Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще — тепла підлога або батареї: 8 доводів на користь того чи іншого обладнання

Дата публікації: 21.12.2022 10:54
Дата оновлення: 21.12.2022 11:24

Обидві системи опалення можна регулювати. Різниця лише в тому, що радіатори швидше реагують на зміни температури — у межах двадцяти хвилин до півтори години. Час варіюється в залежності від матеріалу, з якого виготовлено батарею. Алюмінієві та сталеві «слухняніші» чавуну. А теплі підлоги значно довше нагріваються та остигають. Знадобиться щонайменше дві години, щоб відчути зміни.

Тепла підлога економічна, естетична, приємна ногам, можна підібрати будь-який дизайн. Але вона не така ідеальна, як ми звикли думати. Мінус в інерційності: вона слабко мінлива до температури, довго нагрівається і довго остигає. На перший погляд, жодних проблем немає. Воно й зрозуміло: велика товща стяжки, яку треба прогріти. І тільки потім ця стяжка віддаватиме тепло.

ефективність теплої підлоги у квартирі

Але не все так гладко. Якщо стало жарко, і вирішили зменшити температуру, годину-дві буде дискомфортно. Хоча жар кісток не ломить, насамперед знижують температуру на термостаті або котлі, потім відкривають кватирку, щоб провітрити кімнату і втрачають тепло, що видувається на вулицю, за яке й прийдеться заплатити згодом. Це марна трата грошей. Тож якому обладнання віддати перевагу?

Тепла підлога або радіатори: яка система опалення краща

  • Батареї, в середньому, до 30% щадніше обходяться бюджету, ніж теплі підлоги при монтажі та купівлі необхідного обладнання. Підлоги рівномірніше обігрівають приміщення, вони розташовані по всій площі. А радіатор встановлений найчастіше під вікнами, біля них найтепліше. До того ж тепле повітря не стелиться внизу, а підіймається до стелі та лише потім, охолоджуючись, опускається до підлоги. Тому в кімнаті локальний обігрів.
  • У теплих підлог відбувається повсюдне нагрівання, від цього температура не вагається. Адже кімната прогрівається знизу до верху, від цього тепло помітно відчутніше.

До слова: Як вибрати теплу підлогу: 3 варіації локального обігріву

Монтаж

Коли встановлюють батарею, розуміють, що вона обігріватиме внаслідок теплих потоків повітря. Тому фахівці завжди залишають люз між стінкою та приладом. Він близько десяти сантиметрів. Беруть умовну потужність радіатора з розрахунку 100 Вт на 1 м ² однієї секції. Не варто ігнорувати квадратуру кімнати, розмірів вікон, чи стіни добре утеплені. Тому варто брати із запасом: 150 Вт на 1 м². І ставити термоголовку — для регулювання температури.

терморегулятор на радіаторі

Косяк такого опалення — у швидкій появі жовтих плям на стіні біля радіатора. Пил, що сідає на батарею, пригоряє від високої температури та забруднює стінку. До того ж при нижньому та бічному підключенні розсіюється в межах 10% потужності, діагональне в цьому плані найефективніше. Якщо радіатор за розташуванням трохи втоплений у стіні, він втрачає десять відсотків тепла. А закритий екраном — 25% через порушення циркуляції повітря.

Водяну підлогу у квартирах не встановлюють, лише у приватних будинках. Перед монтажем утеплюють першочергово перекриття, на які його покладуть. Повинна бути товщина не менше 10 см екструдованого пінополістиролу, щоб максимально звести до мінімуму втрату тепла.

Ще один нюанс, пов'язаний із покриттям для підлоги.

  1. На теплу підлогу паркет не стелять, інакше дерево з часом розсохнеться. Зазвичай настилають килимове покриття, лінолеум, прикривають стяжку палацами.
  2. Тепло від обігрівальної системи добре передається через керамограніт, кахельну плитку та ламінат.

оптимальна температура та вологість у кімнаті при теплому полі

Пізнавальна стаття: Як підключати теплу підлогу: 3 технології

Безпека

Протоплювати приміщення за допомогою теплої підлоги та батарей цілком безпечно, тому що такий обігрів лише компенсує втрату тепла. При продуманому монтажі, зробленому фахівцями, загрози життю та здоров'ю ці пристрої не несуть.

Що ефективніше: тепла підлога чи батареї?

Тепло, що йде від підлоги, гріє по низах, поступово піднімаючись до стелі. А батареї передусім створюють теплову завісу від холодних вікон, обігріваючи верхи, потім опускаючись, насичують повітря залишковим теплом. І цей фактор вказує на вигоду від теплої підлоги.

До того ж покриття для підлоги служить своєрідним енергоакумулятором, накопичуючи в собі тепло. Хоча парадокс полягає в тому, що проживаючи в будинку, де тепла підлога і батареї, воліють все ж таки опалюватися останніми, тому що вікна не зрівняються по теплоті зі стінами. Якщо вони знаходяться біля вікна та батареї не створюватимуть теплову завісу, від нього сильно віє холодом. Від теплої підлоги повітря стоїть на місці, а батареї створюють ефект переміщення повітря в кімнаті.

теплі батареї

Від цього у будинку легше дихається. Особливо взимку — коли повітря сухе і доводиться застосовувати зволожувач повітря. Своєю чергою пари від зволожувача теж потрібно розігнати по будинку. Саме батареї з цим добре справляються.

Цікава стаття: Як вибрати радіатори опалення — ТОП 5 матеріалів виготовлення, які варті уваги

Економія енергії

Якщо з будинку випаровується до двадцяти кіловатів теплової енергії за годину, її можна відшкодувати будь-яким тепловим обладнанням. Більше економії вийде там, де встановлені склопакети, краще термоізоляція та мінімум тепловтрат.

Хоча існує думка, що батареї пересушують повітря в рази інтенсивніше, ніж теплі підлоги. Насправді це хибне твердження, оскільки за комфортних +24 градусів утримується на 50% більше вологи, ніж тоді, коли холодно у приміщенні. Рятує лише вентиляція. Якщо вона є, вогкість не утворюється, а ні, тоді підвищеної вологості не уникнути. Тому потрібно провітрювати приміщення, щоб у кімнаті не було відчуття затхлості та не утворювалася пліснява. На гігрометрі має бути оптимальна вологість у межах 40-60%.

Швидкість прогріву

Якщо зменшувати температуру підлоги вдень і додавати на ніч, заощадити не вийде коштом того, що підлога слабко мінлива до температури. Вона остигатиме повільно і планомірно, ледь помітні зміни відчуються через 2 години. Надвечір вона охолоне, стане холодно. Коли підняти температуру, доведеться довго чекати, поки в будинку вона прийде в стандартний стан.

Роблячи ставку на батареї, простіше заощаджувати. Вони чутливі до перепадів температури, і це відчувається через пів години (залежно від приладу опалення). У сталевих, металевих та алюмінієвих властивості відрізняються, але факт у тому, що вони швидше нагріваються та остигають.

швидке нагрівання та охолодження радіатора опалення

Так що тепла підлога — не манна небесна. Вона комфортна, але економічно невигідна в плані економії та регулювання температури. Добре використовувати її як підігрів, але упор робити все-таки на батареї.

Читайте: Як під'єднати батарею опалення: 3 схеми та 5 порад новачкові

Тонкощі експлуатації

Радіатори встановлюють скрізь, де вважають за потрібне і в цьому є потреба. Теплі підлоги — вибірково. Електричні не встановлюють там, де грубка або камін, водяні складно-витратні за способом монтажу.

Вартість: що дешевше тепла підлога або радіатори

Підлоги для обігріву обходяться дорожче за радіатори на чверть витрат. Адже простіше зробити роботу без штроблення, ламання та зносу. Бетонна стяжка завдає клопотів.

Комфорт

У приміщенні завжди комфортніше, якщо включена тепла підлога. А батареї повинні висіти під вікнами — це найхолодніші місця. Інакше на шибках виступає конденсат. Буває. Особливо у будинках без природної вентиляції. Витяжка та вентилятори в санвузлі — не в рахунок. Вони не впораються у міжсезоння, якщо будинок великий, а за вікном нуль чи невеликий мінус.

На замітку: Тече батарея: що робити — топ 6 ідей для швидкого усунення проблеми

Тепла підлога або батарея: порівнюємо плюси

Головний аргумент на користь батарей — це економія на монтажі, ціні та обігріві. Теплову систему підлог доводиться закласти відразу в плиту, що заливається на етапі будівництва. Або потім, у ремонті, — під тонку стяжку. Це затратніше і клопітніше.

Порівняння недоліків теплої підлоги та батарей

При необхідності батареї можуть швидко нагріти приміщення, тому що мають здатність нагріватися до великої температури. І головне швидко. А підлога надто інерційна. Навіть через тонку стяжку та керамогранітну плитку покриття доводиться нагрівати кілька годин. І ще вагомий факт: коли опалюватися підлогою, значно більше нагорає за електрику.

відпочинок на теплій підлозі

Зрозуміло, що на відміну від котла, який жене воду в гарячі батареї та вмикається рідко, помпа підлоги працює безперервно. Батареї мають менший гідроопір, ніж підлога. Але на помпі енергоспоживання написано 45 Вт навіть на великій швидкості. А витрата велика. Створюється відчуття, що батареями опалюватись економічніше. Перевірити це складно, адже для перевірки потрібно враховувати середньорічну температуру і кількість тепла, що побічно виділяється.

Якщо хочеться з теплої підлоги одержати хорошу тепловіддачу, потрібно класти плитку. Не кожному це сподобається. Тому що опалювальний сезон 5 місяців, а плитка — на рік. Можна, звичайно, покласти поверх тоненьке килимове покриття.

А ось інертність системи можна сприймати як плюс і мінус. Товщина стяжки до 7 см, зверху покриття. Щоб прогріти приміщення, піде багато часу на розігрів. Якщо перебої з електрикою та система не працює, ця подушка триматиме теплоту до 9 годин. Не відчуватиметься, що відключено обігрів.

Резюмуючи, у таблицю-порівняння відзначимо наступне:

Комфорт
По тепленькій підлозі комфортніше ходити босоніж
Естетичність Теплі покриття для підлоги всього лише віддає теплоту і не псує дизайн приміщення
Строк служби І ті, й інші принади працюють півстоліття, а то й довше
Інертність При зміні температури батареї реагують швидше
Обмеження з монтажу Радіатори встановлюють там, де вважають за необхідне, для теплої підлоги є обмеження щодо техвимог

У міжсезоння заощадити не вийде через температури, що коливаються, на вулиці. По суті, вдень обігрів не критичний: на плиті готується їжа, працюють комп'ютери — в приміщенні не холодно. А ось протопити на ніч не завадить. Якщо сподіватися на тепло, що йде від підлоги, чекати доведеться кілька годин навіть якщо включити котел на всю міць. При цьому будуть відчутні витрати газу чи електрики, про економію тоді й мови не може бути.

Варто знати: Як промити радіатор опалення — 4 кроки до підвищення енергоефективності

Коментарі
Залиште коментар
Категорії