Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Батарея протікає: що робити — 6 кращих ідей для швидкого розв'язання проблеми

Дата публікації: 23.12.2021 10:08
Дата оновлення: 23.12.2021 10:08

Сучасне центральне опалення, обладнане в більшості новобудов, — вдале поєднання металу та пластикових труб. По таких каналах гаряча вода транспортується від бойлера або теплового насоса до радіаторів. Останній може бути чавунний, алюміній або біметалевий. У кожному випадку опалювальний елемент підключається по-різному.

опалення в будинку

Якщо опалюється квартира, труба підключається до загального стояка. Робочу рідину в таких випадках розподіляють двома способами: за допомогою трійників чи розгалужувачів. Іноді застосовуються змішані типи систем. У кожному разі ризик розгерметизації дуже великий. Проблема виникає через те, що різьбові з'єднання пошкодилися після монтажу-демонтажу або технічного зносу окремих вставок. З'ясуємо, що робити, якщо потік радіатор опалення та чи можна запобігти проблемі.

Корисно: Які бувають основні несправності бойлера? 

Види та причини протікання

Для облаштування опалення у багатоквартирних спорудах частіше рекомендують труби та радіатори з металу. У таких елементів є стійкість до високих температур, оптимальний термін служби та гарна тепловіддача. Хоча навіть найнадійніші конструкції мають межу робочих навантажень та рекомендовані умови експлуатації. Тож ситуація, коли протікає батарея, так чи інакше трапляється. Подібні казуси часто пов'язані з наступними обставинами:

  1. Корозія металу 
    Через конденсат, матеріал, з якого створені радіатори, окислюється. Проблема виникає вже через 2-3 роки та сприяє поступовому руйнуванню нагрівального елементу, всіх складників. Коли в приміщенні сильні перепади температур, є джерела додаткового хімічного впливу, це може призвести до серйозних аварій. Саме тому навіть найменші ознаки просочування вологи повинні насторожувати.
  2. Залучення до ремонту сантехніка без кваліфікації 
    Порушення правил для різьбових з'єднань, яке пов'язане з ігноруванням технології монтажу, може призвести до наслідків. Це стосується не лише недостатньої циркуляції та повільного прогрівання, але й просочування води під тиском. Сумнівний фахівець може проігнорувати норми, тим самим спровокувавши майбутнє пошкодження. Цього допускати не варто.
  3. Заводський брак
    Люди, які проявили недбалість ще на етапі монтажу, часто страждають від того, що у них протікає батарея між секціями. Щоб уникнути проблеми, варто запитувати у продавця сертифікат якості ще при покупці радіатора. 

 пошкодження клапанів та інших монтажних елементів

Яким би міцним не був метал, він виснажується під впливом постійних фізичних та механічних навантажень. Опалювальне обладнання знаходиться під високим тиском, окремі ділянки каналу розширюються і звужуються. Внаслідок корозії та накопичення накипу, вони втрачають свою пропускну здатність. Тому ситуація, коли протікають труби опалення, так чи інакше трапляється з кожним. Ступінь серйозності майбутньої аварії залежить від того, наскільки виснажився сталевий елемент.

Корисно знати: Як правильно вибрати фарбкопульт: 6 відповідей на питання «який краще»

Протікає батарея опалення: що робити в першу чергу

Коли протікає батарея опалення, не варто зволікати. Ризик завдання серйозної шкоди інтер'єру вимагає оперативного прийняття рішень. Варіантів дій кілька: можна спробувати впоратися власними силами або викликати досвідчених майстрів. До приїзду спеціаліста необхідно вжити заходів щодо усунення протікання. У більшості випадків проблеми виникають на наступних ділянках: 

  • зварні шви та місця стиків для різьбових з'єднань;
  • спільні лінії двох суміжних секцій; 
  • точки додавання перехідників, терморегуляторів, трійників, відводів та іншого.

виявляємо причини протікання радіатора

У кожній ситуації потрібно приймати рішення індивідуально, залежно від розміру пошкодження та масштабів можливої катастрофи. Якщо проблема трапляється не вперше, бажано мати у квартирі гумові прокладки. Не менш корисними будуть хомут, дріт, епоксидний клей та магазинний герметик. З таким набором вдасться швидко повернути цілісність проблемної ділянки. 

Передбачливість знижує ймовірність капітального ремонту у майбутньому. За наявності навіть невеликих крапель або конденсату, огляньте кожну ділянку, особливо з'єднання між різними видами матеріалу.

Вибір тимчасового обігрівача: Конвектори та інфрачервоні обігрівачі: порівняння 5 параметрів

Усунення протікання радіатора опалення: популярні методи

Розбиратися в тому, як усунути протікання радіатора опалення, доводиться не кожному. Це тому, що більшість людей свідомі: прискіпливі до роботи сантехніка, відразу роблять зауваження майстру та звертаються до відповідних служб своєчасно. Хоча навіть при цьому не можна бути впевненим на 100% в абсолютної надійності трубопроводів. Так що мінімальна обізнаність в способах ліквідації аварій та хоча б один зі способів реагування, взятий на замітку, будуть корисними.

Гумова прокладка та хомут

Якщо помічена волога на трубах чи радіаторах, можна використовувати куплений або саморобний хомут. Коли є заводський варіант потрібного діаметра, просто надягніть його на місце конденсату чи фонтанування води та надійно зафіксуйте. 

закрити протікання труби прокладкою

Фабричний виріб замінює звичайна прокладка з гуми. У цьому випадку процедура усунення протікання наступна:

  1. З велосипедної камери виріжте прямокутну накладку. Вона має бути ширшою на 2-3 см пошкодженої ділянки. Довжину підбирають відповідно діаметру труби. 
  2. Затягніть якомога щільніше навколо місця, де починає просочуватися вода.
  3. Зафіксуйте краї дротом чи хомутами. 

гумова накладка та хомут

За подібним алгоритмом протікання ліквідують шляхом приклеювання до труби невеликої армувальної сітки (є в будь-якому будівельному супермаркеті). Краще робити це за допомогою епоксидної смоли. Такий метод допоможе позбутися конденсату на трубі, що веде до радіатора, або в місці, де додається секція. 

Герметик

Один із сучасних способів усунення аварійних протікань — застосування готових герметиків. Спосіб підходить лише для сухих батарей. Тому варто знизити напір у системі та злити воду з верхньої частини радіатора (нижче рівня протікання). Коли вдасться ліквідувати тиск, що викликає фонтанування, поверх проблемної ділянки потрібно нанести щільну тканину. Матеріал обробляють водостійким силіконом або рідким склом. Сучасні герметики здатні ефективно усувати тріщини та протікання в трубах, заповнюючи стики зсередини. 

Саморіз

Навіть якщо з великим свищем протікає батарея опалення, ліквідація аварії не буде челенджем. Не варто панікувати, адже щілину, що утворилася, можна закрити звичайним саморізом.

закрити протікання в трубі за допомогою саморізів

Подібний тимчасовий захист повністю не розв'язує проблему відтоку води з радіатора, хоча значно знизить тиск. Фонтанування у квартирі точно не буде до приїзду майстра.

Проклеєна пов'язка 

Протікання радіаторів, викликане спадом тиску в місцях стикування, може бути усунене тканиною, яка просякнута епоксидною сумішшю. Звичайний бинт теж підійде. Його слід щільно обернути навколо місця де постійно просочується рідина. Подібний спосіб є універсальним та підходить для металевих чи пластикових труб.

Гіпсово-цементна пов'язка

Більшість труб опалення сталеві. З роками такий матеріал кородує, що призводить до просочування вологи через тонку стінку. Помітити проблему можна на початкових стадіях, а діяти потрібно відразу після утворення невеликих крапель. Усунення протікання даного типу проводиться звичайною гіпсово-цементною накладкою, яку можна приготувати у побутових умовах. Тканину замочують у нещодавно розведеному рідкому розчині. Латку щільно притискають, обертаючи кілька разів навколо проблемної труби.

Лікнеп: Мийка повітря або зволожувач: в чому відмінності між 2 девайсами

Холодне зварювання

Запаяти будь-яку тріщину в радіаторі можна за допомогою холодного зварювання. Універсальний засіб схожий на пластилін. Вміст тюбику необхідно розім'яти та нанести на очищену поверхню. Навіть недосвідченому майстру не важко розібратися. Якщо протікає чавунна батарея, що робити читайте на тюбику. У більшості випадків ремонт проводиться за наступним алгоритмом: 

  1. Проблемну ділянку ретельно очищають, видаляючи стару фарбу та іржу (підійде щітка, звичайний ніж, наждачний папір або абразив).
  2. Проводять знежирення з використанням спирту, ацетону чи іншого розчинника. 
  3. Матеріал наносять та розгладжують. Поки речовина повністю затвердіє, накладку щільно притискають до металевої поверхні.
  4. Очікування ефекту. Час до повного затвердіння — близько 20-25 хвилин. Повна полімеризація настає за 3 години.

Важливо: герметик є хімічно активною сполукою, що роз'їдає шкіру. Використання гумових рукавичок є обов'язковим!

Як діяти коли протікає батарея між секціями

Якщо протікають батареї, як діяти не всі зрозуміють відразу. Але у випадку міжсекційної розгерметизації алгоритм буде примітивним — проблема в заглушках та кільцях. Саме їх доводиться міняти найчастіше. З роками гумові елементи, що знаходяться на стиках, твердіють. Як результат — система втрачає повну герметичність. 

підтягуємо гайки

Якщо ви виявите, що краплі просочуються через гумову прокладку, варто трохи затягнути бічну гайку. Для цього знадобиться спеціальний ключ або пасатижі. Але навіть у разі локалізації проблеми краще поміняти ущільнювач перед початком наступного сезону опалення.

Врахуйте, що всі перелічені методи ідеальні для тимчасового реагування. Радикальні заходи допоможуть впоратися з потоком «тут і зараз». За будь-якого казусу не варто ігнорувати необхідність заміни обладнання. Особлива скрупульозність позбавить від шокового стану та серйозних аварій.

Замовляємо побутовий інструмент: Як вибрати болгарку для домашнього використання — 10 основних критеріїв

Коментарі
Залиште коментар
Категорії