Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати обігрівач: огляд 6 видів

Дата публікації: 19.11.2019 13:02
Дата оновлення: 12.01.2024 15:51

Централізована система опалення не завжди повністю справляється з обігрівом житла. Хоча б через нестабільну роботу або високі тепловтрати приміщення. Це змушує купувати додаткове обладнання для нормалізації мікроклімату.

Різні види побутових обігрівачів

Розповідаємо, як вибрати обігрівач, щоб він забезпечував тепловіддачу та був ефективним з точки зору економного споживання електроенергії. Проаналізуємо технічні параметри в цьому огляді.

Які бувають обігрівачі?

Перша асоціація зі словом «обігрівач» — масляний радіатор з великою кількістю секцій, що забезпечують високий ККД. І не дивно, адже ще кілька десятків років тому цей тип опалювальних приладів мав не так вже й багато альтернатив. Сьогоднішній асортимент електричних обігрівачів вражає різноманітністю. Окрім подібних батарей, для домашнього використання призначені конвектори, керамічні, ІЧ-панелі, «дуйчики» (тепловентилятори), повітряні завіси.

Масляний радіатор

Щоб визначити, який обігрівач кращий, варто уважно розглянути конструкційні та функціональні особливості нагрівальної техніки, а також зіставити переваги та недоліки.

Цікава стаття: Що краще — тепла підлога або батареї: 8 доводів на користь того чи іншого обладнання

Конвектори

В основі роботи електроприладів — процес конвекції. Природної, бо у конструкції відсутні вентилятори. Нагрів забезпечує ТЕН. Він передає своє тепло металевому корпусу, а також повітрю, яке потрапляє всередину крізь отвори в нижній частині.

Електроконвектор

Конвектори швидко гріються і за цим параметром ефективні. Щоправда, остигають теж швидко.

Плюси конвекційних обігрівачів:

  1. Не збивають показники вологості,
  2. готові до роботи без монтажу,
  3. доступні за ціною.

Мінуси:

  • нерівномірне нагрівання в кімнатах з високими стелями (від 2,75 м);
  • витрати електрики — вищі за середні.

Керамічні обігрівачі

Замислюючись над тим, який обігрівач вибрати для квартири, мало хто в першу чергу згадує про керамічні електронагрівальні панелі. Між іншим, вони вважаються одними з найкращих.

Керамічний обігрівач

Їхні нагрівальні пластини довго утримують тепло після відключення від живлення. Додаткова перевага — помірна витрата енергії. Мінус — ціна вища, ніж в інших опалювальних девайсів.

Інфрачервоні обігрівачі

Ефективність ІЧ-обігрівача залежить від потужності. Також при виборі звертають увагу на інші характеристики, аж до площі обігріву. Монтаж з використанням високої регульованої підставки — найзручніший варіант.

Інфрачервоний обігрівач

Подача тепла здійснюється за допомогою нагрівальної спіралі, укладеної у скляну вакуумну оболонку. Електромагнітні хвилі в ІЧ-обігрівачі, відбиваючись від дзеркальних пластин, гріють не повітря, а об’єкти навколо — стіни та людей. Мінус в ІЧ-нагрівачів лише один — вони не такі економні, як керамічні аналоги.

Стаття в тему: Найкращі двоконтурні газові котли — ТОП 10 2023 року

Тепловентилятори

Для тих, хто не знає, як вибрати обігрівач, а у розпорядженні скромний бюджет, тепловентилятор стане найкращим рішенням. Це компактний і простий в керуванні «дуйчик» з портативною конструкцією. Він швидко наганяє тепле повітря.

Тепловентилятор

Слабкі та сильні сторони пристрою в таблиці:

Переваги
Недоліки
Порівняно невисока вартість Сушить повітря у кімнаті
Швидке нагрівання приміщення, де немає протягів Не надто економне енергоспоживання

Функції тепловентилятора прості: швидко нагріти повітря. Вартість — у кілька разів нижча, ніж у конвекторів та радіаторів. При цьому витрати на утримання (за умови постійного використання) — вищі.

Масляні радіатори

На користь масляних радіаторів виступає надійність конструкції, а також ККД віддачі тепла. Електронагрівачі такого типу корисні, відносно недорогі та безпечні. Можуть використовуватися як альтернатива батареям опалення — коли у квартирі холодно, а централізований обігрів не працює.

Щодо того, як вибрати обігрівач для дому, то тут все залежить від площі кімнати. Якщо приміщення невелике, нагрівача середньої потужності цілком достатньо для підтримки тепла.

Плюс такого радіатора в тому, що він не сушить повітря і відповідає поставленим вимогам. Мінус — нагрівання корпусу та приріст енерговитрат за високої потужності.

Теплові завіси

Повітряні завіси орієнтовані на комерційні приміщення: магазини, офіси, сервісні центри, ресторани, супермаркети. Також придатні для встановлення у житлових будинках. Зовні схожі на блок спліт-системи, але принцип роботи у них зовсім інший. Вони видають потужний потік повітря, який перешкоджає попаданню холоду крізь двері та вікна. Встановлюються такі девайси у дверних та віконних отворах.

Перевага завіс полягає в тому, що вони ізолюють не тільки від холоду, а й від запахів. Крім того, використовувати їх можна цілий рік. Влітку вони ефективно захищають від спеки.

Працюють теплові завіси з характерним звуком, тому не належать до безшумних кліматичних приладів.

Читайте: Як вибрати інвертор для будинку: 2 запрошені види приладів

Особливості вибору обігрівача за потужністю та площею обігріву

Щоб визначити, скільки кВт потужності знадобиться для конкретного приміщення, необхідно провести нескладні математичні розрахунки. Існують різні методи обчислення продуктивності.

Швидкий, але не найточніший спосіб, — за опалювальною площею. Передбачається, що на 10 квадратних метрів потрібний 1 кВт потужності. Відповідно, для 20-метрової вітальні знадобиться конвектор або радіатор на 2 кВт.

Другий варіант — розрахунок по кубатурі.

  1. Насамперед треба визначити загальний об’єм приміщення — знайти добуток висоти, довжини та ширини.
  2. Далі помножити його на 40 (саме стільки Вт потрібно для обігріву одного кубометра об’єму).
  3. Отримане значення розділити на 1000, щоб конвертувати результат кВт.

Наочний приклад:

  • висота приміщення — 2,5 м, ширина — 3 м, довжина — 3,5 м;
  • об’єм — 26,25 м3 (2,5 * 3 * 3,5);
  • необхідна потужність — 26,5 * 40/1000 = 1,06 кВт.

Параметри, що впливають на вибір обігрівача

  1. Товщина стін. Відсутність або незначна товщина шару теплоізоляції — привід вибрати опалювальний девайс з надлишком потужності у 20-25%.
  2. Тип вікон. Одинарний склопакет гірше зберігає тепло, ніж подвійний чи потрійний.
  3. Розмір та кількість вікон. Великі отвори нерідко спричиняють підвищення тепловтрат.
  4. Висота стель. Моделі конвекційного типу не підходять для будівель з високими стелями, тому що тепле повітря підіймається, через що нагрівання відбувається нерівномірно.

Корисна стаття: Як встановити сонячні батареї своїми руками: 2 ефективні способи

Як вибирати обігрівачі для різних приміщень?

Головне при виборі оснащення для опалення — індивідуальний підхід з аналізом особливостей та призначення приміщення.

Приватний будинок

Підходять електричні обігрівачі з настінним або підлоговим монтажем. Перевага — дистанційне керування. Багаторежимні — краще підлаштовуються під зміни погодних умов. Бажано, з термостатом та захистом від перегріву, стрибків напруги та дітей. Дизайн корпусу важливо підбирати під інтер’єр, щоб він не вибивався із загальної картинки.

Квартира-студія або багатокімнатна

Якщо у квартирі багато кімнат, доцільно придбати окремий обігрівач для кожної. Переважно, щоб усі пристрої були одного типу, але з різною продуктивністю. Це суттєво спростить обслуговування та догляд.

Обігрівач у квартирі

Для студії або невеликої однокімнатної камери оптимальним варіантом стане компактний прилад. Наприклад, тонкий керамічний або інфрачервоний з установкою впритул до стіни.

У обігрівача підлогового типу обов’язково повинні бути коліщатка. Вони полегшують пересування пристрою з місця на місце, без підіймання. Такі, щоб не дряпали підлогу.

Основні вимоги до приладу:

  • Провід із якісною ізоляцією;
  • міцні, зносостійкі матеріали;
  • довговічний сучасний нагрівальний елемент;
  • інтуїтивно зрозуміле керування.

Кімната

У дитячу — модель з корпусом, що не нагрівається, функцією блокування панелі керування й автовідключенням при перекиданні.

У спальню — безшумний обігрівач без рухомих деталей та яскравої індикації.

У вітальню — потужний агрегат, який комплектується пультом дистанційного керування і гармонує з інтер’єром.

У ванну — вологостійку модель із закритим ТЕНом.

Офіс

Який обігрівач вибрати в офіс — залежить від кількості працівників, способу організації простору, наявності інших джерел тепла (центральне опалення, кондиціонер, тепла підлога).

Для Open space можна взяти один потужний конвектор, радіатор або УФО. А для кабінетів — середні або малопотужні ІЧ-панелі, або керамічні. Головне, щоб опалювальні прилади не шуміли, інакше відвертатимуть від роботи.

Умови використання обігрівача в кімнаті, приватному будинку, квартирі та офісі

Існують норми експлуатації приладів. Найважливіша серед них — безпека. Оскільки електричний нагрівач використовується як джерело тепла, не можна допустити, щоб він взаємодіяв із матеріалами, здатними самозайматися. Не варто ставити обігрівачі поблизу м’яких або дерев’яних меблів, одягу, штор, стін, обклеєних паперовими шпалерами.

Сушити білизну на корпусі конвектора чи радіатора також не можна. А ще заборонено залишати обладнання без нагляду. До експлуатації в нічний час треба підходити з обережністю: на час сну краще вимикати, щоб не сталося пожежі або короткого замикання. Самостійний ремонт здійснювати лише за наявності професійних навичок, якщо таких немає — звертатись за допомогою до фахівців.

Який обігрівач вибрати?

Відповідаючи на питання, як вибрати енергоощадний обігрівач, багато хто згадує потужність, забуваючи про ККД. Буває, що керамообігрівач потужністю до 500 Вт здатний обігріти кімнату, не поступаючись ні в чому калориферам або масляним радіаторам. Втім, покупцям потрібно бути готовими, що його вартість буде вищою.

Порівняльна характеристика популярних підвидів обігрівачів у таблиці:

Тип обігрівача
Особливості дизайну Функції Особливості встановлення Переваги Недоліки
Масляний радіатор

«Гармошка» на 5-11 секцій.

Зовні нагадує батарею.

Колір: білий, чорний, сріблястий

Перемикання режимів нагрівання. Автовимикання.

Підтримка температури на заданому рівні

На підлогу, з можливістю переміщення

Швидке нагрівання.

Довговічність.

Просте підключення.

Екологічність.

Безшумність

Ризик витоку теплоносія.

Велика вага.

Відчутний нагрів корпусу

Конвектор Мінімалістичний металевий корпус, переважно однотонний

Регулювання температури.

Рестарт при раптовому вимкненні.

Перемикання потужності.

Таймер

На підлогу.

На стіну

Доступна ціна.

Енергоефективність.

Швидкість нагріву.

Безпроблемний догляд

Високе енергоспоживання у режимі максимальної потужності.

Ризик пошкодження ТЕНу (якщо він відкритий)

Вертикально або горизонтально розташовані ІЧ лампи з монолітною підставкою, парними ніжками або триногою

Регулювання теплової потужності.

Таймер.

Підтримка заданої температури.

Осциляція

На підлогу.

На стіну.

На стіл

Економічність.

Швидке нагрівання.

Довге охолодження.

Тиха робота.

Стійка конструкція

Неприємні відчуття при тривалому впливі ІЧ-променів на шкіру.

Вартість — вища, ніж в інших видів

Керамічний Тонка однотонна або принтована панель

Дистанційне керування.

Блокування клавіш.

Вологозахист.

Таймер та термостат

На стіну

На підлогу

Екологічність.

Стійкість до бактерій та корозії.

Висока ефективність.

Невисоке енергоспоживання

Складний ремонт.

Відсутність захисту від опіків у деяких моделей

Тепловентилятор Компактний круглий, квадратний або прямокутний корпус із «жалюзі» для виходу повітря

Регулювання потужності.

Охолодження. Відкладений старт

На стіл.

На підлогу

Бюджетний.

Компактний.

Швидке нагрівання.

Можливість використання впродовж всього року

Шум, нестійкість до високих навантажень

Щоб дізнатися, як вибрати електричний обігрівач і який обігрівач економічний, доведеться розглянути найбільш популярні види цього обладнання, виходячи з їхнього ККД тепловіддачі.

Якщо не зважати на ціну, перевага виявиться у керамічного обладнання. Непоганий рівень ефективності також в ІЧ-пристроїв та конвекторів. Відсутність запахів, шуму та незрозумілих налаштувань робить популярними масляні радіатори. Безперечне лідерство за показником «бюджетність» утримують теплові вентилятори. Щоправда, на їхню експлуатацію доводиться витрачати більше, ніж на ті ж самі УФО.

Інструкції: Підключення відеодомофона: 5 кроків та особливості, які варто враховувати при самостійному встановленні

Коментарі
Залиште коментар
Категорії