізоляції.
- у кімнаті сиро. Очевидне вирішення цієї проблеми – перемістити пральну в сухе місце: комору, кухню. Варіант “для лінивих” – залишати двері, що ведуть у сире приміщення, де встановлений агрегат, відкритими, ставити машинку на ніжки, виготовлені з гуми (наприклад, антивібраційні опори Electrolux E4WHPA02): пристрій не доторкнеться до сирої підлоги, до того ж гума забезпечить додаткову ізоляцію.

Якщо ці три методи не врятували – викликайте ремонтника і не користуйтесь пральною машиною, поки майстер полагодить або замінить зіпсовану деталь.

Читайте також: Підключення пральної машини – інструкція з самостійного встановлення з 7 пунктів

Корисні поради, як убезпечити себе




система, уравнивающая потенциалы

Крім заземлення домашньої електромережі, а також справного стану пральної машини, користувачеві слід убезпечити себе за допомогою установки пристрою, призначеного для захищеного підключення (ПЗВ) або створення системи, що зрівнює потенціали.

Надійне електроз`єднання труб, що проводять воду, обшивки пральної машини, кабінки душа та/або ванною, а також коробки для вентиляції – гарант безпеки. Так, якщо користувач одночасно торкнеться двох елементів, які проводять струм, він не отримає удару. Таке електричне з`єднання компонентів забезпечується завдяки системі, що зрівнює потенціали.

Увага! Потенційне вирівнювання з`єднання електрики – перший крок до експлуатаційної безпеки. Другий – ПЗВ.

Пристрій, який служить для захисту відключення, має 10 або 30 міліамперної потужності. Воно необхідне, оскільки спрацьовує автоматично навіть при незначному витоку. ПЗВ відреагує миттєво та відключить живлення на щитовій.

ПЗВ

Важливо: у житлі, де встановлена стара електрична проводка подвійного, а не потрійного типу, захисний пристрій швидше за все буде реагувати часто, тому користувачеві доведеться "побігати", щоб увімкнути живлення на щитку. До того ж ПЗВ у такій проводці спрацює лише при дотику до обшивки. Щоб не мучитися, слід поставити розетку, оснащену ПЗВ.

Читайте також: Цвіль у пральній машині: 3 етапи очищення

Сире приміщення, де власник поставив пральну машину, відсутність заземлювальної та зрівнювальної потенціали системи, а також пристрої-автомата, що забезпечує аварійне відключення у кращому випадку призводить до поломки пральної техніки, а в гіршому – шкодить здоров`ю користувачів. Тому приділити час на те, щоб створити необхідні для безпеки умови підключення необхідно.

Шпаргалка. Якщо всі застереження дотримані, але машинка продовжує "битися", перевірте цілісність провідника заземлення: пошкоджений провідник пропускає "струм".

Дивіться відео про те, як не потрібно заземлювати пральну машину.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії