Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Google Lens — що це у 2 словах: особливості інсталяції та 10 функцій додатка

Дата публікації: 02.01.2023 16:30
Дата оновлення: 05.06.2023 14:21

Google об'єктив створений у 2017 році. Вже через рік новинку впровадили як ексклюзивну функцію у флагмані Google Pixel. Функціонал, що дозволяє визначати параметри навколишніх об'єктів, не відразу сподобалася користувачам. Це тому, що інформація була неповною, а база — мінімальною. 

Google Lens в дії

Сьогодні технологія, для ефективного застосування якої потрібен доступ до Інтернету та камера з роздільною здатністю 8+ Мп, доступна на більшості пристроїв Android. За допомогою Google Lens допитливі користувачі можуть ідентифікувати будь-який об'єкт. Достатньо навести сканер на квітку, тварину, предмет, товар у магазині, а потім — попросити асистента розпізнавати та розповісти більше. 

Що таке Google Lens?

Це технологія на базі AI, яка використовує камеру смартфона для ідентифікації широкого діапазону об'єктів. Функціонал, що базується на deep machine learning, має кілька блоків: сканування, покупка, переклад та інше. 

Сканер Google Lens

З'ясовуючи, що таке lens об'єктив, варто зупинитися на кожному блоці окремо. Якщо пропустити один із кроків, ідентифікація може завершитись помилкою. Саме тому, встановивши програму, люди відразу вивчають гайди. 

Корисні налаштування: Підключаємо смартфон до проєктора: 6 робочих варіантів підключення для iOS та Android

Основні функції Google Об'єктива

Інструмент спрощує покупки та пошук по картинці. Просканувати можна одяг, взуття, елементи оздоблення, декорації та інше. Камера знаходить фокус, а штучний інтелект підказує. Людям, які вирішили активувати Google об'єктив, важливо дізнатися наступне: 

  1. Якщо захопити об'єктивом наклейку SSID на маршрутизаторі Wi-Fi, смартфон автоматично під’єднується до мережі (без необхідності ручної кастомізації).

підключення до мережі через Google Lens

1. Система розпізнає заклади харчування та відпочинку — ресторани, нічні клуби, паби, кафе та пивні бари та видає спливне вікно з відгуками від відвідувачів. Те саме стосується піцерій та суші-барів.
2. Функціонал здатний розпізнавати предмети, які люди використовують у повсякденному побуті та перенаправляти на сторінку покупки. Наводячи об'єктив на меблі, сукні, зубну щітку, взуття, парфум, домашню техніку, гаджети та декор, люди дізнаються інформацію про бренд, ціни та рекомендації.
3. Сканер зчитує руку, що потрапила в об'єктив, та пропонує емодзі з великим пальцем вгору, що досить кумедно.

Сканування тексту

Наводячи об'єктив на фрагмент та визначаючи сканером, через Google lens (що це таке?) можна також обробляти інформацію. З 2018 року розробники додали AR-версію до базового функціонала. Стандартна процедура сканування документів змінилася. Замість того, щоб зробити знімок сторінки журналу, книги або газети, а потім запускати на ній оптичне розпізнавання символів, об'єктив здатний «захоплювати» текст без додаткових кроків. 

Goggle Lens — сканування текстів

Інструменти Google Lens незамінні для зчитування тексту у важкодоступних місцях. Наприклад, серійний номер усередині холодильника, який потрібен щоразу, коли людям доводиться звертатися до сервісної служби або замовляти запчастини. Для захоплення картинки та збереження у вигляді нотаток використовують простий алгоритм: 

Крок 1
Відкрити Google Lens та флікнути донизу
Крок 2 Обрати «Відкрити камеру» та дозволити застосунку використовувати об'єктив
Крок 3 Роблять знімок фрагмента, який потрібно ідентифікувати, натиснувши кнопку пошуку в нижній центральній частині екрана

Навівши камеру на будь-який фрагмент, можна одразу ж надіслати текст у буфер обміну. Працює на будь-якому фізичному об'єкті, включаючи книги, плакати, газети чи навчальну дошку.

Переклад тексту на будь-яких носіях

Розібравшись у тому, що таке Google Об'єктив, користувачі відкриють для себе швидкий спосіб скопіювати навчальні нотатки з довідника або статті у власний файл. Те саме стосується перекладу тексту на різні мови. Обробити вдасться документ будь-якого формату. Google Lens автоматично розпізнає мову оригіналу.

Початківцям фотографам: Обладнання для фотографа: ТОП 5 з найнеобхіднішого

Відтворення тексту

Google Lens вміє не тільки розпізнавати, а потім копіювати текст, але й вимовляти його вголос у приємній, а не роботизованій манері. Кнопка виводиться на основний екран смартфона. Як тільки текст буде виділено, натискають «Слухати». Функція широко використовується малозрячими при відвідуванні магазину. 

Збереження нотаток, написаних вручну

Якщо навести камеру телефону на текст, а потім виділити фрагмент через Google Lens, можна скопіювати нотатку. Це одна з найбільш виняткових функцій. Можна зберегти текст рецепта, нотатки в записнику або списку продуктів для магазину. 

Визначення рослин/тварин

Натрапивши на гарну квітку під час літнього відпочинку та захотівши дізнатися, що це таке, люди часто вводять можливу назву через рядок пошуку. Але в такий спосіб складно знайти відповідний варіант. З візуальним підтвердженням кількість спроб знижується у рази.

Google Lens визначає назви рослин та повідомляє туристам, це їстівна ягода або отруйний плющ. Алгоритм перенаправляє безпосередньо на сторінку Вікіпедії чи інтернет-магазин, де пропонується продукт.

Розпізнавання об'єктів

Маючи смартфон можна ідентифікувати об'єкти реального світу: споруди, транспорт, пам'ятники, машини та механізми. Захоплюють зображення за допомогою об'єктива та знаходять докладну інформацію. Сканер бачить будівлі, місця туристів або визначні пам'ятки, надаючи людям альтернативні маршрути та години роботи. 

Goggle Lens — сканування пам'яток

Сканування QR-кодів та штрих-кодів

Люди все частіше використовують камеру мобільного апарату для зчитування QR-кодів. Це стосується не лише платежів та інтернет-банкінгу. Якщо потрібно швидко дізнатися назву на вітрині магазину, Google Lens допоможе. 

На замітку: Як вибрати об'єктив для фотокамери?

Пошук незнайомих термінів

Важливо розуміти кожному, хто встановив Гугл Ленс, що це найкращий електронний асистент. Фотографуючи меню в ресторані можна детально вивчити компоненти популярних страв. Після того як користувач засканував квитанцію, штучний інтелект розраховує чайові та розділить рахунок (за потреби). 

Збереження подій у календарі

В основі Google Lens передове машинне навчання, яке дозволяє платформі ідентифікувати предмети на фотографіях та пропонувати відповідні дії. Щоб довго не шукати об'єкт, можна запланувати подію. Ось базові речі, які зберігають у календарі:

  • контакти з візитних карток; 
  • обкладинки книг, щоб у майбутньому прочитати відгуки та запланувати покупку; 
  • події з листівок чи рекламних щитів.

Якщо прочитати афіші концертів, Google запропонує створити дату в календарі та порадить місце купівлі квитків. У встановлений час система сама видасть нагадування.

Створення контактів

Не варто недооцінювати здатність Google Lens сканувати бізнес-карту та перетворювати дані на новий запис у книзі контактів. Але поки функція працює тільки в Android. Версія для iOS здатна ідентифікувати текст на картці (адреса e-mail, номер телефону), але не вміє створити на його основі контакт (обмеження iOS). 

Функціонал здатний захоплювати текст з подальшим виконанням різних завдань — відправлення e-mail, копіювання та вставка тексту та здійснення дзвінків. Користувачам Android буде можливість налаштувати контактну інформацію перед збереженням. Якщо алгоритм щось пропустив або розпізнав неправильно, не варто переживати. 

Пізнавально: Як обрати смартгодинник для дітей: 6 ключових параметрів

Як активувати програму?

У червні 2018 року Goggle Lens був запущений як окремий додаток в магазині Android Play. Станом на січень 2021 року програму завантажили 500+ мільйонів разів. Будь-хто може додати інструмент на свій пристрій. 

Особливості використання Google Lens

Вбудована пошукова система, що аналізує візуальне зображення, полегшує багато завдань користувача. Особливою фішкою вважається інтеграція із популярною платформою Google Maps. Завдяки цьому поліпшенню створюється футуристичний досвід AR. Розумна система здатна в режимі real-time показувати маршрути Google Street View та отримувати інформацію про локальні підприємства.

На Android

Google відстежує та зберігає пошукові запити кожного користувача. Такий принцип запроваджено з метою покращення якості продукту. Внизу екрана будуть запитання: «Чи вважаєте ви ці описи корисними?». 

Goggle Lens для Андроїда

Відповіді ТАК чи НІ дозволяє Google оптимізувати результати наступного разу та для нових користувачів. Вся історія, результати видачі, зберігаються в обліковому записі власника апарату. Затерти це можна на сторінці My activity.

На iOS

Для того, щоб активувати доступ до Google Lens на iPhone, необхідно завантажити останню версію додатка в магазині. Після відкриття програми, клацають по невеликому значку (поряд із мікрофоном, праворуч від search панелі). Google попросить схвалити дозвіл на доступ до об'єктива. 

Коли користувачі сканують навколишнє середовище, на екрані видно маленькі бульбашки. Доторкнувшись до будь-якого з об'єктів, отримують додаткову інформацію. Дані виводяться на основі аналізу Google, що відображено на знімку. 

Google Lens — популярний інструмент на основі розпізнавання зображень. Система створена для того, щоб допомогти людям орієнтуватися у реальному світі. За допомогою Google Assistant зробити це нескладно. 

Актуальність технології збільшується з кожним роком. Завдяки новації від Гугла смартфони можна застосувати для широкого спектра дій — від визначення квітки до перекладу скриншотів.

Детально: Як правильно підібрати камеру для відеоблогу: ТОП-5 рекомендацій із розряду «яка краще»

Коментарі
Залиште коментар
Категорії